Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

16 artikelen

PvdA eist opheldering over ontslagen bij ING en Rabo inzake valutafraude

De PvdA eist van minister Dijsselbloem opheldering over de betrokkenheid van Nederlandse banken bij valutafraude. Bankmedewerkers die wisselkoersen blijken te hebben gemanipuleerd, dienen volgens de PvdA strafrechtelijk te worden vervolgd.

Follow The Money maakte gisteren bekend dat zowel medewerkers van de Rabobank als ING zich schuldig hebben gemaakt aan fraude met de wisselkoersen. Amerikaanse en Britse advocatenkantoren bereiden massaschadeclaims tegen de Europese banken voor waaronder volgens de Britse advocaat David McIlroy ook ING en Rabo.
Vorig jaar april liet minister Jeroen Dijsselbloem in antwoord op vragen van het PvdA-kamerlid Henk Nijboer nog weten dat hem 'geen signalen' hadden bereikt over betrokkenheid van Nederlandse banken in het valutaschandaal. Kort daarna werd bekend dat Rabo in Londen in korte tijd afscheid had genomen van drie vooraanstaande valutamedewerkers. Ook dit jaar zouden er valutahandelaren, zowel bij Rabo als ING, op non-actief zijn gesteld, zo liet een bron dicht bij het onderzoek Follow The Money weten.
NIJBOER WIL VAN DIJSSELBLOEM PRECIES WETEN WAAR EN HOEVEEL MEDEWERKERS ZIJN ONTSLAGEN
Nijboer wil nu van Dijsselbloem precies weten waar en hoeveel medewerkers zijn ontslagen, en welke sancties aan deze medewerkers opgelegd. Medewerkers die ontslagen zijn vanwege manipulatie van de wisselkoersen dienen strafrechtelijk te worden vervolgd, vindt de PvdA.

Meer dan 10 miljard dollar aan boetes

In het valutaschandaal zijn tot dusver door internationale toezichthouders voor meer dan 10 miljard dollar aan boetes uitgedeeld. Vorige maand schikten negen grote banken voor 2 miljard dollar met gedupeerde beleggers. De PvdA maakt zich zorgen over de mogelijke financiële gevolgen voor de Nederlandse banken: 'Zijn er risico’s voor de bufferposities en daarmee de financiële stabiliteit van Nederlandse banken?', wil Nijboer van minister Dijsselbloem weten.
De Nederlandsche Bank en AFM ronden dit najaar een onderzoek af naar betrokkenheid van Nederlandse banken bij de valutafraude. De AFM heeft sinds 1 januari van dit jaar de bevoegdheid om strafrechtelijk op te treden tegen marktmanipulatie door bankmedewerkers. Nederland loopt hiermee vooruit op Europese regelgeving. Begin dit jaar constateerde de AFM dat Nederlandse banken tot dusver onvoldoende maatregelen hebben genomen om marktmanipulatie tegen te gaan. Sancties tegen Nederlandse banken worden in het valutaschandaal niet uitgesloten, aldus de AFM.