Puinruimer Groenhof zegt te worden 'opgehangen'.

2 Connecties

Relaties

Buck Groenhof

Organisaties

SNS
0 Bijdragen

Voormalig SNS puinruimer en fraudeverdachte Buck Groenhof zegt slachtoffer te zijn van een mistig steekspel. 'SNS heeft een motief om mij te beschuldigen'

Buck Groenhof, hoofdverdachte in de fraudezaak rond SNS Property Finance, heeft in zijn eerste verhoor na zijn arrestatie laten weten dat hij het slachtoffer is van een afrekening van SNS. 'SNS heeft een motief om mij te beschuldigen. Ze gebruiken mij als afleidingsmanoeuvre'. Deze uitspraak en vele andere werden door newsgetter Bart Mos van de Telegraaf opgetekend. Hij wist de hand te leggen op de verslagen van de verhoren. De Telegraaf is in de papieren krant niet zuinig met het citeren van Groenhof die vertelt over de toestand die hij bij SNS Property Finance aantrof toen hij daar in 2009 begon te werken. 'De tent stond zo in brand, dat je eigenlijk niet wist waar je moest blussen'.

 
Groenhof kreeg als taak om zo snel mogelijk de rommel in de vastgoedfinancieringstak van SNS op te ruimen. Onder leiding van toenmalig SNS Reaal ceo Sjoerd van Keulen was Property Finance in 2006 van Bouwfonds gekocht. Deze aankoop werd SNS uiteindelijk noodlottig. Op 31 januari van dit jaar werd SNS Reaal vanwege de miljardenverliezen bij Property Finance genationaliseerd. Groenhof werd in 2009 ingehuurd om de noodlijdende vastgoedkredietportefeuille van 16 miljard euro op te schonen. Hij zou in zijn periode bij SNS de portefeuille met 6 miljard hebben weten af te bouwen.
 
'Alles was rot'
De Telegraaf schrijft dat Groenhof de rechercheurs vertelt dat hij 'na twee weken dossiers lezen het al wist'. 'Ik zag dat het mis was en dat er grote problemen waren in de kredietverlening. De systemen werkten niet, de mensen waren niet competent en er waren merkwaardige kredieten verstrekt. Alles wat je beetpakte was rot'.
 
Groenhof raakte in de problemen toen hij door Hetty van de Laar, een ingehuurde kracht waarvan Groenhof eerder afscheid had genomen, beschuldigd werd van het vragen om 'steekpenningen' en 'vriendjespolitiek'.
Groenhof deed in december 2012 zelf aangifte tegen Van de Laar en haar partner, de Belgische zakenman Koen Demesmaeker. Het stel zou hem hebben willen chanteren. Groenhof werd in februari gearresteerd en kwam pas eind maart weer op vrije voeten.
'Ik (of wij) ben/zijn uitermate verrast', liet zijn advocaat Jerry Hoff in februari bij zijn arrestatie aan FTM weten. 'Buck Groenhof verleent alle medewerking aan het onderzoek. Hij heeft niets te verbergen. Meer kan of wil ik niet zeggen. Simpelweg omdat ik niet meer weet.'
 
De verbazing zou volgens de Telegraaf bij het verhoor ook goed bij Groenhof waarneembaar zijn geweest. Zo reageert Groenhof 'verwonderd' als hij wordt geconfronteerd met het feit dat SNS ook aangifte tegen hem heeft gedaan. Een 'verbijsterde reactie' volgt als hem wordt voorgelegd dat hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die als oogmerk heeft het plegen van misdrijven en het oplichten van SNS. 'Ik moet erom lachen, ik ben woest', zegt Groenhof. 'De man die binnen SNS de shit naar boven heeft gehaald, krijgt het nu zelf voor de kiezen. De klokkenluider wordt in het eindspel opgehangen…'
Opvallend is ook dat Groenhof beweert dat SNS hem verboden heeft om met de FIOD te praten. 'Ik bevind me in een spagaat. Aan de ene kant wil ik verklaren, aan de andere kant kan ik claims verwachten als ik dat doe'.
 
Paniek
De Telegraaf onthulde ook dat Groenhof de afgelopen jaren enkele honderdduizendduizenden euro's via de Antillen ontving. Volgens het strafdossier zou de FIOD vooral belangstelling hebben voor een betaling van 174.564 euro van Buccaneer Bay Capital waarover het trustbedrijf United Trust van Greg Elias de directie voert. Gisteren werd ook al via de Telegraaf bekend dat het Openbaar Ministerie op Curaçao invallen heeft gedaan bij de Orco Bank en bij United Trust. In de verhoren zegt Groenhof niet over een Antilliaanse vennootschap te beschikken. De Telegraaf doet verder gedetailleerd verslag van hoe Groenhof via 'kickbacks' extra geld verdiende. De door hem ingehuurde krachten - waaronder Hans Advocaat, Leo Spruijt en Pieter Grasdijk - declareerden hoge uurtarieven die ze deels aan Groenhof terugbetaalden. Groenhof incasseerde op die wijze tienduizenden euro's. Pikant zijn de tapverslagen waarin de verdachten paniekerig reageren als ze merken dat hun 'geheime afspraken' zijn ontdekt.