Rabobank's exit uit het Euribor-panel

2 Connecties

Onderwerpen

Euribor

Organisaties

Rabobank

De Rabobank, een van de verdachte banken in het manipuleren van de basisrente, heeft haar zetel opgezegd in het Euribor-panel.

De Rabobank is gestopt met het helpen samenstellen van de basisrente Euribor. De bank zit sinds gisteren niet meer in het Euribor-panel, de 'commissie' van banken die dagelijks de basisrente vaststelt. De officiële reden: "De veranderde omstandigheden op de financiële markten hebben de bedrijfsvoering van Rabobank aanzienlijk beïnvloed. Daardoor heeft Rabobank zijn bijdrages aan het Euribor-panel bekeken vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Dit heeft ertoe geleid dat Rabobank heeft besloten zijn bijdrage aan het Euribor-panel te stoppen, “ aldus de bank in een verklaring.

 

Eerdere gevolgen
Het is een opmerkelijk stap, zeker bezien in het licht van de vermeende rol van de Rabobank in het manipuleren van de interbancaire rentes. Rabobank-medewerkers stapten al op vanwege het schandaal, de eerste juridische claims zijn al aangekondigd, en volgens bronnen van Het Financieele Dagblad ligt het in de lijn der verwachting dat Rabobank niet ontkomt aan een schikking. Het manipuleren van de interbancaire rentes – de zogeheten IBORS – leidde in 2012 al tot schikkingen bij de Zwitserse bank UBS (1,2 miljard euro) en de Britse bank Barclays (360 miljoen euro).

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden