
Rapport Europese Commissie over 'verdieping van de muntunie' heeft diepgang van een surfplank
Op 31 mei 2017 publiceerde de Europese Commissie (EC) haar Reflection Paper. Een 40 pagina’s tellend rapport ‘ter verdieping van de Economische en Monetaire Unie’ dat past in de reeks die begon met het ‘Plan der Vijf Presidenten’ en het witboek over ‘De Toekomst van Europa’. Bedoeld als discussiestuk over de toekomst van de euro en de eurozone, roept het op tot een reactie. Jean Wanningen beantwoordt die oproep.
Een lofzang op de euro, de eurozone en zichzelf. Zo kan dit EC-rapport kortweg worden samengevat. Die lofzang begint al direct vanaf de allereerste alinea, waar de munt gerelateerd wordt aan de vrijheid, kansen en het betaalgemak die we in de Europese Unie (EU) met elkaar genieten dankzij de euro.
Tegelijkertijd constateert de EC terecht dat er sprake is van een schrijnend gebrek aan vertrouwen. Binnen de lidstaten zelf, tussen de lidstaten onderling, en vooral ook tussen de Europese instituties en haar burgers. Maar in plaats van dat dit leidt tot ernstige zelfreflectie over de invoering van de politieke munt, komt de Commissie tot het oordeel dat de muntunie zo spoedig mogelijk ‘vervolmaakt’ moet worden. Er is geen tijd te verliezen!
Critici vrezen dat het pad naar een volledige schuldendeling binnen de eurozone wordt geëffend
Alles wordt in dit rapport uit de kast gehaald om de euro en daarmee de eurozone te redden. De gemeenschappelijke munt wordt beschouwd als de belangrijkste verworvenheid om tot diepere economische en politieke integratie te komen – de vurigste wens van de technocraten uit Brussel. Gesproken wordt over een opwaardering van de eurogroep, door deze een formele status te geven en door haar een full time en bezoldigde voorzitter te geven. Nu is dat nog een onbezoldigde baan, die Dijsselbloem ernaast moet doen, maar het is de bedoeling dat die functie permanent wordt en daar hoort – uiteraard – een passende beloning bij. Mogelijk kan de functie zelfs worden opgewaardeerd naar een heuse ‘Minister van Financiën van de EU’, zo schrijft de Commissie.
Schuldendeling
Maar dit is nog lang niet alles. Een ander voorstel van de Commissie is om zogeheten Europese Safe Bonds uit te geven. Dat zijn samengebundelde staatsleningen van ‘zwakke’ en ‘sterke’ landen, analoog aan de subprime hypotheekproducten die in 2007 de val van Lehman Brothers inluidden. Het roept vraagtekens op waarom de Commissie, tien jaar na die financiële crisis, alsnog met dergelijke structured financial products wil beginnen.
Critici vrezen bovendien dat met de introductie van deze zogeheten ESBies het pad geëffend wordt naar een volledige schuldendeling binnen de eurozone. De Duitse wetenschapper Markus Kerber verwoordde die vrees zo: ‘ESBies are a thinly veiled attempt to prepare the way for full-fletched common debt liability.’ Hij voegde er nog aan toe dat dit idee het beste direct naar de prullenbak verwezen kan worden.
Het rapport staat bol van zeer stellige beweringen, die nauwelijks of niet worden onderbouwd
Wie wél een groot voorstander van de plannen is, is de nieuwe Franse president Emanuel Macron. Het is evenmin een geheim dat hij voorstander is van een eigen eurozone-minister en dito eurozone-begroting. De Commissie stelt met zijn hartelijke goedkeuring ook voor om een aparte eurozone-Treasury op te richten, die naast het bewaken van de begroting tot taak heeft de uitgifte van de toekomstige ESBies te coördineren.
En tot slot wil de Commissie nog dat het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), het 500 miljard grote permanente noodfonds van de eurozone, opgaat in een Europees Monetair Fonds, analoog aan het IMF. In 2025 zou de eurozone als entiteit ook lid moeten worden van het IMF. In de beoogde plannen komen niet alleen nooddruftige lidstaten in aanmerking voor financiële ondersteuning, maar mogelijk ook individuele banken die vallen onder de Bankenunie.
Dit hele reflectie paper ademt ‘TINA’: There Is No Alternative. Het rapport staat bol van zeer stellige beweringen, die nauwelijks of niet worden onderbouwd. Een paar voorbeelden: ‘We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot de volgende crisis zich aandient, we moeten nú handelen’ (‘But we simply cannot wait for another crisis before finding the collective will to act’). En: ‘Verdere integratie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het financiële systeem toekomstige crises kan weerstaan’ (‘Further integration is necessary to ensure the financial system can safely withstand any future crisis’). Of deze: ‘Een sterkere EMU kan er alleen komen als lidstaten aanvaarden dat er meer competenties en besluiten worden gedeeld met betrekking tot eurozone aangelegenheden, gebed in een gemeenschappelijk wettelijk kader’ (‘A strong EMU can only happen if Member States accept to share more competences and decisions on eurozone matters within a common legal framework’).
Er is niemand die betrokkenen ter verantwoording kan roepen
Let op het woordje ‘gedeeld’, waar bedoeld wordt ‘overgedragen’. Wensen worden aldus als feiten gepresenteerd en hiermee betoont de Commissie zich van een weinig zelfreflectieve kant. En daarmee klinkt haar oproep tot een genuanceerde gedachtewisseling tamelijk hol.
Bodemloze geldput
De huidige impasse en gebrek aan vertrouwen in de euro en de instituties die haar vormgeven wordt dus door de Commissie benut om een heuse vlucht naar voren te bepleiten. Met het met belastinggeld gevulde ESM als bodemloze geldpot voor failliete landen en banken. En een ESM dat zich aan werkelijk élke democratische controle onttrekt. Niet alleen genieten de gouverneurs (de ministers van Financiën van de eurozonelanden) immuniteit, hetzelfde geldt voor het ongekozen bestuur. Er is dus niemand die betrokkenen ter verantwoording kan roepen. De schematische afbeelding op pagina 16 van het rapport maakt dat in één oogopslag duidelijk:
En de burger dan? Hebben de burgers van de eurozone en de hun vertegenwoordigende nationale parlementariërs nog iets te zeggen? Daarover uit het rapport zich in mistige bewoordingen. Het spreekt van de noodzaak tot grotere transparantie en verantwoording, van een ‘breed gedragen consensus’, maar hoe dat dan precies vormgegeven moet gaan worden blijft vaag. Het rapport spreekt van verantwoording aan het Europees Parlement, dat echter een notoire applausmachine is van de Commissie. En het spreekt over een inbreng van bestaande parlementaire Commissies, zoals de ECON-commissie. En de leden van de eurogroep – de nationale ministers van Financiën – hebben immers toch een verantwoordingsplicht aan hun nationale parlementen? Het riekt allemaal sterk naar slagers die hun eigen vlees moeten keuren.
Toediening van hetzelfde medicijn zal de ziekte niet genezen
Samenvattend is dit voorstel van de EC een sterk pleidooi voor een door een Europese politieke unie geleide Planeconomie met een goed oog voor de belangen van het grote bedrijfsleven, ook al wordt met zoveel woorden geschreven dat het vooral bedoeld is om de belangen van het midden- en kleinbedrijf te waarborgen en de groeiende verschillen tussen de eurozone lidstaten tegen te gaan. Sinds de invoering van de euro zijn die verschillen niet kleiner geworden, zoals de bedoeling en voorspelling was, maar juist groter.
Wensdenken
En juist daarom zijn deze ideeën geen oplossing en niet constructief. Als hiervoor al een maatschappelijk draagvlak zou zijn, kan een politieke unie uitsluitend slagen indien de nationale economieën hebben bewezen onderling duurzaam convergent te zijn. Het was vorige maand nota bene ECB-president Mario Draghi zelf, die in ons parlement verklaarde:
‘We can’t have a union with divergent countries. And we can’t have a union where you have permanent debtors and permanent creditors. There has to be convergence!’
En daarvan is dus in de verste verte geen sprake, ook niet na implementatie van deze voorstellen. We hebben gezien wat voor een ravage de Europese eenheidsmunt de laatste tien jaar heeft aangericht in de onderling zo uiteenlopende eurolanden.
Desondanks meent de Commissie dat met de implementatie van dit plan de verschillen kleiner worden. Dat is puur wensdenken, gebaseerd op een aantoonbaar gefaalde dogmatische ideologie van de ‘ever closer union’ van de Europese politiek-bestuurlijke elite. Er is geen enkele aanleiding om te verwachten dat toediening van meer van hetzelfde medicijn de ziekte geneest, dat getuigt van een enorme tunnelvisie. De EC heeft een ronduit belabberd trackrecord als het gaat om voorspellingen, die na verloop van tijd steevast veel te optimistisch bleken te zijn. Bovendien, zie Mario Draghi, zijn de onderlinge nationale economieën veel te divergent om financiën en beleid op een grote hoop te gooien.
