‘PVV-vijandig’ Friesland gaat over Rutte 1

4 Connecties

Onderwerpen

Senaat FNP

Personen

Wilders

Organisaties

PVV

Vijf Friese statenleden hebben straks evenveel te zeggen over het kabinet als Jan Nagel, D66 of de Christen Unie . 'De PVV scoort slecht in Friesland. Ze willen mensen uitsluiten. Wij niet.'

 

We stemmen vandaag over de provinciale staten en dus niet over de Eerste Kamer. Dat gebeurt pas in mei en daar heeft u geen invloed op. De senaat wordt gekozen door vertegenwoordigers van de staten, en die mogen lekker zelf weten waar ze op stemmen.

 

Het wordt krap voor de coalitie. Jan Nagel van 50 + denkt dat hij dan kingmaker wordt, D66-senatoren positioneren zich als politieke tussenhandelaar en ook de Christen Unie stampt weer mee.

 

We vergeten echter onze Friese vrienden. Met vijf zetels in de Friese staten hebben deze Saksische chauvinisten een politieke handgranaat in handen.

 

De landelijke regionale politici hebben zich in de Senaat verenigd in een onafhankelijke Senaatsfractie. (een zetel). Behalve de Friezen, die het grootste zijn, vertegenwoordigd een Friese meneer ook twee Zeeuwen, een Groninger en een Limburger.

 

Wat gaan deze regionale parlementariërs doen? We belden even met Johannes Kramer, Statenlid voor de FNP, de Friesch Nationalistische Partij. Wat zegt hij? ‘Friesland heeft een laag PVV-gehalte. Daar komt bij dat wij er niet voor zijn om mensen uit te sluiten’, zegt hij tegen FTM.

 

Gaat hij het kabinet opblazen door met links mee te stemmen? ‘Zo denken we niet. De PVV maakt geen wetsvoorstellen, dát doet het kabinet en daarbij zullen we eerst kijken of er iets van onze gading tussen zit. ‘ Dat klinkt formeel.

 

In 1999 torpedeerde Hans Wiegel het referendum voorstel van het kabinet en in 2005 deed Ed van Thijn hetzelfde met het gekozen burgemeester verhaal. Droogjes: ‘We hebben wel een fijne uitgangspositie.’

 

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 643 leden