
© The oldest surviving bank in the world. Siena, Italy by Sean X. Liu
Puinruimen op zijn Italiaans
De inkt van het verdrag van de Europese bankenunie is nog niet droog of de nieuwe afspraken worden alweer geschonden. Volgens persbureau Reuters heeft de ECB besloten om de rommelkredieten van Italiaanse banken massaal op te kopen, wat Draghi later weer ontkende. Wat blijft er over van de claim van Dijsselbloem dat belastingbetalers niet langer de rekening van failliete banken betalen?
Weet u het nog? Kerstmis 2012. De Banca Monte dei Paschi di Siena moest in allerijl door de Italiaanse staat worden gered. Het 540 jaar oude bancaire monument — de derde bank van Italië — dreigde aan wanbeleid en corruptie ten onder te gaan. Onder meer de aankoop van Banca Antonveneta in 2008 was een miskoop, waarbij bovendien essentiële informatie voor de toezichthouder achtergehouden werd. Bijna 4 miljard euro was nodig om de bank voor een faillissement te behoeden, meer dan de beurswaarde van dat moment.
Nog geen jaar later, in oktober 2013 moest er weer een slordige 4 miljard euro bij, dit keer Europees geld. Meer dan drieduizend mensen verloren hun baan. Ruim drie jaar later is de situatie er echter niet veel beter op geworden. En niet alleen voor Banca Monte dei Paschi. Analisten schatten dat er voor 330 miljard euro aan slechte leningen op de Italiaanse bankbalansen staan, volgens het Internationale Monetaire Fonds komt dat overeen met één vijfde van het Italiaanse bbp. Wie gaat dat gapende gat betalen?
Wie gaat dat gapende gat betalen?
En wat gebeurde er eerder dat jaar? Maandag 25 maart 2013. De kersverse Eurogroep voorzitter Dijsselbloem kondigt die dag aan dat de spaarders van de Cypriotische banken moeten meebetalen aan de redding van de banken. Tegoeden boven de ton worden bevroren om kapitaalvlucht tegen te gaan. Wel blijft een Londens filiaal van de grootste Cypriotische bank nog twee dagen open waardoor rijke Russen een groot deel van hun vermogen kunnen wegsluizen.
Blauwdruk voor redding banken
Dijsselbloem noemt de Cypriotische deal een 'template', een blauwdruk, voor de manier waarop slecht presterende banken voortaan zullen worden behandeld. De halve wereld valt in 2013 over Dijsselbloem heen. Maar in de teksten van het latere BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) van de Europese Commissie, goedgekeurd door de voltallige Europese Raad, wordt wel degelijk zijn handelwijze opgenomen als standaardprocedure. Om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw de belastingbetaler moet opdraaien voor de tekorten bij omvallende banken wordt de volgende procedure bedacht: Als het mis gaat zijn eerst de aandeelhouders en de houders van (achtergestelde) obligaties de klos. Is dat niet voldoende? Dan zijn de overige banken van het land waarin de in problemen verkerende bank zich bevindt aan de beurt om in te springen. En is ook dát niet genoeg dan zou de betreffende staat moeten ingrijpen. En pas daarna zou, indien nodig, de Europese belastingbetaler aan de beurt zijn.
Ook zal er vanaf 1 januari 2016 een Europees potje worden gevormd, dat in tien jaar tijd een omvang van 55 miljard euro moet krijgen. Dit potje is het zogeheten Single Resolution Fund dat valt onder het Single Resolution Mechanism (SRM). Dit resolutiefonds dat wordt gefinancierd door de Europese banken vormt een druppel op een gloeiende plaat, zo becijfert de Amerikaans-Nederlandse econoom Willem Buiter van Citibank. Buiter schat het vermogenstekort van de Europese bankensector op een bedrag tussen de 1.000 en 3.000 miljard euro volgens een bericht op de financiële site Biflatie.
De ECB wil voor 200 miljard euro aan bad loans opkopen van Italiaanse banken
Op dat potje kunnen de Italiaanse banken niet wachten. De Europese Centrale Bank (ECB), die onder leiding staat van de Italiaan Mario Draghi, grijpt in februari 2016 in. De ECB is bereid om voor 200 miljard euro aan slechte leningen van Italiaanse banken op te kopen of in onderpand te nemen in ruil voor het verstrekken van liquiditeitsruimte. Zo ruimen de Italianen hun slechte bankbalansen op nog voordat het resolutiefonds in werking treedt.
Gelet op de eerder genoemde schatting van 330 miljard aan rommelkredieten bij de Italiaanse banken is het de vraag of die 200 miljard van de ECB voldoende zullen zijn om de Italiaanse bankensector te herstructureren. Voorlopig is er wel tijd gekocht. Bovendien is het nog maar de vraag of de door Dijsselbloem opgestelde regels van het resolutiemechanisme naar de letter worden gevolgd. Duidelijk is in elk geval dat de Italiaanse bankensector niet kan bijpassen. Maar wat doet de ECB in deze financieringscarrousel?
Slechte Italiaanse leningen
In november vorig jaar kondigde de ECB aan dat zij ook verpakte leningen gaat opkopen. Dat zijn bijvoorbeeld gebundelde pakketten van autoleningen of van creditcardmaatschappijen. Doorgaans leningen, waar al meer dan drie maanden niet op is afgelost. Maar de ECB zegt erbij dat zij deze NPL's (Non-Performing Loans) pas opkopen als het echt niet anders kan. In de woorden van de ECB: '...buying rebundled non-performing loans could be an extreme option if the euro zone’s economic situation became "really bad"'. Klaarblijkelijk is dat nu het geval met de Italiaanse banken en economie. Italië heeft een staatsschuld van meer dan 130 procent van zijn bbp, na Griekenland de hoogste van de eurozone. Per persoon bijna 35.000 euro schuld. Hiernaast vloeit er jaarlijks structureel ruim 40 miljard meer uit de Italiaanse staatskas dan er binnen komt, waardoor het tekort nog verder zal oplopen. En de kwaliteit van de leningenportefeuille van de Italiaanse banken is matig tot zeer matig, schrijft The Wall Street Journal in januari 2016.
De aandelenkoers van Banca Monte dei Paschi di Siena kelderde afgelopen maand dramatisch. Volgens ingewijden zouden er voor ruim 40 miljard aan oninbare leningen nog op de balans staan. Sinds oktober vorig jaar is de beurswaarde gehalveerd. En het was niet de eerste keer dat de oudste bank ter wereld in de problemen kwam, zoals we hebben geconstateerd.

Zo komt de rekening van de banken tóch weer op het bordje van de Italiaanse en uiteindelijk de Eurozone belastingbetaler
Al jaren koopt de ECB verpakte leningen als Asset Backed Securities op ten bedrage van bijna 2 miljard euro per maand, maar wel onder voorwaarde dat deze leningen een zekere kredietwaardigheid moeten bezitten. Het is onzeker of de rommelkredieten die op de balansen van Italiaanse banken staan, aan die voorwaarden voldoen. Daar hebben de ECB en de Italiaanse staat wéér het volgende op gevonden volgens bronnen bij het Italiaanse Ministerie van Financiën: de Italiaanse staat garandeert de kredietwaardigheid van de gekochte leningen — voor vijftig procent. En zo komt de rekening van de banken tóch weer op het bordje van de Italiaanse en uiteindelijk Eurozone belastingbetaler terecht. Want wat als die door de ECB opgekochte vermogenstitels straks definitief niet terugbetaald kunnen worden? Wie zijn dan de pineut? Eén ding is zeker: dat zijn niet Draghi en consorten.
Formeel is staatssteun in de vorm van monetaire financiering door de ECB niet toegestaan, ook al zouden de banken een prijs voor de garantstellingen betalen. Met dit een-tweetje tussen de ECB en de Italiaanse staat worden de Italiaanse banken uiteindelijk door de belastingbetaler gered, de template van Dijsselbloem ten spijt. Met de tussenkomst van de ECB is een bijzondere categorie toegevoegd aan het Europees resolutiemechanisme. En dat in een situatie waarin de rente op tienjarig Italiaans staatspapier is opgelopen naar 135 basispunten ten opzichte van vergelijkbaar Duits papier.
Intussen heeft Draghi in een speech aan het Europees Parlement ontkend dat er sprake zou zijn van het opkopen van Italiaanse rommelkredieten. De ECB zou slechts spreken over het accepteren van gesecuritiseerde pakketten als onderpand, in ruil voor ruimere liquiditeit voor de banken. De vraag is dan op zijn minst gewettigd of dat onderpand wel voldoet aan de kredietwaardigheidseisen die de ECB daar zelf aan stelt.
39 Bijdragen
goof 4
De Portugese banken die al jaren aan het Draghi infuus hangen staan ook op omvallen kunnen we wekelijks wel ergens lezen krijgen dit dus ook wel binnenkort weer vele miljarden extra .
De Griekse en de Spaanse banken vallen per direct om als Draghi niet de maandelijks shots komt brengen om hun shit op te kopen en de grootste bank van de EU namelijk Deutsche bank wankelt.
Ik begin mij toch af te vragen hoelang je op deze manier van geldcreatie en schuldenbergen die exploderen een wereldeconomie draaiende kunt houden want die spelletje van Draghi wordt wereldwijd gespeeld .
Als je de grafieken bekijkt van staatsschuldenopbouw dan vraag je je af hoe lang dit nog verder kan en gaat om nog maar niet te spreken over de prive-schulden en de snel toenemende armoede.
En dan als Draghi in een speech ontkent dat hij Italië bevooroordeeld wie controleert dat dan ? Moet Rutte dan nu doen als baas van de EU of mag de secretaresse mag Draghi dit doen.
Nu is iedereen er vol lof over dat het beter gaat met de economie maar ik vind dat die groei wel hele duur gekochte groei is als het uberhaubt zo zal zijn waar ik grote vraagtekens bij zet .
Als je ziet wat alleen al Draghi in de economie steekt per maand om in de EU een groei van zg. 0,2 % gerealiseerd te krijgen .
In ons land was de economische groei 2 % in 2015 en als ik dan zie dat onze staatsschuld met 35 miljard is gestegen in 2015 dan ga je je toch wel afvragen waar ze mee bezig .
Oke, al 2 dagen een goede beurs omdat het grote geld de olieprijzen manipuleert maar die hebben waarschijnlijk nog wat aandelen in de aanbieding om deze aan de laatste onnozele beleggers te slijten.
De AEX naar 410 volgens de TA grafieken en dan eens kijken waarom de maart puts zo duur zijn.
Jean Wanningen 6
goofMaarten Wienbelt 2
goofOnderwerp: Invoering rendementsheffing op negatief vermogen.
Geachte heer,
n.a.v. de negatieve rente op schulden gaan wij ervan uit dat u vanaf 1 mei 2016 een rendement gaat maken op de door u aangegane schulden. Naast het feit dat uw hypotheekrente aftrek daardoor komt te vervallen gaan wij voorlopig uit van een rendement van 0,5% op jaarbasis op schulden. Bij de verwerking van uw IB aangifte over 2016 zullen wij dit rendement bij uw inkomen optellen. De verwachting is dat de negatieve rente snel verder zal toenemen, indien de rendements heffing op negatief vermogen in dat kader verhoogd wordt dan zullen wij u nader informeren.
goof 4
Maarten WienbeltHet erge is misschien wel dat onze leiders hieraan gewoon gaan/moeten meewerken omdat het huidige financiële systeem tot een onhoudbaar systeem is verworden.
Banken hebben alle macht naar zich toegetrokken en geen 1000 Dijsselbloemetjes kunnen dat veranderen ook al denkt Dijsselbloem dat zijn piemel 30 cm lang is .
Als banken omvallen is jan met de korte achternaam de klos .
Als banken niet omvallen is jan met de korte achternaam helemaal de klos .
En niets en niemand kan de macht van de banken breken anders dan een revolte of een meltdown.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Wordt je al enthousiaster over de cryptomunten Jean?
Jean Wanningen 6
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jean WanningenOverigens kunnen centrale banken failliet gaan, met name wanneer ze hun balans volplempen met waardeloze rommel waar ze nu een gewoonte van lijken te gaan maken. Ofschoon dit tot op heden met name in landen als Zimbabwe en Tadzjikistan plaats vond (http://willembuiter.com/PolicyInsight24.pdf).
Anton Van de Haar 8
Monsieur le baron de MunchausenDat lijkt me een misvatting, en dat geeft Buiter ook aan:
"Worse than that, even the maximum amount of real resources the central bank can extract though seigniorage may not be enough to close the central bank insolvency gap. This could happen if the central bank had a large stock of foreign-currency denominated or indexlinked liabilities. In that case, without a capital injection from outside the central bank, the central bank cannot meet its funding needs from its own resources. The result would be hyperinflation and/or central bank insolvency."
Kort gezegd: een centrale bank kan alleen failliet gaan als ze verplichtingen aangaat in een andere valuta (waarover ze geen controle heeft), of als ze verplichtingen in de eigen valuta aangaat die tegen waardedaling van die valuta zijn beschermd (indexlinked). Een ander verhaal is m.i. dat een centrale bank met haar beleid het vertrouwen in de door haar gecontroleerde munt kan vernietigen (het "Weimar scenario").
Monsieur le baron de Munchausen 5
Anton Van de HaarPieter Jongejan 7
Maarten Wienbelt 2
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Maarten WienbeltMaarten Wienbelt 2
Pieter JongejanMaarten Wienbelt 2
bps 12
Bart Bartelds 4
Na mijn beleving is het westerse financieel systeem allang failliet en zijn dit de laatste stuiptrekkingen.
Het zal niet verbazen dat de VS en vlak daarna EU defectief naar de knoppen gaan.
Er word met man en macht getracht een oorlog met Rusland en eventueel China te forceren maar helaas zij zijn bezig om ons economisch op de knieën te dwingen.
Dan is een oorlog niet meer nodig.
The game is Over.
Gilles Wattel 1 3
Bart Barteldsgoof 4
Ze en ze is de machtige bankenmaffia met hun schoothondjes onze watjes van politici willen gaarne het gehele cashgeld wel afschaffen.
Al uw geld op de banken en diezelfde banken staan op omvallen .
Het is toch eigenlijk niet te geloven in wat voor wereld we leven.
Weg met de pinautomaten denken de banken , komt er tenminste nooit een bankrun en kunnen ze onze politieke leiders blijven chanteren
Overboek transacties boven de 10 K moeten worden gemeld en moet je verantwoorden maar die k*tbanken schuiven met vele miljarden en die hoeven niets te verantwoorden en hoe ze er in werkelijkheid voorstaan weet echt helemaal niemand en wensen ze ook niet te laten zien.
Cash mag binnenkort niet meer dus je bits en bytes moeten op de bank staan en daar moet je binnenkort rente voor gaan betalen !
Hoe moet toch niet veel gekker meer worden met die k*tbanken die de gehele wereld in hun houtgreep hebben.
En wij , het domme klootjesvolk laat ons gewoon naar de slachtbank leiden nu die k*tbanken ons hebben leeg gemolken en er weinig meer te halen valt bij de gewone man.
Cash afschaffen moet de trigger worden voor het klootjesvolk om eens wat bankmannen in prive aan te pakken en op het kerkplein te berechten voor hun wandaden tegen de mensheid .
Ik zal nu maar stoppen want mij hartslag gaat naar de 200.
Maarten Wienbelt 2
goofContramine 1
Pieter Jongejan 7
ContramineGilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe euro heeft het probleem in de wereld gebracht dat de euro landen alleen door verlagen van lonen concurrerend kunnen worden, een moeizaam proces.
Alles en iedereen verzet zich tegen loonsverlaging.
Een lagere wisselkoers heeft direct effect, en roept heel weinig weerstand op.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanHet gouden kalf groei komt misschien later.
De Nederlandse pensioenen worden alleen verlaagd doordat handlanger van Brussel, Klaas Knot, een belachelijk lage rekenrente dicteert.
bos 2
( was 1 dag nadat de handel op de Italiaanse beurs 2x werd opgeschort ) :
DeutscheBank heeft slechte leningen van in nood verkerende Italiaanse banken opgekocht
Maarten Wienbelt 2
Jean Wanningen 6
Maarten WienbeltMarloes @ FTM 5
Maarten WienbeltBij het invoeren van een reactie wordt bij elke [enter] het veld langer.
peter ftm 4
Dat kan je gewoon zelf beoordelen, want alles wat eligible is, wordt openbaar gepubliceerd. Ook Italiaanse banken moeten net zoals alle andere Europese banken voldoen aan de ratingvereisten die worden gesteld. Hoewel Italië een hoge mate van non performing loans heeft, betekent dit niet dat zij securitisaties kan aanbieden om als eligible te worden gekenmerkt met aantal non performing loans die hoger ligt dan andere securitisaties met een gelijkwaardige rating.
Er bestaat niet een securitisatie uit Nederland met een A rating met 3% non performing en een Italiaanse securitisatie uit Italie met een A rating met een non performing van 20%.
Je moet dus pools van leningen aanbieden met goede kwaliteit en een klein gedeelte met slechte leningen, waarbinnen de constructie al buffers zitten om verliezen op te vangen. Iets wat in andere landen ook gebeurt, dat is voor Italië niet anders.
Een gesecuritiseerde obligatie betekent niet automatisch dat dit als onderpand kan worden gebruikt bij de ECB ook al voldoet het aan de ratingeisen. Dit moet je via een officiele procedure aanbieden bij de ECB om te laten aanmerken als "eligible". Dat dit proces mogelijk gaat starten zorgt voor veel ophef (met name omdat Reuters spreekt over overweging om te kopen). De Italianen hadden dit ook in een eerder stadium kunnen doen. Er was waarschijnlijk niemand die er dan een woord vuil aan had gemaakt. De komende periode zal er ongetwijfeld een bank uit een ander land een securitisatie gaan aanbieden bij de ECB om als eligible te worden aangemerkt die net zoals Italiaanse banken moet voldoen aan de gestelde ratingvereisten. We zullen er niks over horen.
Jean Wanningen 6
peter ftmProbleempje is wel dat ECB niet aangeeft welke assets ze van welke landen specifiek heeft opgekocht. En tegen welke prijs...
goof 4
Jean WanningenMogen daar bijv. de ministers van financiën van de diverse landen hierover meebeslissen .
Of kunnen we de ECB en Draghi vergelijken met de FIFA en Blatter aan het roer en is hij de zonnekoning die er alles door kan drukken .
peter ftm 4
Jean WanningenPieter Jongejan 7
Jean Wanningenpeter ftm 4
Pieter JongejanObligaties van Italiaanse banken bij CB op basis van marktwaarde tegen haircut. Kredietruimte past zichzelf dus dagelijks aan door koersbewegingen. Onderpand bedrijven/burgers in principe ook op basis van marktwaarde (taxaties), maar die zijn minder afhankelijk van rente-ontwikkelingen omdat leningvalidatie rekening houdt met hogere rentes.
Vergeet niet dat beleggers wel de prestaties van securitisaties kunnen volgen (zoals de mate van wantbetalingen etc), dat prijst de markt dus in. Een securitisatie die bestaat uit allemaal slechte leningen zal zich vertalen in een hele lage koers. De lening zou niet voldoen aan de vereisten rating (obligaties kunnen ook gedowngrade worden), maar al zou je deze wel accepteren als onderpand dan valt er maar weinig op basis van dat onderpand te lenen door die banken. Feitelijk gezien is dus niet de ECB die bepaalt hoeveel je kan lenen (die bepaalt slechts of onderpand acceptabel is), maar de markt. Want een obligatie die 10% noteert kan maar voor 1/10 worden gebruikt tegen een obligatie die 100% noteert om dezelfde hoeveelheid te kunnen lenen.
En waarom zou Nederland bezwaar moeten maken tegen verkrachting van de afgesproken regels? Er is helemaal geen nieuws om over te oordelen.
Joost Visser 5
Gilles Wattel 1 3
Ik denk dat het Ruding was, al lang geleden, die zei, over de failliete banken 'het maakt niet uit of wij betalen als belastingbetalers, als deelnemers pensioenfondsen, of via banktarieven, wij betalen'.
Dat ligt ook nogal voor de hand.
Weliswaar kunnen banken geld maken, maar met dat geld kun je geen failliete banken overeind houden.
Banken elkaar overeind laten houden lost ook niets op, zo lang banken minimale eigen vermogens hebben.
Gilles Wattel 1 3
Wat ik vandaag mis bij FTM is een aankondiging dat de ondergang van V&D geanalyseerd gaat worden.
Waar ik nieuwsgierig naar ben is of die ondergang afgewend had kunnen worden als niet V&D aan VS geldwolven verkocht was.
En wat die geldwolven er aan verdiend hebben.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Citaat:
ABP ziet de teloorgang van V&D en het bijbehorende verlies van banen met lede ogen aan. Maar V&D is het verkeerde voorbeeld als je wilt aantonen dat private equity partijen zich gedragen als sprinkhanen. Juist in dit geval hebben de private equity eigenaren heel veel geld geïnvesteerd en veel inspanningen geleverd om het bedrijf overeind te houden. Na het bereiken van een overeenkomst met bonden, werknemers en huurders, halverwege 2015, leek men goed op weg te zijn om dat doel te bereiken. Helaas is vanwege tegenvallende resultaten eind 2015 en aanhoudende verliezen onlangs besloten tot het aanvragen van het faillissement van V&D.
Het beeld dat geschetst wordt in de Zwarte Zwanen documentaires is niet volledig en op punten zelfs onjuist. Dat is te betreuren. Er wordt bijvoorbeeld in de uitzending gesuggereerd dat Sun Capital V&D bewust ten onder heeft laten gaan. De werkelijkheid is echter dat de opeenvolgende investeerders (KKR c.s. en vervolgens Sun Capital) veel geld geïnvesteerd hebben om V&D weer financieel en operationeel gezond te laten worden. Sun Capital heeft tot op heden geen cent uit V&D gehaald, bijvoorbeeld in de vorm van rente of dividend. Integendeel: deze aandeelhouders hebben meer dan € 300 miljoen geïnvesteerd in V&D.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Een andere misvatting is het idee dat Sun Capital en voorgangers als KKR ‘V&D hebben kaalgeplukt’ door het verkopen van de winkelpanden van V&D, zoals veelal wordt gesuggereerd. Echter, lang voordat deze private equity partijen in beeld waren, was het – toen nog beursgenoteerde - Vendex KBB al begonnen met het verkopen van het eigen vastgoed. Toen KKR in 2004 VendexKBB kocht, waren al 57 van de 64 V&D panden verkocht door VendexKBB. Deze feiten zijn door een vertegenwoordiger van KKR gedeeld met de Tweede Kamercommissie voor Financiën tijdens de openbare hoorzitting over private equity op 29 april 2015.
ABP begrijpt goed dat er discussie bestaat over private equity, mede omdat het voor veel mensen onduidelijk is welke rol private equity partijen nu precies hebben. Cruciaal voor een beter begrip en een gefundeerd oordeel is dat dit gebaseerd is op de feiten.