Prins Willem-Alexander helpt actief bij verkoop Mozambikaanse villa

2 Connecties

Prins Willem-Alexander doet via een glossy advertorial zijn uiterste best om zijn Mozambikaanse villa te slijten. Rutte wist ervan.

Prins Willem-Alexander en zijn vrouw Maxima zouden volgens premier Mark Rutte "geen enkele bemoeienis" hebben bij de verkoop van hun villa in Mozambique. Dat meldde Rutte althans de Kamer op 16 januari jongst leden. Een acht pagina's tellende glossy advertorial in een exclusief internationaal woontijdschrift - waarin de prins wordt geïnterviewd - laat zien dat de Kroonprins in elk geval nog na die datum als actief verkoper gezien kan worden. De woorvoerder van ministerie van Algemene Zaken laat weten dat de opdracht voor de advertentie al "ruim voor de verkoop van het huis" was vergeven en dat Rutte op de hoogte was van deze actie van de Prins.


"Bay of Happiness".
"Playful whales on the doorstep, turtles that lay their eggs on the beach and a park with elephants just around the corner. Magical nature surrounds the holiday home of Prince Willem-Alexander of the Netherlands and his wife Princess Maxima on the endless beach of Machangulo
".
Aldus luidt de titel met intro van de met schitterende foto's vormgegeven redactionele advertentie in het internationale woon- en lifestyletijdschrift GG Magazine, dat volgens een medewerker van de Duitse uitgever op de laatste vrijdag van februari is uitgekomen. Anderhalve maand na de brief van Rutte.

In de advertorial wordt met tekst en beeld uitgebreid stilgestaan bij het kleine stukje 'ongerept' Afrikaans paradijs dat het koninklijke echtpaar volgens eerdere berichten voor 2 miljoen euro zou willen verkopen. Deze eerder genoemde prijs blijkt aan de lage kant. De prijs waarvoor Alexander en Maxima hun Afrikaanse vakantiewoning op de markt (laten) zetten, blijkt in werkelijkheid op 4 miljoen euro te liggen.

Opvallender - en toch pijnlijk voor Rutte - is de actieve deelname van Prins Willem-Alexander aan de advertorial. De Prins wordt door de dienstdoende tekstschrijfster uitgebreid geïnterviewd en waarmee hij de verkopers met zijn woord terzijde staat. Daarbij geeft Alexander ook persoonlijke details vrij over hoe hij en Maxima ooit verliefd werden op het schiereiland Machangulo.

"We were told we simply had to come, otherwise we would miss an opportunity and later regret it", zegt Alex waarna hij nog enkele tidbits van huiselijke aard prijsgeeft. "My wife was pregnant at the time, so I boarded a plane and went to take a look for myself".

 


Een en ander leidde tot de bouw van een majestueuze vakantievilla. Het woonhuis is 900 vierkante meters groot en telt 6 dubbele slaapkamers met luxe badkamers. Eetzalen en recreatieruimten bieden plaats aan 24 mensen, zo meldt de annonce. De in de Londen gevestigde interieur-architecten van Colefax and Fowler kregen de opdracht er iets moois van te maken dat er niet al te poenerig uit mocht komen te zien. De foto's hieronder laat zien dat het bureau in die opzet is geslaagd.
Duidelijk is ook dat het echtpaar een foto van zichzelf met de kinderen ter beschikking heeft gesteld.

 Het vakantiehuis van Alex en Max leidde in 2009 tot de nodige ophef. In plaats van een enkel perceel bleken Alex en Max vier percelen te hebben gekocht. Er zou met bouwmaterialen zijn gesjoemeld en de ingehuurde projectontwikkelaar zou daarnaast met weinig koninklijke middelen het nodige land hebben verworven en bij hoogoplopende ruzies met de plaatselijke bevolking zelfs naar een vuurwapen hebben gegrepen. Kamerleden vroegen zich af waarom de Prins nu juist in het arme Mozambique vakantie wilde vieren. De vraag rees tegelijkertijd hoe het echtpaar zich in het verre Afrika in hemelsnaam afdoende kon beveiligen (en wat zou dat wel niet gaan kosten). Toen bleek tot overmaat van ramp ook nog eens dat toenmalig premier Balkenende de Kamer niet volledig te hebben geïnformeerd over de voorgenomen verkoop van het vakantiehuis. De voorpret was daarmee goed vergald. De arme Prins zou volgens Maxiama zelfs 'slapeloze nachten' hebben overgehouden aan hun Mozambikaanse vastgoedavontuur.

 

'Symbolisch bedrag'
Eind 2009 besloten de Prins en de Prinses hun zomerhuis van de hand te doen. In zijn brief van 20 november aan toenmalig premier Balkenende - die door NRC werd gepubliceerd - gaf Alexander aan dat hij het huis wilde verkopen (hetgeen Balkenende dus al wist). Hij wijdde ook nog uit over zijn nobele streven om "een bijdrage [te] leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking".

Er bleken aandelen van het vastgoedproject te zijn uitgegeven en die bracht prins voor de zekerheid onder in een aparte stichting. Er volgden twee jaren waarin geen enkele particulier bereid was om het project voor de vraagprijs over te nemen. Uiteindelijk liet het koninklijke paar in januari weten dat het huis voor "een symbolisch bedrag" was verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die het project beheert. Een kunstmatige transactie om afstand te creëren tussen het vermaledijde vastgoedproject en het koninklijke echtpaar. Indirect bleven de Prins en Prinses gewoon eigenaar.

Premier Rutte schreef in zijn brief van 16 januari jongstleden aan de Kamer dat Machangulo SA opereerde als een Vereniging van Huiseigenaren die nu eigenaar was geworden van het project. Vanzelfsprekend bleven de Prins en Prinses wel economisch eigenaar en dus ook de drager van het financiële risico. De belangrijkste zin uit die brief luidt als volgt: "Door deze verkoop hebben de Prins en Prinses geen enkele bemoeienis meer met het project in Mozambique."

De woordvoerder van Rutte laat het volgende weten: "De opdracht tot de advertentie was al gegeven en afgerond ruim voor de verkoop van het huis. De minister-president was daarvan op de hoogte."

 

 

Naschrift: Door een journalistieke misstap - niet snel genoeg met het ministerie van Algemene Zaken bellen - verkeerde ondergetekende in eerste instantie in de veronderstelling dat premier Rutte niet op de hoogte was van de actie van de Prins. Dat was de invalshoek van mijn artikel en die bleek onjuist te zijn. Ik breng bij deze mijn excuses over aan de Prins, de premier en aan de lezers. Ook ik ben even ten prooi gevallen aan de druk om snel te publiceren. Wat mij voorlopig rest is de verwondering dat ons aanstaande staatshoofd uitgebreid in een advertentie figureert om zijn eigen villa aan de man te brengen.

 

 

 

De vastgoedvisie van de kroonprins

 

De openingsspread van de advertorial die de verkoop van de koninklijke vakantievilla zou moeten bespoedigen.

 

Enzovoort, enzovoort...

 

Een comfortabele plek voor 'slapeloze nachten'

 

De Prins vertelt...

 

Luchtig dineren met majesteitelijk uitzicht op de Indische Oceaan

 

 Vraagt u het maar aan de Prins.

 

 

En ja, wat is een vakantievilla zonder zwembad?