
Ramzan Kadyrov, leider van de Russische provincie Tsjetsjenië, spreekt tot ongeveer 10.000 troepen in Grozny de regionale hoofdstad van Tsjetsjenië op 29 maart 2022. © AP
Honderden gemartelde homo’s in Tsjetsjenië, toch doen PwC, Deloitte en KPMG er zaken
Varen op de Canal Parade en tegelijkertijd zakendoen met het homohatende Tsjetsjenië: voor accountants- en advieskantoren KPMG, Deloitte en PwC blijkt dat geen probleem. In Nederland maken ze zich sterk voor homorechten, maar internationaal doen ze niettemin zaken met ‘homo-zuiveraar’ en Poetin-vazal Ramzan Kadyrov. Het handelen van de drie accountancy-giganten gaat lijnrecht in tegen hun eigen mensenrechtenstatements.
‘Even kijken waar we ze gaan begraven,’ hoort Azman in 2007 een van de politiemannen door een portofoon zeggen, terwijl hij in de achterbak van een auto ligt. De twintiger en drie van zijn vrienden zijn even daarvoor in een hotel in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny opgepakt en in de boeien geslagen door twintig mannen in uniform. Hun misdaad? Ze zijn homo.
De woorden van de agent voorspellen weinig goeds, maar het loopt met een sisser af. Aan de rand van Grozny stopt de auto plotseling en een van de agenten gebaart Azman dat hij kan gaan. Hij rent weg, zo hard als hij kan, richting stadscentrum. Het is inmiddels midden in de nacht, maar bij een bakkerij ziet hij licht branden. Hij klopt aan en belt een vriend, die hem ophaalt.
In 2012 is hij minder fortuinlijk. Hij wordt opgepakt, naar een gevangenis gebracht en drie maanden lang gemarteld. De reden: videobeelden waarin Azman een man kust. Tijdens zijn gevangenschap wordt Azman onder druk gezet om andere homo’s te verraden. Na zijn vrijlating persen de autoriteiten hem jarenlang af: elke maand moet hij omgerekend zo’n 1000 euro betalen om niet opnieuw opgepakt te worden.
‘Voetsoldaat’ van Poetin
Sinds 2016 zet de Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov zich openlijk in om het Tsjetsjeense bloed te ‘zuiveren’ van LHBTQI’ers. Volgens mensenrechtenorganisaties en internationale media zijn inmiddels honderden homo’s in Tsjetsjeense detentiecentra vernederd, gemarteld of zelfs vermoord.
Amnesty noemt Tsjetsjenië de Russische regio waar het ‘verreweg het slechtst is gesteld met de mensenrechten’
Niet alleen homo’s hebben het zwaar: bedreiging, vervolging, martelingen en buitengerechtelijke executies van (de families van) politieke tegenstanders, mensenrechtenactivisten en journalisten zijn aan de orde van de dag. Volgens Amnesty is Tsjetsjenië de Russische regio waar het ‘verreweg het slechtst is gesteld met de mensenrechten’.
Kadyrov werd in 2007 door Vladimir Poetin in het zadel geholpen om de opstandige Tsjetsjeense republiek – die op dat moment al jaren streed voor onafhankelijkheid – in bedwang te houden. Hij omschrijft zichzelf als de ‘voetsoldaat’ van de Russische president.
Tijdens de oorlog in Oekraïne laat Kadyrov zijn bondgenoot niet in de kou staan. De Tsjetsjeense leider stuurde een dag na de inval volgens Russische media ruim tienduizend militairen om de Russische president bij te staan. Op de Tsjetsjeense staatstelevisie beweerde Kadyrov zelf ook naar het land te zijn afgereisd. ‘Geef je over of we slachten jullie af,’ waarschuwde hij de Oekraïners. Niet voor niets typeerde The Washington Post hem als ‘Poetins meest agressieve aanvalshond’.
Inwoners van Boetsja vertelden verschillende internationale journalisten – waaronder een oorlogscorrespondent van The Voice of America en een journalist van de Vlaamse krant het Het Laatste Nieuws – dat Tsjetsjeense troepen verantwoordelijk zijn voor de meeste verkrachtingen en moordpartijen in het stadje, dat wereldnieuws werd vanwege het bloedbad dat er begin april werd aangericht.
Tsjetsjenië (1,4 miljoen inwoners) is een islamitische, autonome deelrepubliek van Rusland, gelegen in de noordelijke Kaukasus. Tsjetsjenië streed decennialang voor zelfstandigheid en in 1999, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zag de opstandige republiek haar kans schoon om de onafhankelijkheid uit te roepen. Twee jarenlange oorlogen volgden: de Russische president Boris Jeltsin liet Grozny met zware bombardementen van de kaart vegen, Tsjetsjeense rebellen reageerden met aanslagen in Moskou.
In 2000 stelde de Russische president Vladimir Poetin de Tsjetsjeen Achmat Kadyrov aan als nieuwe leider van de deelrepubliek. Kadyrov was eerder leider van de Tsjetsjeense rebellen, maar keerde hen de rug toe. In 2007 werd Kadyrov senior vermoord tijdens een gerichte bomaanslag in het stadion van Grozny, waarna zijn zoon Ramzan, ook een bekeerde ex-rebel, hem opvolgde. Volgens Ramzan Kadyrov moet iedereen die kritisch is over Tsjetsjenië worden ‘geïntimideerd, gevangen gezet en vermoord’.
Amnesty omschrijft de situatie in Tsjetsjenië als ‘wetteloos’: de overheid heeft geen bewijs nodig om andersdenkenden uit de weg te ruimen. Oyub Titiev, hoofd van de Tsjetsjeense mensenrechtenorganisatie Memorial, die onderzoek doet naar marteling, ontvoeringen en buitengerechtelijke executies in de republiek, kreeg bijvoorbeeld in 2019 vier jaar celstraf wegens ‘drugsbezit’, een vonnis waarbij andere mensenrechtenorganisaties grote vraagtekens zetten.
Een gevluchte beveiliger van Kadyrov, die later in Wenen werd vermoord, claimde dat Kadyrov hem en andere gevangenen hoogstpersoonlijk martelde. Kadyrov zou gevangenen met een schep slaan, hen elektrische schokken toedienen en met een pistool op hun voeten schieten. Ook meer recent verschenen berichten over een persoonlijk martelende Kadyrov.
In de hoop op een beter leven vluchtte Azman in 2016 naar Moskou. Ook daar wisten de Tsjetsjeense autoriteiten hem te vinden: Azman werd dusdanig in elkaar geslagen dat hij meerdere keren moest worden geopereerd. Nog steeds mist hij een rij tanden. Later dat jaar lukte het hem naar Nederland te vluchten. In een Amsterdamse woonkamer doet hij nu, geëmotioneerd, zijn verhaal aan Follow the Money.
Een jaar nadat hij asiel aanvroeg in Nederland, publiceerde PricewaterhouseCoopers (PwC) een ‘investeringsgids voor de Tsjetsjeense Republiek’. Het 46 pagina’s tellende document, gemaakt door de Russische tak van het bedrijf, staat op de Russische website van PwC en moedigt westerse bedrijven aan om in de islamitische regio in Rusland te investeren.
Kadyrov schrijft in de PwC-gids dat Tsjetsjenië concurrentievoordelen biedt vanwege de ‘stabiele sociale en politieke situatie’
Ramzan Kadyrov staat – net als de republiek die hij bestiert – niet bekend om zijn vrijgevochten ideeën. Politieke tegenstanders en journalisten worden in binnen- en buitenland uit de weg geruimd. Kadyrov praat zonder meel in de mond: hij wil ‘honden loslaten’ op de Russische oppositieleider Navalny, biedt oppositieleiders in Moskou een behandeling aan in Tsjetsjeense psychiatrische klinieken en belooft daarbij ‘niet zuinig te zijn met injecties’ en vindt homo’s ‘geen mensen maar duivels’. Volgens meerdere media zou hij niet alleen opdracht hebben gegeven om gevangenen te martelen, maar daaraan ook zelf hebben deelgenomen.
Voor het voorwoord van PwC’s investeringsgids mocht de dictator zelf in de pen klimmen. Op de bijbehorende foto kijkt hij de lezer vriendelijk aan. Kadyrov schrijft dat de republiek concurrentievoordelen biedt vanwege de ‘stabiele sociale en politieke situatie’ en over een groot ‘toeristisch en recreatief potentieel’ beschikt. ‘De Tsjetsjeense republiek staat open voor samenwerking en is actief op zoek naar investeringen van zowel Russische als internationale bedrijven.’
Eenmaal in Amsterdam gaat het wat beter met de gevluchte Azman. Tijdens de Canal Parade van de Gay Pride Week vaart hij mee op de zonovergoten Amsterdamse grachten op de boot van het COC. Ook Pwc neemt deel aan de parade. Het internationale thema van het accountantskantoor – ‘I can be myself at work’ – staat op grote banners op de zijkant van hun boot. Medewerkers dansen, drinken en feesten, regenboogvlaggen wapperen op de achtergrond.
PwC stelt voorop te lopen wat betreft de verdediging van LGBTQI-rechten en sponsort wereldwijd Pride-evenementen. Net als Deloitte, EY en KPMG – samen vormen ze de Big Four: de grootste accountancy- en adviesbedrijven ter wereld – is PwC lid van Open for Business, een verbond van internationale bedrijven dat zich inzet voor LGBTQI-rechten in landen waar die niet vanzelfsprekend zijn.
PwC’s samenwerking met Kadyrov in Tsjetsjenië staat in schril contrast met het mensenrechtenstatement van het bedrijf, dat voor alle filialen en medewerkers van PwC geldt. Wanneer PwC opereert in landen waar ‘lokale wetgeving’ op het gebied van mensenrechten ‘minder streng is dan het eigen beleid’, zal het bedrijf proberen het ‘bewustzijn over mensenrechten te verhogen’ en ‘bereid zijn weg te lopen van klanten bij wie onze integriteit in het geding komt,’ aldus het document.
‘Lachwekkend schaamteloos, een keer googlen en je weet genoeg over het regime van Kadyrov,’ zegt Lucas Roorda, docent internationaal recht aan de Universiteit Utrecht. Een woordvoerder van Crisis Group NC SOS, een Russische organisatie die LGBTQI’ers en hun families helpt te vluchten, is ‘verrast dat grote, commerciële organisaties die opkomen voor vrijheid en gelijkheid, zaken doen met het Tsjetsjeense regime’. ‘Dat roept vragen op over de waarde van hun woorden en legitimeert het regime.’
De link op de Engelstalige website van PwC naar de investeringsgids werkt niet meer. Een woordvoerder van het hoofdkantoor meldt: ‘De gids is oorspronkelijk geplaatst door de Russische tak van PwC en is in 2018 weer offline gehaald. Voor verdere vragen verwijs ik je graag naar ons wereldwijd geldende statement. Verder hebben we geen commentaar.’
De Big Four-leden weten de weg in Rusland. Voor de oorlog in Oekraïne hadden ze allevier een Russische afdeling: PwC had 3700 werknemers in 11 steden en EY 4700 in 9 steden. Deloitte had in Rusland en Belarus samen 3000 werknemers, KPMG 4500.
Vlak na de inval kondigden de vier multinationals aan zich juridisch te distantiëren van hun Russische divisie. ‘Wij geloven dat we, samen met andere wereldwijde bedrijven, een verantwoordelijkheid hebben om te reageren op de militaire aanval op Oekraïne,’ meldde KPMG in een statement. PwC benadrukte het ‘helpen van Oekraïense collega’s en steunen van humanitaire initiatieven’ voorop te stellen.
De juridische scheiding betekent dat de Russische dochterondernemingen als onafhankelijke entiteiten zullen opereren. EY publiceerde op 7 maart 2022 een persbericht: ‘De Russische praktijk van EY gaat door’. De Russische kantoren maken geen onderdeel meer uit van het ‘EY Global Network’, maar het bedrijf hoopt aan ‘oude en nieuwe’ projecten te kunnen blijven werken en de ‘Russische werkzaamheden succesvol voort te zetten’.
BlIjkens hun website hield geen van de accountancy-reuzen kantoor in Tsjetsjenië, maar ook andere Russische standplaatsen hebben een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. EY en PwC hadden allebei een kantoor in de zuidelijke Russische regio Krasnodar, volgens Amnesty een van de regio’s met een slechte mensenrechtenreputatie.
Kadyrovs jaar van de industrie
Ook de andere Big Four-kantoren hebben een strikt inclusiebeleid en uitgesproken mensenrechtenstatements, die voor al hun vestigingen gelden. Zo stelt KPMG zich te hebben ‘gecommitteerd aan de hoogste ethische normen’: ‘We verwachten van [..] klanten dat ze de internationaal erkende mensenrechten [..] respecteren. Als er een mensenrechtenrisico wordt gesignaleerd, ondernemen we actie.’ Elk KPMG-kantoor is ‘verplicht iedere potentiële klant te evalueren’ op onder andere ‘publieke perceptie’ en ‘of de service [niet] onethisch is’. Deloitte ‘gelooft in het koesteren van een inclusieve cultuur.’
Naast PwC hebben ook KPMG en (wat langer geleden) Deloitte op zakelijk vlak de ijzeren hand van Ramzan Kadyrov hartelijk geschud, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Alleen van EY vond Follow the Money geen zakelijke activiteiten in Tsjetsjenië. EY meldt dat het daar ‘niet actief is’, maar het bedrijf weigert, ondanks meerdere verzoeken, antwoord te geven op de vraag of het daar in het verleden wél actief was. ‘We hebben verder niets toe te voegen,’ meldt een woordvoerder.
In februari 2022 meldde het staatspersbureau dat KPMG een industriële strategie voor Tjetsjenië zou ontwikkelen
Drie weken voordat Rusland de oorlog in Oekraïne begon, had het staatspersbureau van Tsjetsjenië heuglijk nieuws: KPMG zou een industriële strategie ontwikkelen voor de republiek. Dat was, zo meldde het persbureau, omdat Kadyrov 2022 heeft uitgeroepen tot ‘jaar van de industrie’.
De aankondiging kwam een dag nadat Kadyrov Poetin in Moskou had ontmoet. Volgens informatie van de Oekraïense inlichtingendienst stuurde Poetin zijn vazal die dag met een bijzondere opdracht naar huis: drie speciale Tsjetsjeense eenheden moesten de ‘topleiders’ van Oekraïne vermoorden, waaronder president Volodymyr Zelensky. Of de informatie van de Oekraïense inlichtingendienst klopt, kan Follow the Money niet controleren. Dat de ontmoeting er is geweest staat wel vast.
Andere contacten
Een paar maanden daarvoor was KPMG mede-organisator van het Russisch Islamitisch Economisch Forum in Grozny. In een sjieke zaal, gevuld met zakenlieden en cameramensen, verzorgde Kadyrov de welkomsttoespraak over islamitisch bankieren. Het forum werd geopend door Muslim Khuchiev. Hij is de premier van Tsjetsjenië en mag sinds april 2019 Amerika niet meer in wegens ‘grove schendingen van de mensenrechten’ en ‘deelname aan martelingen’. Ook de deelname van het Tsjetsjeense Doemalid Magomed Selimkhanov, die vindt dat ‘homo’s twee meter onder de grond horen’, werd uitgebreid beschreven in de Russische media.
Het was niet de eerste keer dat KPMG-medewerkers afreisden naar Tsjetsjenië: drie jaar eerder, in 2019, was het bedrijf partner van de Internationale Top voor Ondernemerschap en Innovatie in de hoofdstad Grozny. Ook Kadyrov was aanwezig, meldde Grozny TV. Het staatsmedium schreef dat de top bedoeld was voor ‘het ontwikkelen van economische banden tussen Tsjetsjeense ondernemers en de regio's van de Russische Federatie en in het buitenland’.
Deloitte sprak al in 2014 met regeringsvoorzitter Khuchiev om ‘een positief investeringsimago van Tsjetsjenië te creëren’
Medewerkers van Deloitte ontmoetten regeringsvoorzitter Khuchiev al in 2014. Op een foto zitten de mensen van Deloitte aan een lange tafel met Khuchiev. Ze spraken over een ‘samenwerking om een positief investeringsimago van Tsjetsjenië te creëren en promoten,’ aldus Tsjetsjeense media. Of die samenwerking van de grond is gekomen, is onduidelijk.
De Big Four-kantoren gaan niet in op vragen van Follow the Money hoe de zakelijke activiteit in Tsjetsjenië zich verhoudt tot hun eigen mensenrechtenstatements. Deloitte wil Follow the Money niets vertellen over de reden van het bezoek aan de Tsjetsjeense regering. Op mails aan de internationale persafdeling komt geen reactie. Een Nederlandse woordvoerder van Deloitte wordt zelf met een kluitje in het riet gestuurd: ‘Ik heb gemaild en gebeld, maar ze zeggen alleen we’re working on it.’
Hoewel het Tsjetsjeense staatspersbureau meldt dat KPMG voor het land ‘een industriële strategie zal ontwikkelen’, vertelt het bedrijf via een woordvoerder dat KPMG ‘geen opdracht heeft aanvaard met betrekking tot een strategieplan voor Tsjetsjenië in 2022’. Op de vraag waarom KPMG dan bij de Tsjetsjeense premier aan tafel zat en of de Oekraïne-oorlog een rol speelde in de beslissing de samenwerking niet door te zetten, kwam geen reactie.
Deloitte, PwC en KPMG onderschrijven alledrie de Guiding Principles on Business and Human Rights. In deze afspraken van de Verenigde Naties staat dat ondernemingen onderzoek moeten uitvoeren om eventuele mensenrechtenschendingen ‘te identificeren, te voorkomen en te verminderen en te verantwoorden hoe zij omgaan met hun impact op mensenrechten’.
Mensenrechtendeskundige en jurist Roorda vindt zo’n verantwoording nergens terug. ‘Bedrijven moeten dit publiceren, volgens de mensenrechtenbeginselen van de Verenigde Naties die ze zelf hebben onderschreven. Ik kan echter nergens vinden wat de risico’s van dit project zijn, hoe ze daarop hebben ingespeeld, wie ze hebben gesproken en wat dat heeft opgeleverd. Dat er risico’s kleven aan samenwerking met Kadyrov en Tsjetsjenië, is niet onbekend. Dat een handelaar in badkamers het fijne van een politieke situatie niet weet is tot daar aan toe, maar een kantoor als PwC heeft alle kennis in huis.’
90 Bijdragen
Thomas Gs
Daniël Petri
Thomas GsDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Hetty Litjens 6
Daniël PetriWaar wij in Nederland mee te maken hebben dat zijn onze politici als Van Balen en Frans Timmermans die staan te juichen voor rechtsexremisten en neo-nazi's tijdens de Maidan-opstand in Kiev waardoor een regime in Oekraïne aan de macht kwam dat jarenlang de volksrepublieken Donetsk en Loegansk heeft aangevallen met de elitetroepen van het Azov-bataljon. Geen politicus in Nederland die zich hieraan stoorde. Hypocrisie is een ernstige Nederlandse kwaal.
Jogchem van Dijk 2
Hetty LitjensHadden wij maar een goed werkende democratie zoals Tsjetsjenië waar iets als een toeslagenaffaire nooit aan het licht kan komen.
Heeft u (en andere commentatoren met een soortgelijke mening) al eens nagedacht hoe vrij jij en ik zouden zijn als burgers van Rusland om beide onze mening te geven over de speciale militaire operatie, de doema en de rechten van LHBTI'ers?
Hetty Litjens 6
Jogchem van DijkWel, gezien uw instelling dan zullen u en onze EU en nationale overheden toch meteen bereid zijn om berichten als die op onderstaande Franse link over zelf meegemaakte gebeurtenissen van een ex-militair in humanitaire hulpverlening in Oekraïne over folteringen door Oekraïense soldaten, te laten onderzoeken? Of toch niet? Liever doodzwijgen? De link valt niet onder de censuursancties.
Misschien werkt onze berichtgeving en collaboratie met Oekraïne en de VS toch niet zoals wij denken dat die moet werken. Misschien is Rutte zelf terecht heel voorzichtig wat toetreding tot de EU betreft en heeft hij deze informatie wel.
https://www.profession-gendarme.com/jai-vu-des-crimes-abominables-commis-par-azov-de-retour-dukraine-adrien-bocquet-raconte/
Jogchem van Dijk 2
Hetty LitjensHeeft u ook nog een reactie op mijn vraag? Of doet u liever aan what-aboutism zodat u niet hoeft te reageren op wandaden en oorlogsmisdaden van het regime dat u openlijk lijkt te steunen?
Hetty Litjens 6
Jogchem van Dijkj.a. karman 5
Hetty LitjensDe "helden" van de toeslagenaffaire krijgen nu veel geld en roem waarbij er genoeg mensen geld als schade krijgen waar er geen schade was. Het kan verkeren. Die houding is wat de rechtvaardigheid schaadt onder het mom van democratie. Waarom je dat wil verruilen door een tyrannie is raadselachtig.
Hetty Litjens 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Hetty LitjensDe liberale vrijheid van vrijelijk over eigen bezit kunnen beschikken ongeacht gevolgen bij anderen een probleem aan de andere kant. Dat is ook behoorlijk hypocriet.
De terechte vraag in het artikel is of je met landen waar het niet goed zit nog wel intensieve handelscontacten mee moet hebben.
De oorlogspropaganda aan de andere kant ziet het juist als een bevrijding als die lhbt groep geëlimineerd wordt. https://nos.nl/artikel/2421654-kerkvorst-kirill-heeft-zijn-lot-aan-godsgeschenk-poetin-verbonden
Marco Krook 3
Hetty Litjens[Verwijderd]
Marco Krook[Verwijderd]
Marco KrookVincent Huijbers 9
Hetty LitjensEr is zeker veel mis in Nederland maar deze misstanden kunnen nog steeds worden bevraagd. Dat het stemgedrag van de Nederlanders er voor zorgt dat alles hetzelfde blijft is een keuze.
Wat betreft de Euromaidan is het misschien interessant om deze documentaire op Netflix te bekijken:
Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom
https://www.netflix.com/nl/title/80031666?s=a&trkid=13747225&t=cp&vlang=nl&clip=80077973
De keuze van Van Balen en Verhofstadt om daar het vuurtje op te stoken is zeker kwalijk geweest. Maar ook dat is ook erkend: https://nos.nl/l/2272656
Maar dit blijft Poetins feestje die zijn land 30 jaar terug in de tijd brengt voor een sprookje. Al de westerse bedrijven die Rusland hebben verlaten waren daar omdat er juist géén dreiging was. Macron noemde de NAVO hersendood en we hebben onze eigen defensie verwaarloosd. Hoezo dreiging?
Het is een leugen. Poetin is zo begaan met zijn eigen volk dat zelfs zijn eigen soldaten niet wisten wat ze gingen doen. En de Donbas is hem zo dierbaar dat hij het nu aan het platbombarderen is.
U mag zeker kritiek hebben maar het verhaal dat u verteld klopt niet.
Lia 4
Vincent HuijbersEn uit de aanloop naar de oorlog kun je opmaken dat de EU en de Nederlandse regering eerder op de lijn Van Baalen zitten dan op de lijn De Wijk.
Een lezenswaardig artikel van Instituut Clingendael over de voorgeschiedenis van het conflict:
https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie
Vincent Huijbers 9
LiaMijn punt is dat de (terechte!) frustratie van de Russen nog geen dreiging van het westen is. De vele (zakelijke en culturele) verbintenissen en onze energieafhankelijkheid zijn daar een voorbeeld van.
We hadden de voormalige Sovjet Unie niet aan hun lot over moeten laten maar wat moeten kunnen bieden.
Het is interessant om passage uit 'De Nieuwe Tsaar' van Steven Lee Myers te lezen waarin wordt beschreven wat voor impact de val van de muur op Poetin moet hebben gehad. Deze hele exercitie lijkt op een revanche. Zijn optreden vlak voor de inval had wat weg van een persoonlijke meltdown die zijn frustratie lijkt te bevestigen.
Vincent Huijbers 9
LiaHet is ook De Wijk die nu vooral wijst op dat we ons niet moeten verleiden tot te veel retoriek en moeten denken aan een juiste strategie.
Het optreden van Guy Verhofstadt in Nieuwsuur van een maand geleden lijkt ook te bevestigen dat nu eerder de emotie spreekt. Begrijpelijk maar ook gevaarlijk.
Want dan moet je ook een antwoord hebben op de mogelijke onvrede die in Europese landen kan ontstaan bij financiële problemen of energie armoede en tekorten. Let erop dat berichten uit de Oekraïne in de NOS app al niet meer bovenaan staan. Een langdurig conflict gaat knagen aan de eensgezindheid en daarmee ook aan de bereidheid om offers te brengen.
Lia 4
Vincent HuijbersHelemaal eens dat er nu heel sterk vanuit de emotie wordt gereageerd. Dat vind ik zelf ook gevaarlijk, ook om de redenen die jij noemt, en ook meer algemeen omdat het polarisatie en escalatie stimuleert.
Puur rationeel ben ik het natuurlijk helemaal met je eens dat Rusland niet bedreigd wordt door de uitbreiding van de NAVO op zich, en dat de economische samenwerking veel reëler is.
Maar net zoals de Westerse/Europese politici emotioneel reageren op Poetin, zo reageert Poetin ook emotioneel op het Westen. Ook gezien de voorgeschiedenis begin 20e eeuw (zie bijvoorbeeld https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Molotov-Ribbentroppact kopje “voorgeschiedenis”).
Niet voor niets waarschuwden vooraanstaande Amerikaanse deskundigen decennia terug al tegen NAVO-uitbreiding naar het oosten: https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie
Lia 4
Vincent HuijbersIn het artikel wordt beschreven hoe de Amerika de plannen voor brede Europese samenwerking (incl. Rusland) met succes heeft tegengewerkt.
De beeldvorming van de afgelopen maanden dat Poetin puur vanuit persoonlijke motieven etc. zou reageren, zonder dat het westen daar enige aanleiding toe heeft gegeven, vind ik daarom weinig recht doen aan de realiteit.
“In de ideeën van Mitterrand, Gorbatsjov en Genscher was aanzienlijk minder ruimte voor de Amerikaanse grootmacht op het Europese continent, terwijl de NAVO de Amerikaanse aanwezigheid juist garandeerde. De Amerikaanse NATO first-strategie diende er daarom in eerste instantie toe om de Amerikaanse macht te waarborgen. Het vermoeden dat de NAVO-expansie wel eens averechts zou kunnen werken, werd in de Verenigde Staten direct en met klem geuit. Honderd Amerikaanse staatsmannen schreven Clinton een brief waarin ze benadrukten dat dit een 'policy error of historic proportions' was. De 93-jarige Amerikaanse diplomaat en historicus George Kennan, architect van de containmentstrategie in de Koude Oorlog, deed er nog een schepje bovenop. Hij beargumenteerde dat dit 'the beginning of a new Cold War' was, aangezien de Russen zich terecht door deze stap bedreigd zouden voelen. Daarnaast was de NAVO-expansie een enorme vertrouwensbreuk, aangezien Gorbatsjov had ingestemd met de eenwording van Duitsland binnen de NAVO op voorwaarde dat de NAVO niet verder oostwaarts uit zou breiden. Deze belofte wordt binnen NAVO-kringen dikwijls afgedaan als een mythe. Uit recent vrijgekomen archiefmateriaal blijkt echter dat dit weliswaar niet schriftelijk is vastgelegd – het Warschaupact bestond toen immers nog – maar dat meerdere West-Europese en Amerikaanse staatslieden dit in 1990 wel degelijk mondeling hebben toegezegd.”
https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie
Hetty Litjens 6
LiaIk vraag me af wanneer Wopke Hoekstra een kinderkruistocht gaat organiseren naar Rusland. De opinieschrijvers staan al te schuimbekken in zowat alle kranten.
Lia 4
Hetty LitjensEmotie is natuurlijk ook niet te vermijden, je kunt nooit zeker weten in hoeverre je 'rationele mening' gekleurd is door je emoties.
[Verwijderd]
Daniël PetriDaders van staatsontvoeringen moeten worden gestraft | 12-05-2022
https://youtu.be/976tD5XtCPw
Daniël Petri
[Verwijderd]De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Lia 4
Daniël Petri[Verwijderd]
Liaj.a. karman 5
LiaZeer foute besluiten kunnen een uitkomst zijn bij democratie.
Waarom je het dan zoekt in een tyrannie is mij een raadsel.
Lia 4
j.a. karmanMaar waarom u denkt dat ik ‘het zoek in tyrannie’ is mij een raadsel.
j.a. karman 5
LiaJe hebt met dat stuk van clingendael een lezenswaardige goede analyse er bij gehaald.
De spanningen van andere verhoudingen zijn netjes genoemd. Het is helaas wel de korte periode waarin we nu zitten waarbij de "meningen" to vorming van een nieuwe orde nog spelen.
We hadden gehoopt op een rusland dat naar een nieuwe insteek zou gaan. Menselijke samenwerking economische concurrentie, de keuze nu is het oude militaire imperialisme. De tiran van de oude wereld is de dictator - sterke man in de nieuwe tijd. Dat met Verhofstad / Baalen is lastig te plaatsen ik volg wat dat betreft meer de opvatting van Huijbers.
Lia 4
j.a. karmanMet Gorbatsjov had Europa een geweldige kans om samen met Rusland 'naar een nieuwe insteek' te gaan. Ontzettend jammer dat we ons die kans hebben laten ontglippen/ontnemen, waarna Rusland steeds verder in de verdediging is gedrukt. Van daaruit is de populariteit van een tiran niet helemaal onbegrijpelijk, misschien ligt Rusland gewoon enkele decennia op ons voor. Met gruwelijke gevolgen.
Ik denk dat Europa zich heel binnenkort serieus moet afvragen wat democratie en rechtvaardigheid echt betekenen en wat we ervoor over hebben (aan consumptie/welvaart).
Dit artikel, ook alweer enkele jaren oud (ik citeer graag uit de periode vóór actuele conflicten omdat polarisatie dan minder een rol speelt) is daar heel duidelijk over, misschien kende je het al: https://www.vn.nl/jonathan-holslag/ (ook op: https://www.henktepper.nl/2019/01/27/vrede-en-oorlog-politicoloog-jonathan-holslag-wij-zijn-het-die-onze-cultuur-kapotmaken/)
Lia 4
j.a. karman"‘Na het einde van de Koude Oorlog heeft in het Westen het idee postgevat dat de liberale wereldorde en de internationale handel tot blijvende vrede zouden leiden. Maar we zijn uit het oog verloren dat wat voor ons vrede betekende, het product was van de westerse macht. En die macht werd in landen als China en India en in grote delen van Afrika en het Midden-Oosten gezien als pure arrogantie, die tot uitbuiting en vertrapping leidde. Dat besef heeft de Chinezen er onder Deng Xiao Ping al toe gebracht een eigen industrie te ontwikkelen, als tegenwicht voor wat als westerse overheersing werd beschouwd. In veel ontwikkelingslanden heeft het anti-westerse sentiment geleid tot een harde, nationalistische reflex, en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot de opkomst van het terrorisme. Wat voor ons voorspoed en veiligheid betekende, werd door miljarden mensen als vijandig ervaren. Daar krijgen we nu de rekening van gepresenteerd. Sinds de val van de Sovjet-Unie was het Westen ongenaakbaar, maar dat tijdperk loopt nu snel ten einde. Dat leidt onvermijdelijk tot onzekerheid en angst bij de verliezende partij. Wij dus. Die ontwikkeling heeft een enorme ontwrichtende werking op de wereldpolitiek.’ "
https://www.vn.nl/jonathan-holslag/
Lia 4
j.a. karman"De verwijdering tussen de elite en de rest van de samenleving is waar we nu in Europa ook mee te kampen hebben. In de hele geschiedenis hebben denkers daar al voor gewaarschuwd. Kautilya, de adviseur van de Maurya-dynastie in India, zei al in de achtste eeuw: macht is een middel, maar geluk en menselijke waardigheid is het doel. Ook Machiavelli, die we kennen als een cynische denker over macht, pleitte er in zijn Discorsi voor dat de vorst op een menswaardige en respectvolle manier met zijn onderdanen moet omgaan, omdat hij anders zijn macht onherroepelijk verliest. Als de ongelijkheid te groot wordt, raakt de samenleving ontwricht. Dat is wat we nu in Europa meemaken. Er is een economische elite ontstaan die steeds rijker wordt en geen enkele verantwoordelijkheid neemt."
https://www.vn.nl/jonathan-holslag/
"Mijn belangrijkste ontdekking is dat harde politieke en militaire macht niet bestendig is zonder zachte kern. Voor ik aan dit onderzoek begon, dacht ik: je moet eerst militair en economisch sterk staan voor je met je ideeën invloedrijk kunt zijn. Heb je geen sterke economie en geen sterk leger, dan kun je idealistisch zijn zoveel je wilt, maar andere landen nemen je niet serieus. Dat vind ik nog steeds. Maar denkers als Sun Tzu, Kautilya en Machiavelli hebben de vorsten altijd voorgehouden dat je harde economische en militaire macht uiteindelijk alleen in stand houdt als de kern deugdzaam is. Dat betekent dat je respectvol met burgers moet omgaan, dat je bescheiden en voorzichtig moet zijn, dat je moet werken aan sociale samenhang, dat je trouw moet zijn aan je waarden."
https://www.vn.nl/jonathan-holslag/
j.a. karman 5
LiaHet is een hedendaagse gekleurde insteek met holslag. Uit je lijst:
"verdiepte zich in drieduizend jaar machtspolitiek en kwam tot het inzicht dat de neergang van Europa alleen te stoppen is als we ons niet langer overgeven aan ons consumentisme."
De verhouding Sparta Athene is herkenbaar.
Sparta staatsinrichting ging ten onder in het consumentisme. De rijkdom met persoonlijke belangen ondergraafde het voorheen werkende gemeenschappelijke belang al belangrijkste. (leonidas 300)
Athene had https://periklesinstituut.nl/over-ons/wie-was-perikles/ een sterke man waarna de neergang doorzette. De tegenspraak van de sterke man (retoriek) en democratie is denk ik wel opvallend.
De sterke retoriek schakelde de veelheid van meningen uit.
Met Machiavelli volk ik holslag niet. Zijn boek was in de tijd van Machiavelli nauwelijks bekend
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verhandelingen_over_de_eerste_tien_boeken_van_Titus_Livius lezen / schrijven was toen geen gangbaar iets voor het volk. De tegenstelling zit hem in"
"Het vaderland is de hoogste waarde van Machiavelli. Voor de grootsheid en expansie van het vaderland moet al het andere zich ten dienste stellen."
Het doel heiligt de middelen is nu net wat te vaak te ver over de rand ging.
Dat anti westerse denkbeeld is een rare in de wereldpolitiek. Het toont iets van frustratie en een kleiner wordende wereld. Toen elders nieuwe leefgebieden gezocht werd wegens de problemen thuis is dat wereldwijd geworden met de schepen uit de 16e eeuw. Over land (Afrika China India) gebeurde dat ook, daar is men het kennelijk vergeten wat er voor kwaad meekwam. Waarom?
j.a. karman 5
LiaNoord afrika, midden oosten hebben al veel langer met de problemen van terrorisme en nationalistiche reflexen te maken. De handel via de middellandse zee blokkeerde in de 15e eeuw, het bracht de zoektocht van een zeeroute naar India op gang. Dat is heel wat anders dan Holslag in jouw citaten beweerd.
China heeft nooit met een andere machtshebber van buiten te maken gehad of je moet het over Mongolen hebben. Met de laatste keizer was er een periode afsluiting inclusief de neergang.
Waar je het over "de ander" gaat hebben zie ik het klassieke vijand denken. Dat is jammer.
Inderdaad was er een kans met een andere ontwikkeling naar Gorbatsjov. Dat is niet in de macht en mogelijkheden van het westen hoe het zich ontwikkelde.
-Toelichting-
De veelheid van meningen is nu een probleem met de polarisatie omdat feiten als meningen weggezet worden en waarheidsvinding onder vooringenomenheid met meningen ten onder gaat.
Het abstracte neerzetten van "de elite" past bij die polarisatie, dat samen met "de overheid is het gevaar".
Dat is mi een retoriek gebezigd door wat je als elite kan zien. Het volk krijgt de rekening.
Lia 4
j.a. karmanIk ben het eens met je punt dat sterke retoriek de veelheid van meningen kan uitschakelen en vind dat zelf ook ongewenst. Dat is eigenlijk ook wat we nu in de gangbare media zien gebeuren met Oekraïne, en eerder met corona: de ‘veelheid van meningen’ wordt als een bedreiging gezien, politiek onwelgevallige feiten en meningen worden grotendeels buiten het officiële narratief gehouden, waarmee de mening van de burger beïnvloed wordt.
Wat je onder – Toelichting – schrijft begrijp ik misschien niet precies, maar ben met je eens dat feiten vaak als meningen worden weggezet (andersom trouwens ook) en dat daardoor waarheidsvinding in de knel komt.
En die polarisatie, het wijzen naar “gevaarlijke tegenstanders” (elite, overheid, tokkies, wappies, etc.) vind ik ook heel schadelijk. Ik heb zelf steeds weer de indruk dat de goed-kwaad retoriek van meerdere kanten komt. Helaas, vooral voor het volk (en de rest van het leven op aarde...)
Wat betreft Holslag en Machiavelli: wat mij opviel was dat ze allebei zeggen dat een samenleving kwetsbaar wordt als de bezittende klasse teveel haar eigenbelang gaat najagen. Het “doel heiligt de middelen” gaat dan niet alleen “te ver over de rand” – er wordt om te beginnen al het verkeerde doel nagestreefd.
Uit je link:
(zie vervolg)
Lia 4
j.a. karman“De bezittende klasse kan de grootste schade aanrichten in een staat. Ze zijn het meest belust op de macht, hebben meer middelen om de politieke orde te ontwrichten en roepen in de meeste gevallen de spanningen op. De machtshonger van de elite is zo groot dat een staat zijn ondergang tegemoet gaat.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Verhandelingen_over_de_eerste_tien_boeken_van_Titus_Livius
of in de woorden van Macchiavelli zelf:
"Edelen zijn mensen die een lui luxeleven kunnen leiden dankzij de opbrengst van hun bezittingen. Dergelijke lieden zijn buitengewoon schadelijk in elke staat waar ook ter wereld." "De edelen en hoge heren vormen de wortel van de verdorvenheid en de oorzaak van alle conflicten. Dat soort lieden is een gezworen vijand van elke vorm van politieke medezeggenschap.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Verhandelingen_over_de_eerste_tien_boeken_van_Titus_Livius
Dat ‘anti-westerse sentiment’ dat je noemt gaat denk ik vaak over deze schade (die, helemaal eens, zeker niet exclusief westers is).
Dat het sentiment de laatste tijd sterker is geworden lijkt me een logisch gevolg van de toegenomen technische mogelijkheden: dankzij die techniek kan het westen veel meer en grootschaliger opbouwen, maar ook veel meer en grootschaliger kapotmaken.
Dat het verzet tegen heel-veel-kapotmaken sterker is dan tegen een-beetje-kapotmaken vind ik wel logisch, dus ik deel je mening dat het iets is van – terechte – ‘frustratie en een kleiner wordende wereld’.
j.a. karman 5
LiaCato de oudere "overigens ben ik van mening dat carthago vernietigd moet worden" toont iets naars aan dat je overal in oude culturen terugziet. Neem ook Illion meer. De concurrentie dichtbij zien te vernietigen.
Trek hem eens door naar dat "anti westerse" sentiment. De mensheid lijkt de menselijkheid nog niet goed geplaatst the hebben. Het gaat bij de anti westerse sentimenten al lang niet meer om iets wat afgebroken zou zijn. Er is iets meer barbaars wat speelt.
Je kunt hem wel weer linken aan het artikel. Eigengewin in handel loopt dwars door die politieke veranderingen heen.
Lia 4
j.a. karmanDank ook weer voor de interessante link.
Alleen weet ik niet of ik goed begrepen heb wat je bedoelt met "anti-westers sentiment". Is het "anti westerse sentiment" tegenwoordig niets anders dan de oeroude territorium strijd, waar het eerder iets anders is geweest?
j.a. karman 5
LiaHeel oeroud is dat ook weer niet, je moet steden, landbouw en hulpbronnen hebben.
Eveneens mijn dank voor de interessante wisselwerking
Lia 4
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Waar je met je echoput zoektocht op uit bent lijkt mij de anarchie tyrannie. Dan komen die zaken niet eens maar in het nieuws omdat ze de nieuwe norm worden.
Marco Krook 3
[Verwijderd][Verwijderd]
Marco Krook[Verwijderd]
Marco Krook[Verwijderd]
Marco KrookRobert Hogenstijn 1
[Verwijderd]GJ Hd 1
Daniël PetriMaar zal de pro-Rutte kiezer zeggen - we hebben een gekozen parlement !
[Verwijderd]
GJ HdVoormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) ook een voorbeeld dat je hier overal mee wegkomt.
Het versoepelen van het rookverbod voor de kleine cafés aan het begin van haar ministerschap kwam Schippers op stevige kritiek te staan. De kritiek verhevigde toen media in 2012 onthulden dat haar ministerie meer contacten met de tabaksindustrie onderhield dan eerder was aangenomen en door de minister gemeld.
Dat de echtgenoot van Schippers werkzaam is als consultant in de gezondheidszorg heeft enkele malen geleid tot vragen over mogelijke (schijn van) belangenverstrengeling. In 2016 verscheen een onderzoek van Follow the Money waaruit zou blijken dat Schippers' man geld verdient met adviezen hoe zorginstellingen "slim" kunnen omgaan met door Schippers' ministerie ingevoerde wetgeving. Dat instellingen zo hun inkomsten kunnen opvoeren, zou strijdig zijn met Schippers' eigen werk om de zorgkosten in te dammen.
https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-de-echtgenoot-van-schippers-tonnen-verdient-aan-haar-zorgbeleid?share=bEx5kb%2FoSShdTTJc74RFh9xZXuiHdFZbkK4bElyTyH%2FX3lJ8uSB8Vu5lKZysZQ%3D%3D
Aloysius 1
Daniël PetriDie organen vd ‘rechtstaat’ dekken elkaar. Rutte blijft alles weggrijnzen en de massa stemt op dat kartel. Triest.
Theo van Beuningen 4
Daniël PetriWim van den Brink 1
Alex Maakt niet uit
Wim van den Brink[Verwijderd]
Alex Maakt niet uit‘de onderste steen komt niet boven want dan dondert heel justitie in elkaar’.
https://youtu.be/6frWy7HCv7M
Jan Ooms 10
Alex Maakt niet uit‘deze oud minister van Justitie’
En in welk kabinet was dat dan?
[Verwijderd]
Alex Maakt niet uitJulia Hinke
John Janssen 4
Verder is enig vergelijk tussen Nederland en het andere regime in de bijdragen totaal abject!
Arthur Venis 3
John JanssenDe vergelijking gaat aan alle kanten mank, ondanks dat er in Nederland genoeg is wat niet goed gaat en zeer zeker geen schoonheidsprijs verdient.
Maar geen enkele van de respondenten hier zal in opdracht van Rutte morgenochtend van zijn of haar bed worden gelicht om de hier geventileerde meningen.
Aloysius 1
Arthur Venis‘Café Weltschmerz’. De nieuwe omroep ON van Karskens. Internet kanaal ‘Parler’. Laatste in EU geblokkeerd. Aan eerste twee’s poten wordt gezaagd. Als individu met afwijkende mening op zulk een kanaal ben je je baan niet zeker. Aub niet naïef zijn.
Arthur Venis 3
AloysiusAloysius 1
Arthur Venis‘Café Weltschmerz’. De nieuwe omroep ON van Karskens. Internet kanaal ‘Parler’. Laatste in EU geblokkeerd. Aan eerste twee’s poten wordt gezaagd. Als individu met afwijkende mening op zulk een kanaal ben je je baan niet zeker. Aub niet naïef zijn.
Rinus ten Haaf 3
Het is in mijnn ogen helemaal gebaseerd op 2 persoonlijke verhalen, die niet "objectief" geverifieerd zijn. Dat het regime in Tsjetsjenie dictatoriale trekken vertoont neem ik direct aan, uitwassen tegen de mensenrechten horen daar bij. Maar het verhaal blijft zwak in mijn ogen.
Vraagtekens zetten by de hypocrisie van deze grote kantoren (big 4) , het verschil tussen mooie woorden en omzetten in daden is groot, kan altijd natuurlijk, maar er moet een beter verhaal te maken zijn.
Wat ik ook mis is het financiele belang van de "big 4" in dit land, vermoedelijk is ook dat erg beperkt. Blijft de vraag waarom ze dit kleine belang dan niet gewoon opofferen....
Niet helemaal het niveau van FTM dit keer voor mij...
Arthur Venis 3
Rinus ten HaafMet die vraag zat ik ook: wat hebben die bedrijven er überhaupt te zoeken?
Marc Fahrner 7
En het zijn natuurlijk niet alleen deze bedrijven die graag de 'Nederlandse handelsgeest' uitdragen. Maar inslikken als het ff niet uitkomt.
Even stilzitten. In Nederland waait alles snel over. Gauw weer naar de orde van de dag: cashen en op naar die nóg grotere bonus. De afdeling Communicatie maakt van 'amoreel' en 'immoreel' wel weer iets van 'Hollands Glorie in de wereld'. Of een ander lulverhaal. En hé, who cares? We wonen vrijstaand, de Audi's staan lekker in de garage en we kunnen weer de wereld over vliegen.
Gelukkig is er FTM. Zouden er deze keer eens kamervragen komen over de behandeling van 'onze' Big four? We blijven hopen.
squarejaw 5
Marc FahrnerAnnemiek van Moorst 11
squarejawsquarejaw 5
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Marc FahrnerHetty Litjens 6
https://www.profession-gendarme.com/jai-vu-des-crimes-abominables-commis-par-azov-de-retour-dukraine-adrien-bocquet-raconte/
Vincent Huijbers 9
Hetty LitjensPoetin had het ook niet kunnen doen en zijn land klaar kunnen maken voor de 21e eeuw. In plaats daar van kiest hij de vorige eeuw. Wat heeft die de Russen gebracht?
Hetty Litjens 6
Vincent HuijbersAls men vrede wil bereiken moet men onderhandelen over Donetsk en Loegansk. Alleen zo kun je het aantal slachtoffers beperken. Het westen staat moreel heel zwak na alle illegale oorlogen die wij gevoerd hebben.
Ik stem niet op Poetin want ik woon daar niet, maar ik wil zeker geen militaristisch Europa dat nu bezig is met het ondermijnen van onze eigen welvaart en vrijheid door sancties en ingrepen op internet, media en al censuur toepast. Het verzwakken van Europa is ook een doel van de VS. Zoon Biden heeft ook belangen in Oekraïne, en in Pfizer. Is de woede van pa Biden misschien deels daaruit te verklaren? Het zou kunnen.
Is de driftigheid van mevr. von der Leyen deels te verklaren uit haar rancune voor de onveiligheid van haar eigen familie n.a.v. het begrip van haar vader voor de nazi's in Duitsland tijdens zijn regeringstijd?
De grote vraag is wat willen wij met Europa, een zooitje rechtdraaiende zuurbakken of een welvarend Europa dat geen gevaar is voor andere landen? Het lijkt er nu op alsof de EU een onderafdeling is van de NAVO. Daar bedank ik voor. Wij zorgen er nu juist voor dat het totalitarisme elders sterk toeneemt. Dat is niet verstandig. Bewust haatzaaien lijkt nu ineens bijzonder acceptabel.
John Janssen 4
Hetty LitjensVincent Huijbers 9
Hetty LitjensDe EU heeft er zelf voor gekozen om haar defensie in handen van de VS te leggen. Dat creëert
een afhankelijkheid. Misschien is daar wel een deel van onze welvaart aan te danken: dat geld hoefde niet naar het leger. En inderdaad het westen heeft kilo's boter op het hoofd als het gaat om het meten met meerdere maten.
Maar het is Poetin die een ander land is binnengevallen. Ook 8 jaar geleden. Het was de eigen regering die op hun burgers schoot omdat hun leider een draai maakte die het eigen volk niet pruimde. Niet andersom. Het is Poetin die haat gezaaid heeft en die nu ook oogst. Wat verwacht u dan van Zelensky? Alstublieft Vladimir, we heffen onszelf als land op voor uw grote Rusland waarin onze bevolking een ondergeschikte rol in zal vervullen? En we bieden onze bodemschatten aan om uw en uw kliek te spekken zodat u in nog grotere boten langs de Eurpese kusten kunt varen? Dat is ook geen optie
Daarbij kun je ook de vraag stellen waarom de landen die bij de voormalige Sovjet Unie hoorde maar wat graag hun blik richting het westen hebben gericht? Wat had de Sovjet Unie en het Rusland van Poetin hen te bieden? Bar weinig.
We hebben heel veel steken laten vallen. En ik heb het geluk gehad eens wat van Moskou en Sint-Petersburg te hebben gezien. Die steden kwamen op mij bekender over dan een Spaanse of Italiaanse stad en wat mij betreft zijn Russen volwaardige Europeanen. Maar Poetin leeft in een tijd die wij niet meer kennen. Een fantasie waarvoor hij zijn eigen bevolking en de rest van de wereld in onheil wil storten.
Arthur Venis 3
Vincent HuijbersAloysius 1
Hetty LitjensGedurende eeuwenlange bezetting van Oekraïne door de Russische Tsaren heeft er een taalkundige Russificering plaatsgevonden. Oekraïners zijn daardoor hun taal kwijtgeraakt. Net als de Welsh en Ieren onder de Engelse bezetting en Tibetanen nu onder Chinese bezetting.
Door werkgelegenheid in de mijnen vd Donbas zijn in de 19de eeuw vele etnisch Russen daar gaan wonen. Dat betekent vandaag niet dat meerderheid Russisch is en onafhankelijk van Oekraïne wil zijn. Het betekent alleen dat je als land moet uitkijken wat je binnen laat. Het kan zich met hulp van hun etnisch leider in hun thuisland vrijpostigheden gaan aanmeten en afscheiding gaan eisen dit alles met militaire hulp uit het buitenland waarmee men etnisch verwant is. De helft van de NLse Randstad is etnisch ook niet Nederlands. A’dam morgen een Marokkaanse stadstaat en R’dam een Turkse ? Kan zo maar gebeuren en dan mag NLse regering volgens U niets doen. Zelfbeschikking. Hmmm .. Om het Azov battalion zo maar van nazisme te betichten omdat ze nationalistisch zijn en bereid is om voor haar land te vechten en er waarschijnlijk niet van beticht kunnen worden de hele ‘mispoche’ te omhelzen is wat kort door de bocht. IDF is ook nationalistisch, vechten hard en staan niet bekend om algehele goyim naastenliefde. Te zien aan hun leider’s controversiële buitenland politiek. Denk daarbij aan wapenleveranties aan Azerbaijan waarmee deze Armenen in de Artsakh vermoordt, Armeense gebieden bezet en het feit dat de joodsche staat om opportunistische redenen de Armeense genocide door de Turken niet erkent.
Annemiek van Moorst 11
Het is nog erger. De accountants ontduiken ook de sancties. Die bestaan al jaren. Oeps.
En, nu is Tsetsjenie focus maar wat doet men in al die Russische steden? Middenklasse steunen?
Hetty Litjens 6
Annemiek van MoorstInteressant ook voor de onderzoekers van FTM misschien, de sancties verhinderen betalingsverkeer via creditcards en banken, zoals bvb de ING. Wie een boek wil kopen in Rusland (voor mijn part een kritisch boek over Poetin) kan dat niet doen via SWIFT. De ING heeft daar behoorlijk last van. Maar je boek kun je wel kopen en betalen via een ander kanaal. Wie sanctioneren en beschadigen wij dan? Elk Nederlands bedrijf dat zichzelf respecteert zoekt naar manieren om verder handel te voeren. Maar ja, je hebt ook te maken met de schuimbekkende volkswoede die aangespoord wordt door overheden en media. De gelijkschakeling is in gang gezet. Dat zal niet goed gaan in een zeer verdeelde EU die enkel vereend lijkt in oorlogsdrift.
M.i. zijn langdurige sancties oorlogsdaden. Ik hoorde dit laatst ook nog door een westers kopstuk verklaren trouwens, over de sancties van Rusland dan. Dan zijn de westerse sancties ook oorlogsdaden toch. Of gebruiken we hier weer een dubbele moraal? Hullie zijn altijd slecht, en wij benne altijd goed. Simplistischer kan niet.
Wietze van der Meulen 6
Hetty LitjensHoe de strijd verder gaat is lastig in te schatten (het zou me niet verbazen dat Putin de tijd zijn werk laat doen) maar of Europa zo verstandig bezig is (ik zie weinig visie of strategie) is zeer de.vraag.
John Janssen 4
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
John Janssenhttps://www.aljazeera.com/news/2022/5/14/india-bans-wheat-exports-cites-food-security-and-soaring-prices
Het doel was eerst zo'n 10 miljoen ton op de wereldmarkt te brengen.
https://www.spiegel.de/wirtschaft/weizen-indien-verbietet-den-export-des-getreides-a-83250571-e96e-418b-9c3c-06795a698ca7
Uit de Zwarte zee-regio wordt export van granen een groot probleem. Ook over land.
Ik ben bang dat het een tijd wordt van ieder voor zich met kans op dramatische gevolgen.
Jan Sinke 10
Hetty Litjens 6
Jan SinkeWalter Boer 3
Robert Voorhoeve 4
Succes met het volgende werkstuk, robert voorhoeve
Johan Theunissen (Theunissen.nl) 2
Door niet je eigenschap te zijn, maar alleen te hebben, focus je op de overeenkomsten en niet op de polariserende verschillen. Daarmee voorkomen we al een hoop conflicten.
Aloysius 1
Johan Theunissen (Theunissen.nl)‘t Houdt niet op.
Robert Voorhoeve 4
Wie en hoe kan deze leugenachtige facade worden aangepakt. Geen woorden maar daden.
Succes met jullie volgend onderzoek, robert voorhoeve