Rabobank-föhn Lense Koopmans blaast hete lucht

3 Connecties

Onderwerpen

Lense Koopmans Financiële sector

Organisaties

Rabobank

Lense Koopmans, de geföhnde en Porsche rijdende president commissaris van Rabobank, acht zijn bank superieur aan de andere Nederlandse banken.

De president commissaris van Rabobank, de Fries Lense Koopmans, heeft aan Het Financieele Dagblad een bijzonder eindejaarsinterview gegeven waarin hij een aantal bijzondere uitspraken doet. Koopmans - Porscherijder voorzien van föhnkapsel - meent dat banken niet op de beurs thuis horen of anders alleen met hoge beschermingswallen tegen aandeelhouders. Hij zegt dat het "bij ING en ABN Amro scheef is gegaan door aandeelhoudersdrijverij". De coöperatieve vorm is volgens Koopmans "een superieure ondernemingsvorm". Voor hem is de kern van de coöperatie dat de directie zich laat disciplineren door de leden. "Dat is de kern. De bereidheid je de oren te laten wassen door de leden." Hij meent ook dat een beursgang van ABN Amro nooit zal werken en pleit ervoor dat enkele grote pensioenfondsen, zoals het ABP, een substantieel belang in de staatsbank nemen.   Rabobank-föhn Lense Koopmans  

Rabo koopman in CDO's

Koopmans speelt net als Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland, de ethische kaart. De coöperatieve structuur van Rabobank is superieur, dus wordt er ook ethischer gebankierd. Daar valt het nodige op af te dingen. Volgens FTM's huishoogleraar Ewald Engelen bedreef Koopmans in zijn interview "goedkope PR" en liet FD het na kritische vragen te stellen over CDO's, SIV's en CDS's van Rabobank. "Rabobank was voor de crisis grote partij in structured finance" tweette Engelen dinsdagochtend. "Coöperatie geen garantie tegen greed, wel tegen beleggerspaniek #hypocrisie". Voormalig FD-journalist Jan Maarten Slagter, de huidige directeur van de VEB, onderschreef de stelling van Engelen: "Rabo was de grote verkoper van Amerikaanse CDO's aan particulieren". Hij haalde ook nog even de door Rabobank gebruikte reclameslogan aan: "Even veilig als sparen, hoger rendement".  

Woekerkampioen

Er is nog een punt waarop Rabobank qua ethiek niet zo heel erg goed scoort. De Rabobank, marktleider in hypotheekmarkt, verkocht in de gouden jaren negentig en de begin jaren nul via dochter Interpolis (sinds 2005 onderdeel van Achmea) honderdduizenden woekerpolissen. Het Eurekoconcern, waar Achmea onderdeel van en Rabobank voor 39 procent aandeelhouders van is, heeft volgens de cijfers van DNB de in omvang grootste woekerpolissen verkocht. Achmea heeft volgens DNB een woekermarktaandeel van 22 procent en staat daarmee op de eerste plaats. De als jurist opgeleide Koopmans was ooit de jongste hoogleraar (Openbare Financiën) ooit en is tevens de man die in de jaren tachtig als financieel directeur direct betrokken was bij het grote OGEM-echec en in dat verband de uitvinder van de veel bekritiseerde (en ook al niet al te ethische) "sterfhuisconstructie". (lees onder andere dit artikel over Koopmans uit de Volkskrant van 18 juli 1998)