Rabobank stopt met haar fictieve advocatenkantoor Witte & Partners

2 Connecties

Relaties

Witte & Partners

Organisaties

Rabobank
8 Bijdragen

Ruim twintig jaar opereerden juristen in dienst van Rabobank onder de naam van het fictieve advocatenkantoor Witte & Partners. Dat kantoor stond niet ingeschreven bij het handelsregister en kwam intimiderend over. Vanaf januari dit jaar bestaat dit ‘advocatenkantoor’ niet meer. Maar in plaats van het boetekleed aan te trekken, moffelt Rabobank de naamswijziging onder de tafel weg.

Net zoals vrijwel elke andere bank heeft Rabobank advocaten in dienst. Het voordeel daarvan is dat bij juridische geschillen geen afrekening hoeft plaats te vinden met een advocatenkantoor gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. ‘Advocaten in dienstbetrekking’, zo luidt de officiële terminologie. De regels zijn duidelijk: banken mogen eigen advocaten in dienst hebben, mits de communicatie geen verwarring wekt. Daar wrong het bij Rabobank. De advocaten van de bank opereerden namelijk onder de naam ‘Witte & Partners’.

In de praktijk kwam het erop neer dat Rabobank-klanten brieven ontvingen van Witte & Partners met als inleiding: ‘Tot mij wendde zich Rabobank U.A…’.  Hier is iets eigenaardigs aan de hand: Witte & Partners is namelijk geen onafhankelijk advocatenkantoor dat wordt ingehuurd door Rabobank. De advocaten in kwestie zijn allesbehalve onafhankelijk: ze zijn gewoon werkzaam op de juridische afdeling van de bank.

Hester Bais: ‘Er wordt een eed afgelegd dat je alles in belang van de klant doet. Maar er is geen enkel belang voor de klant om onder Witte & Partners op te treden'

Advocaat Jurjen Lemstra liet vorig jaar aan Follow The Money dat hij in verwarring was geraakt toen hij via een cliënt in aanraking kwam met Witte & Partners. ‘Nota bene als ervaren advocaat was het mij niet duidelijk of het een extern advocatenkantoor was of een afdeling van de bank. Het voeren van die naam is verwarrend, misleidend en niet transparant. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn cliënt het geschil met Rabobank hoger op de escalatieladder plaatste,’ zei Lemstra toen.

Intimiderend

Advocaat Hester Bais, die veel Rabobank-klanten bijstaat, trok twee jaar geleden al aan de bel bij onder meer de Autoriteit Financiële Markten en de deken van de Orde van Advocaten. De reden? ‘Het was voor klanten heel erg intimiderend. Het was allemaal op papier gezet alsof het een onafhankelijk kantoor was, maar het zijn gewoon advocaten in loondienst. Ik vind dat een bank een maatschappelijke functie heeft. Er wordt een eed afgelegd dat je alles in belang van de klant doet. Maar voor de klant is er geen enkel belang om onder Witte & Partners op te treden,’ aldus Bais.

Follow the Money publiceerde de afgelopen twee jaar ook over het fictieve ‘nepkantoor’. Vorig jaar bleek dat Rabobank aanpassingen heeft gedaan aan het briefpapier, meer gebruik is gaan maken van de al bestaande email-extentie @rabobank.nl en is het onderschrift aangepast.

Stille dood

Ondanks de wijzigingen blijkt Rabobank per begin dit jaar helemaal te zijn gestopt met het voeren van de naam Witte & Partners en heeft de bank het fictieve advocatenkantoor ook laten verwijderen uit het advocatenregister. Bais is tevreden dat ze na twee jaar aan de bel trekken eindelijk ‘gelijk’ heeft gekregen. ‘Toen ik hiermee begon zeiden advocaten om me heen van: “Nou ja, die naam bestaat al 20 jaar dus waar maak je je druk om?” Maar voor mij is het belangrijk dat het voor de klant duidelijk is dat het Rabobank is.’
Bais is tevreden, maar vindt wel dat Rabobank lang heeft gewacht met de afschaffing van de naam Witte & Partners. ‘Rabobank had direct het boetekleed kunnen aantrekken en zeggen: “Goed dat dit is geconstateerd. We hebben ons nooit gerealiseerd dat de communicatie intimiderend is. We stoppen er direct mee. Maar in plaats daarvan zie je dat Witte & Partners langzaam verdwijnt en dat een stille dood sterft.’ Bais is desondanks blij met het einde van Witte & Partners. ‘Een bank die een advocaat in loondienst heeft, moet daar gewoon duidelijk in zijn. Dat is het nu ook bij Rabobank. Dus prima.’

Rabobank woordvoerder Hendrik-Jan Eijpe bevestigt de naamsverandering. ‘“De naam Witte & Partners is op 1 januari 2018 veranderd in Rabobank Advocaten. Verder is er niets veranderd. Rabobank Advocaten is de aanduiding voor advocaten in loondienst van Rabobank. De bank laat zich daarnaast bijstaan door externe advocaten. De naam Witte & Partners is enkele tientallen jaren gevoerd, waarbij op het briefpapier duidelijk vermeld was dat de advocaten in dienst van Rabobank waren. Met de naamswijziging wordt dit nog verder verduidelijkt. Rabobank heeft de nieuwe naam van haar in-house advocaten uiteraard bij de Orde van Advocaten gemeld. De Orde heeft verder geen rol gespeeld in de naamswijziging.’