
Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer
De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.
Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?
We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.
En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?
Podcast | Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten
Zorgen over surveillancestaat weerhouden regering niet van invoering digitale bewijspas
De politie belazerde computercriminelen – begrijpelijk, maar mag dat wel?
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Woekerwinsten voor uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften, ondanks nieuwe regels
‘Door gebrek aan toezicht gaan overheidsinstanties soms te ver bij het verzamelen van inlichtingen’
De politie vraagt opvallend vaak gegevens op van toeslagenouders, maar kan niet zeggen waarom
KPN vecht voor nieuw monopolie, de toezichthouder helpt mee
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ministerie van VWS maakt van openbaarmaking corona-documenten een jarenlange opgave
Brenno de Winter aan het werk in de Tweede Kamer © Phil Nijhuis
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Toen journalist Brenno de Winter zich in 2014 voor een lunchafspraak bij het ministerie van Financiën meldde, hield de beveiliging hem tegen: zijn naam stond op een zwarte lijst. Acht jaar later loopt hij met een pasje rond bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: hij werkt er als chief security and privacy operations. Hoe is Nederlands bekendste tech-journalist en ict-criticus daar verzeild geraakt? Een portret.
Brenno de Winter wil weten hoe dingen werken.
Zijn vader werkte in de automatisering. Zodra computers betaalbaar werden, bracht hij er een mee naar huis. ‘Daar ging Brenno mee klungelen,’ zegt zijn zus Mirjam. Hij bracht mensen soms tot wanhoop. ‘Als we naar een winkelcentrum gingen, waren we Brenno binnen de kortste keren kwijt. En dan zag je ineens allemaal mensen stilstaan op een roltrap. Dan had-ie ergens een knop gevonden. Hij was niet geschikt voor de openbare ruimte.’
In de vakantie mochten de kinderen soms met hun vader mee naar kantoor. ‘Brenno ging dan bij de programmeurs zitten, en even later kwam zo’n programmeur half huilend vragen: “Kun je alsjeblieft je zoontje ophalen, want die zit allemaal dingen kapot te maken.”’
School en De Winter gingen niet goed samen, al lukte het hem steeds genoeg te doen om over te gaan. Na het vwo studeerde hij theologie in Utrecht. Hij wilde priester worden, maar kreeg een vriendin. Vervolgens studeerde hij informatiekunde; ook die studie maakte hij niet af. Hij startte zijn eigen bedrijf: De Winter Information Solutions. Hij programmeert, maar is ook deskundig op het gebied van beveiliging en privacy.
De journalistiek in
Toen kwam 11 september 2001. De aanslag op het World Trade Center was een keerpunt. Twee vrienden – hij kende ze van hackerconferenties – kwamen erbij om. Kort daarna trad in Amerika de Patriot Act in werking, die de macht van de overheid oprekte ten koste van burgerrechten. De Winter: ‘Ik begreep meteen dat het ook in Nederland mis kon gaan met privacy. Hoe wil je een terrorist uit een database filteren? Die discussie werd niet gevoerd.’
Bij een computerbeurs ontmoette hij Laurens Verhagen, die de redactie van ict-platform Webwereld leidde. ‘Ik was op zoek naar expertise op het gebied van cybersecurity,’ zegt Verhagen, ‘en zijn enthousiasme was aanstekelijk. Ik besloot hem een kans te geven. Zijn eerste stukken voor Webwereld waren legendarisch slecht, qua grammatica en opbouw. Maar dat werd gecompenseerd door zijn kennis.’ Verhagen redigeerde de teksten, en De Winters eerste artikel – over een planningsysteem voor gevangenispersoneel – leidde meteen tot Kamervragen.
Hij was de eerste tech-journalist die zich in de Wet openbaarheid van bestuur specialiseerde. Zijn bijnaam: ‘the big Wobber’
De Winter kocht boeken over journalistiek, grammatica en schrijftechniek en verbeterde zijn schrijfstijl. Hij bleek bovendien handig in het opvragen van overheidsinformatie op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), en was de eerste tech-journalist die zich daarin specialiseerde. Zijn bijnaam: ‘the big Wobber’. Als er een rechtszaak gevoerd moest worden – bijvoorbeeld tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die weigerde stukken vrij te geven – stond de Nederlandse Vereniging van Journalisten hem bij.
‘Je moet hem niet tegen je hebben,’ zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning, ‘maar hij blijft altijd een gentleman’. Bruning herinnert zich dat ze beiden waren uitgenodigd voor ‘een of ander digitaal media-diner in het Paleis op de Dam’. De Winter mocht naast de koning zitten. ‘Ik heb een foto van hen samen gemaakt, tegen het protocol in. Hij staat er glunderend op.’
:) RT @thomasbruning @brenno; eens een eenvoudig journalist, deel 2! pic.twitter.com/j5EgrNfu
— Mirjam de Winter (@Doc008) May 24, 2012
Als journalist bezocht hij conferenties, zoals die van de Chaos Computer Club (CCC) de grootste (en oudste) hackersvereniging van Europa. Nam de overheid een nieuwe technologie in bedrijf, dan verdiepten zij zich erin: ze wilden begrijpen hoe het werkt, hoe je het kunt gebruiken of misbruiken, en wat er verkeerd kan gaan. Daarover gaven ze lezingen. Het was goud voor een journalist als De Winter.
Een inspirator was Rop Gonggrijp, de aartsvader van de Nederlandse hackersgemeenschap. Ook hij leerde zijn eerste lessen bij de CCC. Later liet Gonggrijp zien dat stemcomputers eenvoudig zijn te manipuleren en eerlijke en controleerbare verkiezingen niet gegarandeerd zijn. Zijn werk zorgde voor de terugkeer van het rode stempotlood, zowel in Nederland als in Duitsland.
De Winter raakte gegrepen door die combinatie van technisch onderzoek, democratische rechten en journalistiek. De overheid – en burgers – scherp houden, dat wilde hij.
Op de conferenties leerde hij hacker Mendel Mobach kennen. ‘Brenno liep daar als journalist rond,’ zegt Mobach, ‘en dan legde ik hem uit dat hij weer iets oliedoms had geschreven. Dan gingen we in gesprek. Dat zijn de beste gesprekken.’
Mobach stuurde De Winter in 2007 naar een lezing op een CCC-congres over het kraken van kaarten die met een rfid-chip zijn uitgerust, en zo de kaarthouder identificeren of hem rechten verschaffen. De Winter: ‘Het zal allemaal wel, dacht ik, maar bij de derde slide was het, oh wacht even. Deze jongens kunnen echt iets. En hier is iets aan de hand.’
De fabrikant beweerde dat zijn chips sterke encryptie bevatten. De hackers ontdekten dat die doodeenvoudig te kraken was. Saillant detail: ambtenaren gebruikten deze kaarten om ministeries binnen te komen, het bedrijf Trans Link Systems gebruikte ze voor de ov-chipkaart. De Winter waarschuwde de NS en Trans Link: hun systeem was lek. Hij kreeg geen reactie.
De Winter schreef een verslag voor Webwereld. Nu zegt hij daarover: ‘Het werd allemaal een beetje gedownplayed en toen Trans Link Systems heel geheimzinnig deed over hun eigen testen, was dat het teken dat er echt iets aan de hand was. Ik was niet tegen de ov-kaart, daar ging het niet om. Maar zoiets moet gewoon goed werken.’
Het belang van privacy
‘Brenno is enorm gespitst op privacy en security,’ zegt zijn zus Mirjam. ‘Dat is een soort aangeboren antenne die we allebei hebben.’ Hun vader overleefde kamp Westerbork en verloor in de oorlog 29 van zijn 31 familieleden. Mirjam: ‘Wij zijn ons ervan bewust hoe slecht dingen kunnen lopen als privacy of etnisch profileren in het geding zijn. De holocaust had niet in deze omvang kunnen plaatsvinden zonder uitgebreide administratie.’
Hij was een kleine zzp’er tegen Trans Link, een miljoenenbedrijf. Zijn advocaat kostte 250 euro per uur
Lang niet iedereen was overtuigd dat de ov-kaart zo lek was als De Winter beweerde. Om zijn critici tegemoet te komen, publiceerde hij in januari 2011 een uitgebreid onderzoek in samenwerking met Powned, Webwereld, RTV Rijnmond en de NOS. Op het journaal liet hij zien hoe hij met een gehackte kaart door de poortjes kon. Trans Link Systems deed aangifte van chipkaartfraude en het Openbaar Ministerie startte begin 2011 een onderzoek naar ‘verdachte’ De Winter wegens computervredebreuk, manipulatie van een waardekaart en het beschikken over middelen om chipkaarten te manipuleren.
Hij voelde zich monddood gemaakt: een kleine zzp’er tegen een miljoenenbedrijf. Zijn advocaat kostte 250 euro per uur. ’s Nachts lagt De Winter naar het plafond te staren. Hoe zou het zijn om in een cel te liggen? Waar moest hij het geld voor zijn verdediging vandaan halen? Hij vroeg PowNed en de NOS om steun en hoorde niets. GeenStijl, Webwereld en Nu.nl begonnen een steunfonds om zijn juridische kosten te dekken.
Wat De Winter niet wist, is dat het Openbaar Ministerie aan een sepot werkte. Op 5 september 2011 publiceerde het OM een document van tien pagina’s met uitleg waarom ze De Winter niet zouden vervolgen, hoewel er een strafbaar feit was gepleegd. ‘Ze wilden het heel zorgvuldig doen om het – zoals ze het toen zelf noemden – bulletproof te maken,’ zegt de Winter. Het OM vond dat De Winter correct heeft gehandeld en wilde dat journalisten in soortgelijke zaken in de toekomst zo goed mogelijk worden beschermd.
Lodewijk van Zwieten was indertijd landelijk officier van justitie, gespecialiseerd in cybercrime. Hij vertelt Follow the Money dat er toen veel over De Winter werd gepraat, niet alleen bij de koffiemachine. ‘We moesten bepalen wat we ervan vonden dat een onderzoeksjournalist in nauwe samenwerking met hackers kwetsbaarheden blootlegde. Er was al wel wat jurisprudentie over de methode-Alberto Stegeman, maar niet op het cybervlak. De Winter heeft een belangrijke rol in ons denken gespeeld om dat helder te krijgen.’
In oktober 2011 maakte De Winter, opnieuw geholpen door hackers, bij Webwereld een maand lang elke dag een nieuw beveiligingslek bij de overheid bekend. Lektober heette het project. Hij wilde laten zien hoe makkelijk kwaadwillenden bij privégegevens van burgers konden komen.
‘Ik wilde inzichtelijk maken dat er sprake is van systematische nalatigheid, waarvan kwaadwillenden gebruik kunnen maken’
Van Zwieten: ‘Toen dacht ik: Jezus, Brenno, waar ben je nu mee bezig? Tot hoe ver reikt je taak om misstanden aan de kaak te stellen? Hij had zich gecommitteerd elke dag iets nieuws te brengen, en dus moest er ook elke dag iets nieuws staan. Was het nu echt allemaal zo erg, of was het een gimmick?’
Brenno: ‘Ja, het was echt zo erg. Ik wilde duidelijk maken dat dit een structureel probleem was, veel meer dan “bedrijf x is lek.” In de media zie je dat vaak. Dat hackers bij het ict-systeem van de gemeente Lochem konden inbreken, is een incident; dat de systemen van de universiteit van Maastricht met ransomware konden worden gegijzeld is een incident. Als je zoiets niet in een kader plaatst, schiet je er weinig mee op. Ja, weer een aanrijding op een straathoek. Ik wilde inzichtelijk maken dat er sprake is van systematische nalatigheid, waarvan kwaadwillenden gebruik kunnen maken.’
Passepartout
In 2012 liet De Winter zien hoe je overal binnenkomt met een Lichtbildausweis, een identificatiepas met foto, die je online kon bestellen en met je eigen data kon vullen. Hij ging ermee op tournee. Op veel plaatsen waar De Winter als journalist opdraafde – de Tweede Kamer, het AIVD-gebouw, politiebureaus, het Koninklijk Paleis – moest hij zich identificeren. Overal werd zijn Lichtbildausweis probleemloos geaccepteerd. Het was vintage De Winter, en het maakte zijn punt duidelijk: waarom moet je overal je gegevens tonen, als het kinderspel is om met een neppasje binnen te komen?
Heel Nederland accepteert een Lichtbildausweis als een legitimatiebewijs from Brenno de Winter on Vimeo.
De Winter deed weinig verkeerd, stelden juristen. Je mag gerust neppasjes laten zien, en zijn Lichtbildausweis bevatte de correcte gegevens. Hooguit had De Winter zijn lengte wat opgerekt.
Later ontdekte De Winter dat Binnenlandse Zaken en de politie gegevens over hem hadden verspreid. Op sommige politiebureau’s werd via posters – met zijn gezicht erop – voor hem gewaarschuwd. De reden: De Winter ‘probeert met gebruikmaking van niet correcte identiteitspapieren terreinen en of gebouwen binnen te komen’. Uit een dossier dat in handen kwam van GeenStijl bleek dat De Winter tijdens en na de Nucleaire Veiligheidstop 2014 korte tijd in de gaten werd gehouden.
Het dossier had niets om het lijf: er was hard gezocht, maar niets gevonden. Dat leidde tot pareltjes als dit: een bewaker zag De Winter in januari 2014 eind van de middag ergens buiten zitten in Den Haag, ‘met een laptop op schoot. De beveiliger zag dat DE WINTER aan het werk was. De beveiliger keek DE WINTER aan en zag dat DE WINTER geschrokken naar beneden naar zijn laptop keek. DE WINTER [..] had hetzelfde uiterlijk, als op de foto die op Wikipedia van DE WINTER staat.’
Van Zwieten toont niettemin begrip voor de politie: ‘Net zoals wij bij het OM dachten: wat moeten we hier mee, heeft dat ook voor andere delen van de overheid gegolden.’
De Winter kreeg later excuses van de overheid voor deze overmatige nieuwsgierigheid. ‘Dat is wel weer mooi aan Nederland,’ zegt De Winter tegen Follow the Money, ‘Het is geen dictatuur. Ik kan naar de politie stappen, inzage vragen in hun dossier over mij, en dan valt het kwartje daar: “Oef, dit deugt niet.” En dan wordt het ook hersteld.'
Ontmoedigd
Op 29 mei 2015 trouwde Brenno. ‘Het was even zoeken, maar dat was de perfecte datum, want 2+0+1+5 + 5 + 29 = 42,’ verklaart De Winter. Het is een verwijzing naar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, het lievelingsboek van veel nerds, waarin een supercomputer uitrekent dat ‘42’ het antwoord is op ‘The ultimate question of life, the universe and everything.’
‘Nadat Snowden in 2014 had laten zien dat we op industriële schaal worden afgeluisterd, was mijn motivatie weg. Wat kon ik nog aan de discussie toevoegen?’
Barbara, zijn kersverse echtgenote, vroeg Brenno rond hun huwelijk of hij de journalistiek nog wel leuk vond. Nee, eigenlijk niet meer. ‘Nadat Snowden in 2014 had laten zien dat we op industriële schaal worden afgeluisterd, was mijn motivatie weg. Wat kon ik nog aan de discussie toevoegen? Een datalek meer of minder deed er niet meer toe. En de Algemene Verordening Persoonsgegevens [AVG, red.] kwam eraan. Er werd op Europese schaal gewerkt aan goede oplossingen.’
Hij besloot zich op zijn adviesbureau toe te leggen. ‘In plaats van de hele tijd zeggen wat je niet moet doen, was het: ik zou ook kunnen helpen.’
Hij stond gemeenten of instellingen bij die het slachtoffer van een hack waren geworden. Hij kon ze adviseren hoe dit aan het publiek te communiceren (zo open en eerlijk mogelijk) en schreef rapporten met daarin het echte verhaal, in plaats van de gelikte pr-versie of de scoop-hongerige journalistieke versie.
Corona
Begin 2020 raakte de wereld in de greep van corona. Op 6 april 2020 maakte Hugo de Jonge van VWS, inmiddels gepromoveerd tot corona-minister, op televisie bekend dat hij van plan was de coronacrisis te lijf te gaan met een telefoon-app. Mobiele telefoons konden een verdedigingslinie tegen het virus zijn. Via gps was ieders locatie bekend, en bluetooth kon worden gebruikt om te documenteren wie bij wie in de buurt was geweest; dat kon helpen bij contact tracing.
De overheid vroeg app-ontwikkelaars om hulp. Leveranciers kregen drie dagen de tijd om een plan voor een applicatie te leveren. De oproep werkte: er kwamen zevenhonderd voorstellen voor apps binnen, die vervolgens door 67 experts werden beoordeeld. Slechts zeven voorstellen mochten door naar de slotronde: in het weekend van 18/19 april 2020 hield het ministerie van VWS een ‘corona-app hackathon’. De zeven geselecteerde plannen zouden daar in uitgebreide vorm worden voorgelegd aan de experts, die het ‘proof of concept’ zouden beoordelen en testen. Een van de experts: Brenno de Winter. Zes van de uitverkoren apps waren in de eerste ronde al onder zijn ogen gekomen.
Hij was zwaar teleurgesteld. ‘Die zes waren toen al met vlag en wimpel gezakt,’ zegt De Winter tegen Follow the Money, ‘maar ze mochten toch door naar de finale. Er waren zevenhonderd aanmeldingen en geen van alle bleek iets te kunnen leveren dat fatsoenlijke contact tracing kon doen.’
Hij maakte zijn ongenoegen kenbaar in een beschouwing over de hackathon in de Volkskrant, opgetekend door zijn voormalige baas bij Webwereld, Laurens Verhagen. Die schreef dat het proces volgens De Winter nu al ‘de kenmerken [heeft] van een mislukt ict-project’. ‘Het tech-optimisme en gebrek aan ervaring bij het ministerie in combinatie met vage plannen van de ict-bedrijven zijn een dodelijke cocktail.’ Zeven experts trokken zich terug, privacy-organisaties en wetenschappers sloegen alarm. De hackathon viel in het water.
Tot De Winters verbazing nam Ron Roozendaal daarna contact met hem op. Roozendaal was chief information officer bij VWS en eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de corona-apps.
De Winter vatte hun gesprek later als volgt samen: ‘Daarna kwam Ron op de lijn. Als je het allemaal zo goed weet… Doe het dan lekker zelf.’
De Winter: ‘Really?,’
Roozendaal: ‘Ja. Really.’
De Winter hoefde er niet lang over na te denken. Hij wilde helpen, maar had voorwaarden. Privacy moest gegarandeerd zijn, de beveiliging was niet onderhandelbaar en de app moest voor iedereen beschikbaar zijn. En hij wilde zelf zijn team samenstellen. Roozendaal ging akkoord. ‘Toen kreeg ik een kamertje op het ministerie en mocht ik het gaan doen,’ zegt de Winter.
Een deel van de hackers zal niet zomaar voor de overheid gaan werken – maar nu lag dat anders
Er is een intrigerende overlap tussen de hackersgemeenschap en de snelste en beste programmeurs van Nederland. Een deel daarvan zal niet zomaar voor de overheid gaan werken – maar nu lag dat anders.
Programmeur en hacker Anne Jan Brouwer, die er later bij kwam, weet nog goed dat De Winter hem belde. ‘Hij zei: “Doe het voor het land. We hebben je nodig, we hebben maar een paar weken. Het is een eenvoudige app, maar het moet veilig zijn, en jij kan dat.”’ Hij riep ook de hulp in van Mendel Mobach, een kei op het gebied van cryptografie. Mobach: ‘Ik moest aangeven wat mijn ervaring bij de overheid was. Ik heb toen een opsomming gegeven van alle rechtszaken die ik tegen ze heb gevoerd.’ Een screening kreeg Mobach niet. De kans was te groot dat hij er niet doorheen zou komen.
Ron Roozendaal gaf Brenno en zijn hackers de ruimte. ‘Hij legde daarmee zijn carrière op een hakblok,’ zegt de Winter.
Hun eerste opdracht was voor GGD Contact: in november 2020 moest de contact trace-app af zijn. Omdat er software van Apple en Google gebruikt moest worden, hadden privacy-experts aanvankelijk grote zorgen. Maar hun app slaagde: ‘Deze monitoring lijkt in orde: de data wordt bewaard op je telefoon en heeft de vorm van een code waardoor het in het algemeen niet te herleiden is met wie je in contact bent geweest,’ erkende tech-filosoof Marjolein Lanzing in een opiniestuk in de Volkskrant, hoewel ze erop wees dat de infrastructuur voor andere surveillance-doeleinden nu wel klaar lag.

Plan C
De volgende klus: de vaccinaties moesten worden geregistreerd. Het probleem was dat de allereerste vaccinaties voor hulpverleners zelf en voor de bewoners van zorginstellingen waren. Die worden anders geregistreerd dan normaal: niet via het huisartsensysteem.
Om te zorgen dat ook deze vaccinaties goed konden worden geregistreerd, moest er snel iets worden gebouwd. Plan A was alles op de oude manier te doen, met een uitbreiding van het Huisarts Informatie Systeem (HIS) en excel-sheets. ‘Maar het HIS laten aanpassen door de leveranciers kostte tijd,’ zegt Mobach, en de vaccinaties gingen al in januari van start. De hackers waren aanvankelijk plan C. Plan B was dat de registraties dagelijks per mail naar het RIVM zouden worden gestuurd en daar zouden worden ingevoerd.
Op 15 december 2020, tijdens hun lunch, begonnen ze. Het eerste ontwerp was een uur later klaar. Het groepje hackers werkte non-stop door: op 22 december was de applicatie klaar. Toen moesten ze zoeken naar een geschikte hosting provider, voor het geval plan C plan A werd. Alle data moest worden versleuteld, de sleutels veilig bewaard, buiten het bereik van hackers. Daarvoor hadden ze geld en faciliteiten van de overheid nodig. Maar daar lag alles op 22 december al stil. Ook daarvoor vonden de hackers een oplossing.
Op 5 januari waren ze klaar: plan C was plan A geworden. De volgende dag zette een arts de allereerste vaccinatie van Nederland bij Sanna Elkadiri, een medewerker van een verpleeghuis, onder het goedkeurend oog van minister Hugo de Jonge. Elkadiri’s prik werd keurig geregistreerd.
QR-code
Vervolgens kwamen de 2G-discussies. Mensen die gevaccineerd of genezen waren, moesten zich als zodanig kunnen identificeren, met een QR-code. Dat lag gevoelig bij team-De Winter. ‘Ik heb mijn irritatie geuit,’ zegt de Winter, ‘en gezegd dat veel mensen ongemak hadden over de QR-code. De Jonge opperde toen om daar eens over te praten.’
De minister kwam persoonlijk bij de hackers en de ontwikkelaars langs om uit te leggen waarom hij voor 2G was. ‘Het was een open discussie,’ zegt Brenno, ‘er werd niets gedocumenteerd, iedereen kon zijn hart luchten.’ Ook De Jonge was open. Hij erkende dat een QR-code het aantal infecties niet zal verlagen, maar wel het aantal ernstig zieken en daardoor de druk op de gezondheidszorg. Bovendien hadden Frankrijk en Oostenrijk al gezegd geen mensen het land meer binnen te laten die geen vaccinatie- of herstelbewijs konden overleggen.
‘De QR-code was toxic, en duwde progressieve jonge mensen naar ultra-rechtse politici’
De Winter vond De Jonge scherp. ‘Hij had snel door wanneer hij bespeeld werd.’ Op de openbare optredens van De Jonge heeft De Winter wel kritiek. ‘Hij had eerlijk moeten zeggen wat de dilemma’s waren en dat er slachtoffers zouden vallen. Hij had vaker moeten zeggen: “Mensen, het gaat over een infectieziekte.”’
Een aantal hackers besloot af te haken, een aantal liet zich door De Jonge overtuigen.
Ook computerwetenschapper Melanie Rieback werd bij het project betrokken. Haar bedrijf Radically Open Security hielp bij het testen van de veiligheid van de apps, ook voor de Europese Commissie. De CoronaMelder, die waarschuwt als je in de buurt van iemand met een besmetting bent geweest, vond ze een voorbeeld van ‘do-something-itis’, iets doen om iets te doen. ‘In plaats van iets doen omdat het effectief is. Maar verder is die app vrij onschuldig.’ Met de QR-code had ze meer moeite. ‘De QR-code was toxic, en duwde progressieve jonge mensen naar ultra-rechtse politici.’ Ook Rieback is van Joodse afkomst. Ook haar familie verloor veel mensen in de oorlog.
Binnen haar bedrijf ontstonden heftige discussies. Was dit geen nieuwe stap naar een surveillance-maatschappij? Werden er zo niet mensen uitgesloten? Tot haar verbazing waren de meesten van haar hackers het niet met haar eens. ‘Ze zeiden: als dit echt helpt om de pandemie te stoppen, willen we meedoen.’
De Winter: ‘Als we hadden gezegd, u kunt het komende jaar niet naar Frankrijk – wat voor impact zou dat op de Europese Unie hebben gehad? We hebben er nu voor gezorgd dat Nederland in drie weken kon beginnen met vaccineren en dat deugdelijk kon registreren. En iedereen begreep wel dat die registratie behoorlijk cruciaal was.’
Zo kwamen er twee QR-codes: een minimale voor Nederlands gebruik, en eentje voor Europa, die veel meer informatie bevat
De hackers die wilden meewerken aan de QR-code-app, stonden erop dat het zo goed mogelijk zou gebeuren. De broncode moest openbaar zijn, zodat iedereen kon checken of er addertjes onder het gras zaten. De QR-code moest zo min mogelijk informatie bevatten. Een restauranthouder hoeft niet te weten waar je gevaccineerd bent, of welke vaccinatie je hebt gekregen. Ook je volledige naam en je geboortedatum zijn irrelevant. De Nederlandse QR-code bevat daarom alleen de initialen, de voornaam, de eerste letter van de achternaam en de geboortedatum minus jaartal.
Daarom kwamen er twee QR-codes: een minimale voor Nederlands gebruik, en eentje voor Europa, die veel meer informatie bevat. (De QR-code voor Europa eindigt altijd met 42 – een knipoogje van de hackers.)
Perfectie
Inmiddels had het team veel software gebouwd: vaak eigenhandig. En die moest je goed bewaken, ook met het oog op statelijke actoren als Rusland, China of Iran. Veel bedrijven weigerden hun medewerking, vaak omdat alle code rond de corona-apps openbaar moest zijn.
‘De stress hierover liep hoog op. Een van de medewerkers kreeg een hartinfarct, een ander hartklachten,’ zegt De Winter. ‘Stressgerelateerde signalen die je serieus moet nemen. Toen dacht ik: ik ga dit niet redden. Ik ga verzuipen.’
Opnieuw kwamen de hackers met een creatieve oplossing. ‘We zagen in dat je dit anders kunt regelen, op een manier die veel geld bespaart.’ Ze bouwden een softwarepakket dat de overheid beter beschermt tegen hackers. ‘Dat noem ik perfectie,’ zegt De Winter.
‘Ik mag nu privacyvriendelijke oplossingen bedenken’
Terugblikkend zegt hij: ‘De corona-hectiek heb ik als zwaar ervaren. Zeven dagen in de week zulke lange dagen maken was heftig. Maar als ik naar mijn team kijk, ben ik trots: we hebben iets gedaan voor het algemeen belang. Niet alleen tijdens de crisis, maar ook doordat we nu de beveiliging van persoonsgegevens verder mogen brengen. Ik mag nu privacyvriendelijke oplossingen bedenken.’
Hoe tevreden is VWS over Brenno en de hackers? ‘Niet ontevreden. Men beseft dat we op een andere manier aan de slag zijn gegaan, en zoekt naar manieren om dat vast te houden. Voor het eerst krijgt de overheid echt deugdelijke oplossingen, en dat wil je niet kapot laten gaan.’’
En Barbara? Wat vindt zij ervan? ‘Toen ik vijftig werd, zaten we in lockdown. Als verrassing had Barbara geregeld dat ik met een Rolls Royce werd opgehaald om naar VWS te gaan. Want ze wist wat ik die dag het liefste deed: werken aan privacy.’
53 Bijdragen
[Verwijderd]
Jacob Verloop 1
Fré van Limpt 1
De manier waarop de corona-app tot stand kwam stelt mij enigszins gerust over het privacybewustzijn van (sommige) overheidsdienaren. Dat kwartje moet bij de meesten nog vallen.
Waarom heeft Nederland geen ministerie voor (Cyber)veiligheid? Er staat nogal wat op het spel. Brenno heeft heel creatief aangetoond hoe goedgelovig mensen zijn en waar klakkeloos registeren -zie zijn eigen familiegeschiedenis...- toe kan leiden.
Met de carrièreswitch van Brenno, en niet te vergeten zijn argumenten om deze te maken, ben ik heel blij. Hij is bij mijn weten de eerste echte securityspecialist binnen de overheid, die de praktijk kent als zijn broekzak en beschikt over heel veel kennis.
We mogen hem dankbaar zijn voor al zijn veldwerk.
Bas van Sambeek 1
Fré van LimptJohn Janssen 4
Bas van SambeekGerard van der Gragt
Bas van SambeekMartine Groenendijk 5
Fré van LimptHannie Groen 5
Cor Broeders 4
Hannie GroenNu werd het niet bij de persmomenten duidelijk gemaakt dat we voor de verandering eens niet werden bedonderd.
Lia 4
Hannie GroenDaar komt nog iets bij: áls de overheid werkelijk graag “de economie” wil stimuleren, laten ze dan liever zorgen dat de minima meer geld kunnen uitgeven. Dan vliegt er minder geld naar buitenlandse aandeelhouders, en blijft er meer geld circuleren in de reële economie.
Herbert Kuipers 4
LiaLia 4
Herbert KuipersU denkt dat ze het zouden opsparen en op een ander moment massaal van de bank halen?
Helemaal eens trouwens dat een mindere tijd voor modaal-plus in Nederland helemaal niet slecht hoeft te zijn.
