PvdA aborteert liefdesbaby JSF

  De Partij van de Arbeid trekt haar steun in voor de JSF, waardoor een Kamermeerderheid tégen de beoogde vervanger van de F16 is.

  De Partij van de Arbeid ziet het JSF-project niet meer zitten. De warme gevoelens tussen de PvdA en VVD waren al langer ver te zoeken, maar nu dreigt ook de liefdesbaby van beide partijen te worden geaborteerd.
   
  Het bleek een te lange en te zware bevalling, die nu voortijdig wordt beëindigd. In 2002 stapte de Partij van de Arbeid onder leiding van Wim Kok in het JSF-project. Samen met de VVD zag de PvdA de JSF als de opvolger van de toen al bijna verouderde F16.
   
  Nu, tien jaar later blijven de onzekerheden over het embryonale project zich opstapelen. Twijfels over het project nemen toe. De ontwikkelingskosten rijzen de pan uit. De kwaliteit wordt betwijfeld. En de ontwikkelingsfase duurt zo lang, dat het vliegapparaat bij ingebruikname niet meer zo modern zal zijn. 
   
  PvdA trekt nu haar steun in, waardoor een Kamermeerderheid tegen de JSF is. PVV, Groen Links en SP waren al langer tegen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer, waar PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink een motie zal indienen om het project te stoppen.
   
  Wordt donderdag het hoofdpijndossier gesloten? De kans lijkt groot dat het demissionaire kabinet de besluitvorming over de verkiezingen heen wil tillen.
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren