Rabobank genoemd in Libor-schandaal

3 Connecties

Relaties

Libor

Organisaties

Barclays Rabobank
2 Bijdragen

Tot nu toe is het Libor-fraudeschandaal het topje van de ijsberg. Inmiddels moet de Rabobank aan nader onderzoek meewerken. Rabo is het enige Nederlandse lid van de 'Libor-club'.

Nederland spreekt een woordje mee in de 'Libor-gate': de Rabobank is betrokken bij vermoedelijk de grootste bankenfraude in het Verenigd Koninkrijk sinds de kredietcrisis. Tenminste, die conclusie valt af te leiden uit het feit dat het zogenaamde Libor-panel de Rabobank als enig Nederlands lid telt. 

 

Bronnen melden aan Het Financieele Dagblad dat de Rabobank informatie moet verschaffen aan de Britse financiële toezichthouder Financial Services Authority (FSA). De beurswaakhond heeft dit verzoek via De Nederlandsche Bank (DNB) ingediend. Tegelijkertijd haasten bronnen tegenover het FD zich te zeggen dat de kans op een aanklacht onwaarschijnlijk wordt geacht en mocht er toch iets uit rollen komen, dan betreft het wat kleins.

 

De Rabobank onthoudt zich desgevraagd van ieder commentaar zij het dat wel bevestigt mee te zullen werken aan het onderzoek van de FSA, zo tekent het FD op.

 

City op zijn kop

Ondertussen houdt het FD er ernstig rekening mee dat het Libor-fraudeschandaal de City op zijn kop zal zetten. De eerste kop bij Barclays is immers al gerold en niet voor niets liet Tracy Mcdermott namens de Britse toezichthouder FSA weten dat het knoeien met de Libor-rente een grote zaak is. ‘Barclays is geen geïsoleerd geval. U zult hier te zijner tijd meer over horen.'

 

Enkele uren later kondigde Britse premier Cameron aan een parlementair onderzoek uit te vaardigen naar ‘Libor-gate’. Vooral Barclays is de sigaar. De Britse zakenbank heeft als eerste een schikking getroffen met Amerikaanse en Britse toezichthouders, voor de lieve som van 360 miljoen euro.


Barclays-chairman Marcus Agius mag dan al weg zijn, de druk op bestuursvoorzitter Bob Diamond is verder opgevoerd. Diamond heeft al bekend gemaakt zijn bonus voor dit jaar op te zullen geven. Maar aandeelhouders zijn woest en en eisen dat Diamond en andere verantwoordelijken ook delen van hun bonus uit de de jaren vòòr 2012 zullen terugstorten.


Topje van de ijsberg

Volgens het FD-commentaar is de handel en wandel van Barclays nog maar het topje van de ijsberg. FSA licht zeker vijftien andere banken door en bekijkt of zij geknoeid hebben met het doorgeven van de rente die ze betalen om geld te lenen van andere banken.

 

Deze tarieven worden gebruikt om de Libor-rente te bepalen. Dit tarief vormt wereldwijd de basis van miljoenen kredieten. Vandaar dan ook dat de commotie zo groot is. Door onderling afspraken te maken over de Libor-rente hebben bankmanagers hebben de belangen van miljoenen mensen verkwanseld voor eigenbelang of gewin van de eigen bank.

 

Ondertussen speelt Barclays de zwartepiet in het Libor-fraudeschandaal naar Paul Tucker, de gedoodverfde opvolger van gouverneur Mervyn King bij de Bank of England.

 

Lees ook op Follow The Money: LIBOR-schandaal raakt kern financieel systeem
 

 

(L)