PvdA-exit JSF shockeert bedrijfsleven

  Het Nederlandse bedrijfsleven is in shock als gevolg van het plan van de PvdA om af te zien van de Joint Strike Fighter (JSF). Nu stoppen met het JSF-project zou duizenden banen kosten.

  De Nederlandse industrie reageert verbijsterd op het voorgenomen besluit van de PvdA om te stoppen met het JSF-project, zo tekent Het Financieele Dagblad op. Nu kappen met het JSF-project gaat ons land op korte termijn honderden banen kosten, en vanaf 2016 zelfs duizenden.

   

  Dat enkele politieke partijen eruit willen stappen, levert geen bezuiniging op, maar vernietigt juist werkgelegenheid en miljarden euro's aan omzet. Tenminste, die alarmerende conclusie wordt binnen het Nederlandse bedrijfsleven getrokken.


  Nu de sociaal-democraten hun steun voor de beoogde opvolger van de F-16 gisteren hebben ingetrokken, is er een Kamermeerderheid voorhanden tegen de aanschaf van de F-35. Behalve de PvdA zijn ook SP, PVV, Partij voor de Dieren en GroenLinks tegen. De opponenten van de JSF zijn samen goed voor 79 zetels in de Tweede Kamer. Morgen kan in het parlement al over het lot worden beslist van de JSF.


  Financiële molensteen voor Nederland

  Volgens de tegenstanders van de JSF ontpopt het toestel zich steeds meer als een financiële molensteen voor Nederland. De ontwikkeling van de straaljager heeft flinke vertraging opgelopen en de kosten zijn alleen maar verder opgelopen.


  In het regeerakkoord van het minderheidskabinet-Rutte staat dat in deze kabinetsperiode geen besluit zou vallen over de opvolger van de F16. Verder  was afgesproken dat deelname aan de ontwikkeling en de productie onverminderd doorgang vindt.

   

  Vorige week hield demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) nog een pleidooi voor een definitief ja-woord voor de aanschaf van de JSF. Hillen werd hierin gesteund door Nederlandse bedrijven, die zijn betrokken bij de bouw van het supersonische gevechtsvliegtuig van Lockheed Martin. Volgens het Ministerie van Defensie is er voor minimaal 1 miljard dollar aan compensatie-orders toegezegd aan het Nederlandse bedrijfsleven.

   

  'Pure verkiezingsretoriek'

  Maar de ommezwaai van de PvdA zet alles rond het JSF-project op losse schroeven. ‘Dit is dramatisch’, zo tekent het FD op uit de mond van Erick Vink, directeur bij Fokker en voorzitter van Nifarp, de vereniging van Nederlandse ondernemingen die werken aan de JSF. ‘Dat je in deze fase van de crisis ermee wilt stoppen, zonder enige directe aanleiding, dat is onbegrijpelijk.’ Om er tegenover De Volkskrant aan toe te voegen: 'Pure verkiezingsretoriek die de banen van honderden mensen in gevaar brengt.'


  De Nederlandse industrie kan in totaal 9 miljard euro aan orders op zijn buik schrijven bij een voortijdig afscheid van het JSF-project, zo rekent Vink voor. ‘Dat zou 6000 banen hebben opgeleverd. Die worden dadelijk opgevuld in het buitenland.’


  Momenteel werken overal in ons land rond de 1250 mensen aan projecten voor de JSF. Dat zijn er 600 in Drenthe, 300 in Brabant, 200 in Noord- en Zuid-Holland en 150 in de rest van Nederland.

   

  Vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker is betrokken bij het JSF-project.

   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid