Procederen tegen de bank wordt minder riskant

3 Connecties

Onderwerpen

Proceskosten AVB

Werkvelden

Banken
7 Reacties

Banken hadden in de kleine lettertjes een manier gevonden om klanten te ontmoedigen bij de rechter hun gelijk te halen. Na kritiek op deze onevenwichtige bepaling hebben banken deze financiële drempel weggenomen. Dat blijkt uit de nieuwe Algemene Bankvoorwaarden, die donderdag zijn gepubliceerd.

Banken hadden iets moois bedacht om zich ‘te beschermen’ tegen hun ‘torenhoge proceskosten’. Vlak na de crisis in 2009 introduceerden ze in de kleine lettertjes een vrijbrief om eigen advocaatkosten op hun klanten te verhalen als die een procedure tegen de bank verliezen — een poging om de toegang tot het recht te belemmeren.

De hoogte van de kostenveroordeling is meestal een stuk lager dan de werkelijke advocaatkosten

De banken braken zo met het wettelijke stelsel van de proceskostenveroordeling, dat de kosten van procederen voor de verliezende partij beperkt. De hoogte van de kostenveroordeling is meestal een stuk lager dan de werkelijke advocaatkosten die zijn gemaakt door de winnende partij, dit om de toegang tot het recht te waarborgen.

Vraag was dus of de voorwaarde van de banken juridisch wel door de beugel kon. In beginsel wel, was de conclusie van een onderzoek van de Universiteit Leiden op verzoek van Follow The Money. Maar de juristen hadden wel harde kritiek: zij achtten de bepaling onevenwichtig en onwenselijk. Hier lees je de achtergronden.

Toen FTM publiceerde, in juni, waren er in de Sociaal Economische Raad (SER) onderhandelingen gestart over vernieuwing van de Algemene Bankvoorwaarden (ABV) tussen de banken, vertegenwoordigers van het mkb en de Consumentenbond. Een nadrukkelijk streven van deze onderhandelingen was te komen tot evenwichtige voorwaarden.

Welnu, dit streven heeft geleid tot een aanpassing van het gewraakte artikel 28, zo werd donderdag bekend. Vanaf 1 maart 2017 geldt weer aansluiting met het wettelijke stelsel van de proceskostenveroordeling. Kennelijk vinden banken het niet meer nodig zich te beschermen tegen ‘torenhoge proceskosten’.

"De ABV zijn aangepast in die zin dat daaraan is toegevoegd dat als er voor bijzondere kosten een wettelijke regeling is, die wettelijke regeling wordt toegepast"

In een toelichting liet de NVB dan ook het volgende weten: ‘Banken willen geen financiële drempels opwerpen voor klanten om hun recht te halen. De ABV zijn aangepast in die zin dat daaraan is toegevoegd dat als er voor bijzondere kosten een wettelijke regeling is, die wettelijke regeling wordt toegepast. Waar het gaat om proceskosten betekent dit dat de bank, als zij een procedure tegen de klant wint, zij niet de werkelijke proceskosten zal claimen maar de kosten op grond van de wettelijke regeling voor proceskosten.’

Voor de klanten is dat, zoals dat heet, winst.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan-Hein Strop

Gevolgd door 578 leden

Freelance financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.

Volg Jan-Hein Strop
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren