Rabobank wil 'dicht bij gemeenschap blijven'

3 Connecties

Relaties

Financiële sector Rien Nagel

Organisaties

Rabobank
7 Bijdragen

De door schandalen geplaagde Rabobank probeert met een nieuwe raad van bestuur het vertrouwen van de klant terug te winnen. Ondanks het sluiten van talloze lokale filialen en geldautomaten, denkt Rabobank de 'dichtbij-bank' van Nederland' te blijven.

'Samen sterker, dat is het idee van coöperatief bankieren.' De slogan van de Rabobank sloot de afgelopen jaren niet echt meer aan bij de belevingswereld van de klanten. Zij vroegen zich verwonderd af hoe het kon dat de bank die zo voor 'samen' was, verwikkeld kon raken bij de grootschalige Liborfraude en daar een boete van maar liefst 774 miljoen voor kreeg opgelegd. Het imago van de betrokken kleinschalige bank lag aan duigen. Dat was niet voor niets. Buiten het zicht van het grote publiek ging ook de coöperatieve bank mee in de strijd der volkeren. De bank stampte eind jaren negentig een grote investment bank in Londen uit de grond en stapte met de overname van Bouwfonds groot in commerciële  projectontwikkeling. Ook Rabobank verkocht net als de andere grootbanken dubieuze renteswaps aan ondernemers. Kortom, Rabobank staat er niet best op. De nieuwe topman Wiebe Draaijer - eerder voorzitter van de SER - moet de nieuwe bank weer een nieuw en tegelijk oud en vertrouwd gezicht geven. Hij doet samen met een nieuw team aan bestuurders, waaronder de nieuwkomer Rien Nagel. Hij werd november vorig jaar vanuit het lokale filiaal in Winterswijk benoemd in de raad van bestuur en heeft dan ook als taak om de lokale banken te reorganiseren en tegelijk het lokale karakter te behouden. Maar hoe doe je dat? Dagblad Trouw volgde de Twent naar zijn geboortestreek en sprak met hem over de toekomst van zijn bank.

Reorganiseren

Die toekomst is er een van steeds minder lokale kantoren en geldautomaten, zo moet Nagel in het artikel toegeven. Heeft Rabobank nu nog bijna 800 kantoren, over 2 jaar zijn dat er bijna de helft minder. En ook het aantal geldautomaten blijft fors afnemen. Nagel meent dat er geen andere weg is. 'Als je alle bedrijven ziet wegtrekken uit een klein dorp, en er staat alleen nog die geldautomaat, dan moet je op een gegeven moment zeggen: dit gaat nergens meer over. Want die automaat staat daar niets te doen.' De noodzaak van lokale kantoren is in de afgelopen tien jaar enorm afgenomen. Ook in bankenland gaan de zaken in toenemende mate via internet, steeds vaker ook mobiel. Nagel: 'Om de bank en de huidige geldautomaten toch open en bereikbaar te houden heb je nu eenmaal meer schaalgrootte nodig.' En dat betekent nog meer kantoren sluiten en laten fuseren. En waar gaat dat naar toe? Nederland bestaat volgens de Rabobank in de toekomst uit ongeveer 100 regionale kernen. Volgens Nagel horen daar ook 100 regionale Rabobanken bij.
'Als alle bedrijven wegtrekken uit een klein dorp dan moet je zeggen: dit gaat nergens meer over'
Het inkrimpen en fuseren van lokale banken is niet alleen een kwestie van het volgen van de economische realiteit, maar komt ook door sterke druk vanuit de toezichthouder. Op aandringen van De Nederlandsche bank versterkte Rabobank Nederland in de afgelopen twee jaar haar grip op de lokale banken. Ze zette 43 lokale banken onder verscherpt toezicht, omdat ze de administratie niet op orde hadden, onvoldoende winst behaalden en te hoge kosten hadden. Het leidde tot verzet bij de lokale banken, die vonden dat hun macht teveel werd ingekrompen.

Dichtbij-bank

Nagel constateert in Trouw dat de trek van platteland naar de stad blijft doorzetten. Dorpen raken ontvolkt, bedrijven trekken weg en bewoners leven hun leven individualistischer dan vroeger. Hoe blijf je dan als bank 'dicht bij de gemeenschap', zoals Nagel dat noemt? Het blijft een lastig dilemma voor een bank die lokaal actief wil blijven, maar dat is volgens Nagel wel een ambitie die de bank moet hebben. 'Dat is het lot van de partij die dé dichtbij-bank van dit land wil zijn. Dat zijn we nog steeds, en dat blijven we ook in vergelijking met onze concurrenten.' Aan de andere kant liggen er kansen door de verregaande decentralisatie van taken van de landelijke overheid naar gemeentes en provincies. Mensen komen daardoor in de verdrukking en Rabobank zou hen kunnen helpen. Hoe zij dat gaat doen is voor Nagel ook nog niet helemaal helder.'Dat weten we nog niet precies. Maar dat er noden en behoeften komen is zeker.'