
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Gas en kernenergie krijgen een groen label van Europa
Europa’s groene label wordt grijzer dan dat van Rusland, tenzij het Europees Parlement ingrijpt
Honderden miljarden op tafel toveren zonder een cent op zak: zo doet Brussel het
© Fenna Jensma
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Hoewel het een halve minuut voor twaalf is, kunnen we het tij nog keren en de klimaatdoelen halen, stelt gedragspsycholoog Linda Steg. Ze schreef mee aan het meest recente rapport van het IPCC over klimaatverandering. Burgers zijn meer geneigd iets voor het klimaat te doen dan we vaak denken, blijkt uit haar onderzoek. Maar dan moeten bestuurlijke hobbels en praktische barrières wel uit de weg worden geruimd. ‘Zonder acceptatie en gedragsverandering van de burgers komt de energietransitie niet van de grond.’
De energietransitie is een ongekende opgave. Het landschap gaat veranderen, nieuwe technologie wordt ontwikkeld en burgers moeten hun energieverbruik en consumptiegedrag aanpassen. En niet te vergeten: het wordt duur. De omvang van deze opgave kan burgers moedeloos maken.
Toch zijn veel mensen bereid te veranderen, maar dan moeten ze er wel bij worden geholpen, stelt gedragswetenschapper Linda Steg. Ze doet al jaren onderzoek om te begrijpen wat burgers stimuleert om milieuvriendelijker te leven. Ze kijkt naar het gedrag van individuen, maar ook naar de wisselwerking tussen beleid, technologie en persoonlijke motivatie. ‘Zonder acceptatie en gedragsverandering van de burgers komt de energietransitie niet van de grond,’ zegt ze. Aan Follow the Money legt ze uit wat daarvoor nodig is: in eerste plaats een overheid die het goede voorbeeld geeft.
De hoogleraar omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen is een vooraanstaand wetenschapper in haar vakgebied. Thomson Reuters noemde haar al acht keer ‘een van ’s werelds meest invloedrijke wetenschappelijke geesten'. In 2020 ontving ze de Stevinpremie van de NWO voor ‘de enorme impact die [ze] met haar onderzoek heeft op het internationale klimaatbeleid en de strijd tegen klimaatverandering’. Ze schreef mee aan het meest recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en zit in een expertgroep die minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat adviseert over het Nederlandse energiesysteem in 2050.
Beter stikstofbeleid is lang door zachte heelmeesters uitgesteld
De energietransitie en klimaatverandering zullen het leven van burgers ingrijpend veranderen. Waarom is zowel bij overheden als bij het IPCC pas redelijk recent aandacht voor de burger?
Klimaatverandering werd lang als een technisch, natuurwetenschappelijk probleem gezien. In het rapport van dit voorjaar, waaraan ik meeschreef, besteedde het IPCC voor het eerst expliciet aandacht aan het burgerperspectief. Dat was ingegeven door vragen van landen die zeiden: ‘We weten dat klimaatverandering bestaat, we weten wat we ertegen kunnen doen, maar hoe krijgen we dat voor elkaar?’
Bestuurders ontdekken gaandeweg dat alleen een impactanalyse of een technologische ontwikkeling niet volstaat. Er zitten ook gedragsaspecten aan, dat is niet helemaal hetzelfde als draagvlak, daarom heb je gedragswetenschappers nodig.
U zit in een expertteam dat de overheid moet adviseren. Dat is dit jaar opgericht, terwijl het bedrijfsleven al jaren in Den Haag lobbyt voor wat het nodig heeft voor de energietransitie. Moet dat expertteam nu achteraf goedkeuren wat overheid en bedrijfsleven al hebben afgesproken?
Er zitten allemaal onafhankelijke mensen in het expertteam, iedereen is op persoonlijke titel benoemd. Ik ga er vanuit dat ze ook dingen durven te zeggen die niet zo lekker liggen.
Maar het ministerie kan nog steeds zeggen: ‘Leuk advies, maar we doen er niks mee.’
Dat kan altijd. We hebben geen garantie dat ze onze adviezen zullen implementeren, maar dan hebben ze wel iets uit te leggen, want dat zou heel onverstandig zijn. Dan heeft de burger nog minder vertrouwen.
Heeft u het idee dat u er vanuit uw vakgebied iets in de melk heeft te brokkelen?
Er is veel belangstelling voor gedragsverandering. Maar ik worstel er zelf mee hoe ik mijn invloed het beste kan laten gelden. Hoe kan ik voorkomen dat mijn betrokkenheid een verplichte oefening achteraf wordt? Veel projecten en consortia moeten nu verplicht gedragswetenschappen meenemen in hun plannen, maar tot nu toe gebeurde het regelmatig dat ze alle technologie en ingrepen al hadden bedacht en pas op het einde bij ons kwamen met de vraag: ‘Kun jij ervoor zorgen dat mensen het willen?’
Veel mensen maken zich zorgen over het klimaat, en doen zelf van alles om duurzamer te leven. Daar kun je veel beter op inspelen
Onze expertise wordt nu gelukkig vaker in een vroeger stadium ingeschakeld. Collega's zitten in andere groepjes die het ministerie adviseren, mede omdat het ministerie die kennis zelf onvoldoende in huis heeft. Dat benadrukte minister Jetten ook tijdens een bijeenkomst met de IPCC-auteurs.
Is het een probleem dat het ministerie die kennis ontbeert?
Ja. Er zitten vooral juristen en economen bij ministeries: die hebben een mensbeeld dat niet altijd overeenkomt met wat wij psychologen waarnemen. Zij denken bijvoorbeeld dat mensen extreem gevoelig zijn voor prijzen, maar mensen kiezen niet altijd voor de goedkoopste optie – anders zouden veel mensen geen auto meer hebben, want die zijn hartstikke duur. Als het prijsverschil tussen producten niet groot is, spelen andere motivaties mee en kiezen mensen soms toch voor de duurdere opties. Het ligt dus niet zo simpel.
Moraliteit en milieuoverwegingen spelen een belangrijke rol. Veel mensen maken zich zorgen over het klimaat, en doen zelf van alles om duurzamer te leven. Daar kun je veel beter op inspelen.
Maar met campagnes als ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ wordt de last op de schouders van de burgers gelegd. Is dat terecht?
Vaak wordt de indruk gewekt dat de burger nu aan zet is, maar uit het IPCC-rapport bleek dat het niet een kwestie is van óf de burger, óf de industrie, óf de overheid. Iedereen moet iets doen. En allemaal tegelijkertijd.
Onze individuele bijdrage is gering, maar wat burgers doen speelt wel een rol. Ze kunnen druk uitoefenen op bedrijven en overheden door anders te stemmen of door bedrijven te boycotten: ze kunnen zelf hun gedrag veranderen. Maar wat burgers doen, wordt ingeperkt door de keuzes die bedrijven en overheden maken. Daarom moet je zo’n verandering vanuit een systeemperspectief bekijken.

Welke rol kan de overheid daarin spelen?
Een heldere visie van de overheid zou helpen: dit is waar we met z'n allen naartoe gaan. En dat is meer dan roepen dat we in 2050 klimaatneutraal moeten zijn, want dan weet nog steeds niemand hoe dat moet gebeuren. Zo’n visie betekent dat alle partijen zekerheid krijgen. Pas wanneer bedrijven weten welke investeringen zich zullen terug betalen, zullen ze hun activiteiten omzetten. Dat geldt ook voor burgers. Die willen niet het gevoel hebben nu keuzes te maken die later nadelig blijken, bijvoorbeeld doordat de overheid toch een ander energiesysteem gaat stimuleren.
Gaat zo’n visie gepaard met harde keuzes?
Ja. Dat is tot nu toe natuurlijk vaak niet gedaan. Het is pappen en nat houden.
Volgens u gaat het niet alleen om praktische keuzes en geld, maar ook om morele keuzes. Hoe zit het met de moraal van de overheid?
Zij zou het goede voorbeeld dienen te geven. Maar integendeel: de overheid probeert zelf de regels te ontduiken. Voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zei indertijd over de discussie over het vliegveld Lelystad: ‘We verzinnen wel een list.’ Dat is zo slecht. Daarmee wek je de suggestie dat als je om een regel heen kunt manoeuvreren, dat ook mag. Bovenal geeft het een verkeerd signaal: zo belangrijk is het doel van de maatregel blijkbaar niet. Want als je eromheen kunt bewegen, dan kunnen we op de oude voet doorgaan. Zo doe je af aan de urgentie.
Vindt u dat politici mensen het idee geven dat we er nog onderuit kunnen?
Precies. De lobby van de boeren is daarop gericht. Ze zoeken hun toevlucht in mogelijke innovaties om hun gedrag niet te hoeven veranderen. Bedrijven die nu worden aangesproken, doen deels hetzelfde. Steenwolfabrikant Rockwool zegt bijvoorbeeld: ‘Maar wij komen met innovaties. Het komt wel goed – later.’ Precies wat de boeren ook zeggen.
Maar uit de IPCC-rapporten blijkt dat hoe langer je wacht, hoe minder opties je hebt en hoe duurder alle ingrepen worden. Dat zie je inderdaad bij de stikstofcrisis. Beter stikstofbeleid is lang uitgesteld door zachte heelmeesters.
Ook de overheid zet in op technologie: waterstof is het nieuwe redmiddel. Schept dat niet een uitvlucht, in de zin dat je niet veel hoeft te doen?
De boodschap moet helder zijn: met techniek alleen kunnen we de klimaatdoelen niet halen. Maar als we alleen duurzame energiebronnen willen gebruiken, heeft dat veel implicaties, want dan staat ons landschap straks vol windmolens en zonnepanelen. Daarom veronderstellen bijna alle scenario’s van het IPCC een vraagreductie: we moeten krimpen. Want hoe minder reductie, hoe meer technieken en installaties in het landschap nodig zijn om de doelen te halen. Dat vinden mensen ook niet acceptabel, dus is het belangrijk om die afweging te maken. Alleen op waterstof vertrouwen kan ons niet redden.
Wat willen burgers zien bij de overheid?
Daadkracht. Heldere keuzes. Daarmee laat je burgers merken dat je iets belangrijk vindt. Uit onderzoek blijkt dat we over het algemeen denken dat anderen het milieu minder belangrijk vinden dan wij. Dat kan ons ervan weerhouden om iets te doen. Mogelijk onderschatten de overheid en de burgers elkaars bereidheid om iets te doen, waardoor iedereen op elkaar blijft wachten en er te weinig gebeurt.
Ons onderzoek maakte duidelijk dat mensen die zich sterk met een groep identificeren, de doelen van zo’n groep overnemen. Als jij bij een bedrijf werkt dat je leuk vindt en dat heel duurzaam onderneemt, ben je vervolgens meer geneigd om milieuvriendelijker te handelen.
Benadrukken dat je iets vanwege het milieu doet, is zodoende wezenlijk. Daarmee wordt dat verankerd als een algemeen maatschappelijk doel.
Voor een visie heb je lef nodig. Durven politici dat aan?
Er zijn leiders die dat doen, maar niet veel. Stikstof-minister Christianne van der Wal (VVD) probeerde het. Ze had een duidelijke boodschap: het moet. En jullie kunnen hoog of laag springen, maar dit gaat hoe dan ook gebeuren. Alleen was onvoldoende duidelijk hoe ze die doelen wilde behalen.
Rechts is niet anti-milieu, ze zijn tegen sterke sturing van de overheid, en zijn bang dat milieubeleid hun vrijheid inperkt
We hebben politici nodig die visionair zijn. Iemand als Frans Timmerman kan het beleid goed beargumenteren, maar hij neemt ook duidelijk stelling. Zulke leiders zijn belangrijk, want ze kunnen de maatschappij meenemen.
Politici zijn vaak bezorgd dat stellige uitspraken in hun nadeel uitpakken, en de kiezers zal afstoten.
Wellicht onderschat Rutte de mate waarin mensen zich zorgen maken over het milieu, en het belangrijk vinden om het milieu te beschermen. Dat terwijl twee eerdere milieuministers van de VVD, Ed Nijpels en Pieter Winsemius, zich juist sterk in hebben gezet voor een goed milieu. En zij kregen de VVD mee.
Uit ons onderzoek blijkt dat er slechts een heel kleine groep niet in klimaatverandering gelooft. Rechts is niet anti-milieu, ze zijn tegen sterke sturing van de overheid, en zijn bang dat milieubeleid hun vrijheid inperkt. Je moet het goede frame vinden om hen in beweging te krijgen.

Maar de kleine minderheid schreeuwt vaak het hardst. Wat moet je daarmee?
Je kunt duidelijk maken dat het een minderheidsstandpunt is, en hen niet steeds prominent in beeld brengen, want daardoor krijgt de rest van de bevolking het idee dat het een grote groep is.
Dat is ook om een andere reden belangrijk. Populisten schetsen nu twee toekomstscenario’s: óf we doen iets aan klimaatverandering, en dan hebben we een ellendig leven, want we mogen niks meer; óf we doen niks en dan blijft alles bij het oude. Maar dat klopt niet. Wanneer we niets doen, blijft niets wat het is. Dus de echte vraag is: in welke toekomst wil je leven? Je moet die twee perspectieven heel duidelijk naast elkaar zetten.
Zijn het niet alleen hoogopgeleiden en welgestelden die het zich kunnen permitteren iets aan duurzaamheid te doen?
Zij hebben vaak de grootste opgave: ze consumeren meestal veel meer dan mensen uit de lagere inkomensgroepen, die een veel lagere milieu-impact hebben. Maar het is niet aanlokkelijk om tegen een hoogopgeleide te zeggen ‘Ga op dezelfde manier leven als mensen die het minder goed hebben.’
Daarom moet je het positieve verhaal brengen, want het betekent niet dat we niets meer mogen. We weten uit onderzoek dat mensen veranderingen vaak te negatief inschatten. We hebben een status quo bias: bang voor wat we verliezen, terwijl we de voordelen van verandering onderschatten.
Betekent dat dat je die voordelen eerst zelf moet ondervinden?
Ja, daarom zijn voorbeeldprojecten belangrijk. Overheden moeten proeven en pilots durven op te zetten. Vleesliefhebbers denken bij een vleesloze maaltijd snel aan groenten en aardappels met een kaal plekje op hun bord. Je moet hen dus zelf laten ervaren hoe een veganistische of vegetarisch maaltijd eruit kan zien.
Je moet mensen niet dwingen, maar hun bereidheid om duurzaam te handelen, is groter dan we denken. Veel mensen geloven dat klimaatverandering ernstige gevolgen zal hebben, maar weten niet hoe ze die moeten tegengaan. En vaak zijn er grote belemmeringen; die moet je wegnemen.
Op welke belemmeringen doelt u?
Vaak wordt gedacht: burgers beïnvloeden vergt een informatiecampagne. Maar dat is naïef, want kennistekort is zelden de enige barrière. Je kunt niet tegen iemand met een minimuminkomen zeggen: ga je huis isoleren. Daar heeft zo iemand het geld niet voor, en wie in een huurwoning zit, heeft weinig zeggenschap over zijn huis. Niet alle informatie die beschikbaar is, is relevant; en als je die concreet wilt maken, zijn er vaak barrières.
Je moet ook zorgen dat je mensen en bedrijven die het slachtoffer van maatregelen dreigen te worden, perspectief biedt of hen helpt die transitie te maken. Als je geen fossiele brandstof meer wilt, kom je aan het bestaansrecht van Saoedi-Arabië of Qatar. Natuurlijk zullen zij zich verzetten: hun hele businessmodel wordt onderuit geschoffeld. Daar moet je wel iets op bedenken, bijvoorbeeld door hen te betrekken bij een nieuwe groene energiemarkt.
Ziet u al een systemische verandering?
Nee, maar ik zie wel allerlei verschuivingen. Het gaat langzaam, maar we weten dat zulke verschuivingen opeens kunnen versnellen. Kijk hoeveel vegetarische alternatieven er nu voor vlees in de supermarkt liggen en hoeveel kookboeken vegetarisch of veganistisch zijn, hoeveel mensen zeggen dat ze niet langer elke dag vlees eten – dat zijn er veel. De totale consumptie gaat nog niet naar beneden, maar je ziet wel dat er iets gaande is.
Tegelijkertijd zijn omwonenden van grote windparken, die zich vast ook zorgen over het klimaat maken, vaak fel tegen windmolens. Wat gaat daar mis?
Mensen worden geregeld voor een voldongen feit gesteld. Uit onderzoeken blijkt dat acceptatie hoger is als je mensen betrekt bij de besluitvorming, en hun zorgen serieus neemt.. Vaak zijn ze niet tegen windparken an sich, maar tegen dit windpark dáár. Maar als er rekening wordt gehouden met hun zorgen en belangen, vinden ze het wel oké.
Daarom is burgerparticipatie nu een hot topic. Maar vaak mogen mensen alleen aanschuiven om hun verhaal te doen, terwijl geen opvolging wordt gegeven aan hun bezwaren, want van te voren was al bedacht wat er zou gebeuren. Dat is funest.
Als je geen windenergie wilt, moet je simpelweg meer energie gaan besparen
Tegelijkertijd: al luister je echt naar de burger, niet alles wat de burger wil, kan ook.
Daarom moet je duidelijk maken wat de keuzes zijn. Ik zag ooit een foto van een demonstrant met een bord ‘Tegen gaswinning, tegen hoge voltage-lijnen, tegen wind!’ Je kunt niet overal tegen zijn. Als je geen windenergie wilt, moet je simpelweg meer energie gaan besparen. Er moeten afwegingen worden gemaakt. Daar kun je de burger bij betrekken, maar die moet zich wel realiseren dat keuzes gevolgen hebben.
Moet dat onderdeel zijn van de overheidsvisie: dit moet er gebeuren, en we vragen jullie hoe we dat zullen invullen?
Voor alles een burgerberaad optuigen is te duur en veel mensen willen ook niet altijd zelf aan de knoppen zitten, blijkt uit ons onderzoek. Maar je kunt wel vragen welke voorwaarden moeten worden vervuld zodat burgers zo’n transitie acceptabel vinden en eraan willen meewerken.
Je kunt erop uitkomen dat het belastingsysteem moet veranderen of dat duurzame producten goedkoper worden dan niet-duurzame producten; dat is nu vaak niet het geval. Of dat de infrastructuur voor elektrisch rijden moet verbeteren en er meer alternatieve vervoersmogelijkheden nodig zijn.
Toen het recente IPCC-rapport uitkwam, schrok iedereen, maar u zei: je kunt er ook hoop uit putten.
Het is een halve minuut voor twaalf, maar uit dat rapport bleek dat we de klimaatdoelen nog kunnen halen. Maar dan moeten we nu wel met z’n allen aan de bak. Voor burgers is het belangrijk dat er hoop is. Want wie denkt ‘We gaan toch naar de verdommenis’, doet niets meer. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor ons welzijn.
Uit proeven zien we dat mensen niet alleen uit eigenbelang handelen. In Stockholm wilden mensen bijvoorbeeld best meer betalen om met de auto de stad in te komen, omdat het autovrije systeem veel voordelen had. Momenteel zie je dat veel mensen hun energietoelage aan goede doelen overmaken.
Er is dus nog hoop?
Jazeker. Vooral omdat veel mensen zich zorgen maken over klimaatverandering en het milieu, en gemotiveerd zijn om daarnaar te handelen. Maar je moet geen minister-president of minister hebben die zegt ‘We verzinnen een list,’ of dat de snelheidsbeperking echt een ‘rotmaatregel’ is, maar dat we dat voor de boeren moeten overhebben. Nee, we doen het voor het milieu. Dát moet je zeggen.
39 Bijdragen
Roland Horvath 7
CO2 is gedemoniseerd om batterijen, windmolens en zonnepanelen te kunnen produceren Duur maar niet duurzaam. Een levensduur van minder dan 20 jaar. Verspilling van zeldzame materialen, onvoldoende voor iedereen op aarde. En brandstof motoren moet naar het schroot, nog eens een verspilling. Oorlog, bewapening waaronder atoombommen, zijn tot nader order nog steeds heilig.
Er zijn veel meer moeilijkheden te overwinnen en dat moet alles tegelijkertijd gebeuren. Oorlog en bewapening, overbevolking wereldwijd, een economie die een ongeleid projectiel is geworden, de ongelijkheid wereldwijd, de ontbossing.
De gedragspsycholoog Linde Steg bedoelt het goed. Maar ze is zoals wij allen opgezadeld met andermaal een absolute waarheid, die op leugen berust.
Alleen al de haast waarmee alles georganiseerd wordt: Van alles moet er zijn in 2030 en in 2050 moet de hele wereld klimaat neutraal zijn. CO2 is daarbij de baarlijke duivel. Het voedsel voor de planten CO2 is gedemoniseerd. De opwarming van de aarde is vooral een toename van de zonnewarmte, die maakt dat er sterker magnetisch veld is rond de aarde en dat er minder wolken vorming is en minder regen. Meer zonneschijn. Meer in het noordelijk halfrond dan in het zuidelijke: Magnetisch verschillend.
Het broeikas effect is voor minder dan de helft de oorzaak van de opwarming van de aarde. Bovendien is dat effect moeilijk te schatten omdat het anders dan wolkenvorming ingewikkelder is, de warmte straling van de aarde is anders aan de polen dan aan de evenaar.
Volgens sommige rapporten was er van 2002 tot 2020 een afname van het deel van het broeikas effect in de opwarming van de aarde.
Cor Broeders 4
Roland HorvathDat is niet helemaal waar. Die van mij liggen er al meer dan 20 jaar, en ook de omvormer werkt nog. Bovendien kun je ze herbruiken.
Het gaat ook niet alleen maar om CO2, maar om alle rommel die we uitstoten zonder er verder over na te denken.
Nico Hendriks
Roland HorvathIk ben me al een tijdje aan het verdiepen in dit onderwerp en mijn conclusie is dat het een religie is geworden in plaats van een wetenschappelijke these.
De politiek en andere grote machthebbers gebruiken versterken dit en spelen hierop in om te proberen hier eigen gewin uit te halen.
Roland Horvath 7
Nico HendriksHet zou een grote stap vooruit zijn als de politiek de moed zou hebben te verklaren dat CO2 maar een bijkomende ondergeschikte oorzaak is van de opwarming van de aarde. 1:: Er is nu meer zonnewarmte dan voorheen, zodoende is er ook een sterker magnetisch veld omheen de aarde, met als gevolg daarvan minder wolkenvorming want de zonnewind en de Galactische Kosmische Straling GCR worden door het magnetisch veld geweerd, dus is er meer zonnestraling: Meer op het noordelijk halfrond dan op het zuidelijk - , door het verschil in de magnetische polariteit. 2:: Er is de invloed van mensen: Meer energie verbruik van welke aard dan ook. O.a. voor de productie van elektrische motoren die de brandstof motoren naar de schroothoop zullen verwijzen: Nodeloze verspilling.
Door ontbossing. Zonder bebossing steeds meer overstromingen door het feit dat er minder wind is. En er zijn de +- 1.500 actieve vulkanen die soms plaatselijk grote hinder veroorzaken. In dit verhaal is de CO2 toename niet eens oorzaak van een vierde van de opwarming en wellicht nog minder.
De CO2 pandemie is een collectieve ziekte van de geest, de CO2 demon, de duivel in de vorm van een zeldzaam gas, 4 tienduizendste in de atmosfeer veroorzaakt door bedrog ten bate honderden miljarden winst via verspilling van zeldzame aardmaterialen. Die collectieve waanzin wordt steeds verder in alle geesten geïndoctrineerd en wordt zo een keurslijf, een dwangbuis, een moraal die het pad op gaat van het goddelijke, van een vrijblijvende religie of van een dwingende godsdienst. In en in zielig. En destructief.
Nico Hendriks
Roland HorvathIk sluit me daar zeker bij aan. CO2 is inderdaad bestempeld als vijandig vergif terwijl dit één van de meest essentiële bronnen van leven is. Absurd... Helaas is het momenteel in de politiek en zelf ook wel een beetje in het samenleving een taboe om hier anders over te spreken. De afgelopen 20 jaren hebben al zeer zeker het tegendeel bewezen van de these over de opwarming door CO2. Het wordt momenteel ook niet meer opwarming genoemd, zoals voorheen wel het geval was, maar het wordt nu 'klimaatverandering' genoemd. Een stiekeme woordspeling, die niet zonder reden is aangepast. Het nauwelijks is opgewarmd de afgelopen 40 jaar.
Dit beleid is inderdaad zeer destructief, het kost ontzettend veel geld en het levert de bevolking niks op, iedereen wordt armer zonder enig ander merkbaar voordeel. Wat een verspilling.
Margo van Stratum
Wat was haar rol bij schrijven ipcc?
John Janssen 4
Margo van StratumWaarom moet zij aan een IPPC hebben meegewerkt? Met alleen een richtlijn uit schrijven kwamen we (wij in de EU) er niet. Of was u van mening dat we de afgelopen jaren beter zijn monitoren/controleren/bijsturen/handhaven door een IPPC?
Hannie Groen 5
Margo van StratumJohn Janssen 4
Onze huidige Minister die de transitiekar op gang moet brengen, heeft het over 80% van onze energiebehoefte in de toekomst uit wind en de overige 20% uit andere bronnen waaronder kerncentrales (ca 14dgn geleden in WNL).
Het geeft goed aan hoe een visie, die een Kabinet zolang ontbeerde, op dit belangrijke vraagstuk er ongeveer uitziet. Een van der Wal wordt eruit gelicht, maar de algehele tendens is, "hier is rapport X, zo gaan we het doen, en de details werken we nog uit, waarna een Commissie er nog naar zal kijken"!
Elke speler moet eens ophouden met het "in 2050 moet ....". De boodschap had allang moeten luiden "dit is wat we NU gaan doen, zodat we binnen X jaar de 'ommezwaai' grotendeels voltooid hebben".
Schiet die zware kogel eens door die TATA kerk heen. Neem over voor de symbolische 1 euro, ga saneren wat gesaneerd moet worden en investeer in o.a. grijze waterstof voor een blijvende staalproductie. Voeg daar waarde toe!
Zet ook eens een fermere druk op Brussel qua projecten, zoals CCS, die spaak lopen ivm een stikstofarrest. Geef een snellere Ok aan projecten zoals NortH2, zonder nog eens x jaar kwijt te zijn aan alleen maar uiterst vertragende 'vergunning verkenning'.
Zodat we over een 15 jaar iedereen een "Fijne schone Kerst" toe mogen wensen (hoop doet leven).
Hannie Groen 5
John JanssenJohn Janssen 4
Hannie GroenCor Broeders 4
John Janssenen dan pas modder gaan gooien komt er wellicht toch nog licht aan het einde van de tunnel.
Want "de overheid" gaat het niet voor je oplossen: die hebben geen geld, of moeten eerst belasting heffen. Je zult zelf aan de bak moeten.
En nee ik heb geen geitenwollen sokken.
Janmaarten
Met dit soort artikelen dreigt FTM haar objectieve status teniet te doen en een soort Correspondent-kloon te worden waarbij de middelen principeloos geheiligd worden door het gewenste doel. Een beter milieu begint bij jezelf, niet bij een journalist die FTM als medium gebruikt om zijn of haar mening aan ons op te dringen.
John Janssen 4
JanmaartenGelukkig zijn er nog journalisten die hun vrije mening o.a. hier kunnen geven. En wij, als we willen, mogen dan daar weer onze mening over geven. Het heet 'vrije meningsuiting'!
Janmaarten
John JanssenJan Heuves
JanmaartenCor Broeders 4
JanmaartenHetzelfde geldt voor het willen eten van zomergroenten in de winter, of bloemen. Die de hele wereld over gesleept worden. Dat is een kleine aderlating, waar al heel veel klimaat winst uit te halen is.
Birte Schohaus 2
JanmaartenBij FTM interviewen we mensen met verschillende achtergronden en vakgebieden die actief zijn in een bepaald dossier. De energietransitie is een ongekende opgave en (onderzoek naar) wat dit met burgers doet is relevant, want ze zullen veel moeten doen en worden in de portemonnee geraakt. Los daarvan is met de overheidskeuzes veel (belasting)geld gemoeid, dus wat dat betreft is het zeker Follow the Money.