Herverdeling armoede
Met dit plan wordt de welvaart in de eurozone niet verhoogd maar de – als gevolg van de one-size-fits all structuur van de eurozone – toenemende armoede alleen maar herverdeeld. Er zal daarmee een overdracht plaatsvinden van welvaart van de sterke landen (Duitsland en Nederland) richting zwakke eurozone landen (Zuid- en deels ook Oost-Europa). Staats- en bankenschulden worden gedeeld, inclusief de Non-Performing Loans (NPL), waarvan Frankrijk en Italië de helft voor hun rekening nemen. Voegen we Spanje daaraan toe dan is het percentage zelfs driekwart van álle Europese NPL.
Het is dus niet vreemd dat de Macrons van deze wereld groot voorstander zijn van dit plan. Angela Merkel lijkt inmiddels door de knieën te gaan nu zij heeft gesteld dat Duitse (en daarbij vanzelfsprekend ook Nederlandse) betalingen aan Frankrijk niet onredelijk zijn om daar de financiële lasten te verlichten. En de invloedrijke Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is nu voorstander van een Europees Monetair Fonds.
Het valt te hopen dat Nederland bij de les blijft, maar helemaal gerust kunnen we daarop niet zijn. Ondanks zijn retoriek voor de Nederlandse bühne tekent juist Mark Rutte altijd bij het Europese kruisje.
78 Bijdragen
Mz59 7
Dat klopt niet. De ministers van Financiën kunnen door hun eigen regering ter verantwoording worden geroepen, en b.v. hun gouverneursjob verliezen.
Het punt is dat nationale regeringen ondanks de EU zelf ook aan de macht willen blijven. Dan krijg je dit soort situaties. De leden van het Europese Hof worden ook niet direct-democratisch gekozen. Willen we een Europese eenheid of niet? Dat is een politieke keuze, niet alleen een financiële. Lijkt op de unificatie van de USA: het Zuiden heeft nog geprobeerd zich af te scheiden (Civil War) maar dat is mislukt. Ook in deze blog is weer sprake van "de elite", zie https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/06/lenin-white-house-steve-bannon
bps 12
Mz59Hoe groot acht jij de kans en enig effect?
Jean Wanningen 6
Mz59Mz59 7
Jean WanningenHet is wel waar dat beslissingen over het ESM niet per referendum worden vastgesteld, dat zou ook niet werkbaar zijn. Artikel 9 is natuurlijk nodig om de ESM te laten functioneren.
Jean Wanningen 6
Mz59Mz59 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Mz59Mz59 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Mz59Arjan 7
Jean WanningenDe oorzaak daarvan is gelegen in het feit dat politici moeilijk de verleiding kunnen weerstaan om niet te kiezen voor de korte termijn. Ze staan onder grote druk van haar achterban en is in concurrentie met opkomende populistische partijen die de bevolking gratis bier belooft.
Waar komt die hoop toch vandaan dat landen de verleiding kunnen weerstaan om met valutakoersen te spelen? Al voor de euro vielen de landen over elkaar heen dat hier misbruik van werd gemaakt.
Nu begreep ik van André dat niet landen zelf de valutakoersen moeten gaan aanpassen, maar de ECB.
De ECB zou dat dan op basis van een mandaat moeten doen, net zoals ze nu ook op basis van haar mandaat monetair beleid uitvoert. Daar zullen veel mensen blij mee zijn, nog meer mandaat naar de ECB, maar goed.
Ik heb die artikelen van André gelezen waar de uitgangspunten staan waarop die valuta-aanpassingen moeten plaatsvinden. Maar hoe goed ook bedoelt, ik word er niet gelukkig van. Want de ECB zou dan op basis van onderliggende cijfers moeten bepalen of de koers dient te worden aangepast. Met slecht beleid betekent dit dus dat de ECB steeds de koers obv dat mandaat moet aanpassen. En dat is nu net wat we niet nodig hebben. We dienen een sterk mechanisme te hebben dat landen elkaar kunnen dwingen om maatregelen te nemen om orde op zaken te stellen.
