
Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.
Zo omzeilden Van Lanschot en de Rabobank hun zorgplicht
Van Lanschot Bankiers voelt nog steeds het vuur van de financiële crisis
Oprichters failliete start-up eisen miljoenen van Triodos Bank
Wil Rabobank iets té graag van haar slechte hypotheken af?
De Verleiders worden ‘serieus’ genomen
Achter ING Vesting Finance zit een Quote 500-incassobureau
De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer
Praktijkvoorbeelden leren Bijzonder Beheer hoe het niet moet
Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad
Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen
'Rabobank mede verantwoordelijk voor financiële nood MKB'
Veel MKB ondernemers zijn de laatste jaren in Bijzonder Beheer terecht gekomen. Opvallend vaak is dat bij een Rabobank. Dat komt niet alleen door de recessie en hun grote marktaandeel. Nalatigheid bij de Rabobank is óók een belangrijke oorzaak, vindt oud-Rabobankier Michiel Werkman.
Onvoldoende kennis van problemen
Al in 2008/2009 rapporteerden meer en meer MKB’ers verliezen. De Rabobank kon door haar omvangrijke marktaandeel voorzien dat een toename van bedrijven met verslechterende resultaten óók binnen de bank veel extra tijd en aandacht van accountmanagers zouden gaan vergen. Zodra een bedrijf namelijk twee verliesjaren rapporteert, moet er door de afdeling Bijzonder Beheer hulp worden geboden. De Rabobank liet echter na adequaat in actie te komen. Zij verdiepte zich onvoldoende in de problemen bij klanten of in de gevolgen daarvan voor de bank. In 2009 werd niet massaal gekozen voor intensiever relatiebeheer. Ook is nauwelijks geïnvesteerd in extra hulpmogelijkheden voor getroffen bedrijven. Als de spreekwoordelijke zachte heelmeester heeft de Rabobank stinkende wonden helpen ontstaan. Aandacht van de Rabo ging uit naar verkoop. Prioriteit kregen renteswaps en uitbreiding van marktaandeel. Hele afdelingen accountmanagement kregen intensieve trainingen om opgeschroefde verkoopdoelen te halen. Meer nieuwe klanten werven. Meer financieringen verstrekken. Meer renteswaps verkopen. Meer verzekeringen. Meer winst.'MKB’ERS VERTELLEN SOMS EEN JAAR OF LANGER NIETS VAN HUN ACCOUNTMANAGERS TE HOREN, ZELFS BIJ VERSLECHTERENDE RESULTATEN'Verder spelen bankfusies, interne onzekerheid, reorganisaties en nieuwe automatisering een hoofdrol. Rigide, tijdrovende processen gingen voor op klantbelang. Te grote klantportefeuilles en toename van het aantal probleemdossiers belemmeren dat voldoende aandacht aan individuele klanten kan worden besteed. MKB’ers melden soms een jaar of langer niets van hun accountmanagers te horen, zelfs bij verslechterende resultaten. In 2009 waren Bijzonder Beheer-afdelingen te klein, onderbezet en niet voorbereid op toename van probleemdossiers. Om die achterstand in te halen is later keihard ingegrepen. Bijzonder Beheer werd toen wel versneld uitgebreid maar vooral om de risico’s voor de bank in kaart te brengen en om zekerhedendossiers op orde te brengen. Jonge, vaak nog onervaren riskmanagers waren onvoldoende in staat om in oplossingen mee te denken. Door de keuzes die de bank maakte, ontbrak het aan tijd en gelegenheid om te proberen het snel gestegen aantal kwetsbare, maar wél levensvatbare, bedrijven er samen bovenop te helpen.
20 Bijdragen
Inlenen met optie
Hilterman
Inlenen met optieDaarbij komt dat in de voorwaarden gifpijlen werden opgenomen die gezonde levensvatbare ondernemingen regelrecht richting byzonder beheer stuurden.
De Rabo, ik laat het woord bank maar weg, profileert zich in reclame uitingen als maatschappelijk verantwoord ondernemer. De praktijk laat een heel ander gezicht zien. Recente schandalen die boetes van meer dan een miljard euro opleverden tonen het ware gezicht van Rabo. Een op snelle winst belustte organisatie die niet in staat is een lange termijn visie te ontwikkelen.
De beginselen van Raiffeisen en Boerenleenbank zijn nergens meer te vinden.
Anton van Haasteren
Vraag me dus af wat de focus van de Rabo nu eigenlijk was en of ze het ondertussen zelf al weten.
Overigens geldt dit voor alle banken.
SV
Jammer, het begin was goed. Ik neem aan serieuze schrijvers als Ewald Engelen tzt wel ergens anders terug te zien. Tot dan, tabee.
bps
SVDe bank klimt dan nog hoger in z'n ivoren toren, in het juridisch harnas.
Ik ben het met u eens dat het niet zo moeilijk is om een bank de grond in te trappen voor de bureaucratisch zwakheden in de hiërarchie en het eenzijdige belang en beleid aan de top.
Ik doe dat ook, om met eigen speldenprikjes banken tot verandering te bewegen.
Ik ben het met u eens dat FTM de achtervolging op de trappen van de ivoren toren moet inzetten, om maatwerk voor de levensvatbaarheid van cliënten en wederzijdse schadebeperking te bereiken, en om daarmee maatschappelijke en economische schade te beperken. Dat kan het beste met mensen als Michiel Werkman die het trappenhuis kennen.
