Bijzonder Beheer

Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd  met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.

37 Artikelen

Protest tegen bijzonder beheer van ABN Amro

Een kunstenaar uit Zierikzee heeft haar buik vol van de praktijken van bijzonder beheer van ABN Amro. Geïnspireerd door FTM kiest ze de aanval. 'Je wordt als ongedierte behandeld.'

Als ABN Amro belt, neemt Tosca Bolster de telefoon niet meer op. Schoon genoeg heeft ze van de manier waarop de accountmanagers van de afdeling bijzonder beheer haar behandelen. Als ABN wil overleggen, kan de bank een email sturen. Rente en aflossing betaalt ze niet meer. 'Daar ben ik maar mee gestopt.' Bolster is kunstenaar en mede-eigenaar van Litlle Art Factory in het centrum van Zierikzee. Ze kijkt uit op het filiaal van ABN Amro, waarmee ze sinds vorig jaar in onmin leeft. In tegenstelling tot veel andere ondernemers, is ze niet niet bang voor de bank. Sterker nog, Bolster zoekt sinds vandaag publiekelijk de confrontatie. Geïnspireerd door dit verhaal over de wanpraktijken van bijzonder beheer – de afdeling waar je als klant van de bank terecht komt bij financiële problemen – heeft ze haar gevel volgehangen met posters.

raam3

raam1

  In de etalage van de Little Art Factory staat ook servies, met de beeltenis van premier Mark Rutte. De onvrede van Bolster staat niet op zichzelf. Vorige week kwam uit een reportage van omroep Wakker Nederland naar voren dat de nodige MKB'ers bij de VVD afhaken.  

rutte

  Aanleiding voor de protesten van Bolster is de 'intimiderende wijze' waarop medewerkers van ABN Amro haar te woord staan. “Ze behandelen me als ongedierte, er is geen enkel respect. Dat vind ik het ergste.” Mei vorig jaar kwam ze terecht bij bijzonder beheer, omdat de lasten van de financiering haar boven het hoofd groeiden. De toon van de gesprekken werd gaandeweg steeds vervelender, vertelt de Zeeuwse. 'Ze zeiden tegen me: als je niet doet wat we zeggen, dan wil je niet weten wat er met je gebeurt.' Sindsdien weigert ze ieder telefonisch overleg.
'Als je niet doet wat we zeggen, dan wil je niet weten wat er met je gebeurt.'
Inmiddels heeft de bank haar krediet opgezegd. 23 januari kreeg ze een brief waarin ze werd gesommeerd om per 3 februari de lening in te lossen. Dat komt neer op een termijn van tien dagen om nieuwe financiering voor haar pand te regelen – ongehoord kort. Bolster reageerde furieus en liet ABN Amro weten dat ze persberichten ging versturen en dat het aan de bank was om met een fatsoenlijke oplossing te komen. Volgens Bolster heeft de bank haar veel te veel geleend op basis van haar inkomen, en is de bank dus zelf ook verantwoordelijk voor het ontstane probleem. Sindsdien zit er enige beweging in de zaak: de opzegging van het krediet is met een half jaar uitgesteld. Maar constructief overleg is er nog niet van gekomen.

30 procent MKB in bijzonder beheer

FTM schreef eerder over de Gelderse ondernemer Van Noordenburg, die net als Bolster de angst voorbij is. Hij verzet zich luidruchtig tegen de manier hoe Rabobank het einde van zijn onderneming tracht te bespoedigen. Met succes vooralsnog, want ook in dit geval zag de bank af van executie op korte termijn en gaf het de ondernemer meer tijd andere financiering te arrangeren en zijn onderneming nieuw leven in te blazen. Geschat wordt dat ongeveer 30 procent van alle MKB-ondernemingen in bijzonder beheer zit. Daar leveren ze vaak een doodsstrijd met de bank, die zelden goed afloopt. Geconfronteerd met renteverhogingen, extra aflossingen en geblokkeerde bankrekeningen, is er doorgaans geen ontsnappen aan een faillissement. De woordvoering van ABN Amro laat weten dat de werkwijze van bijzonder beheer heel integer is, en dat de bank er geen belang bij heeft dat de ondernemer failliet gaat. 'Wij herkennen ons niet in dit beeld. Er zit een zorgvuldig proces achter. Maar er zijn zaken waarin er geen oplossing is, daar moeten we realistisch in zijn.' Vestiging van ABN Amro in Zierikzee:

abnziierikzee

Bron: Google Maps

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan-Hein Strop

Gevolgd door 2092 leden

Freelance financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Dit artikel zit in het dossier

Bijzonder Beheer

Gevolgd door 614 leden

Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slech...

Volg dossier