Rabobank dumpt Robeco

1 Connectie

Organisaties

Robeco
0 Bijdragen

Strategische heroriëntatie leidt het einde in van lat-relatie tussen Rabobank en Robeco.

Het leek zo mooi. Rabobank nam in 1997 een belang van 50% in fondsenbeheerder Robeco. In 2011 komt de club uit Rotterdam zelfs geheel in handen van de Utrechtse Rabobank. Het is nooit een goed huwelijk geweest. Volgens het Financiële Dagblad zijn Rabobank en Robeco nooit verder gekomen dan een lat-relatie.
 
Lokale banken
Na een verlies van 11 miljoen euro in 2009 moest het roer om. Robeco moest snijden in het aantal fondsen, want Rabobank wilde zich primair richten op de klanten van de lokale banken. Deze zouden toe kunnen met minder fondsen. Dat bleek geen onjuiste inschatting. Klanten wilden zelfs vrijwel  géén beleggingsfondsen. Lokale banken verkochten vooral bankspaarproducten.
 
Nu worden alle dochterondernemingen geëvalueerd. Passen ze binnen de strategische heroriëntatie voor de periode tot 2016? Naast Robeco moeten dochterondernemingen Obvion, Lage Landen en Rabo Vastgoed vrezen voor een gedwongen afscheid uit de Rabo-familie.
 
Met de pet rond
Basel 3 komt ook om de hoek kijken bij de strategische heroriëntatie. Rabo moet haar kapitaal verhogen. Dus hoe zitten de dochterondernemingen van de coöperatieve bank in de slappe was? 
De Boerenleenbank denkt anderhalf tot twee miljard te kunnen vangen voor dochteronderneming Robeco. Deutsche Bank en JP Morgan moeten de verkoop van de fondsenbeheerder begeleiden.