Rapper claimt miljoenen van investeerder Keilman

Een televisieformat is het onderwerp van een fel gevecht dat voormalig rapper Antony Haynes tegen investeerder Henk Keilman voert.

Minimaal 3,5 miljoen euro eist de voormalige rapper Antony Haynes van investeerder Henk Keilman (columnist van FTM). De Brit meent dat hij door het toedoen van Keilman schade heeft geleden. Haynes zou aanspraak kunnen maken op de rechten van een televisieformat en de inkomsten uit onder andere merchandising. De Brit was samen met zijn vrouwelijk partner Laila Kricha met het bedrijf Eyecandy actief in de wereld van de muziekvideomodellen. Het in eerste instantie bij Endemol ontwikkelde format zou een talentshow worden rond videomodellen worden met veel 'face, tits and ass'. Ofwel, 'America's Next Top Model on steroids', zoals Haynes het zelf ooit verwoordde.

Het televisieformat dat in 2007 door het bedrijf 2WayTraffic verder werd ontwikkeld flopte in een vroeg stadium. Keilman verloor er volgens zijn advocaat Hans Koets uiteindelijk 4,5 miljoen euro op. Haynes wil niettemin geld van Keilman en enkele (voormalige) managers van het Hilversumse entertainmentbedrijf 2WayTraffic zien. 
 
Koersmanipulatie
Gisteren stonden de partijen in de Amsterdamse rechtbank tegenover elkaar. Haynes' advocaat Chris de Bres hield een complex verhaal over hoe zijn cliënt was benadeeld. Volgens hem had zijn cliënt het format ontwikkeld en was het format niet geflopt maar uiteindelijk 'de nek omgedraaid'. Het bedrijf Eyecandy was eigendom van Keilman en was deels eigenaar van de rechten op het format. Het bedrijf Eyecandy werd in 2008 opgeheven. Volgens Haynes ten faveure van het Hilversumse entertainmentbedrijf 2WayTraffic dat daarmee op een kunstmatige wijze de beurskoers zou hebben gesteund. Een zware aantijging. Daarmee stelt Haynes immers dat het management van 2WayTraffic - waarvan Keilman grootaandeelhouder was - aan koersmanipulatie heeft gedaan.
De Bres anticipeerde in zijn betoog dan ook al op de kritiek. 'Wildwestverhalen?', vroeg hij zich af. 'Dat kan best. In Wildwestverhalen lopen cowboys rond en ik zie hier cowboygedrag'. 
 
Lasterlijk
Volgens Keilmans advocaat Hans Koets had De Bres 'teveel mislukte thrillers' gelezen. 'Haynes had geen rechten op het format en was zelfs geen aandeelhouder van Eyecandy', zei Koets. 'Het is simpel: Haynes en zijn partner Kricha hebben er niets van gemaakt en het programmaformat sloeg niet aan. Nu slaat hij wild om zich heen'. Voor de 'lasterlijke' stelling dat Keilman met 2WayTraffic de beurskoers zou hebben gemanipuleerd is volgens Koets 'geen snipper bewijs' te vinden. 'De hersengymnastiek van Haynes is onnavolgbaar. Het verhaal barst van de onjuiste en onbegrijpelijke punten en zijn vorderingen zijn dan ook volstrekt ongefundeerd'.
Keilman, die gisteren niet aanwezig was, doet de claim van Haynes af als 'volkomen onzinnig'. 
 
De Bres denkt niettemin dat hij een zaak heeft: 'Mijn cliënt vertelde me eens dat Henk Keilman hem het volgende had gezegd: "Antony I will make you a millionaire". Hij zou hem graag willen terugbellen met het bericht "Thank you for keeping your promise'.