
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee?
Zo kun jij bijdragen:
Wij willen weten welke documenten belangrijk zijn. Hoe meer mensen naar de documenten kijken, hoe sneller dat gaat. Dit kun jij doen:
- Ga naar de documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert.
- Neem zoveel documenten door als je wil.
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog bij ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek.
Bekijk deze video voor meer uitleg:
We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest.
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen. Een team van journalisten is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Podcast | De grootste schat van Nederland
Groningse waterstoflobby helpt Shell aan nieuw verdienmodel
NAM, Shell en overheid verdoezelden de risico’s van lucratieve gaswinning
Kabinetsplan voor verplichte afname van waterstof verzekert Shell van een afzetmarkt
Verlies van Drentse banen laat opportunistische NAM koud
Shell-topman Van der Veer drukte een Rusland-vriendelijk stempel op het NAVO-beleid
We gaan de verstrengeling tussen Shell en de Nederlandse overheid onderzoeken. Help je mee?
Afgelopen weekend viel bij zeventien overheidsorganen een Wob-verzoek op de deurmat. Afzender: Platform Authentieke Journalistiek (PAJ), met steun van Follow the Money. De vraag: openbaarmaking van álle documenten uit de afgelopen veertien jaar die gaan over, afkomstig zijn van of gericht zijn aan ’s lands grootste multinational. Dit zijn de Shell Papers.
- Platform Authentieke Journalistiek heeft op 12 april zeventien Wob-verzoeken ingediend bij negen ministeries, drie provincies en vijf gemeenten over heel Nederland. We vragen elk document op dat mogelijk inzicht biedt in de samenwerking tussen Shell en de Nederlandse overheid sinds 2005.
- Het doel is om te onderzoeken hoe vaak, in welke vorm en om welke redenen er contact is geweest tussen Shell en de Nederlandse overheid. Wat is de invloed van één van de grootste ondernemingen ter wereld op het Nederlandse openbaar bestuur, rond bijvoorbeeld economisch, fiscaal, internationaal, milieu en onderwijsbeleid?
- Een team journalisten gaat de documenten doorgraven om de samenwerking tussen Shell en Nederlandse overheden uit de schaduw te halen. Maar we doen ook een beroep op FTM-lezers: op het Wob-dashboard kunnen lezers de procedure in de gaten houden. Ook kunnen de lezers een bijdrage leveren met hun expertise, advies of eigen onderzoek.
- Het onderzoek wordt uitgevoerd door Platform Authentieke Journalistiek, met steun van Follow the Money, Stichting Democratie en Media, Corporate Europe Observatory, Lobbywatch en twintig hoogleraren en onderzoekers, onder wie journalist Naomi Klein en hoogleraar Saskia Sassen.
Het moet even slikken zijn geweest voor de verantwoordelijke ambtenaren. In totaal negen ministeries, drie provincies en vijf gemeenten in Nederland kregen dit weekend een Wob-verzoek op de deurmat. Ieder verzoek heeft dezelfde strekking: inzage of een kopie van álle documenten sinds 2005 die afkomstig zijn van Shell, gericht waren aan Shell, of gaan over Shell.
Dat wil zeggen: alle e-mails, vergaderverslagen, memo’s, video’s, voortgangsrapportages, planningen, beleidsstukken, brieven, rapportages, WhatsApp- en faxberichten. De omvang van elk verzoek: zo’n zeventig kantjes. Was getekend: Platform Authentieke Journalistiek. Met steun van Follow the Money, Stichting Democratie en Media, Corporate Europe Observatory, Lobbywatch en twintig hoogleraren en onderzoekers, onder wie journalist Naomi Klein en hoogleraar Saskia Sassen.
Zeventien overheidsloketten, maal veertien jaar aan documentatie: dit is één van de grotere Wob-verzoeken die in Nederland zijn ingediend. De overheidsdocumenten zullen als voedingsbodem dienen voor het onderzoeksproject de Shell Papers.
Waarom willen we al deze documenten hebben?
Wat de tijdspanne betreft: die is bewust gekozen. De huidige bedrijfsstructuur van Shell stamt uit 2005, toen de Britse en Nederlandse tak van het bedrijf fuseerden tot een Brits vennootschap maar het hoofdkantoor in Den Haag bleef staan. De fusie ging gepaard met een omstreden belastingdeal waarbij Shell, met toestemming van de Nederlandse fiscus, miljarden aan dividendbelasting niet hoefde te betalen. Het betreft bovendien een periode waarin de overheid in nauw overleg met het bedrijfsleven economisch en fiscaal beleid afstemt, om de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis van 2008 het hoofd te bieden.
Vanuit milieuperspectief is de periode eveneens relevant. Op 16 februari 2005 trad het internationale klimaatakkoord van Kyoto in werking. Daarmee committeerde Nederland zich aan afspraken over het verminderen van broeikasgassen. Klimaatkwesties komen daarmee vermoedelijk hoger op de agenda in het overleg tussen de overheid en de fossiele industrie.
Diepgeworteld
De samenwerking tussen Shell en de Nederlandse overheid kent een lange geschiedenis, zo blijkt uit de Geschiedenis van Koninklijke Shell. Deze boekenreeks werd in opdracht van Shell geschreven ter ere van het honderdjarig jubileum in 2007. De koloniale voorganger van het oliebedrijf – de in 1890 opgerichte Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij – boorde met steun van de Nederlandse overheid olie in Nederlands-Indië. De ‘Koninklijke Olie’, zoals het bedrijf bekend stond, opereerde vanuit Den Haag vanwege het belang van ‘toegang tot de Tweede Kamer en het koloniaal bestuur’. Met resultaat: als buitenlandse bedrijven te veel met de voorganger van Shell gingen concurreren, toonde de Nederlandse regering zich doorgaans bereid om ‘haar favoriete bedrijfstak’ in bescherming te nemen.
De overheid achtte de multinational om meerdere redenen van onschatbare waarde voor de Nederlandse economie. Al in de jaren ’20 groeide Shell uit tot het grootste oliebedrijf ter wereld. Vanaf de jaren ’50 voorzag het Nederlandse huishoudens als mede-eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) van goedkoop aardgas. De export van dat gas leverde de overheid miljarden aan zogeheten aardgasbaten op.
Ook investeert Shell in Nederlandse innovatieprogramma’s en kweekvijvers voor talent, zoals het Shell Research and Technology Centre Amsterdam (STCA), één van de drie grote onderzoekcentra van het bedrijf wereldwijd. De Shell-raffinaderij in Pernis en het chemiecomplex in Moerdijk behoren tot Europa’s grootsten, en de omvang van het gasveld in Groningen duikt op in de wereldwijde top twintig.
Vandaag de dag is Shell in Nederland het grootste beursfonds aan de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel is geliefd bij Nederlandse pensioenfondsen en hun deelnemers: Shell-aandeelhouders kunnen rekenen op een stabiele koers en een redelijk rendement. Shell is, zoals dat heet, een klassiek ‘weduwen- en wezenfonds’.
Dossier
Dossier: Shell Papers
FTM en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) onderzoeken de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes. Op het Wob-dashboard vind je een overzicht van alle procedures:
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit dossier? Meld je aan, dan krijg je een seintje zodra er een nieuw artikel online staat.
Draaideur
Elise van Zeeland, op dit moment nog adviseur van D66-leider Rob Jetten, baarde vlak na de Provinciale Statenverkiezingen opzien met haar aankondiging van een carrièreswitch. ‘Vanaf 1 mei begin ik als Government Relations Advisor New Energies bij Shell,’ schreef ze op Twitter. ‘Dankbaar voor vier mooie en leerzame jaren Binnenhof. En ontzettend veel zin in m’n nieuwe baan in geheel nieuwe omgeving!’ Op Twitter werd verontwaardigd gereageerd, met name vanwege de snelheid waarmee Van Zeeland haar publieke rol – ze was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van het klimaatakkoord – inruilde voor een baan om de belangen van Shell te vertegenwoordigen.
Lobbyen is een cruciaal onderdeel van een democratie, maar leidt ‘regelmatig tot uitwassen die juist indruisen tegen de principes van een representatieve democratie,’ schrijven universitair docent Bert Fraussen en universitair hoofddocent Caelesta Brauns van de Universiteit Leiden. Ze noemen de draaideurproblematiek als ‘het meest tastbare voorbeeld met betrekking tot zorgen over belangenverstrengeling en wetgeving’.
In het kabinet zitten drie ministers die eerder voor Shell werkten
Dat er zoiets als een draaideur tussen de Nederlandse overheid en bedrijven als Shell bestaat, mag evenwel geen nieuws meer heten. Al in 1990 schreven Theo Westerwoudt en Ben Greif in NRC Handelsblad over de ‘nauwe verwevenheid, economisch, qua relaties met de politiek en in de personele sfeer’ tussen Nederland en Shell. Het pad wordt echter ook de andere kant op bewandeld. Op dit moment zitten er drie ministers in het kabinet die eerder in hun carrière voor Shell werkten: minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) en minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD).
Controverses
Soms wordt er niet eens gewacht tot een dienstverband is afgerond alvorens de overstap wordt gemaakt. In 2010 bleek uit door Wikileaks gelekte documenten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en Shell hoge ambtenaren en werknemers voor één of twee jaar bij elkaar detacheren. Verder onderzoek van De Groene Amsterdammer en Tegenlicht wees in 2013 uit dat Shell er zodoende ‘een eigen diplomatieke dienst op nahoudt, die rechtstreeks rapporteert aan de ceo’. Een ‘hotline’ tussen Shell en de Nederlandse regering, aldus de auteurs, die er onder meer voor zorgt dat Shell voor zijn belangen in het Midden-Oosten verregaande steun van de Nederlandse overheid geniet. Deze bijzondere vorm van detachering is nog steeds terug te vinden op de LinkedIn-profielen van Shell-medewerkers, met beschrijvingen als ‘Seconded into the Ministry of Foreign Affairs from Shell: International Entrepreneurship, Foreign Economic Relations for Dutch businesses, Economic Diplomacy’.
Van deze schaduwzijde aan de samenwerking tussen Shell en de Nederlandse overheid kwamen de afgelopen jaren meerdere andere voorbeelden aan het licht. Zo kreeg Platform Authentieke Journalistiek begin 2018 via een Wob-verzoek notulen in bezit van het Dutch Trade and Investment Board (DTIB), een overlegorgaan van zestig grote bedrijven (waaronder Shell), dertig belangenorganisaties en vijf ministeries. Uit de notulen komt onder meer naar voren dat de bedrijven, Shell incluis, intensief mogen meedenken over de vormgeving van overheidsbeleid. Zo werd er gelobbyd voor ‘tal van fiscale maatregelen die goed zouden zijn voor de BV Nederland’, zonder dat daar een deugdelijke onderbouwing voor was.
Over fiscale maatregelen gesproken: ook de keuze voor de afschaffing van de dividendbelasting was in innig overleg met Shell en Unilever tot stand gekomen, zo bleek uit de memo’s die bij de kabinetsformatie waren gebruikt. Het kabinet had de waarschuwingen van het Ministerie van Financiën in de wind geslagen, en het enige wetenschappelijke onderzoek waarop het zich daarbij baseerde, was mede gefinancierd door Shell.
De memo’s waren bovendien olie op het vuur van een ander gevoelig dossier: in één van de stukken werd een verband gelegd tussen de Groningse gaswinning en de afschaffing van de dividendbelasting. ‘De veiligheid van Groningers lijkt door middel van onfrisse koehandel door Wiebes te zijn verknoopt met een dikke belastingbonus voor Shell’, oordeelde Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).
Eerder kwam al uit dat Shell en Exxon een geheime afspraak hadden gemaakt met een hoge ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken in 2005 over het niveau van de gaswinning voor de lange termijn. Uiteindelijk maakte dagblad Trouw in juni 2018 bekend dat Shell de dividendbelasting al sinds 2005 zou ontwijken – met toestemming van de Nederlandse belastingdienst. Volgens Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) zou de Nederlandse schatkist daardoor zeven miljard aan belastinginkomsten zijn misgelopen.
In maart besloot de Tweede Kamer unaniem een parlementaire enquête te starten om achter de ondoorzichtige besluitvorming over gaswinning in Groningen te komen. Met dit zwaarste politieke middel hoopt de Kamer te ontdekken welke publieke en private belangen zijn gediend in het aardbevingsdossier. Op 18 april staat een hoorzitting over het belastingstelsel voor multinationals op de agenda van de Tweede Kamer.
Voor de rechter
Maar het bleef niet bij schandalen over gaswinning en dividendbelasting. Shell is de afgelopen tijd herhaaldelijk voor de rechter gesleept. Zo werd het bedrijf in juni 2017 aangeklaagd door vier Nigeriaanse weduwen. Shell zou medeplichtig zijn geweest aan mensenrechtenschendingen in de Nigerdelta in de jaren ‘90. Volgens Amnesty International speelde de top van Shell een actieve rol bij het neerslaan van lokale protesten tegen olievervuiling. In maart dit jaar liet het Nederlandse Openbaar Ministerie weten Shell te gaan vervolgen wegens omkoping in Nigeria.
En dan is er nog het thema klimaatverandering. Begin 2018 lanceerde de stad New York een zaak tegen Shell en vier andere oliebedrijven. Als grootste bijdragers aan klimaatverandering zouden ze al lang weten van de gevolgen, maar dit onder de tafel hebben geveegd, zo luidde het verwijt.
En op 5 april ontving Shell een dagvaarding van het Nederlandse Milieudefensie, na een demonstratie bij Shells hoofdkantoor in Den Haag. Samen met 17.379 mede-eisers en zes andere organisaties stapt de milieuorganisatie naar de rechter. De eis: ‘wij willen dat Shell stopt met het veroorzaken van klimaatverandering’.
‘Mensen die denken dat we soft zijn geworden als het gaat om olie en gas, hebben het mis’
De groene reputatie die Shell probeert op te bouwen, met bijvoorbeeld de ambities die in het Sky Scenario worden tentoongesteld, wordt vanuit meerdere hoeken betwist. Ook de toezegging van bestuursvoorzitter Ben van Beurden dat het bedrijf voldoende doet om de ambities van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, labelden de factcheckers van NRC als ‘grotendeels onwaar’.
De Britse ngo en lobbywaakhond Influencemap noemt in een recent rapport dat de vijf grootste olie- en gasbedrijven, inclusief Shell, ‘meer dan een miljard dollar’ hebben besteed aan greenwashing, terwijl ze ondertussen ‘lobbyden om hun fossiele industrie te verdedigen en uit te breiden’.
Van Beurden geeft zelf bovendien gemengde signalen af over de klimaatambities van Shell. Tijdens een Britse conferentie in 2018 sprak hij over krantenberichten die Shell portretteren als investeerder in duurzame energie. ‘Zelfs krantenkoppen die waar zijn, kunnen misleidend zijn,’ zei hij toen. ‘Ze kunnen mensen zelfs het idee geven dat we soft zijn geworden als het gaat om de toekomst van olie en gas. Maar als ze dat denken, zouden ze het mis hebben.’
Roep om transparantie
De samenwerking tussen Shell en de Nederlandse overheid kent diverse gedaantes, die vraagtekens oproepen en vele maatschappelijke consequenties hebben. Wat is de invloed van Shell, één van de grootste ondernemingen ter wereld, op het Nederlandse openbaar bestuur – rond bijvoorbeeld economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid?
Om een antwoord op deze vragen te krijgen, dienden we zeventien Wob-verzoeken in.
In totaal omvatten de zeventien Wob-verzoeken meer dan twaalfhonderd pagina’s, inclusief bijlagen. Die bijlagen bestaan onder meer uit lijsten van Nederlandse en internationale lobbyorganisaties, publiek-private overlegorganen, en ‘zelfstandige bestuursorganen’ (zbo’s), waarvan we nadrukkelijk ook de relevante documenten verwachten. Eén bijlage beschrijft de 1591 entiteiten die deel uitmaken van Shell. Dat wil zeggen: alle bedrijven waarvan Shell eigenaar is, alle Shell-onderaannemers, advocatenkantoren, reclame-en marketing kantoren en bedrijfsinformatiekantoren.
Op welke locaties vindt samenwerking tussen ambtenaren en Shell-medewerkers plaats? En via welke organen heeft Shell toegang tot de Nederlandse overheid? Dat was de million dollar question bij het opstellen van de Wob-verzoeken voor de Shell Papers. Zoals bij ieder Wob-verzoek is het immers als eerste van belang om te weten waar de informatie die je zoekt vandaan zou kunnen komen.
Onze zoektocht leverde zeventien overheidslocaties op waarlangs het meeste contact tussen ambtenaren, bewindvoerders en Shell-medewerkers verloopt. Allereerst: de ministeries van Financiën (MinFin) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit zijn ministeries die recentelijk direct of indirect betrokken waren bij controverses rondom Shell.
Ook het Nederlandse klimaatbeleid valt onder de verantwoordelijkheid van EZK. Onderzoek van duurzaamheidswetenschapper Magda Smink wees uit hoe gevestigde organisaties met fossiele belangen de Nederlandse energietransitie beïnvloeden.
Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kreeg een Wob-verzoek in de brievenbus. ‘Misschien ligt de meest interessante vervlechting van belangen tussen Nederland en Shell wel op het terrein van wetenschap, onderwijs en research,’ concludeerden journalisten van NRC Handelsblad in 1990; anno 2019 is deze conclusie nog altijd actueel. Zo publiceerde de burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs onlangs fragmenten van lespakketten voor het basisonderwijs, aangeboden door GasTerra – voor 25 procent eigendom van Shell – en de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Het gaat nog heel lang duren voordat alles duurzaam is. Als back-up kunnen we aardgas gebruiken,’ stond in een informatiebrochure over duurzame energie.
Naast samenwerking met ministeries, vindt overleg tussen Shell-medewerkers en ambtenaren ook plaats op provinciaal en gemeentelijk niveau. Daarom stuurden we bijvoorbeeld een Wob-verzoek naar de provincie Groningen, de plek waar de NAM – voor 50 procent eigendom van Shell – gaswinning uitvoert. Wat gemeenten betreft ontving onder andere Rotterdam een Wob-verzoek. De raffinaderij Shell Pernis en de Shell Nederland Verkoopmaatschappij (SNV) vallen immers onder deze gemeente. Bovendien schuift Shell aan bij de klimaattafel Moerdijk.
Een compleet overzicht van alle overheidslocaties die gewobd worden, en waarom, kun je vinden op het Wob-dashboard.
De documenten krijgen we niet zomaar in de schoot geworpen: we zullen moeten wobben. Dat is jargon voor het aanspraak maken op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) – hét instrument om te achterhalen wat zich afspeelt achter de gesloten deuren van overheidskantoren en het Binnenhof.
De openbaarmaking van ambtelijke stukken waarborgt een transparante overheid, zo luidde het credo tijdens de invoering van deze wet in 1980. Vandaag de dag dient de wet nog steeds onmiskenbaar dit doel: het is enkel dankzij de uitvoerige Wob-verzoeken van onderzoeksgroep SOMO en onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam dat we weten dat Mark Rutte al twee maanden na zijn eerste aantreden in gesprek trad met Shell over het afschaffen van de dividendbelasting. En de geheime afspraak over gaswinning in Groningen tussen Shell en het ministerie van Economische Zaken uit 2005 kwam aan het licht door een Wob-verzoek van NOS Journaal.
Toch – of misschien juist daarom – krijgt de zogeheten ‘wobber’ met veel tegenwerking te maken. Zo vertelde een anonieme ambtenaar in De Groene Amsterdammer: ‘In plaats van te kijken naar wat er geopenbaard moet worden, is vaak de insteek dat er wordt gekeken hoe het niet openbaar kan worden gemaakt.’ Tegenwerking kan diverse vormen aannemen, zoals het overschrijden van wettelijke levertermijnen. De nieuwswaarde van informatie staat dan op het spel. Ook kunnen juridische weigergronden worden misbruikt om te ‘lakken’, ofwel documenten onleesbaar te maken.
Als lezer ben je een watchdog
De afschaffing van het recht op een dwangsom bij overschrijding van de wettelijke termijn in 2016 heeft het er niet beter op gemaakt. Werden wettelijke termijnen voor deze afschaffing bij meer dan de helft van alle Wob-verzoeken overschreden, vandaag de dag is dat volgens Wob-expert Roger Vleugels opgelopen tot meer dan 90 procent.
Daarom pakken PAJ en Follow The Money het radicaal anders aan. In plaats van de strijd om (ongelakte) documenten achter de schermen te voeren, nemen we onze lezers mee in het Wob-proces voor de Shell Papers. Vanaf het moment dat zeventien Wob-verzoeken de deur uit zijn, tot aan het ontvangen van documenten, met alles wat daartussen gebeurt.
Afspraken met Wob-ambtenaren, overschreden termijnen, rechtszaken en documenten die binnenkomen: we zullen je als lezer constant op de hoogte houden. Als lezer ben je een watchdog: je houdt toezicht op Wob-ambtenaren, om het recht op informatie te laten zegevieren. Zo stelt jouw digitale oog de schriftelijke toevoer voor de Shell Papers veilig. Want hoe meer online volgers, hoe groter het maatschappelijke draagvlak om ons van documenten te voorzien.
En als die documenten er eenmaal zijn? Dan krijgt de FTM-lezer er toegang toe. Op het Wob-dashboard maken we de verkregen Wob-documenten openbaar, kopieerbaar en doorzoekbaar. Daar kun je zelf aan de slag met de documenten en een bijdrage leveren aan de Shell Papers. Of je eigen onderzoek starten.
Premier Rutte heeft eens gezegd: ‘Ik heb zestien miljoen bazen.’ Volgens de minister-president zijn dus niet bedrijven, maar burgers de baas. Een aantal van die bazen verzoeken hun werknemers nu om openheid van zaken.
Dit artikel werd geschreven door Merel de Buck, Alexander Beunder, Bas van Beek en Jilles Mast van Platform Authentieke Journalistiek.
133 Bijdragen
allard de Jaager 6
Chris Vuyk 6
John Law 10
Chris VuykIk pak mijn exemplaar weer eens uit de kast.
Hans van Swoll 5
Chris VuykLydia Lembeck 12
Chris VuykChris Vuyk 6
Lydia LembeckHopelijk helpt dit. Kan misschien ook een foto van mijn exemplaar uit 1979 plaatsen
Lydia Lembeck 12
Chris VuykIk ken De Kamp van de reacties over de aantallen nieuwkomers in ons land. Hij had het nooit verkeerd. En hij was toen actief op bepaalde fora die er nu niet meer zijn. Voor mensen die hem niet wilden/willen geloven was hij een lastpost. Er mogen er meer komen...
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]
John Law 10
De WOB geeft immers de mogelijkheid om aangaande een "bestuurlijke aangelegenheid" openbaarmaking van documenten of ander materiaal te vragen. Ik ben geen WOB-kenner, maar als ik op de stoel van ambtenaar & Co zou zitten, dan zou dat mijn eerste poging tot verdediging zijn. (Daarbij veronderstellende, dat de hakken meteen in het zand gaan.)
Jan-willem Sanders 7
John LawHans van Swoll 5
Jan-willem SandersRest bij mij een 2e vraag: hoe weet je dat alles ook werkelijk alles is?"
Bas van Beek 5
John LawIk snap je bezorgdheid.
Sta me toe een poging te doen om je gerust te stellen.
Elk verzoek is ongeveer 200 pagina's (en dat is zonder bijlagen).
Wat we onder 'Shell' verstaan, zijn onder meer 1500 unieke entiteiten.
We noemen meer dan 20 bestuurlijke aangelegenheden (die weer uit meerdere onderdelen bestaan).
We zullen deze maand nog een artikel plaatsen over wat we precies gevraagd hebben.
John Law 10
Bas van BeekLydia Lembeck 12
Bas van BeekEloy Hensen 3
Willem Verhoeven 5
Jan Ooms 10
Willem VerhoevenIk vermoed zomaar dat er het een en ander bovenkomt waarbij de veel besproken dividendbelastingvrijstelling in het kader 'shownieuws' geplaatst kan worden.
Misschien zijn we dan na publicatie wel beter in staat om Shell de komende 90 jaar beter te beteugelen.
Ik wens het collectief dan ook heel veel succes!
Lydia Lembeck 12
Jan OomsNet als Ome Jan wens ik deze dappere mensen heel veel sterkte, volhoudingsvermogen en succes toe.
sikke 3
A. de Vries
[Verwijderd]
'We gaan de verstrengeling tussen [.....] en de Nederlandse overheid onderzoeken."
Maarrrrr:
Opnieuw mijn vraag aan een ieder betrokken bij (de hoofdredactie van) FTM / dit nuttige project:
Meer symptomen beschrijven, of ook actief meedenken met opruimen / hervormen van de mankerende beschaving waar deze sociaal maatschappelijke / economische realiteit in kan gedijen?
Please, please laat het (ook) het laatste zijn....
Ze dronken een glas, ze deden een plas, en alles bleef zoals het was....?
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]FTM kan wel kennis aanleveren om daar gericht mee bezig te zijn.
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot'actief meedenken met opruimen / hervormen' is een cognitieve intellectuele activiteit!
'de wereld veranderen voor ons', is een meer fysieke activiteit?
1789 was een combinatie van beiden?
Of een overgang van het ene naar het andere, met aansluitend totale ontsporing in de periode van de terreur van een zekere heer R. c.s..?
Bij voldoende brood (overvolle supermarkten) en spelen (Netflix c.a.) gaat de amorfe massa (de duiven) de wereld niet veranderen (en hebben de haviken relatief vrij spel), dat moeten de intellectuele (dwars)denkers / autonome geesten doen, en journalisten die (lijken te) propageren de wereld van de predispositie hebzucht en de predisposities list en bedrog, gedrieen vooral in onderlinge samenhang beschouwd - te willen fileren en ontmaskeren.
FTM is ook (maar) een verdienmodel, of zie ik dat verkeerd?
Ik kan niet (nog steeds niet) in de ziel van Eric (en Arne) kijken. Daarvoor ben ik op te weinig van hun prive-feestjes geweest. Zingen kan Eric E. wel! Ok, en schrijven en presenteren. Maar live aan de tand gevoeld wordt hij nog altijd een beetje rood (in de nek), maar dat heb ik na 15 jaar advocatuur ook nog steeds de eerste 60 seconden staand in de zaal. Dat rood worden is wel een heel subtiel signaal dat er een goed werkende gewetensfunctie aanwezig is, en dat is al een hele geruststellende gedachte.
Visie FTM:
'Waarheidsvinding en duiding door onafhankelijke diepgravende journalistiek is niet alleen een onmisbaar onderdeel van onze democratie, de kracht van de onthulling gecombineerd met de belofte van mogelijke verbetering en innovatie kan zaken in beweging zetten en ten goede keren.'
Met een goed functionerend sociaal bewustzijn komen we met zijn allen een heel eind.
Checks en balances!
Essentieel in een democratische rechtsstaat, en ook binnen de democratische rechtsstaat komt (netwerk)corruptie op grote schaal voor. Ik hoefde alleen m
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Lijkt me toch wat anders dan verdienmodellen vanwege winsten.
Hans van Swoll 5
[Verwijderd]Natuurlijk is het een verdienmodel. Maar waarom gebruikt u dat in dit verband zo denigrerend?
Als het verdienmodel zou zijn: een platform oprichten waarop uitsluitend journalistieke producten getoond worden die bedoeld zijn om de leefgewoonten van de pissebedden in de NL-samenleving aan het daglicht te brengen in een zodanige abonnementsvorm dat ik als oprichter daarvan kan leven, wat is daar dan mis aan?
De oprichter kan ervan leven en u, als betalend abonnee, krijgt de journalistiek die u wenst.
Zegt u maar waarin u benadeeld wordt!
[Verwijderd]
Hans van SwollHans van Swoll 5
[Verwijderd]Zoekt u niet een klein beetje spijkers op laag water?
A/ Het gebruikelijke woord om te omschrijven hoe je aan je inkomsten komt is, volgens mij, 'verdienmodel'.
B/ Als mensen een bedrijfsactiviteit starten doen ze dat in vrijwel de meeste gevallen om verdiensten, geld dus, te genereren. Als dat dan ook nog volgens een weloverwogen plan/strategie gaat lijkt het me dat je zeer wel over een 'model' kan spreken. Daarbij voert u geen enkel argument aan waardoor wij zouden kunnen weten dat het starten van de onderneming FTM uitsluitend uit hoofde van liefdewerk oud papier is gebeurd - zonder de 'beledigende' gedachte: "misschien kunnen we er in de toekomst ook nog een leuke boterham mee verdienen?"
Kortom, dat u het woord verdienmodel, in het geval van FTM, beledigend vindt lijkt me meer uw probleem. Van excuses en zeker van mijn kant, kan geen sprake zijn. Overigens begrijp ik niet zo goed waarom u op mij reageert? Het woord verdienmodel werd eerder hierboven gebruikt door @Luc Jurgens en wel in een mijns inziens denigrerende context. Misschien eerst even iets verder kijken voor u uw belerende vingertje opsteekt?
[Verwijderd]
Hans van SwollDenigrerend of beledigend, wat is dat, en welk niet-aangeleerde reflex of fysisch mechanisme gaat daar mee gepaard?
Hans van Swoll 5
[Verwijderd]Maar als u zelfs niet weet wat denigrerend of beledigend is, dan lijkt het me wijs om onze conversatie te staken. Hierbij.
[Verwijderd]
Hans van SwollHans van Swoll 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Hans van SwollDie u wenst?
In mijn geval weet ik dat zonet nog niet?
De werkelijk relevante zaken graag!
Hans van Swoll 5
[Verwijderd]Wat de relevante zaken betreft. Wellicht zou u de hand in eigen boezem moeten steken. U begint in uw reactie over verdienmodel, niet ik. Ik reageer slechts op een onderdeel van uw inzending, niet op het artikel.
Dus wie zou zich nu bij de relevante zaken moeten houden?
[Verwijderd]
Hans van SwollChris Vuyk 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Chris VuykChris Vuyk 6
[Verwijderd]marcel 7
Wilco 8 4
Goed initiatief, top!!
Maarten Muller von Czernicki 1
Gert-Willem van Mourik
Marla Singer 7
In het kader daarvan zou ik de betrokken journalisten willen adviseren om grondig te werk te gaan en rekening houden met het feit dat er sprake is van een zeer machtige organisatie die haar miljardenwinsten op alle mogelijke manieren wil beschermen.
Zorg dat uw computersystemen goed beveiligd zijn en zoveel mogelijk encrypted werkt/communiceert. Houd er ook rekening mee dat er ineens wettelijke procedures gaan opduiken en het onmogelijke denkbaar kan worden qua uitspraken van rechters. Immers als je de diverse onderzoeken van (internationale) journalisten gevolgd hebt dan weet je dat dit soort beschermingen geen paranoïde denkwijze is maar een wijze les geleerd uit het verleden.
f. van Dam 6
Marla SingerBas van Beek 5
f. van DamSaid Ajouaau 5
Bas van BeekJan Ooms 10
Bas van BeekHet gaat tenslotte om miljarden!
Lydia Lembeck 12
Jan OomsPetje af wat mij betreft.
Dick Siesling 1
f. van DamGeloof mij, het stinkt vreselijk . Zij hebben zeer VEEL aandelen. Shell regeert met de Koninklijke Familie..
Weet U Frits wat de nadeel is, ik ga missen de Democratie , en met mij een vele mensen. U ziet aan de verkiezing,..
Lydia Lembeck 12
Dick SieslingBas van Beek 5
Marla SingerMarco Fredriks 4
Bas van BeekLydia Lembeck 12
Marco FredriksHans van Swoll 5
Marla SingerAl u zich daarom maar realiseert dat u zich met dit onderzoek in zeer, zeer brak water begeeft.
Co Stuifbergen 5
Hans van SwollMaar de oorzaak kan ook geweest zijn dat een dierenbeschermer opeens moslims beschermen wilde.
Hans van Swoll 5
Co StuifbergenLydia Lembeck 12
Hans van SwollHans van Swoll 5
Lydia LembeckMet respect, maar ik probeer koortsachtig erachter te komen wat u bedoelt. Dreigement? Van wie? Tegen wie of wat?
Lydia Lembeck 12
Hans van SwollHans van Swoll 5
Lydia LembeckAls u mijn hele thread vanaf het begin gelezen had, had u het wellicht begrepen.
Lydia Lembeck 12
Hans van Swoll[Verwijderd]
Marla Singer[Verwijderd]
'openbaarmaking van álle documenten uit de afgelopen veertien jaar'
Heeft de WOB een rafelrand, of is vijftien jaar en langer geleden niet interessant (genoeg)?
Veertien jaar is op een leeftijd van
((15 april) 2019 minus (16 juni) 1890 =) 128 jaren
maar een fractie van het bestaan van den entiteit tot verwerven van den zwarte stroperige vloeistof
(die omgezet in verbrandingsgassen nog wel eens de ondergang van o.m. de menselijke soort kan bewerkstelligen)
Wiki:
'Olie is een veelal stroperige vloeistof, die niet of nauwelijks met water mengt.'
Peter Blok
Chris Vuyk 6
Peter BlokLydia Lembeck 12
Chris VuykJan Willem de Hoop 12
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Lydia Lembeck"Om een antwoord op deze vragen te krijgen, dienden we zeventien Wob-verzoeken in."
Daaruit maak ik op dat ze de deur al uit zijn.
Bas van Beek 5
Lydia LembeckZe zijn al reeds in het bezit van de 17 bestuursorganen. We hebben ze afgelopen vrijdag op de bus gedaan. Je hebt gelijk dat het voorwerk enkele maanden heeft geduurd.
B.
[Verwijderd]
Bas van BeekLydia Lembeck 12
Bas van BeekBas van Beek 5
Jan Willem de HoopWe zullen de inhoud van de verzoeken deze maand nog publiceren.
B.
Lydia Lembeck 12
Bas van Beek[Verwijderd]
Iets anders. Wekelijks lopen er scholieren op straat om te demonstreren voor een schonere industrie. Kunnen we dit dossier misschien toegankelijk maken voor scholieren die wellicht geen abonnement kunnen betalen? Ook omdat Shell actief bezig is de jeugdopinie te beinvloeden, bijvoorbeeld door hun recente science fair in Den Haag.
Gerrit Zeilemaker 6
Overigens één van de landen die het eerst van het Groningse gas profiteerden was Italië. Op last van de minister van Buitenlandse Zaken, Luns, moest het zelfs tegen kostprijs geleverd worden om te voorkomen dat Italië gas van de toenmalige Sovjet-Unie afnam. Alles werd namelijk uit de kast getrokken om te voorkomen dat in 1948 de communistische partij van Italië bij de verkiezingen de grootste partij in Italie zou worden.
Uiteindelijk was Italië het eerste West-Europese land dat gas van Rusland zou gaan afnemen. Bron: https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/nooit-op-de-knieen/
Luc van Beers 7
Gerrit Zeilemaker 6
Gronings aardgas is gratis weggeven aan Italië, maar waarschijnlijk ook aan andere landen. Daarmee heeft Nederland miljarden weggeven! En in de 60-er jaren werd al gewaarschuwd tegen bodemverzakking!
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerAart Roelofsen 4
Voor een antwoord dat we al kennen!
Lees de inleiding van FTM en lees alle reacties. We weten dat Shell en andere grote bedrijven (veel) invloed hebben op het beleid. Dat zullen ook weinigen in Den Haag ontkennen. Maar de kernvraag is of (lees ook de eerste zin van de FTM inleiding) dit in balans is. En dan moet je dingen gaan wegen. Maar er komt niks weegbaars uit dit onderzoek. En wat er zeker NIET uitkomt is hoe ambtenaren bij het opstellen van beleidsstukken al rekening houden met wat Shell en andere grote bedrijven vinden. Dus hoe gaat FTM nu aan het eind meten hoe groot de invloed is en een conclusie trekken??
Het lijkt er toch op dat FTM op zoek is naar een sappig mailtje waar we de voorpaginas mee kunnen halen.
Ik ben lid van FTM om dingen boven water te krijgen die anderen laten liggen. Dit is een oude koe uit een oude sloot die iedereen al kent en waar iedereen op grond van feiten die iedereen al kent al een oordeel over heeft. Dat oordeel hangt af van een persoonlijke weging en dat oordeel gaat volgens mij niet meer veranderen, wat er ook voor stukken uit dat WOB verzoek naar boven komt.
Echt zonde!
f. van Dam 6
Aart RoelofsenDat Shell, lekker op deze manier kan blijven doorgaan, moet gestopt worden.
Ja, dit zal een grote zaak worden en daar bijt FTM in.
Dick Siesling 1
f. van DamAart Roelofsen 4
f. van DamRikkie 7
Aart Roelofsen[Verwijderd]
Aart RoelofsenVolgens mij goed over nagedacht bij ftm. We zien de laatste tijd toch dat NPO noodgedwongen aandacht geeft aan wat ftm publiseert
Lydia Lembeck 12
Aart RoelofsenAart Roelofsen 4
Lydia LembeckMaar nogmaals, ik wuif niks weg, de invloed van grote bedrijven is een punt van aandacht, maar een WOB verzoek is het verkeerde middel en vooral op sensatie gericht.
Lydia Lembeck 12
Aart RoelofsenRikkie 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
RikkieMaar die meneer mag ook zijn persoonlijke mening hier kwijt. Mits het echt ZIJN persoonlijke mening is. Want nu tolt mijn hoofd en komt met allerlei mogelijkheden.
Rikkie 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
RikkieRikkie 7
Aart RoelofsenAlexander Beunder
Aart RoelofsenWe zullen hierover waarschijnlijk van mening blijven verschillen, en dat is prima. Het is alleen maar nuttig als betrokken FTM-lezers niet alleen lof maar ook hun kritieken over onze projecten delen.
Toch zouden we vanuit Platform Authentieke Journalistiek een paar kanttekeningen willen zetten bij uw reactie. Ten eerste is het doel van het onderzoek niet de invloed van Shell te meten, want zoiets is ook volgens ons onmogelijk. Het doel is, in het kort, zoals ook op de Q&A-pagina (https://www.ftm.nl/qa-shell-papers) wordt toegelicht: "Het doel is te onderzoeken hoe vaak, in welke vorm en om welke redenen er contact is geweest tussen Shell en de Nederlandse overheid, en welke gevolgen dit heeft gehad op bijvoorbeeld ons economisch, fiscaal, milieu, defensie, en onderwijsbeleid."
Uiteindelijk gaat het om het beleid zelf, zoals u benadrukt, maar is het ons inziens ook de taak van de journalistiek om te beschrijven welke spelers en belangen er op de achtergrond worden meegewogen, op welke manier, en om welke reden. Een oordeel hierover is dan aan FTM-lezers, en burgers in het algemeen, zelf.
Met vriendelijke groet,
Alexander Beunder, Platform Authentieke Journalistiek
Aart Roelofsen 4
Alexander BeunderArne van der Wal 10
Aart RoelofsenHarbers 8
Cor van der Kaaij
wim de kort 8
MaartenH 10
wim de kortwim de kort 8
MaartenHLydia Lembeck 12
wim de kortBas van Beek 5
wim de korthttps://twitter.com/DSchuuring/status/1118019005695045632
R. Eman 8
Over de WOB-verzoeken nog wel een kleine vraag. Ik lees dat er wel WOB-verzoeken zijn uitgegaan naar de provincie Groningen en de Gemeente Groningen. Bij dat laatste stel ik mijn vraagtekens. Waarom wel de Gemeente Groningen en niet de Gemeente Midden-Groningen (incl Slochteren) en niet de Gemeente Loppersum? De activiteiten van NAM spelen zich veel meer af in die gemeenten dan in de gemeente Groningen zelf, lijkt mij.
Bas van Beek 5
R. EmanU heeft een goed punt. We hebben keuzes moeten maken in ons vooronderzoek. Elk Wob-verzoek vereist grondig vooronderzoek en ook de nodige manuren om de juridische procedures in goede banen te leiden. We hebben meerdere tips ontvangen over de gemeente Groningen en daarom besloten onze pijlen hierop te richten.
Bas
R. Eman 8
Bas van BeekBedankt voor de reactie. Ik heb geen probleem met jullie keuzes. Wel ben ik nu nieuwsgierig geworden naar waar die meerdere tips over gaan. Maar dat merk ik wel als de documenten beschikbaar komen. Succes gewenst met jullie onderzoek.
Diny Pubben 9
Eerst de noordoostpitch, in de markt zetten, nieuwe leden, hoe duurzaam zijn die, met de belofte straks komen we ook bij u elders in de regio's. Zag bij die pitch zeer veel nieuwe leden.
Daarna het grootbedrijf Shell en de verstrengeling met onze overheid lanceren. Zie hier veelal trouwe leden reageren.
Moet me van het hart. Ik gruw,
krijg ook nog een brave te doen lijst via de mail.
'Waarom je dit dossier moet volgen
Er is nóg een reden waarom we het fijn zouden vinden als je dit dossier volgt: je draagt als volger bij aan het succes van het project. Hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten. Dat zien ze op de ministeries, provincies en gemeentehuizen die onze Wob-verzoeken ontvangen ook en kan hen motiveren om onze verzoeken in te willigen.'
Dat zal, maar ik weiger,
pas als de ftm zorgjournalisten in de praktijk zorgdossiers, lekkende organisaties, wat doet dat met u, EPD LSP dataroof en datahandel gaan volgen, bevragen en eisen stellen aan dit toekomstige data grootbedrijf, pas dan ga ik die brave te doen lijst via de mail naleven.
erik-jan 3
Let wel, als je minister of staatsecretaris bent geweest wil je natuurlijk wel het pluche van de 2e kamer kunnen verwisselen voor het pluche van Shell.
Als de NAM (Shell) het kabinet in de zaak Groningen in gijzeling heeft, kun je ervan uitgaan dat WOB de nieuwe afkorting word van:
Wachten Op Bericht.
Niek Jansen 9
erik-jan 3Roeline Knottnerus noemt in haar eerder verschenen artikel op FTM bedragen van €50-€ 125 miljard door ons belastingbetalers op te hoesten!
Peter Walhout
rojeco 134 3
Niek Jansen 9
Ik hoop niet dat het project zal verzanden in eindeloos gedoe met tegenwerkende ambtenaren die in opdracht van hun broodheren en belanghebbende polifici het onderzoek trachten te frustreren.
https://corporateeurope.org/en/search/node?keys=Shell
Het is belangrijk, dat Corporate Europe Observatory kennelijk participeert in jullie project, want daar zal blijkens bovenstaande link veel te halen zijn over de methodes van Shell om ook op Europees niveau zijn invloed te doen gelden en zijn macht te gebruiken.
Ongetwijfeld zal in het onderzoek de relatie aan de orde komen tussen Shell Nederland en Shell EU.
Ik wens jullie veel creativiteit, doorzettingsvermogen en vooral uiteraard succes toe.
L 29
Bestedingsgedrag uit verleden, uw dienstbaar?
* 2009.. 5.700.000 Euro In Bruto Mediabestedingen
* 2010 . 5.400.000 Euro in BR Media
* >/ 2012 Niet meer gepubliceerd!!!!!!!!!!!
Blijft wel staan hun zichtbaarheid/logo op de respecetieve brandstof/ gas stations
Chris Vuyk 6
L 29Welke media wel en niet
Inclusief sponsorships?
Zo maar een paar vragen. Anders zeggen deze bedragen niks
Rikkie 7
Bas van Beek 5
Marian 11
Gertjan Scholten 2
Ik heb ook een kanttekening.
Ik ken iemand die werkt bij de overheid en dit soort verzoeken verwerkt. Voor een ander verzoek zijn ze meerdere weken fulltime bezig geweest. Elk document moet apart worden beoordeeld, namen onherkenbaar gemaakt, etc. Dit is tijd die ze niet kunnen besteden aan hun eigenlijke werk: een tastbare, positieve bijdrage leveren aan Nederland. Dat blijft liggen, terwijl ze zich toch al niet hoeven te vervelen. Dit werk wordt ook betaald met belastinggeld, maar de bijdrage aan een mooi Nederland betwijfel ik.
Daarnaast komt er gezien de brede vraagstelling erg veel naar boven dat niet relevant is, maar wel onder de genoemde vragen zal vallen. Dit moet niet alleen bewerkt worden, maar iemand moet het na vrijgave ook lezen (dat ben je wel verplicht na al het werk dat eraan vooraf is geaan). En mensen die dit lezen kennen de context, werkwijze en procedures ook niet goed om te kunnen beoordelen of iets echt niet klopt.
Tomislaw Dalic
Bas van Beek 5
Tomislaw Dalicnico roosnek 3
Hans 361
De Shell papers ben ik gaan volgen omdat ik mij meen te herinneren dat er een connectie bestond tussen Frits Bolkestein en Shell. Ik ben geen actievoerder maar vond het indertijd wel nodig om in Brussel mee te demonstreren tegen zijn plannen die zouden leiden tot sociale dumping.
Ook de idee dat de dienst in ons land werd (en wellicht nog wordt) uitgemaakt door de "200 van Mertens" kwam door de Shell papers weer boven. Mertens heeft hier volgens mij nadat hij staatssecretaris Sociale zaken werd niet meer over gesproken. "If you can't beat them, join them" veranderde toen in "If you expect him to beat you, ask him to join you".
Het bestaan van de 200 van Mertens is volgens mij weliswaar nooit door de journalistiek aangetoond; de stelligheid waarmee het bestaan van het Old Boys Network echter werd genegeerd c.q. ontkend vond ik tekenend.
Het zijn natuurlijk oude koeien (uit de sloot) waar ik het over heb, maar met de Shell papers komen we er wellicht achter dat er sprake is van "oude wijn in nieuwe zakken".
Voor mij reden genoeg om lid te worden van FTM.
Paul Quekel 3
Hierbij een brief aan Wim Kok over ons aardgas uit 1996 als bewijs dat ik al heel lang bezig ben voor de gewone huis, tuin en keukenburger over het verkwanselen van ons aardgas. Op de brief van 13 november 1996 met de door ons aangevoerde punten hebben wij als antwoord de energie nota van 1997 gekregen.
Vervolg brief aan Wim Kok:
De weledele heer drs. W.Kok
Minister President
p/a Ministerie van Algemene Zaken
's-Gravenhage
Waalwijk, 16 december 1996
Heer Minister,
Naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf hebben wij U een brief vol vragen gezonden, welke U hebt doorgezonden naar het Ministerie van Economische Zaken. Wij hebben het zeer op prijs gesteld dat U deze vragen hebt doorgeleid naar een specialistische afdeling van EZ, waarvan wij per heden antwoord ontvingen.
Wij zenden voor de goede orde dit antwoord aan U, omdat naar onze mening dit schrijven nog meer vragen opwerpt dan in de brief worden beantwoord.
Onze vraag is heel direct: wat vindt U nu zelf van zulk een antwoord ? Kunnen wij als ondernemers en burgers van Nederland, die voor het eigen aardgas steeds meer betalen, hierin nu echt een antwoord vinden ?
Door de export van ons aardgas naar verre streken in Europa loopt daar de prijs van energie op, alleen al vanwege de toegevoegde waarde van het transport. Onder verwijzing naar de hoge energiekosten in het buitenland, wordt t.o.v. de Nederlandse ingezetene beargumenteerd, dat de prijs omhoog moet. Dus het feit alleen dat wij schaars aardgas exporteren, doet ons meer betalen.
De mededeling dat men in Tsjechië meer betaalt dan in Nederland, lijkt ons volstrekt onjuist. Men behoeft alleen maar te weten dat het gemiddeld inkomen in Tsjechië nog geen 10.000 kronen (f 600) per maand is. Ergens zal toch het energiepakket ook moeten passen in dat huishoudbudget.
Paul Quekel 3
Door de export van ons aardgas naar verre streken in Europa loopt daar de prijs van energie op, alleen al vanwege de toegevoegde waarde van het transport. Onder verwijzing naar de hoge energiekosten in het buitenland, wordt t.o.v. de Nederlandse ingezetene beargumenteerd, dat de prijs omhoog moet. Dus het feit alleen dat wij schaars aardgas exporteren, doet ons meer betalen.
De mededeling dat men in Tsjechië meer betaalt dan in Nederland, lijkt ons volstrekt onjuist. Men behoeft alleen maar te weten dat het gemiddeld inkomen in Tsjechië nog geen 10.000 kronen (f 600) per maand is. Ergens zal toch het energiepakket ook moeten passen in dat huishoudbudget. Wij geloven dit argument niet.
Naar onze mening is het voorgestelde beleid alleen maar passend in de doelstellingen van de Gasunie, die met hun kennis en technologie zaken willen bedrijven in Europa. Maar naar onze mening is een veel beter beleid op lange termijn, om ons aardgas gewoon te laten zitten waar de natuur dit voor ons heeft gebracht, nml in de grond van Nederland.
Waarom zouden wij de Gasunie winst op korte termijn laten maken met onze schaarse grondstoffen, wanneer deze grondstoffen op lange termijn van bijzonder belang zijn voor onze nationale industrie en ingezetenen. Mochten concessieovereenkomsten hierbij in de weg staan, dan kunnen deze ook ten dienste van de toekomst worden veranderd.
Naar onze mening is het geformuleerde beleid in deze brief van EZ onaanvaardbaar, en wordt op wat oppervlakkige manier 'beleid' gepleegd met iets dat daarvoor niet door kan gaan.
Onze mening is, dat deze export moet worden afgestopt.
Het zou een goed idee zijn om eens een panel samen te stellen van deskundigen uit politiek en bedrijfsleven, om dit onderwerp eens grondig door te nemen.
Met hoogachting en de beste wensen voor 1997,
P.L.G. Quekel
Willem Verhoeven 5
Willem Verhoeven 5
Leo van Oudheusden 3
Gerrit Jan Makaske
Waar kan ik dat vinden?
Gerrit Jan Makaske
Ik hoor graag een verwijzing naar dit of deze documenten.
Bas van Beek 5
Gerrit Jan MakaskeJosina Surewaard 1
Ik vind het allemaal erg hyperig en makkelijk. Pak een multinational en geef die overal de schuld van. Dan blijf je als gebruiker buiten schot en kan je weer gewoon je volgende stedentrip per vliegtuig maken.
Wat moeilijker maar waardevoller zou zijn is om eens te onderzoeken hoe we echt n de energie behoefte van de immer groter wordende wereldbevolking kunnen voorzien zonder olie of gas. En zeker zonder kolen, want die zijn veel slechter voor het milleu dan gas. Maar ja Shell doet niet in kolen dus dat levert geen spectakel op.
Sanne te Meerman 1
Josina Surewaard