André Ockers 1
Fré van Limpt 1
André OckersBrenno heeft zich genesteld, of beter: is uitgenodigd in het hart van de macht, dicht bij de bron waar digitale processen voor de toekomst worden ontworpen en (o.a. door mensen zoals hij) *moeten* worden bijgestuurd, als onze burgerrechten ons lief zijn.
Vergeet even zijn status van hacker- belhamel, hoe aantrekkelijk die ook is. Het gaat er (anno 2022!) om dat hij met kop en schouders uitsteekt boven bestuurders zonder digitaal geweten.
'Laten inpakken' ? Neem de moeite zijn persoonlijke argumenten op je te laten inwerken om voor zijn huidige positie te kiezen.
Hannie Groen 5
André OckersMaarten van Eeuwijk 2
Hannie GroenIk kan echter geen namen of gezichten herinneren die er om morele bezwaren uit gestapt zijn. Heb ik dingen gemist?
Maarten van Eeuwijk 2
Als iemand mij over 25 jaar vraagt waar het proces van transitie terug naar voetvolk voor ons allen begonnen is, dan noem ik 9/11, gevolgd door de registratiemachine opgetuigd met en rond de corona-app.
Ik denk dat er namelijk een zeer belangrijk element (wellicht zelfs bewust onbewust) onderbelicht is gebleven: Ondanks de absolute nadruk op privacy en veiligheid, heeft men gemist dat de technische implementatie van ondergeschikt belang is aan de sociale gevolgen.
Op sociaal vlak rolt de trein nu, en als de technische middelen *niet* geschikt zijn voor verregaande intrusie van wat ooit onze persoonlijke levenssfeer was (goed gedaan Brenno, Mendel, Renze, Elger, Anne-Jan etc!) dan worden ze vervangen door een mechanisme wat dat wel is.
Alles wat er voor nodig is, is een Xi Jin Ping/Jacinta/Trudeau-figuur en een excuus. Mensen zijn gewend aan een QR laten zien, dat is wat telt. Technische implementatie is irrelevant, die kan een despoot zo vervangen voor een andere, als de app maar hetzelfde uiterlijk houd.
Ik meng met een boel verschillende groepen in het leven. De hacker-wereld is zonder twijfel die met het hoogste gemiddelde IQ. Maar tot mijn verbazing zijn juist die het meest bevangen geraakt door angst en het meest totalitair in de reactie. Dit terwijl de kassameisjes, loodgieters en automonteurs om mij heen zeggen "het gaat gewoon allemaal om macht". De "dommen" kunnen het niet echt fijntjes articuleren, maar ze snappen het wel.
Gerard Janssen
Maarten van EeuwijkMaarten van Eeuwijk 2
Gerard JanssenDe respons was namelijk niet mals. Die ging van "eindelijk iemand die het zegt!" tot "ik hoop dat je sterft". De verdeling daartussen was ongeveer 40/60. Het maakte nogal wat los.
Maar het werkelijk boeiende er aan is dat ik al het afvallen vrijwel exclusief publiek voor iedereen zichtbaar ontvangen heb. En alle bijval bijna exclusief enkel direct aan mij gericht, zonder dat de rest het ook zag.
Interessant, niet?
En nogmaals, het zijn allemaal zeer intelligente mensen, die zich trots tooien met hun intelligentie, kunde en vermeende rationele houding. En toch zijn het in mijn omgeving de mensen die het hardst zijn gevallen.
Gerard Janssen
Maarten van EeuwijkMichel van Horssen
Maarten van EeuwijkLia 4
Maarten van Eeuwijk“Op sociaal vlak rolt de trein nu” - inderdaad! en als we niet heel goed oppassen rijdt die trein als vanzelf verder in een richting die geen van de betrokkenen bedoeld had.
Cor Broeders 4
Er staan meer van dit soort dingen in. Als je het stuk door de spellingscontrole haalt is het taalkundig beter.
Op de inhoud niets aan te merken!
Gerard Janssen
Cor Broedersruud Groenewoud 1
Mia Fiedeldij Dop 1
ruud Groenewoudj.a. karman 5
-- Hun vader overleefde kamp Westerbork en verloor in de oorlog 29 van zijn 31 familieleden. Mirjam: ‘Wij zijn ons ervan bewust hoe slecht dingen kunnen lopen als privacy of etnisch profileren in het geding zijn. De holocaust had niet in deze omvang kunnen plaatsvinden zonder uitgebreide administratie.’ --
De holocaust baseerde zich niet op administrative systemen maar op de bereidwilligheid van mensen die anderen aangaven.
Hier is zeer weinig mee gedaan:
’ Op de openbare optredens van De Jonge heeft De Winter wel kritiek. ‘‘Hij had eerlijk moeten zeggen wat de dilemma’s waren en dat er slachtoffers zouden vallen. Hij had vaker moeten zeggen: “Mensen, het gaat over een infectieziekte.”’
Het geeft een heel andere beeld dan wat er gangbaar over gezegd wordt. De polarisatie is flink geescaleerd
Het knipoogje wat hier mis gegaan is het fraudeleus aangeven dat het wel goed zou zijn. Zoiets heeft meerdere kanten ook in de historie.
-- een minimale voor Nederlands gebruik, en eentje voor Europa, die veel meer informatie bevat. (De QR-code voor Europa eindigt altijd met 42 – een knipoogje van de hackers.) --
Ik moet zeggen voor een toenemende invloed ongecontroleerde invloed door de overheid is het wel heel handig om lastige critici een omschakeling te bieden.
