
Gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers: in dit dossier komen ze allemaal langs. Lees meer
Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.
Arnhemse zorg-uitzendbureaus strafrechtelijk onderzocht wegens valse diploma’s
Met valse papieren aan de slag in de zorg is crimineel makkelijk
Vijf jaar procederen voor een teleurstellende schikking: zo moeilijk is het om zorgfraude aan te pakken (update 1 september)
Podcast | De achilleshiel van gezinshuizen blootgelegd
Een dubieuze carrière en falend toezicht: Koos Föllings en Compass
De Inspectie beschermt vooral de minister, niet de patiënt
Rekenkamer spijkerhard over aanpak zorgfraude, fraudeurs hebben vrij spel
Compass is failliet, neptherapeut Föllings wil een doorstart
Veroordeelde neptherapeut mag van toezichthouder doorwerken
Podcast | Begeleid wonen in een horrorhuis
Zorglabyrint © JanJaap Rypkema
Eigenaren bedachten schimmige bedrijfsstructuur om miljoenen uit PrivaZorg te halen
De Belastingdienst constateerde al in 2007 dat er iets niet pluis was bij thuiszorginstelling PrivaZorg, maar gaf daar geen vervolg aan. Ook meldingen uit 2015 van lokale steunpunten bij de Inspectie Gezondheidszorg haalden niets uit. Pas in 2018, nadat voormalig directeur Eddy de Bruin ontslag heeft genomen en ook naar de IGJ stapt, komt er schot in de zaak. FTM reconstrueert, in samenwerking met Trouw, de gebeurtenissen bij PrivaZorg en legt hun complexe bedrijfsstructuur bloot, die met hulp van accountants en notarissen werd opgetuigd.
-
Bij het Amersfoortse thuiszorgbedrijf PrivaZorg is veel meer zorggeld naar (oud)bestuurders gevloeid dan tot nu toe bekend was. Volgens een berekening van FTM en Trouw hebben de voormalige eigenaren, het echtpaar Verzijl-Vries, van 1996 tot en met 2013 minstens 14,2 miljoen euro uit het bedrijf gehaald.
-
Al in 2007 wist de Belastingdienst dat zorggeld als achterstallig loon, management fees en pensioenbetalingen naar de eigenaren/bestuurders stroomde. Die wetenschap is destijds niet gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (tegenwoordig de IGJ).
-
Met hulp van advies- en accountantskantoor Grant Thornton werd vanaf 2003 een zo complexe structuur aan bv’s en stichtingen opgetuigd dat de buitenwereld, inclusief de IGJ, geen enkel zicht had op hoe het zorgbedrijf in elkaar stak.
Eind maart 2018 is de maat vol. Eddy de Bruin, sinds november 2017 directeur van de Amersfoortse PrivaZorg bv, heeft al weken gepoogd om zijn medebestuurders en de raad van commissarissen van de PrivaZorg-groep aan te spreken op zaken die volgens hem niet door de beugel kunnen. Als op 26 maart 2018 de Utrechtse advocaat Bart Duijs opstapt als commissaris, verliest De Bruin de enig overgebleven persoon met wie hij binnen PrivaZorg zijn ongerustheid kon delen. De Bruin klapt zijn laptop open en begint aan een drie pagina’s tellende klokkenluidersmelding.
De klokkenluider somt zes vermoedelijke misstanden binnen de thuiszorginstelling op
Zijn brief is gericht aan de twee directeuren van de PrivaZorg-groep: Sandra Kooiman en Barend van Leeuwen. ‘Ik doe hierbij eerst een interne melding om jullie de kans te geven te reageren en zo nodig onderzoek te doen en zo spoedig mogelijk doeltreffende en juiste maatregelen te treffen, hoewel ik van mening ben dat een directe externe melding redelijk en gerechtvaardigd is.’
De klokkenluider somt vervolgens zes vermoedelijke misstanden binnen de landelijk opererende thuiszorginstelling op:
- In 2017 is een herstructurering in gang gezet waarbij het door het wijzigen van de statuten mogelijk is geworden ‘om zorggelden buiten het toezicht van de rvc te plaatsen’. Het gaat om 12 miljoen euro die naar een stichting gaat met als bestuursleden Barend van Leeuwen en Sandra Kooiman en waar de rvc geen zeggenschap over heeft.
- Na het vertrek van Bart Duijs telt de rvc nog maar een lid: Peter van de Burgt. Maar deze bestuurder, die onafhankelijk hoort te zijn, heeft volgens De Bruin ‘een conflicterend belang op diverse onderwerpen’. Hij heeft zelf een thuiszorgorganisatie, investeert in de zorg en zijn echtgenote is indirect betrokken bij een zorgbedrijf dat besprekingen voert voor een samenwerking met PrivaZorg.
- In de zorg zijn, via de Wet normering topinkomens (Wnt), harde afspraken gemaakt over de beloning van bestuurders. Maar binnen PrivaZorg wordt die wet met voeten getreden. De Bruin is stomverbaasd als hij bij zijn aantreden een jaarsalaris van 156.000 euro krijgt aangeboden. Dat is beduidend meer dan waar hij recht op heeft. Sandra Kooiman verdient hetzelfde. Haar collega Barend van Leeuwen zit op meer dan twee ton. En het salaris van Kooiman en Van Leeuwen is vastgesteld door… Kooiman en Van Leeuwen.
- Volgens De Bruin heeft Van Leeuwen sowieso geen recht heeft op ‘deze hoge vergoeding’. Hij is bijna niet aanwezig, bemoeit zich maar beperkt met de gang van zaken en heeft bovendien op 1 maart 2018 al een groot deel van zijn taken overgedragen, omdat hij met pensioen gaat.
- In 2013 is een groot bedrag uit de thuiszorgorganisatie weggesluisd. Via een ingenieuze constructie waarbij bv’s en stichtingen werden opgeheven en opgericht, in elkaar overvloeiden en de statuten werden veranderd, is zes miljoen euro naar de voormalige aandeelhouders van PrivaZorg gegaan.
- PrivaZorg betaalt enorme bedragen aan Grant Thornton. Dit in Alphen aan den Rijn gevestigde financiële advieskantoor is kind aan huis bij het Amersfoortse hoofdkantoor van PrivaZorg. Voor het minste of geringste advies reizen drie fors betaalde krachten naar Amersfoort. Jaarlijks betaalt PrivaZorg circa 500.000 euro aan Grant Thornton. Deze advieskosten zijn volgens De Bruin, die de zorgsector als zijn broekzak kent, ‘buitenproportioneel hoog’ en ‘betaald uit publiek geld’.
Nadat hij zijn grieven heeft opgesteld, leest De Bruin zijn memo nog een keer door. Behalve naar Kooiman en Van Leeuwen mailt hij het stuk aan het enig overgebleven lid van de rvc: Peter van Burgt. Wat zullen zij met zijn melding doen?
PrivaZorg is in 1996 opgericht door het echtpaar Rob Verzijl en Bertien Vries, en begon als stichting. Die wordt begin 2006 omgezet in een besloten vennootschap: PrivaZorg Beheer.
PrivaZorg is een landelijk werkende thuiszorgorganisatie die zorg biedt vanuit regionale steunpunten. Het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding, huishoudelijke ondersteuning en kraamzorg. Het hoofdkantoor in Amersfoort opereert als een administratiekantoor.
Met ingang van 2003 richten de eigenaren vrijwel jaarlijks nieuwe bv's en stichtingen op en laten ze statuten en namen wijzigen. Daardoor ontstaat een dusdanig ondoorzichtige structuur dat alleen enkele ingewijden binnen PrivaZorg zelf nog weten hoe het bedrijf precies in elkaar steekt.
De zorg wordt feitelijk verleend door de steunpunten, waarvan de meeste een zelfstandige vennootschap zijn. Uit de geheime geconsolideerde jaarrekening 2016 blijkt dat PrivaZorg toen een omzet had van bijna 37 miljoen euro met een winst van drie miljoen. Op het hoofdkantoor werkten toen 47 mensen.
De klokkenluidersmelding is niet bevorderlijk voor de sfeer tussen De Bruin en Van Leeuwen. Twee weken na de melding en het zoveelste conflict met Van Leeuwen is De Bruin het zat. Hij klapt zijn laptop dicht, rijdt naar huis en meldt zich de volgende dag ziek. Kort daarop belt Van Leeuwen hem. Of hij echt ziek is. Of hij nog komt werken. Daar zal het niet meer van komen. Op 17 april, een paar weken nadat hij zijn interne melding heeft verstuurd, zegt De Bruin zijn contract met PrivaZorg op.
Op 6 juli ontvangt hij thuis een ‘Beste Eddy’-brief met de kop STRIKT VERTROUWELIJK. De afzender is het enige lid van de rvc: Peter van de Burgt. Die schrijft dat de rvc zijn onderzoek naar de melding heeft afgerond. Hij verwijst naar een 5 pagina’s tellende notitie van Valegis Advocaten, dat het onderzoek uitvoerde. ‘De inhoud van dit memo en de daarin verwoorde conclusies en standpunten worden integraal overgenomen door de rvc,’ laat Van de Burgt weten.
De advocaten van Valegis hebben bij hun onderzoek nooit met de klokkenluider gesproken
De Bruin gaat er eens goed voor zitten, maar hoe meer hij leest, hoe bozer hij wordt. De advocaten Armando Mosele en Fleur van Bree van Valegis concluderen kort gezegd dat binnen PrivaZorg geen sprake is van misstanden. De uitkering van 12 mln euro dividend is niet in strijd met de wet- en regelgeving en/of de normen uit de Governancecode Zorg. Van belangenverstrengeling bij de voorzitter van de rvc is geen sprake. De advocaten constateren dat Van der Burgt weliswaar allerlei belangen heeft in andere zorgbedrijven en dat zijn echtgenote een thuiszorgbedrijf heeft, maar omdat hij geen functie binnen dat bedrijf bekleedt, is er zelfs geen schijn van belangenverstrengeling. De Bruin kijkt daar niet van op. De twee advocaten van Valegis hebben nooit met hem, de klokkenluider nota bene, gesproken. Ook niet nadat hij daarop aandrong.
De Bruin zoekt steun bij de Inspectie
Werkloos en afgewezen als klokkenluider. Maar De Bruin zit niet bij de pakken neer. Hij voelt zich gesterkt door een uitvoerig stuk van advocatenkantoor KienhuisHoving. Om zich juridisch in te dekken, had hij al voor zijn melding van 26 maart 2018 twee juristen van dat kantoor om een uitvoerige evaluatie gevraagd, en ze daartoe honderden interne documenten overhandigd.
De opstellers concluderen dat er bij PrivaZorg van alles mis is. Zo is er in 2013 in strijd met de statuten – en de wet – 6 miljoen euro aan het vermogen van PrivaZorg onttrokken via ‘juridisch gekunstelde constructies’. KienHuisHoving adviseert De Bruin de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in te lichten, of de Ondernemingskamer te vragen een onderzoek in te stellen.
In de loop van 2018 bezoekt De Bruin, vaak vergezeld door oud-rvc-lid Bart Duijs en met zijn dossier onder de arm, geregeld de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de IGJ en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij wordt steeds welwillend aangehoord, maar zodra het op actie aankomt, wijzen de instanties naar elkaar. Pas na meerdere gesprekken en de overhandiging van zijn dossier, komt de IGJ in actie.
Over de inhoud van het onderzoek mag de IGJ De Bruin wettelijk niets vertellen. Maar de inspecteurs beloven hem op de hoogte te houden van de procedurele stappen. ‘Dat gebeurde niet. Ik heb via de media moeten vernemen dat PrivaZorg in april 2019 onder verscherpt toezicht was geplaatst,’ zegt De Bruin. Na maanden gebeurt er nu wat. Maar had de inspectie niet veel eerder in actie moeten komen? Wat wist de IGJ eigenlijk over PrivaZorg?
De Belastingdienst constateert al in mei 2007 problemen
PrivaZorg begon in 1996, toen Rob Verzijl en Bertien Vries terugkeerden naar Nederland, nadat ze jaren met hun twee dochters op Tenerife hadden gewoond. Wanneer de meisjes naar de middelbare school moeten, sluit Bertien Vries haar kledingwinkel op Tenerife: het gezin verhuist naar Amersfoort. Aan de keukentafel bedenken ze het volgens hen ‘unieke concept’ van PrivaZorg. Ze leveren niet zelf (huishoudelijke) zorg, maar besteden die uit aan zzp’ers. Die zijn flexibel en bieden het meeste rendement. De zzp’ers worden ingehuurd en aangestuurd door landelijke steunpunten, waar zorgbehoevenden kunnen aankloppen. Feitelijk opereert PrivaZorg als een administratiekantoor. De steunpunten controleren of de urenbriefjes van de zzp’ers correct zijn ingevuld. Daarna worden die naar Amersfoort verstuurd, waar ze na een extra controle worden betaald. Voor hun werk ontvangen de steunpunten een vergoeding van PrivaZorg.
De eerste jaren is het sappelen. Maar nadat PrivaZorg in februari 1998 een AWBZ-erkenning krijgt, komt de geldstroom op gang. Uit een geheime notitie van de Belastingdienst van mei 2007, die in handen is van FTM en Trouw, wordt duidelijk dat PrivaZorg een goudmijn is. Maakte het bedrijf in 1999 nog verlies, het jaar daarop noteert het een winst van bijna twee ton. In 2001 is de winst bijna zes ton, en in 2005 al bijna 2,5 miljoen euro.
De Belastingdienst concludeert dat PrivaZorg met zzp’ers werkt, maar er feitelijk sprake is van een dienstverband
Die winst is vrijwel geheel gebaseerd op de door het Rijk uitgekeerde AWBZ-gelden. De Belastingdienst schrijft: ‘De winst op de AWBZ-gelden ontstaat doordat aan zorgverleners [de zzp’ers, ingehuurd door de steunpunten – red.] een lager tarief wordt doorbetaald dan het tarief dat PrivaZorg zelf ontvangt van het zorgkantoor. Bijvoorbeeld: voor een uur verpleging ontvangt PrivaZorg in 2004 van het zorgkantoor 55,40 euro. PrivaZorg betaalt aan het steunpunt hiervan 6,98 euro voor bemiddeling en 34,30 euro aan de zorgverlener. Het verschil blijft achter bij PrivaZorg.’
Eind 2005 heeft PrivaZorg ruim 16,5 miljoen euro aan liquide middelen op de balans staan. De drie directeuren annex aandeelhouders (naast het echtpaar is er nog Tera Stuut, die zich bezighoudt met de zorg) verdienen goed aan PrivaZorg. In 2002 betaalt PrivaZorg de drie bv’s van de aandeelhouders gezamenlijk bijna 819.000 euro aan management fees. Dat bedrag is eind 2005 opgelopen tot ruim 1,7 miljoen euro.
In de geheime notitie van de Belastingdienst van mei 2007 staan meer opmerkelijke bevindingen:
- PrivaZorg keert sinds 2000 salarissen uit aan zijn directie en management fees aan de persoonlijke holdings van de directieleden. ‘PrivaZorg kan zelf de hoogte van de winsten beïnvloeden: de bestuurders kunnen hun eigen salariëring dan wel managementfee bepalen.’ De fiscus concludeert dat overwinsten die feitelijk naar de zorg zouden moeten terugvloeien, in de zakken van de bestuurders belanden: ‘PrivaZorg gebruikt een deel van de AWBZ-inkomsten om zijn bestuurders extra te belonen (nabetaling loon, pensioenaanspraken met terugwerkende kracht, management fees die deels als winst bij de persoonlijke holdings terechtkomen.’
- PrivaZorg moet wettelijk zijn overwinsten steken in de pot Reserve Aanvaardbare Kosten (RAK). Het geld in die pot mag alleen gebruikt worden voor AWBZ-doeleinden en alleen in overleg met het zorgkantoor. Eind 2005 heeft PrivaZorg al bijna 10 mln euro in die RAK-pot. Maar de belastinginspecteur is er niet gerust op dat PrivaZorg dat geld daadwerkelijk aan zorg zal besteden. Want, zo verzucht hij, de feitelijke situatie is dat dit niet valt te controleren en er ook geen straf kan worden opgelegd als het Amersfoortse bedrijf dat geld voor andere doeleinden gebruikt.
In 2007 constateert de Belastingdienst dus dat geld uit de zorg wegstroomt naar de bestuurders en PrivaZorg een pot met geld heeft die straffeloos voor andere doeleinden dan zorg kan worden gebruikt. Maar deze bevindingen zijn nooit gedeeld met de IGJ, zo laat een woordvoerder van de IGJ aan FTM en Trouw weten.
De notitie van de Belastingdienst is opgesteld vanwege een onderzoek of PrivaZorg al dan niet vennootschapsbelasting (vpb) moet betalen. De Belastingdienst concludeert dat het Amersfoortse zorgbedrijf weliswaar met zzp’ers werkt, maar er feitelijk sprake is van een dienstverband. Dat betekent dat PrivaZorg vpb moet betalen. Het bedrijf besteedt ettelijke tonnen zorggeld aan juridische procedures om onder deze plicht uit te komen. In die strijd met de Belastingdienst speelt advieskantoor Grant Thornton een cruciale rol. Met succes: in 2014 vonnist de Hoge Raad dat PrivaZorg over de periode tot en met 2008 geen vpb hoeft te betalen.
Notarissen en accountants snellen te hulp
In 2003 besluiten oprichters Rob Verzijl en Bertien Vries te gaan samenwerken met partners die tot op de dag van vandaag een cruciale rol spelen binnen PrivaZorg: het Rotterdamse notariskantoor Schaap, plus het eerder genoemde accountants- en adviesbureau Grant Thornton. Het bedrijfsmotto van Grant Thornton is: An instinct for growth. Notaris Marianne van der Laak wordt PrivaZorgs vaste contact bij Schaap voor het opstellen van de talloze oprichtingsaktes, statutenwijzigingen, aktes tot fusie, aandelenoverdrachten, etc. Bij Grant Thornton vormen bedrijfsadviseur René Zijdeman en accountants Hans Piersma en Teun Huisman het adviesteam.
‘Die drie mannen waren eens per twee weken op kantoor. Maand in, maand uit. Van wat ze allemaal met de directie bespraken kwam nooit iets naar buiten. Als je ernaar vroeg, kreeg je geen antwoord,’ zegt een bron. Zelfs de secretaresse, normaliter de spil van een bedrijf, mag zich niet bemoeien met de correspondentie met Grant Thornton.
Hoe innig de band tussen PrivaZorg en Grant Thornton is, blijkt ook uit de overstap van controller Judith Roos. Aanvankelijk rijdt Roos wekelijks naar Amersfoort voor de boekencontrole, maar in 2005 stapt ze over naar PrivaZorg, waar ze opklimt tot financieel directeur. Andere adviseurs van Grant Thornton zijn betrokken bij de opstelling van de aktes die notaris Van der Laak passeert. PrivaZorg heeft een bedrijfsblad dat vier keer per jaar verschijnt. In ieder nummer prijkt een grote advertentie van Grant Thornton. En als de bovenliggende stichtingen van PrivaZorg in najaar 2018 een voorzitter nodig hebben, komen ze uit bij… Teun Huisman, de inmiddels gepensioneerde registeraccountant en partner van Grant Thornton.
Het mysterie van de derdengelden
Het echtpaar Verzijl-Vries regeert intussen met harde hand – of eigenlijk doet Bertien Vries dat, die zowat dag en nacht op kantoor aanwezig is. Haar man houdt zich, volgens oud-werknemers, vooral bezig met het oplossen van kruiswoordpuzzels. Soms is hij in de weer met Excel-sheets waarin hij driftig cijfers noteert. Nieuwe personeelsleden kijken vreemd op als Verzijl met potlood aantekeningen maakt op tafels, deuren en muren. Even later gumt hij die met de mouw van zijn jasje weer uit. ‘Wen er maar aan,’ krijgen ze van collega’s te horen. ‘Dat doet hij altijd.’
Bronnen die het echtpaar goed hebben gekend zeggen dat Verzijl en Vries nauwelijks een sociaal leven hebben. Ze hebben ruzie met hun families en als ze vrienden hebben, wordt die vriendschap steevast na een ruzie verbroken. Het stel staat alleen op de wereld. Bertien Vries is aardig, heeft wel degelijk hart voor de zorg en de cliënten, maar waag het niet haar tegen te spreken: ‘Dan heb je het direct bij haar verbruid,’ zegt een oud-werknemer.
Een sociale antenne lijkt het echtpaar te ontberen. Zo zijn personeelsuitjes alleen bespreekbaar indien die na vieren plaatsvinden. ‘Want ja, er moet wel eerst gewerkt worden.’ Eerder naar huis vanwege Sinterklaas of een verjaardag? Gratificaties of bonussen voor het personeel? Vergeet het maar.
In de slotdagen van 2011 maakt Volans bijna 6 miljoen euro over naar de stichting Derdengelden PrivaZorg
En wat personeelsleden al helemaal niet moeten doen, is vragen stellen over de structuur of de financiën. Die onderwerpen zijn binnen het concern taboe. Daarom kan niemand van de bronnen met wie FTM en Trouw sprak, opheldering geven over een opmerkelijke post in de grootboekrekening 2011 van PrivaZorg. Het zorgbedrijf betaalde in 2011 ruim 4.000 euro aan trustkantoor ANT. Waarom?
Onderzoek van FTM leidt naar een adres op het Rotterdamse Weena. Daar beheert een dochterbedrijf van ANT de stichting Derdengelden Volans. ANT is daar zowel secretaris als penningmeester van. De voorzitter van Volans is René Zijdeman, partner bij Grant Thornton en een van de vaste adviseurs voor PrivaZorg.
In de slotdagen van 2011 maakt Volans bijna 6 miljoen euro over naar de stichting Derdengelden PrivaZorg. De bestuursleden daarvan: Rob Verzijl en Bertien Vries. Kort na deze overboeking wordt Volans opgeheven. Wat de stichting Derdengelden PrivaZorg met de ontvangen miljoenen doet of heeft gedaan, wil Vries niet zeggen. Zij verwijst door naar Grant Thornton, dat op FTM’s uitgebreide vragenlijst aan René Zijdeman, via een woordvoerder reageert: ‘U vraagt hem om een reactie op uw vragen. Aan dat verzoek kunnen wij helaas niet voldoen. Grant Thornton en haar adviseurs zijn gehouden aan de geheimhoudingsplicht zoals gebruikelijk in onze beroepsgroep. [..] We wensen u veel succes met uw artikel.’
Eind 2011 vindt er vanuit PrivaZorg een tweede opmerkelijke betaling plaats. Volgens de grootboekrekening over het boekjaar 2011 wordt in totaal 2 miljoen overgemaakt naar twee vennootschappen van Verzijl en Vries. De omschrijving ‘dividend 1996 t/m 2011’. In juli 2012 worden de beide bv’s van het echtpaar opgeheven.
Dan is er nog de stichting Derdengelden Serpens. Opgericht in juli 2005 en gevestigd op het huisadres van het echtpaar. De bestuurders daarvan: de twee bv’s van het stel. PrivaZorg heeft een rekening-courant verhouding met Serpens.
Een curieuze verdeelsleutel
In 2008 beginnen Rob Verzijl en Bertien Vries na te denken over hun toekomst. Rob wordt dat jaar 64, Bertien 59. Is het geen tijd om te stoppen?
De Amersfoortse zorginstelling Beweging 3.0 heeft interesse om PrivaZorg over te nemen, volgens bronnen ‘voor een aanzienlijk bedrag’. Maar naast Verzijl en Vries is er een derde aandeelhouder die met de verkoop moet instemmen: zorgdirecteur Tera Stuut, die 20 procent van de aandelen in handen heeft.
Stuut heeft in de periode 2005 tot en met 2007 geprobeerd orde op zaken te stellen bij PrivaZorg: er werden steunpunten geleid door mensen zonder enige ervaring in de zorg. ‘Makelaars, mensen uit de handel, er zat van alles tussen.’ Omdat er steeds meer wrijvingen zijn, wil de zorgdirecteur haar aandelen wel verkopen. Bij die onderhandelingen treedt Grant Thornton op als adviseur van het echtpaar. Uiteindelijk verkoopt Stuut hen haar 20 procent, voor 10.000 euro.
De eigenaars van PrivaZorg hoopten het pakket waarvoor ze 10.000 euro hadden betaald, voor 4 miljoen door te verkopen
Kort daarna hervatten Vries en Verzijl – die nu alle aandelen hebben – de onderhandelingen met Beweging 3.0. Dat wil voor alle aandelen PrivaZorg 20 miljoen euro betalen. Het plan is vrijwel rond wanneer Beweging 3.0 te horen krijgt dat het echtpaar daarbovenop zo’n 10 miljoen aan liquide middelen die in PrivaZorg zit, wil meenemen. Een vreemde gang van zaken, vindt Beweging 3.0, en blaast de deal direct af.
Stuut hoort pas na de verkoop van haar aandelen dat het echtpaar Vries-Verzijl PrivaZorg voor 20 miljoen wilde verkopen. Haar pakket had voor hen dus een waarde van 4 miljoen vertegenwoordigd: 400 keer meer dan de 10.000 euro die zij ervoor kreeg. ‘Ik vond die prijs belachelijk en ik vond het helemaal belachelijk dat ze een gek hadden gevonden die 20 miljoen wilde betalen. Want wat koop je eigenlijk? Een administratiekantoor!’
Foto ter gelegenheid van de directie-overdracht in 2012. Van links naar rechts: Barend van Leeuwen, Bertien Vries en Rob Verzijl. Foto: Gabor Nijenhuis.
Snode plannen
Vier jaar later, in 2012, zit er nog steeds geen schot in de beoogde verkoop. Rob wordt dat jaar 68 en het echtpaar wil nu echt van PrivaZorg af, vooral omdat de opvolging al is geregeld. Dat wordt Barend van Leeuwen, een voormalig KPN-manager die als interimmer in de zorg heeft gewerkt. Op 1 oktober 2009 treedt hij bij PrivaZorg in dienst voor 32 uur per week. Hij ontvangt 128.000 euro per jaar, een salaris dat hij later zelf flink zal verhogen.
Waren Verzijl en Vries al geen toonbeeld van empathie, Van Leeuwen ontpopt zich als een ronduit dictatoriale baas die geen tegenspraak duldt. Oud-werknemers omschrijven hem als een steile, zwaar gereformeerde man die ’s zondags in een Veenendaalse kerk het orgel laat galmen ter ere van de Heere.
Huisadviseur Grant Thornton bedenkt een plan met ‘zo min mogelijk kans op imago of publiciteitsbezwaren’
Tussen de oprichters en de opvolger ontstaat al snel een symbiotische relatie, waarin beide partijen uitsluitend oog hebben voor elkaars belangen. Van Leeuwen weet inmiddels dat de vleespotten van PrivaZorg rijk zijn gevuld. Het echtpaar heeft een nieuw plan: ze willen de aandelen intern verkopen. Daarbij is Van Leeuwen onmisbaar. Huisadviseur Grant Thornton krijgt opdracht een plan te bedenken met ‘zo min mogelijk kans op imago of publiciteitsbezwaren’.
De drie vaste adviseurs van Grant Thornton – Zijdeman, Piersma en Huisman – draaien overuren. Na maanden werk komen zij met een stappenplan dat liefst 75 stadia telt. Als alles volgens schema wordt uitgevoerd, vloeit daarna 6 miljoen euro naar het echtpaar.
Essentieel ingrediënt van hun stappenplan is dat de statuten van diverse bedrijfsonderdelen dusdanig worden gewijzigd dat het uitkeren van dividend voortaan is toegestaan. Financieel is er geen enkel beletsel. Alleen al PrivaZorg AWBZ, een van de vele onderdelen van de PrivaZorg-groep, heeft eind 2012 een eigen vermogen van 7,8 miljoen en bijna 15 miljoen aan liquide middelen.
Maar voordat dividend kan worden uitgekeerd, moet eerst een forse hobbel worden genomen: het gaat immers om zorggeld. Zorggeld mag eventueel worden gebruikt om investeringen te doen en reserves aan te vullen, maar mag je het ook gebruiken om aandeelhouders uit te kopen?
Ja hoor, zeggen de adviseurs van Grant Thornton, maar dan moet wél de link naar zorg worden verbroken. Dat gebeurt via een complexe transactie, waarin 6 miljoen euro naar een nieuwe bv gaat. Die wordt verkocht aan het echtpaar, dat vervolgens de koopprijs van 6 miljoen euro niet betaalt. Dit is de constructie waarover de advocaten van KienhuisHoving later oordelen dat die ‘juridisch gekunsteld’ is, en dat in strijd met wet- en regelgeving vermogen aan PrivaZorg is onttrokken.
Omdat de adviseurs van Grant Thornton kennelijk wel inzagen dat de transactie die ze voorstelden juridisch wankel was, adviseerden zij de bestuurders eerst de rechter om toestemming te vragen. De advocaten van KienhuisHoving schrijven: ‘Dit is niet gebeurd, althans uit niets blijkt dat dit advies is gevolgd.’
Om de opzet te doen slagen, is medewerking van Barend van Leeuwen als algemeen bestuurder van PrivaZorg essentieel. Gaat hij dwarsliggen, dan kan het echtpaar naar zijn centen fluiten. Om Van Leeuwen te prikkelen, wordt in 2011 de stichting Sociaal Fonds Helios opgericht. Dat fonds wordt niet op het kantooradres van PrivaZorg gevestigd, maar op het huisadres van Verzijl en Vries, die het fonds via een privé-bv besturen.
Er komt een pot van 400.000 euro, uit te keren bij Van Leeuwens ontslag of het faillissement van PrivaZorg
Helios heeft volgens de statuten zorgverlening als doel. Maar FTM en Trouw beschikken over interne documenten die een ander licht op Helios werpen. Het echtpaar en Van Leeuwen leggen in een overeenkomst vast dat Van Leeuwen van cruciaal belang is voor de toekomst van PrivaZorg. Mocht hij buiten zijn schuld worden ontslagen of gaat PrivaZorg failliet, dan is Van Leeuwen voor de buitenwereld zo met PrivaZorg vereenzelvigd dat hij nergens anders meer aan de slag kan. Daarom komt er een pot van 400.000 euro, uit te keren bij zijn ontslag of het faillissement van PrivaZorg. Verzijl zelf geeft de opdracht dat bedrag van een PrivaZorg-rekening over te boeken. Bankafschriften van ING bevestigen de betaling.
Wat is er met die 4 ton gebeurd? Van Leeuwen wil er niets over zeggen. In december 2016 is Helios opgeheven. Ook Vries weigert commentaar en verwijst naar Grant Thornton, dat zich opnieuw beroept op zijn geheimhoudingsplicht.
Verscherpt toezicht en meldingen
Het personeel van het hoofdkantoor en de directeuren van de steunpunten weten niets van deze transacties. (Oud)werknemers van PrivaZorg en oud-directeuren van steunpunten aan wie FTM en Trouw de documenten tonen, reageren stomverbaasd.
Een aantal steunpunten verzamelt zich in de Bende van Vijf
Wel wordt het de steunpunten vanaf 2013 duidelijk dat PrivaZorg zaken verborgen houdt en afspraken niet nakomt. Een aantal steunpunten verzamelt zich in de Bende van Vijf, en voert begin mei 2013 gesprekken met de directie van PrivaZorg, voornamelijk met Barend van Leeuwen.
Maar vragen van financiële aard stuiten op een muur van stilte. De steunpunten concluderen dat de organisatie ‘volledig gesloten’ is op financieel gebied. ‘Iedere vorm van feedback wordt gezien en behandeld als kritiek en neergesabeld door de directie van PrivaZorg. Steunpunten worden dan aangesproken op opruiende taal,’ staat in een interne notitie van de steunpunten.
Voor de juiste administratieve documenten en voor scholing zijn de steunpunten aangewezen op het hoofdkantoor. Maar cursussen over bijvoorbeeld het indiceren komen niet, of te laat. Als een steunpunt dan zelf maar een cursus organiseert en daarvoor kosten maakt, meldt het hoofdkantoor dat die maar ten dele worden vergoed.
De onrust neemt toe wanneer in april 2015 vijf steunpunten door de IGJ onder verscherpt toezicht worden geplaatst. ‘Dat was helemaal mooi. Het hoofdkantoor heeft zijn zaken niet op orde, en de steunpunten worden daarop aangesproken?’ zegt een betrokkene. Drie van deze steunpunten waren uit een interne kwaliteitscontrole van het hoofdkantoor – de zogeheten vlootschouw – nota bene naar voren gekomen als de beste. De steunpunten beginnen zich ernstig zorgen te maken over dit kwaliteitsinstrument van PrivaZorg.
Kort daarna zegt PrivaZorg eenzijdig de samenwerking op met drie steunpunten; ze behoren allemaal tot de Bende van Vijf. Een aantal andere steunpunten vertrekt uit vrije wil en begint voor zichzelf. Iets vergelijkbaars gebeurde ook al in 2010, toen juist de steunpunten die de beste zorg leverden, zich solidair verklaarden met directeur zorg Tera Stuut, die na verkoop van haar aandelen bij Privazorg vertrok.
Op 20 augustus 2015 spreken de directeuren van drie kritische steunpunten uitgebreid met de IGJ. Ze vertellen over de heimelijkheid op financieel gebied, over wanbeleid op het hoofdkantoor, over de angstcultuur die de steunpunten ervaren. Bij kritiek wordt de samenwerking meteen opgezegd; open communicatie is onmogelijk.
Ze vertellen de inspecteurs ook dat de organisatie van PrivaZorg anders in elkaar steekt dan de inspecteurs denken. Terwijl de IGJ meent dat de rvc toezicht op het hele concern houdt, blijkt uit een schema dat Van Leeuwen zelf aan de steunpunten heeft verstrekt dat de rvc alleen maar gaat over de vier onderdelen van PrivaZorg die zich met zorg bemoeien.
In januari 2017 ontvangt een van de steunpunten nog een bedankje van de IGJ, maar tot een onderzoek komt het niet. PrivaZorg lijkt met alles weg te komen.
Zorgkantoren en verzekeraars grijpen in
In Tilburg begint een instantie te zagen aan de poten van PrivaZorg: CZ zorgkantoor. In 2016 meldde een klokkenluider zich op het hoofdkantoor in Tilburg. ‘Die toonde ons een organogram van wel zes A4’tjes,’ zegt Caro Verlaan, manager CZ zorgkantoor. ‘Wij zagen een structuur die veel uitgebreider was dan het A4’tje dat PrivaZorg ons had voorgeschoteld.’
Maar het zorgkantoor had PrivaZorg al in het vizier. ‘Hun bedrijfsmodel bestaat eruit dat vrijwel alle zorg wordt verleend door zzp’ers. Wij stellen ons op het standpunt dat hooguit eenderde van het personeelsbestand uit zzp’ers mag bestaan. Je moet als zorgbedrijf je personeel kennen en ze kunnen scholen. Daar komt bij dat zzp’ers duurder zijn dan vaste krachten, waardoor er minder geld beschikbaar is voor de zorg.’ Bovendien ontdekte CZ zorgkantoor dat PrivaZorg met een zzp’er werkt die eerder vermoedelijk betrokken was bij een miljoenenfraude in de zorg. ‘Dat wist PrivaZorg niet. Het geeft aan hoe slecht ze hun eigen zzp’ers kennen.’
Verlaan en haar team voeren diverse gesprekken met Sandra Kooiman, directeur zorg van PrivaZorg. ‘Telkens beloofde ze ons dat het goed zou komen en telkens bleek dat PrivaZorg geen enkele stap had ondernomen om mensen vast in dienst te nemen. PrivaZorg werkte ons echt tegen.’
[Advertentie PrivaZorg voor zzp’ers, 22 februari 2017. Bron: website PrivaZorg.]
PrivaZorg krijgt voor 2018 een contract onder voorwaarden: wanneer het eind 2018 niet minstens tweederde van de zorgverleners in loondienst heeft, krijgt het voor 2019 geen nieuw contract. In de tussentijd mag PrivaZorg geen nieuwe patiënten aannemen.
Het zorgkantoor stelt ook vragen over de governance. Hoe zit het met het toezicht? PrivaZorg stuurt vervolgens een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Volgens dat uittreksel heeft het Amersfoortse bedrijf een rvc met twee leden, maar tijdens een controle door het zorgkantoor blijkt dat Peter van de Burgt enig lid is: PrivaZorg heeft een verouderd uittreksel opgestuurd. Nu is voor CZ zorgkantoor de maat vol: PrivaZorg krijgt voor 2019 geen nieuw contract.
PrivaZorg spant prompt op 8 november 2018 een kort geding tegen CZ aan. In die zaak stelt CZ zorgkantoor dat het geen nieuw contract geeft omdat PrivaZorg onvoldoende personeel in dienst heeft en niet voldoet aan de Governancecode Zorg, aangezien het geen meerhoofdige rvc heeft. Op 9 november 2018 concludeert de rechtbank Breda dat PrivaZorg het geheel aan zichzelf te wijten heeft dat het geen nieuw contract kreeg. De uitspraak is een gevoelige slag: CZ was het zorgkantoor waarmee PrivaZorg het grootste contract had.
Uit navraag van FTM en Trouw blijkt dat ook andere zorgkantoren van PrivaZorg eisen dat minstens tweederde van de zorg wordt verleend door personeel in loondienst. Omdat PrivaZorg die belofte op 1 juli 2019 nog altijd niet is nagekomen, hebben Zilveren Kruis en VGZ een cliëntenstop voor PrivaZorg ingesteld. Als PrivaZorg niet tijdig de boel op orde heeft, krijgt het geen nieuw contract voor 2020. Menzis tenslotte geeft PrivaZorg tot 1 januari 2021 de tijd om zzp'ers in loondienst te nemen.
Herstructurering
Terwijl PrivaZorg strijd voert met CZ zorgkantoor om zijn zorgcontract te behouden, wordt intern hard gewerkt aan een herstructurering. Dat heeft alles te maken met de nieuwe controlerend accountant: Grant Thornton, dat in 2017 in de plaats kwam van accountantskantoor Baker Tilly Berk dat eerder de jaarlijkse controles deed. Vanaf dat moment is Grant Thornton zowel de uitvoerende als de controlerende accountant.
Grant Thornton krijgt direct te maken met iets dat binnen PrivaZorg een groot taboe is: consolidatie van de jaarrekening. Zo’n consolidatie heeft PrivaZorg tot nu toe weten te voorkomen. Daardoor blijft voor de buitenwereld verborgen hoe het bedrijf in elkaar steekt, hoe de onderlinge geldstromen, management- en beheervergoedingen lopen en hoeveel geld er in totaal omgaat.
Dat wil niet zeggen dat er geen geconsolideerde jaarrekeningen bestonden; die werden wel degelijk gemaakt. Ze waren echter alleen bestemd voor een select groepje. FTM en Trouw beschikken over de geconsolideerde jaarrekening van 2016 van Gustos Laetus, de stichting die tot 1 januari 2018 de aandelen van alle PrivaZorg-onderdelen bezat. En wat blijkt? Eind 2016 heeft Gustos Laetus een eigen vermogen van ruim 26,5 miljoen euro. De liquide middelen bedragen ruim 23,6 miljoen. Het concern, waar 46 mensen werken, bulkt van het geld.
PrivaZorg bulkt van het geld, maar die miljoenen mogen volgens de statuten alleen worden gebruikt voor de zorgverlening
Hoe kan dat? Simpel: door via een gecompliceerd stelsel van beheer- en managementvergoedingen geld uit de zorgbedrijven te trekken. Een voorbeeld: in 2017 betaalt PrivaZorg AWBZ ruim 4 miljoen beheervergoeding aan PrivaZorg BV en 49.500 euro aan PrivaZorg Management voor het dagelijks beheer. De Belastingdienst stelde al in 2007 vast dat AWBZ-geld naar de bestuurders vloeide. Sindsdien is er niets veranderd.
Grant Thornton, de nieuwe controlerend accountant, waarschuwt in een notitie van november 2017 dat er volgens de Governancecode Zorg een geconsolideerd jaarverslag van PrivaZorg moet worden gemaakt. Maar die regel kun je ontduiken, adviseert Grant Thornton in een memo van 27 november 2017: ‘Door de plaatsing van een nieuwe entiteit in de (rechts)vorm van een Stichting Administratie Kantoor tussen de Stichting Gustos Laetus en de besloten vennootschappen kan deze consolidatieplicht worden doorbroken.’ Zo gezegd, zo gedaan.
De herstructurering heeft een tweede doel: PrivaZorg bulkt van het geld, maar die miljoenen mogen volgens de statuten alleen worden gebruikt voor de zorgverlening. Statutair geldt een zogeheten ‘dividendverbod’: de zorgonderdelen mogen geen overschotten als dividend aan de aandeelhouders uitkeren.
Om dit toch mogelijk te maken, raadt Grant Thornton aan het dividendverbod uit de statuten te halen. In een memo van 27 november 2017 schrijven de adviseurs dat het schrappen van zo’n verbod wel eens tot ophef kan leiden. Grant Thornton stelt voor om, mochten er vragen komen, te verklaren dat de statuten zijn gewijzigd om de vrijstelling van de vennootschapsbelasting te kunnen handhaven. ‘Een minder rigide formulering,’ aldus Grant Thornton.
Op 18 december 2017 besluiten PrivaZorg (vertegenwoordigd door het duo Kooiman/Van Leeuwen) en Gustos Laetus (vertegenwoordigd door Kooiman/Van Leeuwen) in een buitengewone algemene vergadering de statuten te wijzigen. De rvc van PrivaZorg wordt erbuiten gehouden. Dit is voor rvc-lid Bart Duijs reden om op te stappen.
In oktober 2018 wil PrivaZorg een dividend van 12 miljoen uitkeren aan Gustos Laetus. De rvc, met als enig lid Peter van de Burgt, wordt daarvan verwittigd door de aandeelhouder, weer vertegenwoordigd door het duo Kooiman/Van Leeuwen.
De IGJ grijpt in
Tot de uitkering van die 12 miljoen euro zal het niet komen. Na de gesprekken met klokkenluider Eddy de Bruin en voormalig rvc-lid Bart Duijs verzoekt de IGJ eind 2018 PrivaZorg die betaling niet te doen. Het zorgbedrijf honoreert dat verzoek. In april 2019 stelt de Inspectie het zorgbedrijf onder verscherpt toezicht.
Twee maanden later publiceert de IGJ een onderzoeksrapport over de gang van zaken, getiteld Gezond vertrouwen. De eindconclusie: ‘Kwaliteit en continuïteit van zorg zijn onvoldoende gewaarborgd door gebrek aan goed bestuur en intern toezicht in combinatie met onvoldoende financiële waarborgen.’
Ondanks de kritische inhoud is klokkenluider Eddy de Bruin teleurgesteld: ‘Het rapport laat alles zien wat niet klopt, maar consequenties blijven uit. Er volgt geen aangifte tegen bestuurders die willens en wetens geld onttrokken op een onjuiste wijze. Dat mag dus? Niemand lijkt hier verantwoordelijkheid in te nemen!’
- De besluitvorming binnen PrivaZorg ten aanzien van de herstructurering in 2017 is onzorgvuldig en voldoet niet aan de eisen van de Governancecode Zorg. De statuten van PrivaZorg en het reglement rvc bevatten tegenstrijdigheden en het reglement rvc voldoet niet aan de Governancecode Zorg. Binnen PrivaZorg zijn de checks en balances en waarden en normen onvoldoende in overeenstemming met die code.
- Er was tot respectievelijk 1 oktober 2018 en 16 november 2018 sprake van (de schijn van) belangenverstrengeling bij de directeuren Van Leeuwen en Kooiman van PrivaZorg.
- Er is sprake van (de schijn van) belangenverstrengeling bij de oud-voorzitter van de rvc Peter van de Burgt.
- De samenstelling van de rvc voldeed ten tijde van ingrijpende besluitvorming niet aan WTZi en de GCZ.
- De Inspectie heeft niet kunnen vaststellen of met de herstructurering van 2013 middelen oneigenlijk aan de zorg zijn onttrokken.
- De financiële verslaglegging van PrivaZorg voldoet niet aan de vereisten voor een ordelijke en controleerbare bedrijfsvoering. PrivaZorg is ten aanzien van de financiële verslaglegging onvoldoende transparant jegens interne en externe toezichthouders en voldoet daarmee niet aan waarden en normen die passen bij de maatschappelijke positie van een zorgaanbieder.
Opmerkelijk is dat het IGJ-rapport haaks staat op de bevindingen van advocatenkantoor Valegis, dat naar aanleiding van de melding van klokkenluider De Bruin, in juli 2018 nog monter concludeerde dat er binnen PrivaZorg geen sprake was van misstanden.
Uit het IGJ-rapport blijkt dat accountants- en advieskantoor Grant Thornton de conclusies van het onderzoek niet wilde accepteren. Volgens Grant Thornton voldeed het onderzoek van de IGJ niet aan de daaraan te stellen vaktechnische eisen.
Het IGJ-rapport stelt voorts vast dat het thuiszorgbedrijf niet alleen problemen heeft met de zorgkantoren, ook gemeenten lopen weg. Had PrivaZorg in 2016 nog contracten met circa 140 gemeenten, in 2018 waren dat er nog slechts 85. Dat gemeenten en zorgkantoren PrivaZorg de rug toekeren, heeft z’n weerslag op de financiële situatie. Terwijl het geld jarenlang binnenstroomde, had PrivaZorg in 2018 een verlies van circa 2 miljoen euro. Een dergelijk verlies wordt ook over 2019 verwacht.
De ontknoping
PrivaZorg kreeg in november 2018 een nieuwe directeur, Rolf Burrekers, die al snel botst met de rvc. Samen met de Cliëntenraad stapt hij naar de Ondernemingskamer. Die stelt in juli 2019 drie onafhankelijke bestuurders aan bij de rvc, de twee stichtingen en PrivaZorg Management. Zij moeten er met de al zittende bestuurders voor zorgen dat PrivaZorg eindelijk zal voldoen aan alle normen, regels en wetten die binnen de zorg gelden.
In mei 2019 vertrok Peter van de Burgt, de voorzitter van de rvc, nadat hij de conceptversie van het IGJ-rapport Gezond Vertrouwen onder ogen had gekregen. Directeur Barend van Leeuwen ging eind 2018 met pensioen. Vorige week werd bekend dat – op verzoek van de Ondernemingskamer – zowel Teun Huisman, Sandra Kooiman en de net aangetreden directeur Rolf Burrekers zijn teruggetreden.
Uit een berekening van FTM blijkt dat het echtpaar vanaf 1996 tot eind 2014 minimaal 14,2 miljoen uit PrivaZorg heeft gehaald
Het echtpaar Verzijl-Vries verkocht in 2014 hun woning in Amersfoort. Ze wonen nu in Nunspeet, waar ze een riante bungalow hebben laten bouwen op een perceel dat ze in 2012 voor 750.000 euro hadden gekocht. Een hypotheek voor huis of grond was niet nodig. Eind 2017 zat er nog altijd bijna 5,2 miljoen euro aan liquide middelen in hun vennootschap.
Uit een berekening van FTM blijkt dat het echtpaar vanaf 1996 tot eind 2014 minimaal 14,2 miljoen euro uit PrivaZorg heeft gehaald. Vries wil op deze berekening geen commentaar geven en verwijst naar Grant Thornton. Dat kantoor beroept zich wederom op zijn geheimhoudingsplicht.
Of ze van hun geld kunnen genieten, is de vraag. Rob Verzijl is ernstig ziek en heeft continu zorg nodig.
Het ziet er naar uit dat het koppel de 6 miljoen euro die ze in 2013 kregen, kan behouden. De IGJ concludeert in haar rapport dat er in 2013 weliswaar miljoenen aan PrivaZorg zijn onttrokken, maar kan niet met zekerheid zeggen dat dat oneigenlijk is gebeurd. PrivaZorg levert namelijk ook kraamzorg en thuiszorg, en die vallen niet onder het winstuitkeringsverbod.
Maar bij die conclusie noteert de IGJ zelf: ‘Hierbij moet aangetekend worden dat de besluitvormingsprocedure rondom de herstructurering 2013 niet nader is onderzocht.’ Het wachten is op een partij die dat wel gaat doen.
Barend van Leeuwen wil niet reageren op vragen. Hij verwijst naar Grant Thornton, ‘dat PrivaZorg alle jaren heeft geadviseerd’. Sandra Kooiman heeft niet gereageerd. Schaap Notarissen en Valegis Advocaten gaven slechts een pro forma antwoord. Oud-voorzitter van de rvc Peter van de Burgt reageerde wel, evenals Grant Thornton en voormalig eigenaar Bertien Vries. Hun antwoorden zijn verwerkt in de tekst, en voorts integraal te vinden op deze pagina.
Bij het onderzoek voor dit artikel heeft FTM samengewerkt met Trouw-journalist Marco Visser.
77 Bijdragen
Niek Jansen 9
Hoe zou in de toekomst er toch meer toezicht kunnen komen op dergelijke praktijken in de zorg?
[Verwijderd]
Niek JansenNou ik denk het niet. Er zal ongetwijfeld lering uit getrokken worden door ander tuig. Die hier nu konden lezen wat er in NL allemaal kan onder toezicht.
Niek Jansen 9
[Verwijderd]Ruud Broekhuijzen 1
[Verwijderd]
Ruud Broekhuijzenjurist 1
En dit kan allemaal maar ?, niemand verantwoordelijk ? Tot de uitkering van 12 miljoen zal het niet komen maar alles daarvoor kan gewoon in stand blijven ?
Rob Klerks 4
Wat een oplossing "Private zorg" werkt lekker voor de managementen.
De zorg behoeftige moet maar zien rond te komen.
Sommige delen van een samenleving kun je niet privatiseren, zorg, defensie, politie, openbaar vervoer, onderwijs kun je als staat beter zelf onder je hoede houden.
De belangen van een goed werkend systeem overstijgt de gekapitaliseerde maatschappij.
Hans K 2
Rob KlerksDavid Bartenstein 9
Hans K[Verwijderd]
David BartensteinRob Klerks 4
Hans KPrive scholen hebben niet per definitie de beste leerkrachten als werknemer.
Dan komen er ook nog zaken bij kijken zoals #DavidVictor die beschrijft. Ook niet onbelangrijk.
Maar meest van al, de hele onderwijs vorm moet op de schop. Maar 10% van de talenten van de kinderen / burgers worden ontwikkeld in dit systeem.
Dat kan alleen staatsgewijs, waarop onderwijs gericht wordt op het ontwikkelen van iedereen ipv onzin te leren.
Hans K 2
Rob KlerksRob Klerks 4
Hans KGeld ontdekt geen talent, het is van ons onszelf, wat je ermee doet dat bepaalt de ontwikkeling van je talent.
Ieder kind heeft recht op ontwikkeling van hun sterke gave, niet omdat je een grotere geldbuidel hebt dat je dan bent bevoorrecht. Gelijke kansen voor iedereen.
Hans K 2
Rob KlerksRob Klerks 4
Hans KDus verdeel je het geld, en zorgt ervoor dat alles op en top werkt.
Hebben we wel #staatsmensen voor nodig, geen veredelde manager in het jasje van MP.
[Verwijderd]
Rob KlerksDwight 4
Rob KlerksGaat niet lukken zonder te streven naar winst of de schuldenberg nog meer te verhogen door meer overheidstaken uit te breiden via expansie. Het geld eerlijk verdelen zonder groei en meer overheid is een soort perpetuum mobile. Prijsinflatie is een zekerheid afgelopen 50 jaar. We zitten in een situatie waarin de publieke schuldenberg een grote bubbel is en steeds groter wordt.
De overheid is een logge machine waarin graaiers niet aangepakt worden. IGJ is hiervoor een bewijs dat overheden lokaal ernstig falen. De uitvoerende en de wetgevende macht zouden de taken van de zorg niet moeten bepalen. De NAM(oligopolie) is ook in naam van de overheid ten kosten van Groningen. De zorg wordt uitgehold door meer overheidstaken te vervlechten zoals met fracking in het hoge noorden. Laat de markt en de natuur zijn werk doen. Bescherm het door daders aan te pakken met wetten die er al zijn.
De zorg zou als dagelijks brood gebakken moeten worden of net zo verkrijgbaar moeten zijn als boekingen in hotels, smartphones en tv's. Allemaal zorgen ze voor werkgelegenheid en voorzien ze van nut of toegevoegde waarde.
Rob Klerks 4
DwightOnzin of zinnig?
Schulden kun je ook 🌏🌎🌍wijd kwijtschelden, een ondergrens bepalen en dan weg ermee.
Ipv alles hetzelfde te blijven doen, kun je de fundering van de maatschappij onder een vergrootglas leggen.
En die aanpassen waar nodig.
Geld verdienen moet niet het uitgangspunt zijn.
Maar de wensen van de mensen, díe zet je op 1, daarna kijken we wat het kost om het te realiseren, dan bekijken we hoe het gefinancierd kan worden?
Dat de overheid niet functioneert zijn we het over eens.
De zorg en al de eerdere punten die ik benoemde, zijn aan grondige vernieuwing toe. Vanaf de 1e steen herzien en opnieuw opbouwen, wat goed is hanteren en de rest dat ellende veroorzaakt eruit.
[Verwijderd]
Rob KlerksZolang ze dat willen en proberen door te zetten zullen ze weinig interesse hebben om de wensen van de mensen op nummer 1 te zetten, vrees ik.
Rob Klerks 4
[Verwijderd]De #regering maar roepen dat Nederland zo gelukkig is, demonstreren ze omdat ze gelukkig zijn dan? Zeer gekleurd beeld, waarschijnlijk in opdracht van het #KabinetLatenVallen onderzocht met geluk als uitkomst.
#TijdOmTeVeranderenVanPolitiekeSysteem #TijdVoorDrastischeVerandering
Dwight 4
Rob KlerksAbsoluut mee eens. Door een soort jubilee. Maar laten we het erover eens zijn dat dit niet gebeurt in komende 10 jaar. En helemaal niet in Nederland. Het systeem is al too-big-too-jail. Een linkse revolutie ontketenen zonder geweld zit er ook niet in. Dus voor de komende 50 jaar zitten we opgescheept met de euro en de dollar als wereldmunt. Dit is een zekerheidje. Kwijtschelden van schulden is ook vernietigen van kapitaal of het achterwege laten van tegenprestaties. Hierdoor komt redistributie van geld links- of rechtsom centraal te liggen tbv van de sterksten via de politiek of oligopolies. Hyperinflatie ligt op de loer zoals in het socialistische Venezuela.
"Geld verdienen moet niet het uitgangspunt zijn"
Stel dat dit wel het uitgangspunt is maar het doel is mensen helpen. Zonder geld als fundament en glijmiddel kun je je doel niet bereiken. Alleen door volledige concurrentie krijg je een natuurlijk evenwicht in de verdeling van goederen en diensten: de goedkoopste en beste blijven over voor de cliënt/patiënt. Wat we nu hebben is dat oligopolies en cooperaties door o.a. patenten en dubbelzinnige voorschriften de kosten in de zorg opjagen. Bureaucratie en overhead zijn dan nodig om alles in de gaten te houden voor zorgverzekeraars .
Dit is allemaal niet nodig als het gaat om brood, boekingen in hotels, smartphones en tv's. Waarom zou méér overheidsingrijpen een deel van de oplossing zijn en niet minder? De IGJ had gewoon moeten ingrijpen. Een totale hervorming is niet noodzakelijk in de zorg.
Een maatschappij kritische blik op of een sociale bewustwording van het systeem is dagdromerij. Het draait in de kern om geld en hoe het gemaakt wordt door autoriteiten en centrale banken. Venezuela laat zien dat socialisme een doodlopende weg is.
Rob Klerks 4
DwightEn dan ga je op de regering tour, die komen ook altijd met tegenwerpingen. Ik denk anders, als we dit met z'n allen willen, hoe kunnen we het dan realiseren?
"Stel dat dit wel het uitgangspunt is maar het doel is mensen helpen....."
De truc is niet naar geld te luisteren omdat dat de creatieve ideeën blokkeert. Iedereen mag komen met ideeën, dan zoek je de beste eruit en kijkt wat het kost. Daarna kijk je hoe het binnen de menselijke normen te financieren valt.
Jouw voorstel daar leven we nu in, niet echt burger vriendelijk.
Venezuela laat zien dat een dictator altijd de grip verliest. Dat socialisme de beste vorm is. Niks alle gelden naar 1 groep graaiers maar samen delen in elkaars welvaart.
Rikkie 7
Rob KlerksPardon?
https://www.trouw.nl/nieuws/venezuela-laat-zien-waar-het-echte-socialisme-toe-leidt~bdeaf2e1/
Rob Klerks 4
RikkieHeb het artikel niet gelezen, omdat niemand mij hoeft uit te leggen dat Venezuela gebukt gaat onder de geld graaiende dictator. Dat is alles behalve sociaal!
Olie rijkdom dat aan het land behoort in de handen van een schurk, miljoenen op de vlucht omdat ze hem niet weg krijgen., hongersnood. Hoezo sociaal?
Hij alle vriendjes de hand boven het hoofd houdt. Ten koste van...
Niemand kan mij overtuigen dat dat goed is voor een land.
We zien de ellende en woede, als je denkt dat dat gezond is, of je laat je wijsmaken dat het een zielige vent is, dan snap je niet hoe socialisme werkt.
Rikkie 7
Rob KlerksIk heb het artikel zeker gelezen. U heeft het artikel onder de link die ik u stuurde dus niet gelezen? Tsja, dan heeft een discussie geen zin. U weet alles al. Maar toch een kleine poging. In dit artikel wordt onder meer geschetst hoe de historische ontwikkelingen in Venezuela zich verhouden tot bijvoorbeeld Chili.
Ik beweer natuurlijk niet dat het nu goed gaat in Venezuela maar reageer op uw eigen stelling dat socialisme de beste bestuursvorm is. Let wel ik zeg niet dat sommige ideeën achter het socialisme niet deugen. Over het algemeen roepen socialisten dit wel over het liberalisme, maar dit terzijde. Noemt u mij eens 1 land waar de door u aangeprezen socialistische bestuursvorm tot welvaart voor de bevolking heeft
geleid?
Rob Klerks 4
RikkieRikkie 7
Rob KlerksNederland socialistisch? U bent waarschijnlijk vergeten dat in 1994 de PvdA is gaan regeren met de VVD? De SP heeft ooit 25 van de 150 zetels gehad maar nooit enige regerings-verantwoordelijkheid.
Daarom heeft de SP zich democratisch gediskwalificeerd en hebben kiezers er zich van afgewend.
Nederland heeft vooral een sociaal democratisch en liberale cultuur en dat heeft ons tot 1 van de meest welvarende en gelukkige landen ter wereld gemaakt. Het maoisme, communisme en socialisme brengen vooral niet te realiseren idealen en daaruit voortvloeiende armoede en repressie.
Rob Klerks 4
RikkieHetzelfde is het geval met links, rechts, midden politiek georiënteerd zijn. Hokjes die de juiste oplossingen in de weg staan.
Met z'n allen zijn we veel meer geholpen met het uitvoeren van het juiste op alle vlakken. Het beste van alles dat moet ons streven zijn zoals perfect(e) onderwijs, zorg, defensie, politie, openbaar vervoer, schone energie, etcetera etcetera
Het is onzin om goede ideeën die van een andere stroming komen te dwarsbomen.
Het is kolder om slechte ideeën via polderen toe te staan, slaat echt nergens op.
Democratie is niet gratis, daar moeten we allemaal aan werken.
Vanuit welk isme het vandaan komt is onbelangrijk, de beste ideeën verdienen het om geïmplementeerd te worden.
Rikkie 7
Rob KlerksU gaf in een eerdere reactie aan dat socialisme de beste vorm is. Bent u van mening veranderd? En wat als het beste idee word gezien hangt vaak af van overtuigingen. Dat kun je niet los zien van elkaar.
Rob Klerks 4
RikkieMaar socialisme is niet de heilige graal.
De beste ideeën en die zijn er, die verdienen topprioriteit in het leven.
Ik laat me ook niet politiek kleuren, omdat we met z'n allen goeie ideeën herbergen, niet alleen binnen partijen.
Het is onzinnig om top ideeën van een partij te implementeren en dan ook de zeer slechte omdat het van die partij komt.
Dan ga je op zoek naar de beste vorm, komt die van een andere partij, prima.
Volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen het volk, niet andersom.
[Verwijderd]
Rob KlerksZolang mensen met een rechtse inslag deze huidige regering blijven kiezen kunnen we niets beginnen. De gewone mensen hebben het allang opgegeven. Ik betrap mezelf erop dat ik er ook al over nadenk, of ik moet blijven stemmen.
Of socialisme de beste vorm is? Ik denk dat niet één vorm de beste is. Wat we hadden afgelopen eeuw, dat werkte. Mensen verdienden toen meer, men kon een huis kopen, op vakantie gaan, een autootje aanschaffen en de meeste mensen waren gelukkig. Behalve de VVD, die in de jaren 70 riep dat rijk worden niet vies is en dat individualiteit veel beter is dan de groepssystemen die we tot dan toe kenden. Bijna niemand weersprak dat. Resultaat zien we nu. Complete afbraak welvaartssysteem, meer armoede, haat jegens bepaalde groepen en een enorm verschil tussen rijk en arm. Foute boel dus.
Rikkie 7
[Verwijderd]Uw beeld van de werkelijkheid is erg somber.
Misschien vrolijk u op door dit artikel eens te lezen
https://nos.nl/l/2284703
Rob Klerks 4
[Verwijderd]Van een land in opbouw na WOII zijn we terecht gekomen in een omgeving van welvaart. Alhoewel welvaart ? Zouden alle daklozen, werkeloze, bijstand trekkers er ook zo over denken?
De welvaart is vooral goed bevallen bij de rijken. Zo moet het niet, en nu keren we weer terug naar de jaren 60, demonstraties en onvrede op alle gebied. Met 'n extra complexiteit, sociale media en vluchtelingen, migranten. 24/7 communicatie, is niet goed voor de mens. Ontspanning is meer dan ooit nodig.
Ik hoop wel dat je blijft stemmen, want niet stemmen is geen weerwoord.
Dwight 4
Rob KlerksSerieus? Ik ga hier ook antagonistisch op in. De werkelijkheid is te complex om dit in 1 hokje te plaatsen. Je vergeet dat we geen staatsbakkerij hebben voor dagelijks brood. Zo wil ik het ook zien met gezondheidszorg: goedkoop en altijd verkrijgbaar voor iedereen zonder socialisme. Dit is heel natuurlijk en zonder te veel overheid.
"niet echt burger vriendelijk."
De bankenunie en de overheid zijn al communistisch van opzet in ons geldstelsel. Financiering wordt bemoeilijkt, juist omdat échte marktprocessen (o.a. beste ideeën) in beginsel bij banken niet beïnvloed mogen worden voor stabiliteit: tegoeden die herleidbaar zijn naar zorg of consumptiegoederen, hebben geen intrinsieke waarde. Als het geldstelsel niet communistisch van aard was en de natuur (marktprocessen) zijn gang ging, dan zouden tegoeden in de zorg leiden tot beste waardering (goedkopere marktprijzen), zoals bij smartphones en ons dagelijks brood.
Is hervorming van de bankenunie noodzakelijk in NL, EU of elders? De overheid faalt als zij publieke taken verkwanselt door de bankenunie het geld te laten regelen (WRR) via oligopolies. De beste vorm zou zijn als niet de banken bepalen wat wij nodig hebben, maar dat wij, de mensen, bepalen wat de banken gaan financieren aan projecten. Dit lukt alleen als het volk complete zeggenschap heeft over hun rekening en kan schuiven met het geld, wanneer en waar dit moet gebeuren.
Wie wil nu niet goedkoopste zorg, zoals dagelijks brood? Er is een schijn van marktwerking, omdat er een spaghetti van zorgverzekeraars en overhead ontstaan is die via big-data de prijzen kunstmatig opschroeven en met slimme accountants de wet omzeilen. De overheid moet boetes uitdelen en ingrijpen. De IGJ kon niet handhaven.
Bob Lagaaij 5
Maar nog veel treuriger is, dat deze affaire al in 2007 op de radar staat van de Belastingdienst; de IGJ nog eens jaren later moeizaam in actie komt en dat vervolgens uitmondt in een rapport, waaraan geen consequenties worden verbonden.
Marc Fahrner 7
Bob LagaaijDiny Pubben 9
Alleen de burger heeft nog enig besef van publieke waarden.
Zijstraat, er is ook goed nieuws, tag Judica Berkelaar, FTM opletten!
'ROM in de GGZ roemloos ten onder: waar zijn al die bestuurders, hoogleraren, snelle datajongens en "patiëntenvertegenwoordigers" die papagaaiden dat het zo'n briljant initiatief was? Enige reflectie? Akwa GGZ vernietigt historische ROM database.'
https://akwaggz.nl/akwa-ggz-vernietigt-historische-rom-database/
uitgeverij ipenburg 4
Waarom begint de controle niet bij de Kamer van Koophandel? Daar begint het foute spel, en wie zijn de klos, zieke mensen en mensen in nood. FTM noemt namen en rugnummers, waarom laat TROUW die bijna allemaal achterwege?
Dylan 16 1
uitgeverij ipenburgMisschien omdat Trouw uiteindelijk ook gewoon bij de MSM behoort en het daarom niet durft? Bang voor rechtszaken?
Frans 132
Er is wel een wet maar geen controle op uitvoering hiervan.
Gerrit Zeilemaker 6
Is de IGJ en de Belastingdienst echt of bewust tandeloos of gebruiken zij hun mogelijkheden en bevoegdheden niet en waarom niet?
Waarom is men wel streng en wordt er onmiddellijk beslag gelegd als het bijvoorbeeld gaat om plotselinge terugvordering van huur- of kindopvangtoeslagen, of vermeende fraude van bijstand. Waarom wordt niet gewoon beslag gelegd op deze zorgmiljoenen en moet de vermeende fraudeur aantonen dat het terecht bezit is in plaats van dat het snel via onduidelijke constructies weggesluisd wordt en niet meer terug te vorderen is.
Of vraag ik naar de bekende weg?
Marla Singer 7
Gerrit ZeilemakerVoor de mensen die zich afvragen waarom dit zo lang heeft kunnen duren. Zo werkt het 'systeem'. Iedereen houdt zich koest maar als iemand lastig gaat doen dan kan het geval gebruikt worden om die persoon voor het blok te zetten. Een subtiele manier om die mensen in het gareel te houden.
Accountants, notarissen en advocaten werken als gewoonlijk mee en weten naderhand bizar weinig als het weer eens boven tafel komt. Hun hoofdinkomen is eigenlijk dan ook dat ze hun mond houden.
Hans van Swoll 5
Gerrit ZeilemakerControle uitoefenen is net zo vermoeiend als het opvoeden van kinderen. Stel als controleur heb je aanmerkingen, maar de indiener is een gerenommeerd advocaten-/accountants-/notaris-katntoor dan kan je op je vingers natellen dat je in een beroeps procedure terecht komt tegenover een grote uitermate geslepen partij, die het er waarschijnlijk ook niet bij zal laten zitten. Kortom een procedure die jou als controleur heel veel tijd en moeite gaat kosten en jou geen cent extra oplevert. Bovendien is het niet jouw geld en wil je straks graag naar Ajax kijken. Dus het moet wel een abc-tje zijn wil je eraan beginnen.
Daarom mijn advies aan iedereen: ga voor advies altijd naar de grootste. Kost 2x zoveel, maar resultaat gegarandeerd.
Rob Klerks 4
Hans van SwollHet vertrouwen en de constructie moeten zo zijn dat je je werk fatsoenlijk kan doen zonder bang te zijn voor rechtszaken. Recht praten wat krom is slaat nergens op.
Simon 102
Gerrit ZeilemakerJan Ooms 10
Is er nu nog iemand die durft te beweren dat vermarkten van de zorg, de zorg alleen maar verbetert?!
Ben benieuwd welke 'hippe en vernieuwende' zorgbedrijven van vandaag over 5 tot 10 jaar onder een soortgelijk vergrootglas komen te liggen.