En dan zijn we weer terug bij de huidige situatie: dat mechanisme om elkaar te kunnen corrigeren (wat niet slechts nodig is bij Andre zijn concept maar ook in de huidige eurozone) kan slechts als Europa daar ook meer invloed op heeft. André zijn concept is niet de oplossing, de oplossing is duidelijke afspraken maken, je daar aanhouden, en elkaar corrigeren als men zich niet aan afspraken houdt.
André ten Dam 5
ArjanIndien deze landen dan deelnemen aan een gemeenschappelijke markt zijn er monetaire instrumenten noodzakelijk om iedere nationale economie optimaal te kunnen laten functioneren: wisselkoersen en rente op nationaal vlak. Elimineer je deze monetaire instrumenten, zoals in de eurozone is gebeurd met de invoering van de eenheidseuro in 1999 (een vaste/niet-aanpasbare onderlinge wisselkoers en een gelijke rente voor ieder land), dan krijg je ongelukken. Zoals we hebben kunnen zien zowel in de zogenoemde zwakkere als in de sterkere landen: one-size-fits-none!
Kortom, indien er geen sprake is van voldoende onderlinge economische convergentie moet je niet beginnen aan een 'one-size-fits-all' montetaire unie. En mocht je daar onverhoopt al mee zijn begonnen (zoals in 1999 met de euro, dom-dom-dom) en de boel loopt vast (zoals begin 2010 in de eurozone) dan moet je daar a.s.a.p. mee stoppen.
We moeten dus (terug) naar een systeem van wisselkoersen en rente op nationaal vlak, hoe dan ook. 'The Matheo Solution (TMS)' doet dat dan op een innovatieve maar eenvoudige wijze waarbij de voordelen van een gemeenschapsmunt worden gecombineerd met de noodzakelijke monetaire flexibiliteit van nationale munten, terwijl tegelijkertijd de nadelen van beide systemen worden geëlimineerd.
bps 12
ArjanDe tucht van de markt was zo'n sterk en corrigerend mechanisme.
De markt is de verzameling van economische deelnemers in een gemeenschap.
In 'de markt' is niemand hoofdelijk verantwoordelijk voor dwingende correcties.
Iedere marktdeelnemer is gelijkelijk verantwoordelijk voor correcties, incl. de partij die gecorrigeerd wordt.
'De markt' is een soort onafhankelijke derde.
Sinds de €uro is 'de markt' beperkt, zo niet uitgesloten van invloed.
In het TMS concept is dan maar de ECB gezien als kunstmatige 'onafhankelijke derde' en vervanger van marktwerking omdat er geen 'markt' meer is en geen tucht meer is bij een eenheidsmunt.
Jean Wanningen 6
ArjanLees ook dit stuk van oud-europarlementariër Derk-Jan Eppink, vandaag in de volkskrant: http://www.volkskrant.nl/opinie/-verdiepte-eurozone-van-macron-en-merkel-vereist-referendum~a4499289/
Arjan 7
Jean WanningenJe kan wel niet geloven in die afspraken (dat geloof zal ook niet ontstaan bij André zijn concept), de oplossing kan niet zijn dat je dan maar geen afspraken met elkaar gaat maken. Dat deden we voor de euro ook al.
En Derk Jan Eppink geeft prima aan dat niet alles een goed idee is, maar daar reageerde ik niet op.
Jean Wanningen 6
ArjanArjan 7
Jean WanningenEn dat concept moet je vooral gaan uitvoeren in een omgeving waar politici onder grote druk staan van de bevolking en populistische partijen om pijnlijke maatregelen uit te stellen. De ECB voert slechts obv dat mandaat de aanpassing uit, en kan geen druk zetten.
Dus moet je dat via afspraken gaan regelen. Maar wat nu als landen door interne politieke druk die afspraken niet gaan volgen? Bij het concept van André heb je dan met een ECB te maken die de aanpassing van de wisselkoers niet kan weigeren. De transfer gaat dan door. In het huidig stelsel kan je transfers wel weigeren omdat landen akkoord moeten gaan, met minder kans op wanbeleid van landen omdat andere landen ze kunnen corrigeren. De zwakte is volgens mij dat juist onze invloed te weinig is om landen te corrigeren en we dat moeten versterken.
Jean Wanningen 6
ArjanVoor alle duidelijkheid: ECB voert geen transacties uit, ze stelt iov nationale CB van de afzonderlijke eurolanden de wisselkoers van dat land op obv PPP-analyse. Consumenten, producenten en overheden voeren transacties uit.