OF B.de Winter daar nu zo trots op moet zijn is iets wat de toekomst in retroperspectief beter kan evalueren. De voortekenen zijn niet gunstig.
https://www.agconnect.nl/artikel/nederlandse-versie-eu-identiteitswallet-volgend-jaar-klaar
Hannie Groen 5
j.a. karmanj.a. karman 5
Hannie GroenMaarten van Eeuwijk 2
j.a. karmanTechnologie verandert de wereld.
j.a. karman 5
Maarten van EeuwijkVoordat dat werd ingezet moet er een aangifte zijn. daar wringde het, premiejagers en meer is menseigen
Petrus Harts 3
j.a. karmanDat is beslist een halve waarheid. Omdat (ftMONEY) vanwege de schoolfinanciering in Nederland exact moest worden bijgehouden welk kind welk geloof had, was het in Nederland wel heel erg gemakkelijk om de joodse gezinnen te identificeren. Uiteraard heeft de gruwelijke bereidwilligheid van mensen om anderen te verraden ook een belangrijke rol gespeeld. Maar in Nederland was de 'record keeping' van een zeer hoog niveau als het om religies ging. Dus de stelling: "De holocaust had niet in deze omvang kunnen plaatsvinden zonder uitgebreide administratie." is voor wat betreft Nederland 100% correct.
j.a. karman 5
Petrus HartsIk weet niet of je het beseft in die tijd mocht je alleen stemmen als je belastingplichtig was (minderheid).
Trouwen, gezien stichten, alleen als je de taken dienst - leger gedaan had. Volkstellingen eens in de 10 jaar.
Verschrijving bij namen waren schering en inslag. je zou eens wat moeten nalopen. Lentz deed zijn werk in 1941 dat is lang na mei 1940. In de jaren 30 was er immigratie van joden vanuit Duitsland die dat konden betalen. Dat is niet te verbergen op welke wijze dan ook.
De stelling dat het bij overheidsregistratie zou liggen is gewoon zeer onterecht.
Wat me verder tegen staat, er zijn ongeveer evenveel joodse als niet joodse burgers omgekomen in NL in Nederlands Indië was het geheel anders. Toch gaat alle aandacht alleen naar de joodse uit, dat is heel raar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Slachtoffers_in_de_Tweede_Wereldoorlog
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanOverigens is ongeveer 80% van de Joden in Nederland vermoord, dat is veel meer dan van de rest van de bevolking.
Maar terug naar de registratie:
Ook als een naam of een adres verkeerd geschreven was, kon niemand een persoonsbewijs verkrijgen zonder een vermelding wel/niet Joods.
De vernietiging van het bevolkingsregister in Amsterdam heeft levens gered.
j.a. karman 5
Co StuifbergenDat met vernietiging bevolkingsregister als succes als twijfelachtig.
Je hebt het over maart 1943 https://www.verzetsmuseum.org/nl/kennisbank/aanslag-op-amsterdams-bevolkingsregister Dat is bijna 3 jaar na de inval en het opzetten van de administratie naar eisen van de bezetter. De meesten zijn op dat moment al afgevoerd.
Het meest beangstigend is de schaal van transporten in een relatief korte tijd. https://www.niod.nl/nl/veelgestelde-vragen/gedeporteerde-joden-cijfers.
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanDe aanslag op het bevolkingsregister was inderdaad een beetje laat, helaas.
Petrus Harts 3
j.a. karmanBeslist!
j.a. karman 5
Petrus HartsGa naar een museum en er wordt naar alle middelen gezocht om die overtuiging uit te dragen.
Vele verzetsstrijders hebben met overtuiging hun daden gedaan en de hoogste prijs betaald.
Alleen gekleurden mogen geeerd worden voor het verzet. Het is de foute insteek zoals facisten dat deden.
De Bersiap was de opvolging van de japanse bezetting waar door japanse opgeleide personen de macht voortzetten. Dat was inclusief het moorden. Kijk even naar de WOI slachtoffers (burgers) daar, 5,67% is veel hoger dan wat de nazi's hier deden 2,32%. Er is een land waar het richting 20% gegaan is.
Jacob H. van de Pol 3
Petrus HartsJacob H. van de Pol 3
j.a. karmanIk ben bang dat die digitale ID een monster gaat worden wat er in de geschiedenis nog nooit in die omvang en met die uitwerking geweest is.
Infectie ziekte beter bestrijden met beschikbare medicijnen. Maar dat is kennelijk geen optie voor de overheid.
j.a. karman 5
Jacob H. van de PolMet bestrijding van infectieziekten heb je niet veel mogelijkheden, het zijn:
1- voorkomen / verminderen van aantal besmettingen.
2- Gevolgen van de infectie inperken.
Het is een overheidstaak via volksgezondheid. Je ziet hopelijk meteen alle escalerende problemen.
Volksgezondheid mag niet uitgevoerd worden want een inbreuk op privacy. Er worden aparte wetten geëist welke veronderstellen dat alles wat onbekend is bekend moet zijn.
Inperken aantal besmettingen mag niet want het is, .... ai andermans privacy doet er kennelijk niet toe. Mondkapjes zouden niet helpen, onbeperkt feesten en reizen zou geen probleem zijn etc.. Onbegrijpelijk
Ik heb me wel eens afgevraagd hoe dat met de grote IK nu werkt.
In het artikel die corona trace app. Duidelijk dat het besef er is dat het met die app nergens echt nut had.
Het ooit benoemde doel van BCO (Bron Contact Onderzoek) is volledig onderuit gehaald. Er zal financieel aan verdiend zijn om het neer te zetten en uit te rollen.
Het inentingsboekje ofwel ben je voorbereid voor een reis en doe je dat verantwoord. Daar is die verantwoordelijkheid naar anderen weer. Als je dat als probleem ziet, dan klopt er iets niet.
Een QR code is enkel technische realisatie waar mensen niet op getraind zijn dat te lezen. Het is een opvolger van https://nl.wikipedia.org/wiki/Streepjescode De onrust alsof zoiets er is om iedereen te volgen slaat nergens op. https://www.document-verified.com/ Het is de controle of iets werkelijk klopt met een andere administratie. Dit is een voorbeeld voor het halen van examens.
j.a. karman 5
Jacob H. van de PolGevolgen van de infectie inperken.
Dat is vrijwel ondoenlijk als iets nog vrij onbekend is. Dan wordt het trial and error.
Dat zag je gebeuren met de overbelasting naar IC's en alle wonderlijke verhalen waar met zekerheden geschermd werd voor de oorzaken. Inmiddels zijn er vele long-covid gevallen waar een veel diverser beeld uit komt. Niet iets om af te doen als "maar een griepje" wegens economische dan wel populistische bedoelingen.
Onbegrijpelijk dat zovelen in dat soort makkelijke economische en populistische standpunten geloven. Dan had ik nog liever kerkelijke geloofsuitingen gehad.
Jacob H. van de Pol 3
j.a. karmanDaar zullen ook fouten insluipen, zoals u zegt over verschrijvingen van namen in de administratie t.a.v. de omvang van de holocaust.
Die digitale ID gaat wel erg ver en ik maak me zorgen over de inperking van onze vrijheid. Bijvoorbeeld; of je nu voorstander bent t.a.v. inenten tegen corona, of tegenstander. Vrijheid is, dat iedereen die keuze heeft. Gedwongen zijn om iets te doen wat je niet wilt, om daarmee je vrijheid terug krijgt, is voorzover ik het kan bekijken een leugen. Het is de zaak omdraaien. Je geeft om een groen. vinkje te krijgen juist je vrijheid weg, omdat je toegeeft aan dwang onder druk.
Overheden kunnen (en wat kan gaan ze ook een keer doen) dat met een digitale ID op heel veel gebieden toe gaan passen. Dan raken we allemaal onze vrijheid kwijt, MAAR DAN OOK TOTAAL.
OOK JOURNALISTEN EN WETENSCHAPPERS.
VRIJHEID IS EN BLIJFT, KUNNEN EN MOGEN
KIEZEN.
En wat dat virus betreft. Die zijn lastig, ze verspreiden zich gemakkelijk. Kennelijk gewoon door de lucht. Ik las dat virusdeeltjes zich in of aan condens hechten. Mondkapje helpt dan denk ik ook niet of heel slecht. Brildragenden kennen zeer waarschijnlijk het probleem dat hun bril beslaat wanneer ze van een koudere naar een warmere ruimte gaan. Dat doet de condens in hun adem. Die gaat dus gewoon door en langs het mondkapje. In die condens zit het virus, als iemand dat draagt. Reizen en feesten brengen contacten met zich mee en dus kans op verspreiding.
Nadeel mondkapje: ik ken iemand die ooit een klaplong heeft gehad en het zuurstofgehalte in zijn bloed komt nooit meer boven de 90. Met mondkapje op daalt het naar 70 en krijgt hij problemen.
Ongezond kapje dus.
j.a. karman 5
Jacob H. van de Pol-> Dan is de dwang die elke geloofsgemeenschap gebruikt tegenover zijn leden ongeoorloofd.
-> het rekening houden met anderen is niet meer nodig want de eigen vrijheid is belangrijker.
Vrijheid is niet vrijblijvend wat kiezen. Vrijheid is een ieder ruimte gunnen zonder dat anderen er onevenredig bij inschieten. Met mondkapje en meer, er bestaat geen absolute zekerheid van perfecte bescherming. Een mondkapje waardoor zuurstofgehalte bloed zo sterk zal dalen is zeer onwaarschijnlijk, indien wel, een zeer ernstige situatie waarbij constante org nodig zal zijn. Die gekopieerde wappie sprookjes lijken te vaak nergens op. De gevallen van de echte slachtoffers (corona ontkenners) beter.
Jacob H. van de Pol 3
j.a. karmanDat rekening houden met anderen niet meer nodig zou zijn zie ik toch anders.
Het mondkapje helpt niet (RIVM). Nederland deed er niet aan mee in het begin, omdat het geen nut heeft (RIVM). Na enige tijd moest Nederland ook het mondkapje op, omdat Nederland overeenkomsten en verdragen heeft ondertekend met o.a. de WHO. Daarom moest het mondkapje op, waarvan het RIVM zei, het zal niet helpen, maar het moet nu eenmaal.
De injectie tegen corona werkt maar een zeer beperkte tijd en al helemaal niet tegen overdracht.
Maar als u zich bij al die maatregelen goed voelt, doet u dat toch gewoon. Anderen hebben het recht op hun eigen keuze. En al helemaal omdat het niet werkt.
En mensen belachelijk proberen te maken die niet met de kudde meedraven is heel dom. Het werkt alleen bij mensen die al gevoelig zijn voor kuddegedrag. Niet naar kritiek luisteren van andere deskundigen en wetenschappers is een tactiek van narcisten, die verzamelen ook zoveel mogelijk jaknikkers om zich heen. Ze komen er gemakkelijk mee in een tunnelvisie en nemen zo gemakkelijk verkeerde besluiten. Alleen zij hebben immers gelijk. Alle jaknikkers bevestigen dat immers toch?
j.a. karman 5
Jacob H. van de PolProbleem met preventie is dat geen enkele maatregel absoluut 100% zekerheid biedt. Het omgaan met kansen grotere aantallen is niet iets wat de populisten ligt, ze maken er liever misbruik van. Waarom je achter de kudde van van kritiek uit populistisch aanloopt zonder zelf onderzoek te doen is een vreemde tegenspraak. Je argumentatie klopt wel, waarop je het gebruikt is waar het mis gaat.
En nee spookrijders hebben geen recht op gevaarlijk weggedrag. Dat is enkel in zee geïsoleerde omgevingen te billijken
Jacob H. van de Pol 3
j.a. karmanGenezen van covid kan dus in veel (de meeste gevallen).
De overheid staat dit niet toe. Daarmee handelt de overheid in tegenspraak met wat zij zegt.
Zwakken beschermen en de zorg ontlasten. Hun beleid lijkt op zijn minst tegengesteld aan wat zij zeggen. Onbetrouwbare overheid? Of zou dat nog meevallen?
Rik Bouman
Gerard van Dijk 6
Rik BoumanSterker nog, de mensen die bij de Zuidas werken verdienen het meest maar ik durf te stellen dat juist zij meer parasiteren op de samenleving dan dat ze een goede bijdrage eraan leveren. Waarom? Omdat geld hun belangrijkste drijfveer is. De gezegde met slechte mensen gaat het altijd goed gaat het precies om die groep waar het geld het hoogste moraal heeft.
Rik Bouman
Gerard van DijkWiek Lenssen
Maarten van Eeuwijk 2
Wiek Lenssen"Van mij mogen ongevaccineerden thuis wegrotten."
Jep. Een uitspraak als die laat weinig ruimte voor fantasie in mijn wereld.
Petrus Harts 3