Rabobank de mist in met prestigeprojecten in vastgoed

Met drie grote internationale vastgoedprojecten heeft de Rabobank de afgelopen jaren al zeker honderden miljoenen euro verlies gemaakt. Toen de Rabobank in 2006 de vastgoeddochter MAB Development kocht met het Bouwfonds, was intern al lang bekend dat de projecten grote risico’s bevatten.

Dat blijkt uit een interne documenten in bezit van Follow The Money en de Volkskrant. De waarschuwingen van verschillende Rabomedewerkers kregen echter geen gehoor. ‘Tijdens het overnameproces maakte ik steeds meer bezwaar tegen allerlei dingen. Ik gaf aan dat bepaalde projecten financieel gigantisch uit de hand zouden kunnen lopen en dan zei hij [de topman red.] "geen gelul, we doen het gewoon”. Je werd gewoon gemarginaliseerd, ’ zo vertelt oud algemeen directeur Rabo Vastgoed Pieter Wetselaar

Pijn bij prestigeprojecten

Commercieel vastgoed is een van de pijnpunten van Rabobank. In 2013 boekte de Rabo Vastgoedgroep een recordverlies van 817 miljoen euro. Commercieel vastgoed drukt zwaar op het kapitaal van de bank en was daarmee een van de oorzaken dat Rabobank afgelopen zondag minder goed uit de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) kwam dan de collega-banken ABN AMRO en ING.
Commercieel vastgoed drukt zwaar op het kapitaal van de bank
Vooral de drie prestigieuze projecten in Amsterdam, Parijs en Frankfurt hebben de Rabobank veel geld gekost. In Frankfurt staat kantoortoren Nextower, onderdeel van het 1 miljard kostende Palais Quartier, al sinds de oplevering voor 85 procent leeg. Eind 2011 was het verlies op Palais Quartier al opgelopen tot bijna 180 miljoen euro. Ook woningmall Domus nabij Parijs kampte met hoge leegstandspercentages en werd dit jaar verkocht voor 70 miljoen euro, ruim 100 miljoen euro minder dan de openstaande lening en balanswaarde. Op het Amsterdam Oosterdokseiland ligt de afronding van het eiland al tijden stil. Eind 2011 was het verlies op de bestaande bouw opgelopen tot bijna 60 miljoen euro. De drie projecten waren inzet van een jarenlange strijd met mede-aandeelhouder Ton Meijer, de voormalig eigenaar en oprichter van MAB Development. Dit conflict kostte Rabobank nog eens 47 miljoen euro, bovenop de al behaalde projectverliezen.

Pronkstuk

De projecten kwamen in handen van de Rabobank na de ambitieuze overname van Bouwfonds Property Development in 2006. Het pronkstuk was MAB Development, de grootste projectontwikkelaar van Nederland. Rabobank wilde marktleider worden in vastgoed, maar de omvangrijke vastgoedambities liepen uit op een drama. Vanwege de miljoenenverliezen heeft Rabobank in 2013 besloten te stoppen met de ontwikkeling van commercieel vastgoed en de activiteiten van MAB Development te beëindigen. Alleen het Parijse project is inmiddels verkocht. Al in 2002 bestonden grote zorgen over de winstgevendheid en risico’s van deze drie projecten. Vier jaar later werden waarschuwingen vanuit Rabo Vastgoed echter door Rabobank en met name door verantwoordelijk bestuurslid Hans ten Cate in de wind geslagen. Zowel de Rabobank als de toenmalige bestuurder willen geen commentaar geven. Het hele verhaal staat zaterdag in de Volkskrant. *** Dit artikel kwam tot stand met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).
Jessica de Vlieger
Er zijn maar weinig meisjes die een voorliefde voor prosecco en jurkjes weten te combineren met een passie voor rekenkundige...
Gevolgd door 6 leden