Privévluchtjes Bea kosten de burger €7 miljoen

2 Connecties

Relaties

Beatrix Koningin
8 Bijdragen

Hare majesteit heeft het officiële regeringsvliegtuig nog nooit zo vaak gebruikt voor privézaken als in 2012.

Uit onderzoek van zakenblad Quote blijkt dat Beatrix vorig jaar ‘zeker 42 keer’ gebruik heeft gemaakt van de Fokker 70 en in ‘vrijwel alle gevallen ging dat om privévluchten.’ Terwijl het kabinet alle beetjes bij elkaar schraapt om aan de Europese begrotingseisen te voldoen, kostten deze vliegtripjes van de Koninklijke Hoogheid de schatkist bijna 7 miljoen euro.

De bezuinigingsagenten in Den Haag laten het regeringsvliegtuig daarentegen veel vaker links liggen. Volgens Quote vloog premier Mark Rutte vorig jaar twee keer naar Berlijn, Uri Rosenthal, de voormalig minister van buitenlandse zaken, één keer naar Israël en schatkistbewaker Jeroen Dijsselbloem ging eens naar Rome en Parijs.

Landsbelang
De Fokker 70 van de staat mag alleen ‘zakelijk’ worden benut door de leden van het koninklijk huis, ministers, staatssecretarissen en topambtenaren. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt tegen Quote dat de koningin het staatsvliegtuig op kosten van het de staat mag gebruiken omdat al haar reizen in het ‘landsbelang’ zijn.

De helft van alle 42 vluchten van Beatrix was een retourtje Londen, waardoor naar alle waarschijnlijkheid kan worden aangenomen dat zij met deze vluchten haar zoon Friso opzocht. Prins Friso ligt al een jaar in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis te Groot-Brittannië.

Groene Draeck
Het is niet de eerste keer dat de koningin persoonlijke kosten door de burger laat betalen. Voor haar achttiende verjaardag kreeg Beatrix namens het volk een zeiljacht cadeau, de Groene Draeck. De afspraak was dat Defensie de onderhoudskosten op zich zou nemen.
In 2007 kwam opschudding over dit geschenk. Het bleek toen namelijk dat de Marinewerf in Den Helder in twee jaar tijd ruim 400.000 euro aan onderhoudskosten voor de Groene Draeck in rekening had gebracht. Normaal gesproken kosten dergelijke onderhoudsbeurten ongeveer 50.000 euro per jaar.

Beatrix besloot - pas na de maatschappelijke ophef - om de facturen uit eigen zak te betalen. De opknapbeurt van de Groene Draeck viel duur uit omdat al het timmerwerk van het zeiljacht voorzichtig moest worden verwijderd, voordat de nodige renovatie kon worden gedaan.