Rabobank blijft handelen in strijd met provisieverbod

4 Connecties

Onderwerpen

Provisieverbod Financiële sector

Organisaties

AFM Rabobank
5 Bijdragen

Rabobank leek te buigen onder druk van de Autoriteit Financiële Markten door haar website aan te passen. Maar de bank schendt nog altijd de regels van het provisieverbod.

Rabobank ontketende een kleine rel begin dit jaar, door zich niet te houden aan de regels van het provisieverbod. Die zijn ingevoerd per 1 januari met de bedoeling om de kosten van financieel advies en (complexe) financiële producten als hypotheken van elkaar te scheiden. Nadrukkelijk onderdeel van de regels is het vereiste dat de consument een rekening voor het advies krijgt, ook al neemt hij het product niet. Rabobank zag dat als enige bank anders en hanteerde een no cure no pay-beleid.
De Autoriteit Financiele Markten (AFM) reageerde getergd. Zij liet weten dat zij hierover in gesprek zou treden met Rabobank en noemt de ontstane situatie in een persbericht “onwenselijk” –  een uitzonderlijke reactie van de toezichthouder.
Dat gesprek heeft plaatsgevonden. Wie op de website kijkt van Rabo (hier en hier) ziet dat de no cure no pay-bepaling is weggehaald. Druk van AFM heeft zijn uitwerking dus niet gemist.
Update (24-01-2013): Rabobank hanteert nog steeds no cure no pay, ook al staat dat niet meer op de website, laat een woordvoerder van Rabobank vandaag weten aan Amweb: "De AFM heeft ons gevraagd om de verwijzing op onze site zolang te verwijderen. Dat hebben we gedaan. Maar het model is nog niet van de baan. Klanten die nu bij ons binnenstappen, betalen pas wanneer de hypotheek wordt afgesloten."
Rabobank weigert dus nog altijd de regels na te leven en zegt dat de gesprekken met AFM nog niet zijn afgerond.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan-Hein Strop

Gevolgd door 1542 leden

Freelance financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren