Voor 1 procent geld lenen aan de Nederlandse Staat is een slechte deal, meent Pieter Lakeman. 'Luister niet naar uw bankier en koop GEEN staatsobligaties'.

‘Nederland nog nooit zo voordelig uit’ kopte het Financieele Dagblad donderdag 6 januari. Het ministerie van financiën stelt de goegemeente op dinsdag 11 januari in staat om gedurende een periode van drie jaar voor 1 procent rente per jaar aan de Staat der Nederlanden te lenen.

Meestal wordt pas achteraf ontdekt dat pensioenfondsen leeg gehaald zijn (bijvoorbeeld door hun bankiers of andere adviseurs) maar bij wijze van uitzondering kan in dit geval al vooraf geconstateerd worden dat pensioenfondsen andere belangen zullen dienen dan de aan hen toevertrouwde belangen van pensioentrekkers en premiebetalers. Er zullen wel weer de nodige pensioenfondsen zijn die op deze krankzinnige lening inspringen en de pensioengerechtigden en premiebetalers zodoende ernstig benadelen. Voormalig thesaurier-generaal Pieter Korteweg, die vroeger de uitgifte van staatsleningen organiseerde, vraagt zich af wie deze staatsobligaties gaat kopen. 'Die rente gaat weer omhoog’, is zijn stellige overtuiging volgens het FD. Dat de rente voor Nederlandse staatsobligaties weer omhoog gaat zal niet alleen de overtuiging van Korteweg zijn maar van 99,9 procent van de mensen die ooit wel eens het woord “staatslening” gehoord of gelezen hebben.

Wanneer de rente op Nederlandse staatsleningen binnen één jaar het niveau van 1,6 procent bereikt kan men beter het geld even in de zak houden want dan kan men in totaal 3,2 procent rente ontvangen in plaats van 3,0 procent.

Dit is nog een pessimistisch scenario want het moet mogelijk zijn om ondertussen in het eerste jaar nog enkele promillen rente te ontvangen op bijvoorbeeld Duitse staatsleningen. Wanneer dit niet mogelijk zou zijn kan dat alleen liggen aan de hoge aan- en verkoopkosten die pensioenfondsen bij de handel in obligaties aan hun bevriende bankiers moeten betalen. Door het inrekening brengen van relatief hoge kosten kunnen de banken de pensioenfondsen gedeeltelijk dwingen om in deze ruïneuze staatsleningen van 1 procent te gaan beleggen.

Een kort advies: schrijf aanstaande dinsdag 11 januari 2011 niet in op de unieke Nederlandse staatslening en zeker niet wanneer uw bankier u dat adviseert. Het is inmiddels een bewezen stelling dat men wel vaart wanneer men het tegengestelde doet van wat een bankier adviseert.