Proefballon Eurobond doorgeprikt

2 Connecties

Onderwerpen

Eurobonds

Personen

Mark Rutte
0 Bijdragen

Rutte heeft geen trek in Eurobonds en dreigt met een veto.

Het paradepaardje van de zojuist aangetreden Franse president Hollande lijkt een snelle dood te sterven. Duitsland voelde al niet veel voor de Eurobonds, nu dreigt premier Rutte ook met een veto. ‘Eurobonds, daar zien we echt niets in. Dit is echt iets wat Nederland kan tegenhouden’, zei Rutte bij de aanvang van de informele Eurotop over groei. ‘Waar het vandaag over gaat is groei. Dat betekent dat begrotingen op orde moeten worden gebracht, zorgen dat de interne markt goed functioneert, goede hervormingen doorvoeren. Daar gaat het over.'

 

Eurobonds zouden een stap zijn in de richting van verder fiscale integratie. Eurobonds moeten er voor zorgen dat de rente voor schuldenlanden lager wordt omdat investeerders ervan verzekerd zijn dat ook andere -kredietwaardigere- landen garant staan. Naast Hollande geven ook de OESO, de Italiaanse premier Mario Monti en de ECB hun steun aan het plan. 

 

Eurobonds zullen echter, zo verwachten tegenstanders van het plan, de druk van de ketel halen en schuldenlanden niet dwingen om de 'nodige bezuinigingen en hervormingen' door te voeren. Bovendien beschadigt het de kredietwaardigheid van de Noordelijke landen, die straks garant moeten staan voor de zwakkere broeders uit het Zuiden. ‘Het leidt niet tot groei. Dat leidt ertoe dat onze rente gaat stijgen en dat is niet de oplossing van de problemen’, aldus Rutte. Merkel zei ook nogmaals geen voorstander te zijn.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden