PSV in de shit

3 Connecties

Relaties

PSV Jaarcijfers

Werkvelden

Voetbal
0 Bijdragen

Weer een club die meer geld uitgeeft dat er binnenkomt. PSV schrijft over afgelopen seizoen een nettoverlies van 17,5 miljoen euro. En het grootste eigen talent loopt voor een schijntje de deur uit.

In de Amsterdam ArenA waren ze er al even achter: bij het vaststellen van de begroting alvast uitgaan van deelname aan de Champions League, met bijbehorende miljoenen euro's aan inkomsten, kan je club duur komen te staan. Ajax noteerde mede daarom het afgelopen seizoen een verlies van 22,8 miljoen euro.

En nu gebeurt in Eindhoven eigenlijk hetzelfde. Ook PSV duikt over het seizoen 2009/2010 zwaar in de min, waarbij het mislopen van de zeker 10 miljoen aan ingecalculeerde Champions League-inkomsten zwaar op het resultaat drukt. Ten opzichte van het seizoen ervoor daalde de omzet met ruim 21 miljoen euro. PSV, zo blijkt vandaag, doet precies waar de Europese bond UEFA van af wil: structureel meer geld uitgeven dan er is. De UEFA werkt aan regels om clubs die zo handelen in de toekomst te straffen.

 

Eigen vermogen


Volgens algemeen directeur Tiny Sanders is het verlies vervelend, maar is er nog niet zo gek veel aan de hand. Het eigen vermogen is positief (34,2 miljoen euro), de spelers staan voor lage bedragen op de balans en de club is eigenaar van het Philips-stadion.

Toch ziet de toekomst er niet heel stralend uit, voor de club die tot twee jaar geleden moeilijk van de bovenste plaats in de eredivisie te krijgen was (tussen 2000 en 2008 werden de Eindhovenaren zeven keer kampioen). Ook dit jaar speelt PSV geen Champions League, terwijl de kosten door langdurige spelerscontracten en de aankopen van nieuwe spelers alleen nog maar verder zijn opgelopen. Ook over dit seizoen zal de club volgens Sanders een fors verlies noteren, dat zeker gelijk zal zijn aan de 17,5 miljoen van vorig jaar.

Die forse bedragen zijn alleen te voorkomen door de beste spelers elk jaar voor een mooi bedrag te verkopen. Maar ook op dat vlak gaat het moeizaam in Eindhoven: tegelijk met de jaarcijfers werd bekend dat Ibrahim Afellay zijn komende zomer aflopende contract niet zal verlengen. En dus wandelt het grootste zelf opgeleide talent in jaren in de winterstop waarschijnlijk voor een klein bedrag de deur uit. Buitenlandse clubs zullen niet de hoofdprijs voor hem betalen, want een half seizoen later is Afellay gratis op te halen.

 

Gemiste penalty


Dus blijft er voor de clubleiding één ding over: de kosten verlagen. Dat betekent in elk geval dat de club de komende tijd geen grote aankopen zal doen. En dat maakt de kans weer groter dat PSV in de seizoenen die komen vaker de financieel zo belangrijke Champions League zal missen.

Bij de grote concurrent uit Amsterdam beweerden ze eerder dit jaar hun lesje te hebben geleerd. Financieel directeur Jeroen Slop zei toen tegen FTM dat Ajax nooit meer de inkomsten uit Europees voetbal vooraf incalculeert. “We hebben in het verleden gezien dat deelname kan afhangen van één eigen doelpunt of een gemiste penalty. Zo kan het financieel alleen maar meevallen.” Benieuwd of Sanders meeluisterde.
 

stefan@ftm.nl