Rajoy: 'Noord-Europa moet groei stimuleren'

2 Connecties

Relaties

Europa Rajoy

Noord-Europa zal meer stimulerende maatregelen moeten nemen om Europa uit de crisis te laten komen aldus de Spaanse premier.

In een interview met de Financial Times vraagt de Spaanse premier Mariano Rajoy Duitsland en andere crediteurenlanden om te gaan stimuleren. Zuid-Europa zal flink gaan bezuinigen de komende jaren, wat een rem zet op de economische groei. Om de Europese economie toch nog een impuls te geven zal het Noorden meer moeten doen om de groei aan te jagen. “I think that in this moment, when there is a need for growth, those who are able to implement growth policies should do it,” zei Rajoy tegen de Financial Times. “What is clear is that you cannot ask Spain to adopt expansionary policies at this time. But those countries that can, should.” 

 

Een Spaans herstel zal in de komende jaren voor een groot deel van de export moeten komen. Als de Noord-Europese handelspartners de begrotingsteugels iets meer laten vieren zal in het rijke Noorden de import toenemen. Spanje profiteert van deze grotere afzetmarkt voor haar producten. De meeste handel vindt nog altijd binnen de Europese Unie plaats. 
 
Grafiek 1: Lopende rekeningoverschotten/tekorten in Crediteuren- en debiteurenlanden in Europa (Bron: Eurostat)
 
Een lossere begrotingsmoraal in het Noorden lijkt echter niet in de kaarten te zitten. Gister werd bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal voor het eerst is gaan krimpen door een scherpe daling van de investeringen. Voor Duitsland aanleiding om harder op de rem te trappen. Der Spiegel berichtte onlangs dat minister Wolfgang Schauble een geheim bezuinigingsplan aan het voorbereiden was om zich ‘voor te bereiden op een zwakker wordende economie’. Afgelopen dinsdag herhaalde Schauble nogmaals zijn wens om begrotingsevenwicht te behouden.