Hannie Groen 5
Jan Heuves
Hannie GroenDie voortrekkersrol die Jetten c.s. graag aan NL toe bedelen is leuk voor zijn imago, maar kost bakken met geld en heeft uiteindelijk mondiaal gezien een verwaarloosbare impact. Gebruik je gezond verstand zou ik zeggen en verwar milieu niet met klimaat.
John Janssen 4
Jan HeuvesMaar u bent toch wel met Hannie en mijzelf eens dat we ook in ons kleine landje met een hoge densiteit qua bevolking (die alleen maar rapido uitdijt), nu eindelijk eens iets serieuzer dienen om te gaan met onze leefruimte?
Jan Heuves
John JanssenTuurlijk kun je zeggen "alle beetjes helpen" of "NL moet een gidsland zijn". Maar dan is ten eerste de vraag tegen welke kosten? En ten tweede wie betaalt dat? M.a.w. hoe wordt de rekening verdeeld?
Daarom zeg ik, gebruik je gezond verstand en loop niet blind achter het IPPC aan bij het bepalen van het beleid, want op die rapporten valt ook nog wel wat af te dingen.
R. Eman 8
Jan HeuvesHet klopt dat het primair om geld verdienen gaat. Zo zit onze wereld nu eenmaal in elkaar. Maar ook heeft dat primair-aan-geld-verdienen-denken ons ook gebracht op het punt waar wij nu staan. Intussen zijn er een aantal duurzame energiebronnen goedkoper dan de gangbare fossiele energiebronnen. Punt is echter dat er voor die duurzame energiebronnen een behoorlijke voor-investering plaats moet vinden, terwijl wij in NL ten aanzien van fossiele energiebronnen gewend zijn geraakt aan slechts de operationele kosten.
De vraag is of u gelijk hebt dat het mondiaal gezien een verwaarloosbare impact zal gaan hebben. Bedenk dat de onderontwikkelde landen om vooruit te komen sowieso moeten investeren. De keuze voor duurzaam lijkt mij dan meer voor de hand liggen. Uiteindelijk liggen de operationele kosten voor duurzaam stukker lager dan de operationele kosten voor fossiel. Wie heeft er dan een groter voordeel op de mondiale markt (vanwege lage energiekosten)? Datgene dat u "geldverslindende" maatregelen noemt zijn in mijn ogen vooral geldverslindend omdat wij niet tijdig hebben gereageerd. Die energietransitie had al eerder in gang moeten worden gezet op momenten dat er sprake is geweest van vervanging of uitbreiding. Nu gaan we installaties afbreken, die nog niet aan vervanging toe zijn. En juist dat is geldverspilling in mijn ogen.
bert wiegant 2
R. EmanR. Eman 8
bert wiegantHannie Groen 5
Arjen Schelfer 1
Hannie GroenIk geloof (ook) niet dat onze politici het nu goed aanpakken of proberen uit te leggen.
De wereld veranderd continue. En om in ons (imho zieke) systeem de wereld nog wat leefbaar te houden, zullen er dingen moeten veranderen.
Helaas lijkt dat vooralsnog niet te gaan zonder dat de burger bedreigt moet worden met hogere kosten, die voor velen het (tijdelijke) einde zullen betekenen van hun welvaart.
Zo bekijk ik het althans vanuit mijn eigen, economisch, tikje kwetsbare positie.
Tegelijkertijd weerhoud me dat er niet van om keuzes te maken die voor een kleinere footprint zorgen. Ook al maken mijn persoonlijke keuzes geen klap uit op het grotere geheel, de keuzes van velen werken cumulatief. En ook al zal ik niet zorgen voor vervuilend nageslacht, heb ik nog wel wat hoop voor de generaties na ons. Hun belang overstijgt dat van het individu in het hier en nu.
Rens Douma
De prijs van windmolens, batterijen en zonnepanelen is de afgelopen 20 jaar al significant gedaald, de levensduur omhoog gegaan etc, waardoor deze op dit moment al zonder subsidie concurreren met fossiele brandstoffen. Maak de burger bewust van deze trend. Als deze trend zich naar verwachting doorzet worden deze energievormen binnen 10 jaar zo goedkoop dat geen mens het nog in zijn hoofd haalt een nieuwe kolencentrale te bouwen.
Natuurlijk hebben we deze trend ook nodig voor waterstof. En het liefst met de industrie in Nederland. Een beetje zoals Denemarken, dat door een aantal beleidsmaatregelen en R&D subsidies van 40 jaar geleden de halve westerse windturbine- industrie in handen heeft.
