
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
Rabobank stopt stilletjes met omstreden verkoop renteswaps
Rabobank keerde eerder nog bonussen uit aan bankiers om de verkoop van rentederivaten aan kleine ondernemers te stimuleren. Maar nu verbiedt de bank die praktijken. Als één-na-laatste bank stopt ook Rabo nu met het verkopen van swaps aan kleine mkb'ers.
Bericht op website Rabobank, 18-02-2015
'De ondergrens werd verlaagd om de verkopen aan te jagen''Vroeger was een lening van een miljoen euro de ondergrens waarbij we derivaten verkochten', vertelt een oud-Rabo-bankier. 'Maar die grens is in 2008 verlaagd tot 500.000 euro om de verkopen aan te jagen.' De bankier vertelde eerder al aan Follow The Money dat Rabobank met sales targets en bonussen de verkoop van rentederivaten aan mkb'ers stimuleerde. Op die manier kwamen de complexe financiële producten ook terecht bij kleine ondernemers, zoals boeren en binnenvaartschippers.
Bittere strijd voor rechter
Voor de rechter vechten ondernemers en banken al jaren een bittere strijd uit over waar de rekening moet komen te liggen van de negatieve gevolgen van die renteswaps. Advocaten van de kleine ondernemers zeggen dat hun cliënten, waaronder boeren en binnenvaartschippers, de complexe materie achter een derivaat niet begrijpen en dat de bank het hun ook niet heeft uitgelegd. Banken ontkennen dat en krijgen in een flink aantal zaken ook de rechter aan hun kant. Dat maakt het opvallend dat Rabobank in het bericht van vorige week in een onopvallend bijzinnetje meldt dat er geen renteswaps meer worden verkocht bij leningen kleiner dan drie miljoen euro. Tal van ondernemers die klachten hebben ingediend, of naar de rechter zijn gestapt vanwege hun rentederivaat, zouden met het huidige beleid van Rabobank nu nooit meer een dergelijk product verkocht krijgen.'Rabo geeft impliciet aan dat swap geen mkb-product is'Een voorbeeld daarvan is de boer die vorig jaar een verstrekkende uitspraak van de rechter forceerde, waarin hij 60 procent van zijn swapschade van in totaal 271.306,19 euro vergoed kreeg. Hij zou met zijn lening van 1,25 miljoen nu nooit meer een derivaat hebben gekregen. 'Volgens mij geven ze met het verhogen van de ondergrens impliciet aan dat dit product eigenlijk geen mkb-product is', zegt de voormalig Rabobankbankier.
8 Bijdragen
michiel werkman
Na de trieste Brandpunt uitzending en de evenzo trieste Zembla voorbeelden heeft Rabobank ervoor gekozen om in plaats van het standaard 'wij herkennen ons hierin niet' een verklaring uit te geven. Daarin staan echter onjuistheden en onwaarachtigheden die wel duidelijk aan de oppervlakte zullen komen bij aangekondigde rechtzaken en in nieuwe gevallen waarmee benadeel
jefcooper
Mij lijkt dat hier een taak ligt voor branche organisaties.
Helaas zijn vele mensen heel dom.
Zo was lang geleden een dokter, die net medisch specialist was geworden heel blij, toen hij F 170.000 van de bank had 'gekregen', nog op een studentenkamer wonend schafte hij zich een zeegaand zeiljacht aan.
De rente was immers aftrekbaar.
michiel werkman
jefcooperBy the way. Het klachtenloket Kifid is alleen open voor ondernemers die de officiële klachtenprocedure bij de bank doorlopen hebben. Iets waarvan ik hierboven al betoogd heb hoe mis het daarmee is.
PeterO
michiel werkmanMolenaer
PeterOjefcooper
michiel werkmanLakeman heeft een procedure tegen de swap oplichting gestart, waarbij hij de namen van de klagers pas bekend wil maken, nadat de bank heeft verklaard geen tegenmaatregelen tegen de klagers te zullen nemen.
Het is op zich al treurig dat dit soort eisen gesteld moeten worden.
HJ
jefcooperLakeman gaat de klagers meer schade toebrengen dan dat hij iets gaat opleveren. Dat hebben wij gezien in de DSB zaak (veel van zijn klanten zijn nog woedend op hem) en recent in die pharma bio research zaak. Ook daar heeft hij flink bakzeil moeten halen. Dit dossier zal niet anders zijn. De man is enkel bezig met zijn eigen ego en heeft geen enkel oog voor zijn klanten.
jefcooper
HJHet toeschrijven van intenties aan iemand is altijd gemakkelijk.
In het geval ABN is de eis van Lakeman zeer voor de hand liggend.