Doordat de onderlinge wisselkoersen meer in overeenstemming worden gebracht met de werkelijke concurrentiekracht van de individuele eurolanden zullen de economieën zich geleidelijk aan herstellen, waardoor bedrijven meer winst maken, minder werkloosheid optreedt, minder uitkeringen hoeven worden betaald en hogere belastinginkomsten worden ontvangen. Dat verhoogt het draagkracht voor te nemen hervormingsmaatregelen. Juist in het huidige systeem (kortweg: Noord betaalt voor Zuid) is sprake van een 'moral hazard': hervormingen worden uitgesteld of afgesteld omdat de schuldenaren weten dat de rekening toch wel betaald wordt. Dat is de essentie. Ook van dit Reflection Paper. 'Grenzeloze solidariteit' om de euro en de muntunie te redden en een politieke unie door te drukken. Stapje voor stapje, totdat er geen weg terug meer is, dixit Juncker.
Arjan 7
Jean WanningenDaarnaast geef je een opsomming over de voordelen voor de landen die hun munt verzwakken. Maar die opsomming kan je ook geven wanneer die landen profiteren van de lagere rente dankzij de euro.
Ik verwonder me er over dat mensen niet in de voordelen van de lage rente geloven, maar wel in een zwakkere munt om gezond beleid te gaan voeren.
Terugkomend op de transfers. Bij valutakoers aanpassingen vinden er dus transfers plaats obv de wisselkoers aanpassingen door de ECB obv economic fundamentals, en met de euro vinden slechts transfers plaats als landen akkoord geven. Bij het concept van André haal je een machtsmiddel weg om transfers niet te laten plaatsvinden. Dat is nu precies wat niet nodig is. We moeten juist een mechanisme hebben waarbij landen elkaar corrigeren en uiteindelijk transfers kunnen blokkeren. Dat is het democratische controle mechanisme.
Jean Wanningen 6
ArjanNatuurlijk profiteren landen met hoge schulden van lage rente. En zelfs een land als NL met een staatsschuldquote van <60% profiteert. Maar in essentie behoort rente een weerspiegeling te zijn van de kracht en zwakte van een economie. In de eurozone, met haar hoge divergentie kan dat niet: er geldt maar één rente (en één wisselkoers). Daarom geloof ik niet dat deze muntuniestructuur werkt. Integendeel, zij belemmert groei.
Deel je opvatting dat een sterke munt goed is voor de welvaart. Dat was ook het idee van DNB-president Zijlstra en het was ook de gedachte in 'Maastricht' toen de euromunt haar geboortelicht zag. Maar juist het ECB-beleid van de laatste jaren (én de eenheidsstructuur van de muntunie) hebben van de euro een zwakke munt gemaakt. Een 'export'munt, die de binnenlandse koopkracht ernstig heeft aangetast.
Terugkomend op transfers: ik kan je hier niet volgen. Begrijp niet wat je schrijft.
Arjan 7
Jean WanningenOver wisselkoersbeleid hebben diverse bekende economen geschreven. In relatie tot de eurozone heeft Meriem Bouchoucha bv het stuk "The transfer effect: A comparative perspective between the European monetary union regime and fixed and floating regimes" geschreven.
Jean Wanningen 6
ArjanArjan 7
Jean WanningenDenk aan Griekenland. Daar wordt de transfer geblokkeerd om geen gedeelte van de schulden kwijt te schelden voordat hervormingen worden doorgevoerd. In het concept van André wordt het geld via de wisselkoers aanpassing, en dus het transfermechanisme, per definitie, aan Griekenland overgemaakt. Dat is wat een aanpassing van de wisselkoers bewerkstelligt.
Het zal hopelijk duidelijk zijn dat er een verschil in risico is in geval je vooraf toestemming tot een transfer geeft met toezegging van terugbetaling obv een gefundeerd herstelplan, ipv dat de transfer per definitie plaatsvindt vanwege het ECB mandaat en je achteraf maar moet hopen dat de Grieken je gaan terug betalen. In het eerste geval kan je immers geen toestemming verlenen of kan de bereidwilligheid tot toekomstig commitment wezenlijk veranderen.
Toch niet een beargumentatie die moeilijk is te volgen als je het transfermechanisme kent. Het mechanisme om nu transfers te blokkeren is dat we in dit geval zelf kunnen bepalen in welke mate we geld transfereren naar Griekenland, en in het concept van André niet omdat dan de economic fundamentals leading zijn. Bij André zijn concept wordt geen correctie afgedwongen, bij toestemming transfers vooraf, zoals we dat nu kennen, kan dat wel.
