
De Rabobank? Het is tijd voor een andere bank
Jochem de Bruin is niet meer. Ewald Engelen blikt terug op het zorgvuldig opgepoetste imago van de Rabobank dat vorige week definitief om zeep werd geholpen door de Libor-affaire.
We schrijven november 2008. Zojuist is de ene na de andere bankier van het zelf opgerichte voetstuk geflikkerd. De 'superarroganten' - ABN Amro, RBS, Fortis, Lehman Brothers - waren hun baan kwijt of ambtenaar geworden. De rest zat met shellshock aan het staatsinfuus en staarde dof voor zich uit. Wij burgers, stonden erbij en keken ernaar, en konden toen niet bevroeden dat we vijf jaar later nog steeds in een economisch rampgebied zouden ronddolen. Maar er was ook een handvol banken dat zonder staatssteun kon: Barclays, JP Morgan Chase, Deutsche Bank en onze eigen, fijne, vertrouwde Rabobank, de enige triple-A-bank van Nederland, de coöperatie die haar wortels had in de boerensolidariteit van Friedrich Wilhelm Raiffeisen en die in die dagen zwom in de kasreserves.
November 2008 was het debuut van 'Jochem de Broen': de blozende Rabo-bankier in confectiepak die overal ter wereld een sceptisch publiek stil kreeg met de heilige triple A. Met een mengsel van leedvermaak, triomfalisme en zelfspot presenteerde Rabobank zich in deze spotjes als lelijk bancair eendje dat zich tot prachtige witte zwaan had ontpopt. De pay-off: 'Het is tijd voor een bank die het anders doet, het is tijd voor de Rabobank.' Wie de crisis een beetje had gevolgd, wist al langer dat dit een leugen was. In 2008 had ook Rabobank staatssteun ontvangen - niet van de Nederlandse belastingbetaler maar van de Amerikaanse. Toen mammoetverzekeraar AIG werd genationaliseerd, heeft de Amerikaanse overheid zich tevens garant gesteld voor de verplichtingen aan buitenlandse banken. Zo ontving Rabobank 800 miljoen dollar op haar credit default swaps (zoek maar op).
En nee, dit is niet de schuld van een dertigtal zelfbenoemde Libor-sletjesEn al langer was bekend dat Rabobank als marktleider medeschuldig was aan de huizenzeepbel waar Nederlandse huishoudens nu al vijf jaar onder zuchten en waarvan sommige Rabobankiers (ik noem geen namen) het bestaan nog altijd glashard ontkennen. Sinds vorige week dinsdag weet iedereen het: Rabobank is een bank als alle andere, met een door en door verziekte bedrijfscultuur, een incompetente bedrijfsleiding en een tandeloos intern toezichtsapparaat - en Nederland is geen spat beter dan, zeg, Ierland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. En nee, dit is niet de schuld van een dertigtal zelfbenoemde Libor-sletjes. De aanklachten spreken van langdurige en wijdverbreide zwendel; nieuwe Rabobank-medewerkers werden vanaf dag 1 ingewijd in de oplichtingspraktijk; de Chinese muren tussen rentebepalers en handelaren waren non-existent; het interne toezicht was onderbemenst en stond laag in aanzien; en afdelingshoofden, divisiehoofden en bestuursleden hebben willens en wetens de oren en ogen gesloten. Het is tijd voor een andere bank...
17 Bijdragen
Oscar
(maar ik heb hem nog niet vaak zó hard uit zien halen)
Tammo ter Hark
Oscar
Tammo ter HarkTammo ter Hark
OscarOscar
Tammo ter HarkDe lading ellende die heden ten dag de pers bereikt is het topje van de ijsberg. Ondertussen wordt er van alles geschikt, wegverrekend en buiten de rechtszaal gehouden. De indruk dat de bankenwereld ernstig verrot is komt m.i. niet uit de lucht vallen.
Aandelen vind ik ook link, er zitten immers banken tussen. Na fix-verhalen over Libor en nu ook valuta sta ik er straks niet van te kijken dat er meer zaken 'spelen'.
Oude sok dan maar? Tsja, Waarom doet de kluizenmarkt het zo goed? Misschien toch je geld maar weer in bakstenen bewaren...
Tammo ter Hark
OscarToch vind ik het moeilijk te verteren dat mensen met mijn geld zichzelf verrijken en dan daarmee ongestraft kunnen wegkomen als ze ofwel de kluit bedonderen ofwel grote verliezen maken. Ze ondernemen met OPM (other people's money) en lopen geen risico's voor zichzelf. Dat voelt verkeerd.
jason
Tammo ter HarkOscar
Tammo ter HarkJe tweede punt gaat over beschadigd vertrouwen. Dat komt te voet en gaat te paard, stellen we nu vast. Ik heb ze gewogen, en te licht bevonden. En dan houd ik me nogal in.
Bobmalooga
Tammo ter HarkTammo ter Hark
BobmaloogaEmmef
Tammo ter HarkVoor sparen een nieuwe bank die geen geld creëert, maar het gespaarde geld ook daadwerkelijk uitleent. Op dit moment geldt voor alle banken: geld lenen = geld creëren (zolang niet afgelost) = devaluatie + rentelast = inflatie.
Maar het zal moeilijk worden, want politici zijn op de hand van de huidige financiële sector.
Speculaas
boer-breekt-klomp
Jacques Brocker
nieuwsbreker
jason
Voor mij ging de RABO al behoorlijk af door dat het de superintellectuele aan anabolen verslaafde wielerbendes zonodig moest sponseren. Zou wat van die spierverziekende chemische rotzooi doorgesiepeld zijn naar die Libor-sletjes?
Triodos any better?
Roland Horvath
De economie moet herdacht en anders geregeld worden oa met het oog op duurzaamheid. Het volgende geldt voor alle ondernemingen maar het is vooral van toepassing op - en nuttig voor banken: Rente en dividend moeten beperkt tot de stijging vh BBP, dat is mogelijk op de schaal vd EU: Geen interen op het vermogen vd lener, niet inflatoir, minder winstbejag, - hebzucht en - noodzaak tot materiële groei vd economie, minder hefboomwerking bij banken, kapitaal wordt minder vluchtig, een andere inkomstenverdeling tussen kapitaal en arbeid, de financiële economie
domineert de materiële economie minder, de rol vd beurs vermindert, geen excessieve vermogens als resultaat. Snel te realiseren.