
Rabobank is 's werelds grootste financier van de vleessector. ING komt op de 9e plaats. Nederland is na de Verenigde Staten tevens als land de grootste geldverstrekker van de vleesindustrie.
Dé politieke partij van de landbouwsector is het CDA en dé bank voor de agro-industrie is in Nederland sinds mensheugenis de Rabobank. Maar ook internationaal blijkt de Rabobank een megaspeler op agrogebied. In de vleesector is de boerenleenbank zelfs de grootste financier ter wereld van de vleessector, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Wakker Dier. Zij onderzocht de Nederlandse betrokkenheid van banken bij investeringen in de vleesindustrie. Daar blijkt uit dat Rabobank verreweg de grootste Nederlandse bank is wat betreft investeringen in de vleesindustrie. ING volgt op plaats negen.
Het woord 'investering' moet overigens met een grote korrel zout genomen worden; verreweg het grootste deel van de door Wakker Dier onderzochte investeringen bestaan uit het verlenen aan kredieten.
Na de Amerikaanse zijn de Nederlandse banken de grootste financier van de vleesindustrie.
Nederlandse banken hebben met name Amerikaanse vleesbedrijven gefinancierd(65.07% voor Rabobank). Opvallend genoeg is Nederland voor de Rabobank niet eens het tweede land qua grootte van financieringen. Voor Nederland (4.37%) volgen nog China (6.25%), Brazilië (6.04%) en Mexico (4.77%). Voor ING is Nederland na de VS wel de grootste markt. ABN Amro verdeelt haar financieringen in de vleessector over Nederland (89.67%) en Brazilië (10.33%)
In het rapport van wakker dier is vooral aandacht voor de investeringen van Nederlandse banken in buitenlandse vleesbedrijven. Deze bedrijven buiten Nederland heben vaak veel minder strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn. En dat terwijl zowel Rabobank als ING zich proberen te profileren als zeer maatschappelijk betrokken banken. Dit blijkt onder ander al uit de richtlijnen voor de ruimte per kippen die in kooien worden gehouden.
4 Bijdragen
tigger
pentecoste
tiggerbij elke instelling of bedrijf zitten mensen die de kluit belazeren.
voor zover ik de bank ken en er over heb gelezen is, is het meer een governance probleem. Onvoldoende controls, naïviteit en wegkijken: de traditionele rabo bankiers wilden zich gewoon niet met die activiteiten bemoeien.
Verder een gebrek aan gevoel voor risico: er is in te beperkte mate een risk awareness bij financiële instellingen. Dat komt vanzelf als ze beseffen dat ze om kunnen vallen. en als ze too big too fail zijn, dan zullen ze veel kapitaal en liquiditeit moeten aanhouden: dat heeft zijn prijs
Ik heb persoonlijk het meeste moeite met de hypotheken die rabo op zo'n grote schaal heeft geschreven.
tigger
pentecoste"In het rapport van wakker dier is vooral aandacht voor de investeringen van Nederlandse banken in buitenlandse vleesbedrijven. Deze bedrijven buiten Nederland heben vaak veel minder strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn. En dat terwijl zowel Rabobank als ING zich proberen te profileren als zeer maatschappelijk betrokken banken."
Ja dus, mijn bericht was on-topic.
Robert