
Ralph Hamers treedt vandaag aan als nieuwe ceo van ING. Wie is deze Limburger die ING na puinruimer Jan Hommen weer een 'lonkend perspectief' moet bieden?
Een paar honderd ING-bankiers zijn op een zaterdagmiddag verzameld voor een peptalk. Het decor is een grote tv-studio, de spreekstalmeester luistert naar de naam Ralph Hamers. Vanaf de zeepkist volgt een opzwepend verhaal over het behalen van targets. Verkopers met een hoge omzet krijgen lof toegezwaaid en een dikke bonus, voor de achterblijvende bankiers is minder waardering, zo herinnert een van de aanwezigen zich, die jarenlang rechtstreeks met Hamers te maken had.
'De slechtst presterende districtsdirecteur werd op het podium geroepen en kreeg van Hamers een rode lantaarn uitgereikt. Die vent werd voor 300 man te kakken gezet, echt gênant.' Na afloop krijgen de ING-medewerkers een kaartje in de handen gedrukt dat ze moeten ondertekenen en afgeven – om hun commitment te tonen.'
Het is dan 2006 – Hamers is ceo van ING Bank – ruim voor de tijd dat het concern de hand moet ophouden bij de Staat. Het gaat om verkopen, veel verkopen gestimuleerd door bonussen, zo vertelt de inmiddels voormalig bankier. 'Er was onder Hamers een sterke commerciële salescultuur, die ver doordrong in de beloningsstructuur. Hij introduceerde het project Variabel Belonen. Hij wilde zelfs naar een verhouding 40/60 voor vast en variabel. Dat ging velen van ons te ver.'
Het is tekenend voor het verschil tussen de afgezwaaide bestuursvoorzitter Jan Hommen en zijn opvolger. ING krijgt een topmanager met veel operationele ervaring die niet zoals Hommen van buiten komt, maar juist één die volledig binnen het concern en de verkooporganisatie is opgegroeid. De van oorsprong Limburger werkt al sinds 1991 bij de bank. Ander opvallend verschil met Hommen is zijn leeftijd: Hamers is pas 47 jaar.
Daarna in 1999 begint een buitenlands avontuur als landenbaas Roemenië. Drie jaar later keert hij terug naar Nederland, treedt toe tot de directie van ING Nederland en krijgt het kantorennet onder zich – het opstapje naar de benoeming tot ceo van ING Bank. Vanaf 2007 doet Hamers weer volop internationale ervaring op, dat resulteert in zijn aanstelling tot ceo van ING België en Luxemburg, zonder overigens een woord Frans te spreken. Zijn enige affiniteit met België is het feit dat hij geboren is in Simpelveld, een stadje vlakbij de voerstreek.
Bron: ING
'ING was de afgelopen jaren met zichzelf bezig. Hamers moet weer perspectief op groei bieden'Jong bloed dus voor een onderneming die de afgelopen jaren vooral met zichzelf is bezig geweest. In ruil voor de staatssteun die de bank in 2008 ontving, eiste de Europese Commissie dat ING een vergaande herstructurering door zou voeren. De bank moest de bank- en verzekeringsactiviteiten splitsen, krimpen en onderdelen verkopen. Aan de vooravond van zijn pensioen, tekent Hommen in 2009 voor de klus. Onder zijn leiding betaalde ING al 10,1 miljard euro terug aan de Staat en werd voor bijna 23 miljard aan bedrijfsonderdelen verkocht. Er is unaniem lof voor de manier hoe Hommen dat heeft gedaan. Dankzij zijn back to basics-strategie is ING ook weer winstgevend. Maar het is volgens voorzitter Rob Eijt van ING’s centrale ondernemingsraad wel tijd dat deze ‘redder in nood’ vertrekt, zei hij tegen Het Financieele Dagblad. ‘Hommen heeft er niet aan gewerkt om het concern weer op te bouwen’, zegt Eijt. ‘En de tijd is echt aangebroken om een echte Europese strategie uit te zetten. Hommen is voor dat werk minder geschikt.’
Voor de buitenwacht een grote onbekende
Een bankier aan de wholesale kant van de bank geeft hetzelfde signaal af. 'De bank is veel kleiner en overzichtelijker dan vijf jaar geleden, klaar voor de nieuwe realiteit. Nu is het de opdracht voor Hamers om weer een lonkend perspectief te bieden, een perspectief op groei.' Dat de veertiger zijn interne concurrenten voor de positie – Koos Timmermans en Eli Leenaars, volgens hardnekkige geruchten – op afstand hield, verbaast hem niet in dit licht. 'Die andere twee zijn ook heel capabel maar missen wat Hamers wel heeft: charisma.' En zo krijgt ING een bankier die ervaring heeft in vrijwel elke divisie van ING, maar voor de buitenwacht een grote onbekende is. Interviews zijn schaars, en de vraaggesprekken die er wel zijn onthullen weinig over zijn werkwijze. Wat we wel weten is dat van oorsprong econometrist zijn loopbaan begon bij ING in 1991 als relatiebeheerder Global Clients en werkte de daaropvolgende acht jaar als hoofd van mediafinanciering en als risicomanager bij Global Lending Risk Management. 'Hij heeft het klassieke bankieren gedaan, weet veel van kredietrisico en hij kent de klanten', zegt de wholesale bankier.
Onderhandelen met Jeroen Dijsselbloem
Naast het ontwikkelen van dat 'lonkende perspectief' staat de nieuwe chef nog een grote klus te wachten: de beursgang van verzekeraar Nationale Nederlanden. Operationeel is de verzekeraar al helemaal afgescheiden, nu is het tijd investeerders warm te maken voor een aandeel Insurance Europe. Die zullen angst voor claims moet afschudden, want voor de verzekeraar is de woekerpolisaffaire nog niet ten einde. In andere uren moet Hamers onderhandelen met minister van financiën Jeroen Dijsselbloem over de verkoop van de Amerikaanse Alt-A hypotheekportefeuille van ING. Daar maakt de staat nu een mooi rendement op, en verzekert ING van staatsbemoeienis. Vanzelfsprekend wil de bank graag weer geheel baas in eigen huis zijn, maar Dijsselbloem weigert vooralsnog de portefeuille te verkopen, ook al wacht er een flinke winst. Voor deze baan met grote verantwoordelijkheden krijgt Hamers een salaris van 1,27 miljoen euro; minder dan Hommen en geen bonus. Dat moet deze voorstander van variabel belonen haast wel steken. Met medewerking van Jessica de Vlieger. CV van Ralph Hamers:
18 Bijdragen
goldfinger
Het was in deze jaren dat de ING heel veel Troep zou verkopen/pushen aan (kleine) ondernemers. Zo was er het Verzekerd MK: een 25 jarige hyp.lening aan het MKB voor een bedrijfspandje. Aflossingsvrij! maar dan wel een polis eraan gekoppeld. Er zijn nu dus MKB bedrijven die zo'n polis op hun balans hebben staan. FTM: ga daar maar eens in spitten. Sluit mooi aan bij de Woekerpolissen. Je moest gewoon deze polissen verkopen, of het nou goed advies was of niet.
De targets werden elk jaar makkelijk 20% hoger gesteld. Niet reeel in een economie die toen al matig groeide. Maar Hamers had daar geen gehoor voor. Meedoen of ophoepelen. Door die bonussen kreeg je collega's die gingen valsspelen. Ik had een collega die won een reisje buitenland als verkoper van de maand of zoiets. Later bleek hij enorm gesjoemeld te hebben en werd ontslagen. Maar dat was dus later. Gedurende die tijd werd je dus vergeleken met die types. Erg stressvol.
Het moet ook stressvol zijn geweest voor Risk Management. DIe lui werden gepushed om kredieten goed te keuren die eigenlijk niet konden. Maar ja commercie ging voor bij Hamers. Uit die tijd stammen veel bleeders die in deze tijden pas naar buiten komen.
jan-hein strop
goldfingerJules
David
EricSmit
DavidGroet,
Eric Smit
De waarheid
EricSmitIk bedoel, dit is een redelijk opruiende site onder het mom van 'objectiviteit'. Maar die is in werkelijkheid ver te zoeken. De geur van pus die van jullie site afkomt en wordt verspreid door een hoog gehalte van journalisten vrindjes die elkaar de bal toespeelt en ook dekt. Tenenkrommend en al net zo verwerpelijk als het 'old boys' network waar jullie zo veel problemen mee hebben. Jullie doen en zijn dus feitelijk hetzelfde wat je je 'tegenstander' verwijt !