R. Eman 8
Rens DoumaDenemarken is een goed voorbeeld. Zelf ben ik 20 jaar geleden ook aanwezig geweest bij een windenergieseminar in Denemarken en raakte onder de indruk van hetgeen men daar al had opgezet. Tegelijkertijd vroeg ik mij als nederlander af hoe het toch mogelijk was dat in ons land, dat wereldwijd bekend staat om haar molens (!), het totaal ontbrak aan ondersteuning voor ontwikkeling van windenergie.
bert wiegant 2
R. EmanR. Eman 8
bert wiegantJan hein Van Drogenbroek 1
Zelf geeft ze aan dat de regering ferme stappen dient te nemen en daadkracht moet tonen. Door omwonenden in de rol te zetten van aanhoorders die goed geinformeerd moeten worden zou er veel minder weerstand ontstaan. Omwonenden mogen dus blijkbaar wel gepolderd worden met pappen en nathouden, want dat wat er gebeurt met "goed informeren".
En wat moeten omwonenden met stoere bestuurders die voorgecalculeerd en met flinke media training de zaal betreden en starten met zinnen als, "helaas, we gaan jullie pijn doen" en "inzake uw wens over participatie moet ik beginnen met een winstwaarschuwing". Is dat de helderheid die deze psycholoog dan wenst?
Juist door omwonenden daadwerkelijk partij te maken met invloed, kun je een proces versnellen. En niet door beter informeren.
Windmolens in de nabije omgeving van woningen, veranderen een voorheen stil gebied, in een industriegebied. Huizen worden onverkoopbaar en de beleving waar je in geinvesteerd hebt en wat je veilige omgeving was, is voorgoed verdwenen. Een horizontaal, stil landschap wordt een bewegend, lichtgevend, verticaal landschap. Ik heb nog niemand gezien, geen bestuurders, psycholoog in dienst van de overheid, of wie dan ook vanuit de windenergie sector, die ook maar een moment inlevingsvermogen, omgezet in daadkracht heeft laten zien.
De overheid moet veilige normen maken waar burgers op kunnen vertrouwen. Die zijn er niet. De wetenschap heeft de belangrijke rol om eerlijke normen te maken. Omwonenden moeten compensatie krijgen voor hun huis, zodat ze kunnen vertrekken als ze dat wensen. De overheid moet op een verstandige wijze locaties uitkiezen en ketenberekeningen maken waarin het totaalplaatje in beeld komt tussen kosten (waaronder ook schade) en de opbrengsten. Als dat proces eerlijk verloopt, kan er versneld worden.
bert wiegant 2
Jan hein Van DrogenbroekFred Stroo
Gewone mensen moeten steeds meer gaan betalen en mogen steeds minder. Terwijl de elite daar zichtbaar geen last van heeft.
Hoe krijg je zo draagvlak van de gewone burger?
bert wiegant 2
Burgers hebben visie nodig, maar de visie die er is (IPCC, FitFor55, Klimaatakkoord...) klopt inhoudelijk niet. Waar het met de energietransitie heen moet weet mevrouw Steg ook niet en dus zou ik niet weten welke betekenis haar bijdrage kan hebben. Het aanduiden van Frans Timmermans als een voorbeeld-leider doet het ergste vrezen, want de heer Timmermans presenteert steeds beleid dat mooi klinkt maar doorgaans inhoudsloos is of vanuit de uitvoering bekeken gewoon klets. Mevrouw Steg lost dit op een veelgebruikte manier op, door het verhaal te laten zinken in de poel van de begrippen duurzaam, groen, vegetarisch, stikstof, klimaatdoelen, energietransitie, milieu-impact enz. Juist deze poel werkt voor burgers zeer demotiverend. Ook de bezweringsformule dat het inmiddels vijf voor 12, nee twee voor 12, nee EEN HALVE MINUUT voor 12 is maakt het niet sterker. Zeker niet waar te verwachten valt dat 'de klimaatdoelen' niet zullen worden gehaald, al was het kwart voor 12 of half 1.
Ben het overigens eens met de mening dat het hier lijkt te gaan om een advertorial.
Chris Peeters 3
Als vliegreizen, autorijden, vlees eten, je huis warm houden duurder worden maar de rijken hoeven hun consumptiepatroon niet aan te passen omdat ze zich dat makkelijk kunnen veroorloven kan ik me voorstellen dat de armste helft van de bevolking denkt 'bekijk het maar met je klimaatbeleid'.
Dus bijvoorbeeld een verbod op privévliegtuigen mag dan qua klimaatbeleid marginaal zijn, het maakt wel duidelijk dat de rijken niet worden ontzien. Enzovoorts!
Hannie Groen 5
Hannie Groen 5
Petrus Harts 3
Denk ik oplossingen, niet in gewauwel.
Enne....where's the money in dit verhaal? Dit is níet waarom ik abonnee ben van FTM.
[ off topic: wat kosten al die hoogleraren de Nederlandse schatkist eigenlijk? En dan heb ik het dus vooral over hoogleraren omgevingspsychologie, fiscaal recht (in essentie: universitair geschoolde belastingontwijkers), humanities & ditigal (sic) sciences, History of Ancient and Medieval Philosophy etc. etc. Het zijn er namelijk heel veel en de gebieden worden naar mijn mening steeds vager. ]