Jean Wanningen 6
Arjanhttps://www.youtube.com/watch?v=0JLNXNhD2Jc
Arjan 7
Jean WanningenIk constateer dat tranfers slechts besproken worden in relatie tot euro's die direct van land A naar land B gaan. Bv euro's vanuit Nederland naar Italië. André laat ook duidelijk merken daar geen voorstander van te zijn. Dat kan, ieder zijn mening, en deze mening zal ook veel gedeeld worden. Maar het transfermechanisme is ook aanwezig bij het aanpassen van valutakoersen, en dat wordt niet besproken, waardoor het lijkt dat het niet aanwezig is. Maar dat is het wel, en wellicht kan ik dat aantonen met een klein voorbeeld.
Stel je wil met je euro's in de VS investeren voor 1 miljoen dollar. Koers EUR/USD 1,10.
1) Om 1 miljoen dollar te kopen op een koers van 1,10 betaal je EUR 909.091
2) Stel de dollar verzwakt en de EUR/USD noteert 1,15
3) Je verkoopt je investering en ontvangt 1 miljoen dollar terug
4) Je verkoopt je dollars tegen een koers van 1,15 en ontvangt EUR 869.565 retour.
5) Je verlies door de veranderde wisselkoers is EUR 39.525. Dat noemen we het transfermechanisme van de valutakoers aanpassing.
6) Het verlies van de EUR 39.525 kan je vergelijken met het nemen van een verlies op je hoofdsom wanneer de investering in je eigen valuta is
7) De indruk ontstaat dat de transfer via de wisselkoers geen probleem is, terwijl de transfer via afschrijving hoofdsom wel een probleem is.
Wat ik constateer is dat André problemen heeft met transfers waarbij gelden direct van Noord-Europa naar Zuid-Europa gaat, maar met een oplossing komt die ook transfers bewerkstelligen. Het verschil is dat bij valutakoers aanpassingen die transfers altijd plaatsvinden omdat de ECB die uitvoert obv economic fundamentals. Een land wat slecht beleid toont zal worden beloond via het transfermechanisme in de aanpassing van de wisselkoers. In de huidige structuur kan je de transfer blokkeren
Jean Wanningen 6
ArjanIk zie dan ook nog steeds niet hoe je in de huidige 1-size-fits-all-structuur 'de transfer' kan 'blokkeren' (wat bedoel je daar precies mee?). TMS gaat over herstellen van de mogelijkheid onderlinge wisselkoersaanpassingen door te voeren, niet over valutarisico's met andere valuta als de euro. Die risico's blijven ongewijzigd, mét of zónder TMS.
Arjan 7
Jean WanningenMet het blokkeren van transfers bedoel ik dat je in huidige structuur niet akkoord hoeft te gaan of voorwaarden stelt voordat je transfereert. Zie de onderhandelingen in het verleden met Griekenland. Dat werkt anders in het concept van André. Daar wordt niet onderhandeld over transfers. Die vinden per definitie plaats obv economic fundamentals. Het is in mijn ogen vreemd als je problemen hebt met transfers waar je akkoord voor moet geven via onderhandelingen, met een oplossing komt waar transfers plaatsvinden obv economic fundamentals en er geen onderhandelingsruimte is: de ECB kan de valutakoers aanpassing niet weigeren omdat ze vindt dat een land ander beleid moet voeren.
Ik zie ook geen one size fits all structuur ondanks dat je valutakoersen niet meer kan aanpassen. Zonder de aanpassing van valutakoersen zijn andere middelen beschikbaar om de concurrentiekracht te versterken.
Veel duidelijker kan ik het niet uitleggen. Misschien dat als je dit leest van Bouchoucha er meer feeling bij komt. Je kan niet slechts de materie bekijken vanuit het aanpassen van de valutakoers in relatie tot het verbeteren van de concurrentiekracht. Het ligt gecompliceerder omdat meerdere factoren een rol spelen.
https://www.cairn.info/revue-economie-internationale-2011-1-page-105.htm
olivier 13 2
Jean Wanningenolivier 13 2
Jean Wanningenolivier 13 2
Mz59Dat zou het uiteenvallen van de EU kunnen bevorderen, ware het niet dat nu propaganda wordt gemaakt voor een sterk Europa, om onze gasboer te kunnen weerstaan.
[Verwijderd]
Jean WanningenDat is in een van de Europese grote vergaderingen genoemd. Daarbij werd gezegd dat alle landen zich moeten richten naar het armste EU land. Dus dat er geld van de rijke landen naar de arme landen zou moeten gaan. Destijds wat dat nog Portugal.
Helaas weet ik niet meer welke het was. Ik dacht Maastricht, maar het kan zeker Lissabon geweest zijn.
Jean Wanningen 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Jean Wanningenolivier 13 2
Jean WanningenDiny Pubben 9
Mz59Ook hier kunnen politici doen wat ze willen, daar kwam ik pas achter nadat ik naar de rechter stapte.
Annemiek van Moorst 11
Diny PubbenWaar heeft Urguenda haar zaak dan mee gewonnen?
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstIk heb het niet helemaal gelezen, maar alleen 'gescand'. Kan niets vinden over de Grondwet o.i.d.?
Misschien helpt dit? https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Laat-rechter-wetten-toetsen-aan-de-Grondwet.aspx
Diny Pubben 9
[Verwijderd]Had toen al moeten begrijpen dat in hoger beroep gaan, wat ik deed, geen zin heeft in dit land. Dus laat rechters toetsen, 2de link, die kunnen dan onrechtvaardige ondoordachte wetten terugleggen bij de politiek en rug hun recht houden. Of een Constitutioneel Hof waar de burger naar toe kan.
Onze rechtsstaat is zwak.
[Verwijderd]
Diny Pubbenolivier 13 2
[Verwijderd]Objectief zijn ze niet, kunnen ze ook niet zijn, hoe kun je objectief belangen afwegen ?
[Verwijderd]
olivier 13bps 12
Met nieuwe schulden komt er nieuw geld het reële systeem in, en geld wordt aan de reële economieën onttrokken door particulieren, grootbank en grootbedrijf. Dat is vnl. eenrichting lineair en niet circulair.
Geld is mobiel, maar schuld niet. Schulden blijven bij de schuldenaar op de plaats en hopen zich op.
Geld vloeit successievelijk weg en hoopt zich op in het financiële circuit.
Schulden blijven achter in het reële circuit, net als in Griekenland gebeurde en gebeurt.
En dan kan de rente wel laag zijn, maar het laat de aflossing met geld uit nieuwe activa onverlet.
De focus ligt op geld. Niet op een duurzaam, evenwichtig circulerend, intrinsiek stabiel systeem.
Gedeelde schuld werkt niet bij partijen, lidstaten en banken met ongelijk economisch vermogen en tempo.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tragedie_van_de_meent
(Eng. 'Tragedy of the Commons' https://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons)
Onlangs nog actueel in Nederland.
https://www.ftm.nl/artikelen/boeren-ruiken-bloed-van-dam?
citaat: “Deze bekende economische wet behoort een goed bestuurder tegen te gaan.”
Gemeenschappelijk gedeelde schuld door Eurobonds in de Europese Unie t.b.v. individuele lidstaten,
en gemeenschappelijk gedeeld risico in de bankenunie t.b.v. individuele banken,
is van dezelfde wetmatige tragedie, wordt gevreesd.
Of is toch ‘This time is different’ m.b.t. schuldengroei ? (Reinhart&Rogoff, voor IMF in 2011)
Het blijkt keer op keer van niet.
Ernest Jacobs 6
bpsbps 12
Ernest JacobsHet kan ook anders, beter, maar dat wordt verketterd en uitgesloten.
De ervaring blijft de enige en pijnlijke leermeester.
Mz59 7
bpsAndré ten Dam 5
Mz59Zie hier: http://www.thematheosolution.eu/A-Plan-B-in-Europe-Paris-November2015.pdf
En zie hier: http://thematheosolution.blogspot.nl/p/about-matheo-solution-tms-tms-presented.html
bps 12
Mz59Toezicht waarop?
Gezamenlijk afgesproken gelijke economische en fiscale spelregels zou geen kwaad kunnen op het Europese speelveld zonder verlies van identiteit en deelname.
Dat geldt voor elk spel en speelveld met verschillende partijen in een gemeenschap.
Een gelijk spel tussen gelijke partijen in een uniforme unie, wordt een dood spel.
Gelijke partijen voor een politieke unie en een eenheidsmuntunie zijn in Europa niet te maken.
Verschil in economische kracht, gewicht en positie blijft.
Al zou er meer een politieke unie komen, dan nog moeten de van kracht verschillende economieën zich onderling kunnen verhouden en aanpassen via hun munt, rente, en (import)koopkracht en export-verkoopkracht t.o.v. een gezamenlijke handelsmunt als de €uro.
