
Rabobank staat zichzelf toe om zonder pardon kredietrelaties op te zeggen en het beheer van bankrekeningen over te nemen. Dat heeft kwalijke gevolgen, blijkt uit dit verhaal van een ondernemer in nood. 'We konden niet eens boodschappen meer doen.'
Het MKB heeft het zwaar. Maar liefst vier op de tien ondernemers heeft financiële problemen, zo blijkt uit onderzoek van televisieprogramma EenVandaag onder ruim 1800 ondernemers. En één op de vijf ondernemers zit inmiddels bij de beruchte afdeling “bijzonder beheer” van banken, waar het er meestal niet zachtzinnig aan toe gaat.
Banken bevinden zich zoals bekend in een machtige positie ten opzichte van ondernemers. Dat banken van die positie misbruik maken, haalt minder vaak de openbaarheid. Dat komt omdat ondernemers zich meestal niet durven uit te spreken, omdat ze bang zijn voor de repercussies. Denk aan het opzeggen van de kredietrelatie door hun bank.
Maar Gerwald van Noordenburg uit het Gelderse Andelst is de angst voorbij. De Rabobank Oost-Betuwe heeft het volgens hem zo bont gemaakt, dat hij aan FTM en EenVandaag vrijelijk vertelt over wat hem is overkomen. Hoogtepunt van de slepende affaire is dat zijn bankrekeningen vanaf begin dit jaar maandenlang zijn geblokkeerd door de bank. 'We konden in het begin niet eens meer boodschappen doen', vertelt de eigenaar van Van Noordenburg Groenvoorziening, die door de blokkade in grote moeilijkheden is gekomen.
(Klik hier voor de gehele uitzending van EenVandaag van zaterdag 24 augustus)
De blokkade betekent dat Van Noordenburg geen enkele transactie kan uitvoeren zonder toestemming van de bank. Iedere factuur moet hij inscannen en opsturen in de hoop dat die betaald wordt. 'Facturen van 2012 werden sowieso niet betaald. Onze ziektekostenpremie en alle andere automatische incasso's werden stilgelegd. De Belastingdienst werd niet betaald. We zijn nog bijna afgesloten van gas- en licht.' Zelfs de premie voor de overlijdensrsicopolis, die nota bene liep bij Rabo-dochter Interpolis, loopt achterstand op, waardoor de Gelderlander zijn dekking dreigt kwijt te raken.
Ondertussen stromen de aanmaningen binnen en staan de mannen van het incassobureau regelmatig voor de deur. 'Voor de reputatie van mijn bedrijf was de situatie niet best', vertelt Van Noordenburg. “Ondernemen werd ons doelbewust onmogelijk gemaakt.” En dat terwijl de ondernemer zijn rekeningen best kon betalen. Zijn bedrijf was weliswaar verliesgevend – hij had een belangrijke opdrachtgever verloren – maar hij had niet één betalingstermijn gemist op de rente- en aflossing van de ruim 6,5 ton aan leningen van Rabobank, zo bevestigt zijn accountant Mari Thijssen (Flynth) en blijkt ook uit de correspondentie met de bank.
Omdat de omzet was teruggelopen had Van Noordenburg eind vorig jaar al ingegrepen. 'We hebben een groot deel van het personeel ontslagen om de kosten terug te brengen, en de bank op de hoogte gebracht van de situatie', zegt de hovenier. Ondanks die ingreep, gingen bij Rabo de alarmbellen af en volgde half januari een rigoureuze stap: opzegging van de financieringen vanaf 13 mei. 'U bent niet langer in staat om uw verplichtingen jegens onze bank en de crediteuren na te komen. Aflossing van de door onze bank aan u verstrekte financieringen is alleen mogelijk uit de verkoop van de woning met bedrijfsopstallen en de verkoop van het machinepark', schrijft de dienstdoende Rabo-kredietbeoordelaar Henk in een brief die inslaat als een bom.
De brief van Rabobank waarin de bank het krediet opzegt:
Van Noordenburg was namelijk wel in staat om aan zijn verplichtingen te voldoen en had zoals gezegd nul betalingsachterstand. Bovendien bleek uit taxatierapporten dat het huis en machinepark, die gelden als onderpand voor de leningen, ruim voldoende dekking boden. Met zijn accountant had hij een plan gemaakt om de onderneming voort te zetten in afgeslankte vorm. Met andere woorden: er was voor Rabo geen geldige reden de financieringen op te zeggen en het beheer van de bankrekeningen over te nemen.
Toch dreigde de bank zijn huis en machinepark te executeren, als hij niet op 13 mei zijn leningen heeft afgelost. Als uitsmijter vermeldt de brief dat als hij aflost zoals de bank graag wil, er sprake kan zijn van – het staat er echt – een 'vergoeding vanwege vervroegde aflossing.' Vervolgens wijst de bank erop dat als er niet betaald wordt “onze bank de verplichting heeft een betalingsachterstand te melden bij het Bureau Krediet Registratie. Melding van een betalingsachterstand kan gevolgen hebben voor iedere eventuele financieringsaanvraag en aanvraag voor een nieuw mobiel telefoonabonnement”.
Ondertussen had Van Noordenberg noodgedwongen bij SNS een rekening geopend om enig financieel zelfbeschikkingsrecht terug te winnen. Toen het Betuwse kantoor daar lucht van kreeg, reageerde bankman Henk en zijn college van Bijzonder Beheer furieus. 'Ik kreeg niet eens een hand toen we langskwamen', zegt de ondernemer. De bankiers lieten weten dat het handelen van Van Noordenburg ze 'mateloos irriteert' en dat 'vertrouwen' ernstig is geschaad, omdat hij het lef had betalingsverkeer langs een andere rekening te laten lopen – de wereld op zijn kop.
Mag een bank zomaar een kredietrelatie opzeggen?
Na veel stress en interventie van een financieel adviseur is het in mei niet tot verkoop van de woning en het machinepark gekomen. In plaats daarvan krijgt de hovenier uit Andelst begin juni per brief te horen dat vanwege de 'verwachte positieve liquiditeitsontwikkeling' hij tot medio 2014 de gelegenheid krijgt de financiering onder te brengen bij een andere geldverstrekker. Ook heeft Rabo de rekening weer vrijgegeven.
De bank blijft bij zijn opzegging van de leningen, maar geeft na veel getouwtrek nu wel een normale termijn om de zaken zo te regelen dat Van Noordenburg en zijn gezin in zijn huis kan blijven wonen. Over de door toedoen van Rabo niet-betaalde premie voor de overlijdensrisicoverzekering heeft bankier Henk nog wel een laatste woordje over: 'Ik wijs erop dat u zelf verantwoordelijk bent voor de betaling van de premie.'
Zo loopt het toch nog enigszins goed af voor Van Noordenburg. Maar de gebeurtenissen roepen wel de vraag op of een bank zomaar een kredietlijn mag opzeggen en het beheer van een bankrekening mag overnemen. De algemene voorwaarden van Rabobank staan het in principe wel toe, maar dat wil niet zeggen dat alles geoorloofd is. Een opzegging moet volgens vaste rechtspraak proportioneel zijn en is alleen gerechtvaardigd als minder verregaande maatregelen niet volstaan. Vanzelfsprekend heeft een bank ook geen carte blanche om rekeningen stil te leggen – dat kan onder omstandigheden onrechtmatig zijn.
Voor kleine ondernemers is een gang naar de rechter echter vaak te duur, en dat weten banken maar al te goed. Ondernemers zullen er op een andere manier uit moeten komen, als ze door de bank tegen de muur worden gezet.
Rabobank heeft inmiddels excuus aangeboden aan de familie Van Noordenburg voor de gang van zaken en wil op korte termijn in gesprek. De woordvoerder van Rabobank wil niet op de kwestie ingaan.


18 Bijdragen
IwanovKapotjeplov
Dit doe me denken aan een geval van een rosenkweker die met olie vervuilde vloeibare meststof kreeg geleverd. De hele bemestingsinstallatie aan gort, miljoenen schade. Foutje van de leverancier. Die aanvaarde 100% de verantwoordelijkheid en schakelde de eigen aansprakelijkheidsverzekering in. Die draineerde vervolgens de zaak in de hoop dat de rozenkweker failliet zou gaan, zodat ze de zaak veel goedkoper konden afkopen bij de curator.
Toen de CEO van de mestleverancier (een Fins bedrijf) lucht kreeg van de zaak, werd deze redelijk boos en is vervolgens in het vliegtuig naar NL gestapt en heeft direct de rozenkweker schadeloos gesteld (en dus de schadeclaim overgenomen van de rozenkweker). Vervolgens is hij bij zijn eigen schadeverzekeraar langsgegaan en heeft deze goed de oren gewassen over deze boevenpraktijken.
Piet
Bijzonder beheer vertoont ook bij andere banken dit soort misdadige trekjes. Zelf de grootste maffiapraktijken toepassen. Bij een tegenreactie worden ze pislink.
Ftm, ga zo door met dit gedrag aan de kaak stellen!
Frank Wijn
Goed dat deze ondernemer de zaak eens op straat legt!
Frank Wijn
Frank Wijn
http://frankwijn.wordpress.com/2013/06/24/consumenten-zijn-oliedom-en-ondernemers-superintelligent/
Guest
Onlangs hoorde ik een VVD-parlementarier het volgende zeggen (mijn woorden):
"Waarom zouden bijstandsgerechtigden in aanmerking moeten komen voor gefinancierde rechtshulp als het recht onbetaalbaar is voor de man / vrouw met een modale tot bovenmodale portemonnaie?"
Oftewel: de situatie moet kennelijk daar naartoe dat het recht voor IEDEREEN onbetaalbaar wordt. Het recht zal er nog enkel voor het grootbedrijf zijn. De wet is nu al enkel voor het grootbedrijf. Het 'notice-and-take-down'-principe, dat nu nog enkel in het IT-recht geldt zal alom worden ingevoerd. En in wezen is het dat wat hier in die Rabo-kwestie aan de orde is...
PeterO
theend game
Fred
Fred
Femke
En vandaar is de Rabobank niet meer zo aardig voor klanten, die misschien problemen hebben door de crisis, banken worden wel met miljarden geholpen en dat werkt echt niet door, banken doen weer aardig als bedrijven ze niet nodig hebben en hebben bedrijven ze wel nodig dan geld dat ze maar een andere bank moeten zoeken.
Rick
FemkeMario8282
Rickmarianne martens
IwanovKapotjeplov
marianne martensMario8282
in de omloop voortdurend te verminderen. Geld ontstaat door
kredietverstrekking en verdwijnt door betalingen van aflossingen en
rente.
Na september 2013 neemt de krimp abrupt toe.
We hebben geen "geldsysteem", de fysieke economie wordt uitgebuit door een SCHULDENFABRIEK.
Uit het niets wordt geld geschapen en tegelijkertijd ook uit het niets
verschijnt er een schuldenberg groter dan de geldmassa. Daarom hebben we
immers meer schulden dan geld in dit "systeem". Zolang dit geldsysteem
(lees bedrog) aanblijft zullen de schulden steeds groter worden ten
opzichte van het beschikbare geld.
Er zijn nu bijna 5 jaar sinds de cash crunch begon en sindsdien zijn de
banken structureel minder kredieten aan het geven. Alles wat wij geld
noemen is de hoofdsom van een lening. Rente en commissies hebben geen
dekking in het huidige geldsysteem. De bankiers wisten voor enkele
eeuwen deze fundamentele tekortkoming van het geldsysteem te verhullen
door telkens grotere kredieten te verstrekken. Zo heeft het positieve
verschil tussen de opgetelde latere en eerdere kredieten de liquiditeit
geschapen om de rente en commissies op de eerdere kredieten te dekken.
Sinds 15 september 2008, onder de mom "banken herkapitaliseren", zijn de
kredieten structureel aan het afnemen. Dit resulteert in een economie
breed tekort aan liquiditeiten om hoofdsommen, rente en commissies te
vergoeden.
Afgezien van hypotheken, de meeste kredieten hebben een gemiddelde duur
van 5 jaar. We komen nu aan het einde van een 5 jaar gemiddelde krediet
cyclus en sinds september 2008 zijn er niet genoeg kredieten verstrekt
om de oude - in aflossing zijnde - kredieten te vervangen. De fysieke
economie wordt zo bewust verstikt door een tekort aan liquiditeit. Op
dit moment doet zich voor een ongekend grote golf onaflosbare kredieten
(lees faillissementen).
Een zeer vervelend bijkomend effect van de liq
Rianne
Kan 1 persoon van de rabobank er zomaar voor zorgen dat de lopende rekening zomaar stop gezet wordt? Bij ons wel. We konden nog geen brood meer kopen.
pater