Wat me nog het meest verbaast is hoe ontzettend LAKS de belastingdienst, de inspectie en zorgkantoren reageren. Dan vrààg je er toch om om bestolen te worden?! Of nee; dan WIL je gewoon bestolen worden?! Je hoeft er niet eens meer om te vragen!
HeRo 7
Jan OomsTasco Alblas 1
Hans van Swoll 5
Prima onderzoek trouwens. Petje af.
Marc Fahrner 7
Hans van Swollline 5
In 1996 begon PrivaZorg. Sabbelen. PrivaZorg in 1998? zzp' ers in dienst te nemen. Waren er toen al zoveel zzp' ers?In die tijd.Niet op contract basis? Was toen al de markt aanwezig? Nog niet zo duidelijk, dacht ik.
Eddy Bruin in nov directeur van Amefoortse PrivaZorg, waarom hadden zij hem aan genomen? Kennis?
Hoeveel directeuren heeft PrivaZorg ( Sandra Kooinam en Bart van Leeuwen??) is Zorg groep een ander onderdeel en Eddy (als directeur) vraagt aan hun om onderzoek te doen?
Belastingdienst stelt in 2007 dat het niet klopt bij dat bedrijf. Datis 12 jaar terug, toen was de situatie heel anders als nu. Geen Rutte aan boord met anderen. Wat was dat. Belastingdienst int alleen, via de wet meer niet.Voor de rest is belasingdienst een lulletje rozenwater meer niet. Via de wet dan, over personen die er werken weet ik niet. Achterkamer werk, politiek, vriendjes deal, verzin het maar, het komt voor.Belasingdienst is een wilde/vrije wereld via de aangenomen wet zonder dat zij willen (die zij niet willen) recht kan spreken en doen.
Dank maar wat maakte me deze artikel kwaad. Ondanks alles wordt alles duurder.En het lost niets op. En toch alles draait door. Maar hoe lang nog.
[Verwijderd]
lineEn is/was Sandra Kooiman geen VVD dame? Was ze volgens mij wel in Rotterdam. Mensen konden haar bloed wel drinken.
Kwaad worden zou iedereen eens moeten doen. Mensen laten alles gebeuren en klagen op internet, maar echt actie willen ze niet ondernemen.
Hanneke 48
[Verwijderd]line 5
[Verwijderd]Dank ik kon die dame niet.
Diny Pubben 9
[Verwijderd]Let op, zag hoger opgeleiden in de zorg massaal en lachend voor zzp schap kiezen want netto zeer veel voordelen. Mei Li Vos was groot voorstander. Ondertussen werden de zorg nuluren contracten ingevoerd, amper sociale rechten en de netto loonverschillen zeer onrechtvaardig. Proef je ook in dit artikel op de achtergrond, zorgverzekeraars willen werknemers weer in vaste dienst.
Zeggen ze of willen ze de sociale zekerheid verder privatiseren?
Dit artikel gaat over, juridisering accountants belastingen verdienmodel op bestuursniveau maar daaronder zit in organisaties 'een contractindustrie met tal van ongrondwettelijke zwijgplichten'.
En kijk hoe de burger misleid wordt door de voor-ingulde belastingaangifte: http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/stiekem-belastingen-verhogen#disqus_thread
Veel stond in regeerakkoord 2012, de techneut gaat bezig en burgers begrijpen essenties amper.
In bovenstaand artikel is het verschil tussen de analoge en de digitale wereld goed verwoord.
[Verwijderd]
Diny PubbenVerder met je eens.
MaartenH 10
Toch lijkt mij meer en meer de rode draad gevormd te worden door wanprestaties van de wetgever - de politiek, en van de toezichthouders. Die toezichthouders worden vanuit de politiek opgezet.
Het lijkt gewoon aan politieke interesse te ontbreken om dit goed te doen, zowel wetgeving als toezicht. En het lijkt bij de pers aan interesse te ontbreken om dit aan de kaak te stellen - met uitzonderingen zoals dit onderzoek. De pers lijkt niet geïnteresseerd om bij nieuwe wetgeving kritisch te kijken. Pas achteraf blijkt dat misbruik te voorzien was geweest.
Dat FTM zo vaak kan scoren met goed journalistiek werk, komt vooral omdat de grote jongens het volledig laten liggen.
HH Manders 4
Maar goed, iedereen kon aanvoelen wat er ging gebeuren met de invoering van de marktwerking in de zorg. Zorggeld dat gebruikt zou gaan worden voor (criminele) zelfverrijking.
En met de huidige partijen aan de macht interesseert ze dat geen ene moer. Want het zijn hun vrinden die er met het geld vandoor gaan.
De verschillende inspecties zijn inmiddels afgebroken tot op het punt dat ze niets meer voorstellen.
En de krijtstreepcriminelen schrijven zelf de wetten en onderzoeken zichzelf. Als er al sancties zijn, zijn die een lachertje.
Goed werk, maar meer dan een artikel als dit lezen maakt een mens kotsmisselijk.
Rob Klerks 4
HH MandersIk deed het zo
https://twitter.com/CruiserBro/status/1160275730414153728?s=19
[Verwijderd]
HH MandersPeter Zwitser 9
Maar ik heb steeds sterker het idee dat het eigenlijk allemaal geen fluit helpt. VVD, CDA, D66 en PvdA hebben eendrachtig jarenlang alle inspecties en toezichthouders vrijwel wegbezuinigd, op afstand gezet, vervangen door zelfregulering en eventuele kritische directeuren vervangen door schoothondjes van regering en bedrijfsleven.
Wat jullie in dit artikel doen, hadden natuurlijk die inspecties moeten doen.
Maar of je nou kijkt naar dierenwelzijn, slachthuizen, gezondheidszorg, maakt niet uit wat: behalve als het om uitkeringen gaat, grijpen ze vrijwel nooit meer in.
En elke keer maar weer de Tweede Kamer in opperste verontwaardiging als de controlerende en inspecterende instanties zich gewoon precies gedragen, zoals de meerderheid van de Tweede Kamer dat wil.
Kotsmisselijk word ik ervan.
Sorry, ik vergeet één hardwerkende instantie: de Belastingdienst. Die loopt zich wel degelijk het vuur uit de sloffen om multinationals van dienst te zijn.
Rob Klerks 4
Peter Zwitser[Verwijderd]
Rob KlerksBart Jutte 1
Niet Beneveld
Lang leven de vrije markt, een fout concept dat zich op alle fronten, ook in de zorg misdraagt.
Geen beleidsvoerder, geen ambtenaar, geen toezichthouder die z'n vingers er aan durft te branden want dat ondermijnt te veel belangen, zo goed omschreven in Siem's stuk.
Dank daarvoor. Dit moet aan de grootste klok gehangen aangezien het heel veel gemeenschapsgeld betreft.
Rob Klerks 4
Niet BeneveldNiek Jansen 9
Rob KlerksRob Klerks 4
Niek Jansenhttps://twitter.com/CruiserBro/status/1160275730414153728?s=19
[Verwijderd]
Niek JansenFrancois peters 2
Holke J.M. Flapper 3
Gilbert 5 1
[Verwijderd]
Gilbert 5Dwight 4
Het is een signaal in de samenleving dat de uitvoerende macht vastloopt: daders aanpakken in de zorg, bij systeembanken, asielzoekers en boerkaverbod (A'dam, Den Haag).
Is winst maken 'slecht' in de zorg? Op voorhand niet, als je van te voren niet weet wat de opbrengsten zijn en de wetgeving voortdurend verandert in spaghetti. Dan moet je streven naar winst als ook nog prijsinflatie een zekerheid is.
De verdeling van goederen en diensten met een stabiele prijspeil via communisme/socialisme of de peperdure Obamacare zijn een bewijs dat niets gratis kan zijn zonder de schuldenberg exponentieel te verhogen voor de volgende generaties.
De zorg zou als dagelijks brood gebakken moeten worden of net zo verkrijgbaar moeten zijn als smartphones en tv's. Allebei zorgen ze voor werkgelegenheid en voorzien ze van nut of toegevoegde waarde.
Olaf Appel 2
https://www.youtube.com/watch?v=dEcTIB0ALvw
Helaas comments disabled.
Elona Quaak
Het huwelijk is reeds in 2005 ontbonden.
De heer T. Huisman heeft zijn ex-vrouw nog steeds niet de helft van de al in 2014 en 2015 vrijgekomen lijfrentepolissen en tevens de helft van hun gezamenlijk opgebouwd pensioen niet uitbetaald ondanks eerdere beschikking van de rechter.
Op het moment dat Huisman bestuurder wordt bij Privazorg en een fikse jaarlijkse bestuursvergoeding ontvangt aldus de Trouw liegt hij dus glashard op de Rechtbank in juni 2015 over zijn inkomen waar zijn vrouw een deel van de gezamenlijke gelden opeist om executie van haar huis te voorkomen.
Omdat Huisman beweert aan de rechtbank geen inkomen te hebben evenals geen inkomen uit 'eigen vermogen wordt het gevraagde deel niet aan haar toegekend.
Ook daar op de rechtszitting waren volgens de beoordelende rechter wel erg veel constructies aanwezig, waarop er weinig zicht is op het gezamenlijk vermogen.
De rechtbank durft het niet aan om onder uitspraak via beschikking op dat moment het gevraagde deel van het vermogen te laten vrijkomen; zodat de vrouw alsnog haar eigen huis kwijtraakt aan de bank en tot op heden nog niets van de (jaren verzwegen vrijgekomen) lijfrente's heeft gezien. Alsmede het gezamenlijke opgebouwd pensioen en de andere vermogensdelen waardoor zij dakloos wordt vanwege een dan niet meer te voorkomen executie door de Lloydsbank vanwege een lichte achterstand in de betalingen hypotheekrente tot een bedrag van 8.500,-- - eigenlijk al eerder vanwege de toen verzwegen vrijgekomen lijfrente's - door Huisman.
'Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken'.
Theus Dinger
Elona Quaak