Vooropgesteld ik heb niets tegen of met de heer Hamers en ken hem ook niet persoonlijk. Maar om iemand nou gelijk te diskwalificeren voor de sales mentaliteit uit 2006 en hem daarvoor dat imago toe te dichten is wel heel erg kort door de bocht en suggestief. Deze sales mentaliteit was toen misschien ook agressief maar was redelijk gemeengoed destijds.
Maar blijkbaar helpt deze vorm van journalistiek je om je persoonlijke frustratie te verwerken oid.
EricSmit
De waarheidOm te beginnen plegen we hier elkaar zoveel mogelijk bij naam en toenaam aan te spreken. Wel zo beleefd en transparant. Ik heb dan ook weinig op met anonieme reacties, maar zo nu en dan maak ik er een punt van om de kritiek - hoe suggestief en gezocht die in uw geval ook is - te weerleggen of er een weerwoord op te geven.
We denken dat het belangrijk is om de achtergronden van een nieuwe - tevens zeer onbekende - ceo van de grootste bank van Nederland te kennen. Daar hebben we iets zinnigs over te zeggen, iets dat nog nergens anders is gepubliceerd. Daar laat ik het nu even bij.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
De Waarheid
EricSmitMijn kritiek is niet meer suggestief dan jullie artikelen. Maar komt blijkbaar ongelegen. En natuurlijk kritiek krijgen is nooit leuk.
Maar dit broddelwerk kun je toch niet serieus nemen dat iemand wordt afgerekend op een werkwijze uit 2006, wat in dat tijdsbeeld niet ongebruikelijk was en ook bij die functie hoorde ? Of het goede smaeck is ben ik met u eens, maar om iemand gelijk dat etiket op te plakken is niveau Story etc. Of is dit de door jullie zo opgehemelde 'onderzoeks' journalistiek ?
En dat is tegelijk waar ik me bij jullie artikelen aan stoor. Alles is er op gericht om het kapitalisme in een kwaad daglicht te plaatsen. Onder of boven de gordel, waar of niet waar, suggestief en niet objectief.
Jammer !
Met vriendelijke groet,
Frank
EricSmit
De WaarheidKritiek krijgen is prima. Nemen we dagelijks in ontvangst en we proberen er ons voordeel mee te doen.
Ik zou graag nog een stuk onderbouwde kritiek van je ontvangen.
Overigens is niet alles wat je bij ons aantreft 'onderzoeksjournalistiek' dat is onmogelijk. Op dit bovenstaande artikel hebben we - zoals je hebt kunnen lezen - de nodige bronnen geraadpleegd.
Voorts: we zijn zeker niet antikapitalistisch, integendeel.
En objectiviteit bestaat niet. Onafhankelijkheid wel.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
De Waarheid
EricSmitMisschien lees je daar over heen. Ik reageer nu op dit artikel, maar dit had net zo goed ergens anders kunnen staan.
Het beeld wat jullie schetsen van R.Hamers is opruiend. Om iemand te veroordelen op iets wat hij 7 jaar geleden heeft gedaan en toen niet als afwijkend werd ervaren.
Na 2007/2008 is de wereld definitief veranderd. Met het gedrag van voor deze jaren kom je nu terecht niet meer weg. Dan is het toch goedkoop scoren met zo'n artikeltje. Dat is mijn kritiek. Het is leunstoel management in het kwadraat, lekker makkelijk. En dat kom ik in veel te veel artikelen van jullie terug.
Je zegt dat jullie niet antikapilistisch zijn, maar de ondertoon in veel artikelen doet toch echt anders vermoeden.
Ergens tegenaan trappen is het makkelijkste wat er is en dan ook nog eens jaren later. Net zo met die renteswaps story. Dat iemand uit de sector met een jank verhaal komt om eerst binnen die dezelfde sector zijn zakken te hebben gevuld is toch volstrekt ongeloofwaardig.
Ik zou het bijzonder knap van jullie vinden als je misstanden signaleert, op welk terrein dan ook, daaraan gekoppeld een oplossing of wat dan wel zou moeten gebeuren.
Maar misschien val je dan als nieuwssite minder op als je de neersabel mentaliteit laat vallen. Zou kunnen ja. Zo zie je maar onafhankelijkheid bestaat ook al niet.
Groeten en succes,
Frank
EricSmit
De Waarheid'Opruiend?' Nee, je bent boos en je leest niet goed. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit citaat over Hamers: ‘Hij heeft het klassieke bankieren gedaan, weet veel van kredietrisico en hij kent de klanten’. Ook suggestief?Helemaal Story of Privé?
Het blijft hoe dan ook van belang dat journalisten kijken naar wat iemand in zijn loopbaan gedaan heeft, zeker wanneer het iemand als Hamers betreft. Als blijkt dat de man in zijn leven als bankier een pure verkoper was die bovendien zeer bonusgericht was, dan moeten wij dat vertellen. Het zijn feiten die het grote publiek nog niet kent.
Het hele punt is dat in de bancaire wereld er nog niet zo heel erg veel is veranderd, waar het de mentaliteit van de heren en dames betreft. We verschillen dus van mening. Daarom zijn wij van plan om ook in de toekomst zonder enige terughoudendheid de ontwikkelingen binnen die door de staat gesubsidieerde sector (heel kapitalistisch!) te belichten. Je kunt er kennis van nemen, maar niemand zal je daartoe verplichten.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
De Waarheid
EricSmitWelnee, joh. Erger me alleen kapot aan je hoogdravende toontje over deze site. Laat me dit toelichten. a) Inhoudelijke kennis van de financiële sector van auteurs is zeer matig. Daardoor hoog gossip gehalte en hearsay. Alleen Robin Fransman steekt met kop en schouders boven iedereen uit. Dit is vrijwel de enige auteur die en kennis van zaken koppelt aan gedegen conclusies zonder gedreven te worden door jalouzie en revanche gevoelens.
b) De negatieve grondhouding. Liever een stuk over Ralph Hamers met een negatieve ondertoon dan een positief artikel over Jan Hommen over wat hij allemaal betekent heeft voor de BV Nederland. Dat alles onder het mom van 'het volk moet weten wie de nieuwe CEO van ING is'. Wat een bullshit. Altijd dat negativisme, bah ! Daarom zou ik het eerder een mentaliteits verschil willen noemen dan meningsverschil.
Want lezers hebben ook recht om kennis te nemen van de drijfveren van de journalisten, veelal gebaseerd op afgunst.
Maar sterkte met de heksenjacht !
Met vriendelijke groet,
Frank
EricSmit
De Waarheid'Heksenjacht', 'afgunst', net als in je andere reacties ('opruiing' 'pus') laat je je kennen als een iemand die overloopt van ressentiment en liever met modder smijt dan met argumenten komt. Ik verwacht meer van iemand die begint met zichzelf 'De Waarheid' te noemen. Is dat hoogdravend? Best, dan is dat maar zo.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
goldfinger
EricSmitik heb al eerder gereageerd op dit artikel. En ja die ervaringen stammen uit de tijd voor 2008.
Echter dit neemt voor mij niet weg dat een persoon Hamers die het in die tijd dus gewoon anders zag dan veel ING'ers, nu wel de CEO is. Hij komt dus weg met grove 'fouten' uit die periode. En dat is nu juist wat mij zo verbaasd. Feitelijk zijn mede door zijn commerciele drang en scoringsdrift veel slechte produkten en risicovolle kredieten aan de man gebracht. Veel meer dan waar feitelijk een 'normale behoefte'aan was bij het MKB en bij Hypotheken. DUs mede met zijn gedrag heeft hij ook ING versneld de vernieling in geholpen, en ook veel mensen met hypotheken, en personeelsleden van ING die dit 'moderne verkoopproces' niet bij konden of wilden benen.
Een CEO is iemand die ook de maatschappelijke belangen ziet, meeweegt. Iemand die verder kijkt dan zijn eiegn carrierepad of bonus. En juist dat heeft Hamers nooit laten zien, althans wij hebben dat nooit gezien van hem.
Dus misschien wordt hij wel een goede CEO voor de aandeelhouders, maar dan zijn we dus weer terug bij waar ING voor de crisis stond, alleen een stuk kleiner. Maar nu alweer horen we de geluiden over groei, expansie etc.
Het doet mij denken aan de tijd toen Groenink de opvolger werd van Jan Kalff bij de AA.
Vast Goed
goldfingerJelmer
Ben Wokke
mij denken aan dat kleine Engelse knulletje dat toen bij Saddam Hoessijn op schoot zat. Net als de andere leden van de OR ING : Puppets on a string! Een Bankier verliest wel zijn haren maar niet zijn streken!
ralph
rente op zakelijke spaarrekening is laagste van alle banken. Scheelt maar liefs 0.5%.
En dat toch al idioot hoge salaris maar omhoog. Bah bah.