Prominent D66-lid Michiel Herter verwikkeld in zakelijk drama

Ondernemer/investeerder Michiel Herter is de charmante hoofdrolspeler in een zakelijk treurspel in Amsterdam Zuid. “Deze man liegt alles bij elkaar”.

Zorghotels zouden het helemaal gaan worden. Tenminste, als je de roze geverfde verhalen Michiel Herter moest geloven. En mensen laten geloven in verhalen, die kunst verstaat Herter volgens een groep vermogende investeerders als geen andere.

 

Met zijn investeringsmaatschappij Manaus, waar Herter al sinds het begin van de jaren negentig actief mee is, had hij plannen om in de zorgmarkt te gaan investeren. Met name zorghotels bij grote ziekenhuizen, zou het gat in de markt zijn volgens Herter.

 

Michiel Herter


Herter wist vermogende mannen als voormalig confectionair Max Abram – de oprichter van M&S mode - en Ton – Telfort - aan de Stegge te verleiden om in zijn investeringsmaatschappij Manaus Business Development (MBD) te investeren. Naast Abram besluit ook de Amsterdamse vastgoedondernemer Herman Drenkelford – buurman van Herter in Amsterdam Zuid – deel te nemen. MBD zou vervolgens gelden investeren in Manaus Health Care (MHC). Voor die vennootschap wist Herter weer een vertrouwenwekkende Raad van Advies aan te installeren waarin onder andere voormalig VVD-politicus en DSB-chief risk officer Robin Linschoten en Hans Kamps, kroonlid van de SER, zitting hadden. In April verliet de complete Raad van Advies het bedrijf.

Indrukwekkend netwek
Investeerders Abram, Aan de Stegge en Drenkelford hadden aanvankelijk een groot vertrouwen in Herter, die over een zeer indrukwekkend zakelijk en politiek netwerk beschikt. Herter is een prominent lid van D66. In 2006 werd hij genoemd als mogelijke Minister van Economische Zaken in een nieuw kabinet waar D66 eventueel deel van zou uitmaken. Ze investeerden bij elkaar 2 miljoen euro in MBD.


Ton aan de Stegge viel in de zomer van 2009 vooral voor het “maatschappelijk verantwoorde verhaal” van de zorghotels. “Herter beweerde toen dat zijn fonds al 25 miljoen euro bevatte en dat er nog eens 25 miljoen bij zou komen”, zegt Aan de Stegge. “Ik besloot mee te doen en investeerde 500 duizend euro”.

 

Al vrij snel krijgt Aan de Stegge van Herter te horen dat deze de structuur van het fonds wil veranderen en dat hij – indien gewenst – zijn geld terug kon krijgen. Aan de Stegge had inmiddels niet helemaal meer hetzelfde goede gevoel meer bij Herter en gaf aan dat hij van die optie gebruik wilde maken. Herter zou in december 2009 het geld op zijn rekening terugstorten, maar die belofte kwam hij niet na.

Aan de Stegge is niet de enige die zijn geld terug wil. Begin 2010 laten Herman Drenkelford en Max Abram Herter weten dat ze zich “zwaar in de maling” voelen genomen en eisen hun geld terug. Aan de Stegge, Abram en Drenkelford horen de beloftes van Herter ruim anderhalf jaar aan. “Elke keer kwam hij weer met een plechtige belofte dat hij het geld zou hebben overgemaakt en evenzoveel keren klopte er niets van”, zegt Aan de Stegge.

Herman Drenkelford deelt de ervaringen van Aan de Stegge. “Hoe vaak hij mij niet verteld heeft dat het geld onderweg is. De man is een fantast. Hij liegt alles bij elkaar”.

Aan de Stegge liet beslag leggen op de vennootschappen van Herter waarna Herter tekende voor het terugbetalen, maar zelfs toen de beslagen werden opgeheven, kwam Herter zijn woord niet na.

 

Aanvraag faillissement
Intussen tast het drietal in het duister over wat er met het geld is gebeurd. “Er zouden belangen zijn genomen in ‘succesvolle ondernemingen’”, zegt Drenkelford. “En hij zou ‘waardevolle zorgconcepten’ bezitten. Het probleem is alleen wanneer we de activa willen bekijken, Herter niet thuis geeft”.

 

Een van de weinig aantoonbare investeringen waar Herter mee naar zijn aandeelhouders pronkte was die in het bedrijf Bizi, een kleine start-up in de zorg. Herter nam namens MHC weliswaar een belang, maar kwam zijn verplichtingen nooit na. Het bedrijf raakte als gevolg in grote problemen. Dinsdag werd ternauwernood een faillissement van het bedrijf voorkomen nadat Interhealth, onderdeel van durfinvesteerder Holland Venture, het bedrijf overnam.

Drenkelford heeft samen met Abram rechtszaken tegen Herter gevoerd en gewonnen, maar de vonnissen heb tot dusverre nog niet tot terugbetaling geleid. Ton aan de Stegge heeft ook zijn geduld verloren en heeft eind april het faillissement van zowel Herter in privé als enkele van zijn vennootschappen aangevraagd. Mediamiljonair Ton Lathouwers, oprichter van Sky Radio, en ABN Amro ondersteunen de faillissementsaanvraag. Lathouwers heeft tot drie maal toe meerdere tonnen aan Herter geleend en nooit teruggekregen. In totaal zegt Lathouwers 1,3 miljoen euro van Herter te krijgen. Op 14 juni buigt de Amsterdamse rechtbank zich over de faillissementsaanvraag.

 

"Erg stressvol"
Herter is sinds 1990 eigenaar van investeringsmaatschappij Manaus Investments en investeerde onder meer in BNR Nieuwsradio, beddenfabrikant Dico, stomerij Palthe en jeneverstokerij Rutte.

Herter laat weten zich “erg ongelukkig” te voelen met de ontstane situatie. “Ik begrijp dat deze mensen boos zijn, het heeft allemaal erg lang geduurd. Ik ben misschien onzorgvuldig geweest, maar ik heb geen fouten gemaakt”. Herter stelt dat hij “ruim” voor de 14e de situatie zal hebben opgelost en in staat zal zijn om Aan de Stegge en Lathouwers terug te betalen. “Het is erg stressvol nu die faillissementsaanvraag er ligt, dat maakt het voor mij niet makkelijker om de bezittingen te gelde te maken en de mensen hun geld terug te geven”.


Herter bezweert dat er genoeg activa zijn om in liquiditeiten om te zetten, waaronder “zorgconcepten” en “grondposities”. “We hebben de laatste jaren dingen ontwikkeld die veel geld waard zijn. Maar om er onder deze omstandigheden een goede prijs voor te krijgen, is niet makkelijk”.