Maar daarvoor moet FTM de kracht en de maatschappelijke status hebben om van tegenwicht voor (Rabo)banken te zijn.
Die krijgt FTM niet als u, en anderen, weglopen. Weglopen is niet zo moeilijk.
Bent u dát met mij eens?
WtW
SVWtW
WtWWtW
WtWbps
WtWmichiel werkman
WtWLeprechaun
Dank je hartelijk voor je informatieve bijdrage. De Rabo is niet alleen medeverantwoordelijk voor verliezen bij het MBK want er zijn meer partijen ernstig benadeeld. Er zijn vast wel meer bankiers/ managers die het bancaire beroep de rug hebben toegekeerd en soortgelijke ervaringen met ons willen delen. Misschien ken je er wel enkele die nog maar een klein zetje nodig hebben (hun verhalen kunnen ook anoniem op FTM dus wat let ex-bankiers om ons alleen weer op het juiste spoor te zetten). Beter ten hele gekeerd dan ten halve verdwaald.
bps
Is er geen expertise van de branches om de tekortkomingen van bankaccountmanagers en Bijzonder Beheer tijdig te compenseren?
Er lijkt gemis van een tussenstation op de weg van een gezond bedrijf naar een faillissement.
Dat tussenstation moet andere sporen tonen om een failliet eindstation te kunnen ontwijken.
Accountants en adviseurs zijn in de praktijk vaak net zo passief of partijdig als Bijzonder Beheer.
Ik spreek uit ervaring want ik heb zelf die weg al twee keer onnodig afgelegd in mijn leven met één en hetzelfde bedrijf; mijn bedrijf. Steeds heb ikzelf van spoor gewisseld. (*)
De tussenstations die er nu zijn liggen achtereenvolgens op hetzelfde spoor:
a. Bijzonder Beheer.
Bijzonder Beheer is óf onverschillig en met andere doelstellingen, zekerheid hier en nu,
óf is niet capabel, niet geautoriseerd of onderbezet voor de juiste diensten en doelstellingen.
b. Surseance van Betaling, onder bewindvoering van een a.s. curator.
De a.s. curator dient alleen z´n eigen belang: onverschillig maximaal eigen profijt (graaien), onder bescherming van een RC die voor faillissementen uit de riolen van de rechtspraak wordt opgevist,
welke op diens beurt weer wordt beschermd door de rechtbank omwille van het vertrouwensimago.
Die onverschilligheid, partijdigheid en vooroordeel komt overeen met praktijkervaringen en privaat onderzoek. Bij solvabiliteit wordt een surseance z.s.m. omgezet in een graaifaillissement.
Beide tussenstations bieden geen soelaas.
Voor een ontwijkend spoor is de ondernemer zelf nodig en evt. zijn bank en zijn zakelijke relaties.
De faillissementswet biedt ook een ontwijking van het eindstation, maar geen wisseling van spoor, alleen een voortzetting op hetzelfde spoor en alleen op verzoek van crediteuren.
De ondernemer zelf als locomotief, is daarbij ondergeschikt en ontdaan van trekkracht uit eigen belang. Bij een voortijdig tussenstation is die trekkracht nog in tact.
Die trekkracht moet van de ondernemer zelf komen. Niet van Bij
bps
bpsmichiel werkman
bpsbps
michiel werkmanDie zelfmoord van een collega/ex-medewerker is me niet in de koude kleren gaan zitten.
Leprechaun
bpsUit jouw reactie maak ik op dat je bij de NZa werkt. Ik ben er van overtuigd dat je zeker zult bijdragen indien je jouw verhalen/ ervaringen binnen de NZa met ons zou willen delen op FTM. Begin met het schrijven hoe er binnen jouw organisatie met de gevoelens over de dood van je collega is omgegaan.
Het zal je ook zelf verder helpen in je eigen verwerkingsproces en van die van je collega's, doen dus.
Sterkte en met een vriendelijke groet.
bps
LeprechaunAls u met NZa de Nederlandse Zorgautoriteit bedoelt, dan zit u er vierkant naast.
Ik begrijp niet hoe u daar bijkomt.
Ik zie het nut niet van het oprakelen en in stand houden van verleden tragiek om daarmee nog meer mensen beroerd te maken, behoudens ter lering.
De dood van mijn collega is verwerkt. Dat is voor ieder persoonlijk en niet openbaar. Dat kunnen we zelf wel.
Ik ben in deze alleen geïnteresseerd in het tegengaan van de zinloze vernietiging van levens en kapitaal in met name het klein MKB.
Onderschat u mijn ongenoegen daarover niet.
bewatcher of follow the money
bpsbps
bewatcher of follow the moneygoof
Dat is diezelfde meneer die nu zegt dat de banken hun leven moeten gaan beteren en de klant weer centraal moeten stellen .
Dat is die gladdekker die nu steeds een podium krijgt om te bagatelliseren wat die bankenmaffia heeft gedaan.
Dat is die meneer die nu doet of hij roomser is als de paus .
Onder zijn leiding is Rabobank van het padje geraakt en is van degelijke eerlijke bank verworden naar een oplichters bende.