Provisieverbod werkt!

4 Connecties

Onderwerpen

Tussenpersoon Financiële sector

Organisaties

AFM

Werkvelden

Toezicht
3 Reacties

De prijs van hypotheekadvies is in een half jaar tijd flink gedaald. De concurrentie op de hypotheekadviesmarkt neemt toe en de consument wordt mondiger onder invloed van het provisieverbod.

Het provisieverbod werkt. De prijs van hypotheekadvies is sinds de ingang van het provisieverbod in januari 2013 flink afgenomen. Eind 2012/begin 2013 lag de prijs van hypotheekadvies nog op gemiddeld nog op 2166 euro per hypotheek, in het najaar van 2013 was dit gedaald naar 1749 euro zo blijkt uit de laatste meting van de AFM. Een daling van maar liefst 20 procent. ‘Je moet je als consument niet blindstaren op de prijs, want de kwaliteit van het advies is doorslaggevend. Maar deze prijsdaling door toegenomen concurrentie is natuurlijk goed nieuws voor de consument,’ aldus Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM. Consumenten zijn mondiger geworden, zo blijkt ook uit de AFM meting. Ongeveer 30 procent van de klanten onderhandelt met de adviseur over de prijs. Vorig jaar was dat nog zo'n 20 procent. Ook besteden consumenten minder tijd aan gesprekken met hypotheekadviseurs en besteden ze zelf meer tijd aan vooronderzoek. In Nederland worden hypotheken in de regel niet over de toonbank van de bank afgesloten, maar bij een tussenpersoon. Toen vóór de crisis er een grote behoefte was om hypotheken af te zetten hadden deze tussenpersonen daarom een uitzonderlijke machtspositie. Banken concurreerden met elkaar door exorbitante provisies aan tussenpersonen te bieden om zo een groter marktaandeel te veroveren. Ten nadele van de consument aan wie deze provisies werden doorgerekend. Vijf jaar later is het intermediair nog steeds het meest gebruikte kanaal voor het afsluiten van een hypotheek. Ruim tweederde van alle hypotheken wordt bij een tussenpersoon afgesloten. De gouden tijden van provisies zijn echter over. En dat waren ze eigenlijk ook al vóór het provisieverbod. Het aandeel van provisies in de beloning van hypotheekadviseurs is gedaald van 59 procent in 2009 tot zo'n 10 procent eind 2013.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jesse Frederik

In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...