Rabo opnieuw genoemd in LIBOR schandaal

  Rabobank had contact met een spil in het LIBOR schandaal, de Barclays handelaar Phillippe Moyoussef.

  Steeds meer wordt bekend over de betrokkenheid van de Rabobank bij het LIBOR schandaal. De Financial Times bericht dat Barclays werknemer Phillippe Moryoussef contact had met de Rabobank over handelsposities gerelateerd aan Euribor (het Europese equivalent van de LIBOR). Moyoussef communiceerde volgens de Britse Financial Services Authority (FSA) naast Rabobank met nog vijf andere banken op het Euribor panel: HSBC, Société Générale, Deutsche Bank en Crédit Agricole. De Euroswap handelaar was tot 2007 werkzaam bij Barclays.
   
  Phillippe Moryoussef was een prominent figuur binnen de Euribor gemeenschap. Volgens de CEO van de Europese bankenfederatie, de instelling verantwoordelijk voor de LIBOR, was Moryoussef zelfs genomineerd om zitting te nemen in het governance comité van Euribor. Uiteindelijk vond dit door zijn vertrek naar Royal Bank of Scotland in 2007 geen doorgang. 
   
  Tijdens de crisis werden de IBOR’s omlaag gemanipuleerd om de financiële situatie van de banken zonniger voor te doen komen. Het gaat hier echter om mogelijke Euribor manipulatie van vóór 2007, waarbij de rente vermoedelijk omhoog werd gemanipuleerd. Volgens de FSA kwamen er vóór 2008 tenminste 20 verzoeken binnen bij Barclays van concurrerende banken om een hogere of lager LIBOR. 
   
  De Nederlandsche Bank is inmiddels ook een onderzoek gestart naar mogelijke manipulatie door de Rabobank. Tenminste tien andere toezichthouders verspreidt over drie continenten doen onderzoek naar de LIBOR. Rabobank zelf had naar aanleiding van een intern onderzoek tussen 2008 en 2011 al vier handelaren ontslagen om hun vermoede manipulatie van de IBOR’s. 
   
  Mocht betrokkenheid van Rabobank worden aangetoond, dan kan dit wel eens een dure aangelegenheid worden voor de voormalige triple A bank (en Rabo’s rechtsbijstandverzekeraars). Civiele procedures in de Verenigde Staten druppelen langzaam binnen. Berkshire Bank, een kleine bank uit New York, klaagde vorige week alle leden van het LIBOR panel aan om hun vermeende manipulatie van de rente. Al eerder had een groep van twintig instellingen, waaronder de stad Baltimore, het LIBOR panel aangeklaagd.
   
   Deze aanklachten zijn de openingssalvo’s in wat wel eens een juridische loopgravenoorlog kan worden. Vrijwel iedereen met een lening of swapcontract wordt door manipulatie benadeeld of bevoordeeld en het Amerikaanse rechtssysteem biedt ruime mogelijkheden tot civiel procederen. 
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid