'Rabomedewerkers maskeerden mogelijk witwasoperaties in Amerika'

4 Connecties

Medewerkers van Rabobank hebben mogelijk geprobeerd om witwassen door Mexicaanse drugskartels te verhullen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Rabo zou gepantserde trucks hebben moeten inzetten om alle cash af te voeren. Grote vraag: gaat justitie deze zaak gebruiken om de Liborschikking te ontbinden?

Het is traditioneel een van de belangrijkste functies van een bankkantoor: een plek zijn waar je als rekeninghouder geld kunt opnemen en cash kunt storten. Normaal gesproken zijn die twee niet in evenwicht: er wordt veel meer cash uit de automaat getrokken dan er wordt gestort. Er moet dan ook eens in de zoveel tijd cash naar de filialen worden gebracht. Maar bij één filiaal van Rabo’s Amerikaanse dochter ging dat een beetje anders. Bij het filiaal in het Californische Calexico, bij de Mexicaanse grens, werd zoveel cash gestort dat de bank wekelijks een gepanserde truck moest inzetten om het overtollige geld weg te brengen, zo meldt persbureau Bloomberg.
Nieuwe details over witwaszaak
Alarmbellen gingen niet of nauwelijks af bij de bank, hoewel het grensgebied met Mexico bekend staat om zijn drugssmokkel en de infiltratie door Mexicaanse drugskartels. Werd hier misschien geld witgewassen? En moest de bank dat dan niet melden bij de Amerikaanse toezichthouder of de politie? Begin dit jaar meldde Bloomberg al dat de toezichthouder Rabobank op de korrel nam, omdat ze het vermoeden hadden dat de bank niet genoeg maatregelen nam om witwassen door klanten van de bank te voorkomen. Nu meldt het persbureau meer details over de zaak.

Rabo bouwt Californië af

Rabobank begon dertien jaar geleden met het opkopen van diverse banken in Californië, die opereren nu onder de naam Rabobank N.A. (RNA). In totaal heeft Rabo ruim honderd filialen in de Amerikaanse staat, en heeft een balans van ruim 8 miljard euro. In augustus maakte Rabo bekend drastisch te gaan snoeien bij RNA: alles wat niet met de agrarische sector te maken heeft, wordt afgestoten of afgebouwd. De bank schreef daarom 600 miljoen euro af op Californische dochter. Door de toegenomen regeldruk en de geringe schaalgrootte, waren die activiteiten niet meer lucratief, zo zeiden Rabotopman Wiebe Draijer en financieel bestuurder Bert Bruggink bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
'Te veel rapporten over verdachte transacties, kregen Rabo-medewerkers van hogerhand te horen'
Volgens Bloomberg wilde de Comptroller of the Currency, de Amerikaanse toezichthouder die toeziet op het tegengaan van witwassen, Rabobank N.A. in 2008 ook al op de vingers tikken. Toen liep het met een sisser af, meldt Bloomberg, onder meer omdat Rabo Laura Akahoshi aannam om orde op zaken te stellen. Zij was tot die tijd in dienst bij de Comptroller of the currency, waar zij opvallend genoeg onder meer toezicht hield op diezelfde Rabobank. In 2013 kreeg Rabo echter weer een tik op de vingers: de controles waren nog steeds niet op orde. Een bron meldt aan Bloomberg dat de Rabomedewerkers die verdachte transacties meldden, van hogerhand te horen kregen dat zij teveel rapporten schreven. Een andere bron stelt tegenover het persbureau dat er onderzoek wordt gedaan naar grote stortingen op een rekening van een familielid van een Rabomedewerker. De bedragen zouden niet naar behoren zijn gerapporteerd. Rabobank zou volgens Bloomberg op een gegeven moment drie van de negen compliancemedewerkers hebben weggestuurd vanwege bezuinigingen: de overgebleven medewerkers kregen het daardoor drukker en ook was er geen enkele compliancemedewerker meer gestationeerd in het grensstadje met Mexico waar de stroom aan cash met trucks moest worden afgevoerd.

Libor-schikking op losse schroeven?

Voor Rabobank kan de zaak wel eens pijnlijk gaan uitpakken. Volgens het persbureau wordt de bank niet zelf verdacht van witwassen (dat zou door klanten van de bank worden gedaan), maar zou justitie in Amerika wel aanwijzingen hebben dat bankmedewerkers het onderzoek hebben tegengewerkt door documenten achter te houden. Rabobank heeft juist steeds gezegd haar volledige medewerking te geven aan het onderzoek. De vraag is hoe serieus justitie dit opneemt: in de Liborschikking die Rabobank iets minder dan twee jaar geleden trof, stond een clausule dat de bank twee jaar lang geen zware misdaad mocht begaan, anders kan de schikking worden vernietigd. Volgens Bloomberg heeft justitie al gevraagd om die termijn van twee jaar te verlengen: donderdag 29 oktober loopt de termijn immers al af. Met de liborschikking van 774 miljoen euro kocht Rabobank vervolging af voor het manipuleren van belangrijke rentetarieven. Het zou niet de eerste keer zijn dat justitie in Amerika een Libor-schikking verscheurt. In mei van dit jaar gebeurde dat ook al met UBS. De Zwitserse bank hoefde in de eerste schikking geen schuld te bekennen aan het manipuleren van de Liborrente. Toen het Department of Justice constateerde dat de voorwaarden van de schikking waren geschonden, moest de bank in een nieuwe schikking alsnog schuld bekennen en 203 miljoen dollar betalen. Een woordvoerder van Rabobank zei maandagmiddag dat de bank geen commentaar geeft lopende het onderzoek van het Amerikaanse Department of Justice.