En dan nog staat of valt een politieke unie met de kwaliteit en bekwaamheid van het bestuur.
Dat komt er niet met wegkijken, nalatigheid, en onverschilligheid door onschendbaarheid, en het blind najagen van een twijfelachtige ideologie.
Mz59 7
bpsbps 12
Mz59Duitsland worstelt ook nog steeds met de (cultuur)verschillen tussen Oost en West.
Als eerst Griekenland en Italië onder curatele komen te staan, waar zal dat dan toe leiden?
En welke gevolgen voor de economische buren Spanje en Frankrijk?
En staat Griekenland nu al niet min of meer onder curatele?
En is het daar beter en de Griekse schulden minder van geworden?
Italië had in 2012 een staatsschuld van ca. € 1,4 biljoen. Nu, 5 jaar later € 2,1 biljoen. Bij toenemende staatsschuld of begrotingstekort hoort de binnenlandse private schuld te dalen, bestedingen en economie toe te nemen, waarmee de staatsschuld weer kan afnemen. Private schulden zijn niet afgenomen en de NPL's en de staatsschuld zijn toegenomen.
Ik ben bang dat het te laat is voor een corrigerende curatele. Italië is te groot en te diep.
Wat zal er gebeuren als Brussel Italië (te laat) onder curatele zet? Normalisering? Nee. Brussel en Noord Europa krijgen de schuld van de krimp en de armoedeval als Noord de schulden van Zuid niet gaat betalen.
Om Europa vredig te houden moet Brussel zorgen dat er weer wat aan elkaar verdiend wordt en niet op elkaar geteerd wordt.
Dat kan m.i. alleen met een monetaire verscheidenheid, verschil en flexibiliteit en dan onder één internationale handels€uro.
Mz59 7
bpsPieter Ahsmann 5
Mz59Olijfolie: nee. Zuid-Europese olijfolie komt merendeels uit Noord-Afrika
Meer tourisme: ja. Naar particuliere locaties. Die naar alle waarschijnlijkheid hun locatie gefinancierd hebben via dezelfde grootbanken die enkel eigenbelang kennen. Dus nee.
Drie keer nee:-(
bps 12
Mz59Zie ook de uiteenzettingen en effecten van TMS van André ten Dam.
Ten Dam is ingenieur. Dat zijn mensen die oplossingen maken i.p.v. problemen.
Voor Zuid Europa is de €uro te duur en de lonen te hoog.
Voor Noord Europa is de €uro te goedkoop en de lonen te laag.
Vnl. Duitsland mist inwendig de (import)koopkracht en loopt vol exportoverschot.
Italië daarentegen heeft (import)koopkrachtvolume uit schuld en loopt leeg.
Even plastisch, kort en krachtig gezegd.
Het wordt anders en evenwichtig als de muntkoopkracht overeenkomt met de economische kracht van de economie die het vertegenwoordigt, zonder waarde-aantasting door teveel geldschepping en inflatie. Dus wanneer een munt een zuivere waarde heeft.
André ten Dam 5
Mz59https://www.ftm.nl/artikelen/de-euro-hoe-we-ons-van-die-dwangbuis-kunnen-bevrijden
en deze:
https://www.ftm.nl/artikelen/keynes-wijst-de-weg-uit-de-eurocrisis
olivier 13 2
Mz59Nu dat mislukt is, is de euro een probleem.
Die afschaffen zou betekenen opgeven van de politieke unie, dus van de EU, dus modderen we door.
[Verwijderd]
bps[Verwijderd]
bpsWas reactie op: bps
Ernest Jacobs Bewerkt eergisteren 10:58
André ten Dam 5
https://www.welt.de/wirtschaft/article165172748/Dagegen-waere-Griechenland-ein-Kinderspiel.html
Felix Van Hoften 3
Een wederom puik geschreven, maar schrikbarend stuk.
Jean Wanningen 6
Felix Van HoftenFelix Van Hoften 3
Jean WanningenDiny Pubben 9
Felix Van HoftenEen wederom puik geschreven, maar schrikbarend stuk.' -Eens.
To all worldwide journalists: who is the boss? You, your company or the truth?
Het gaat goed met FTM.
Pieter Jongejan 7
André ten Dam 5
Pieter JongejanJean Wanningen 6
André ten DamJan Willem de Hoop 12
Het hele EU en euro project is bij herhaling in de discussie steeds weer ‘TINA’: There Is No Alternative.. Dat alleen al zou elke democraat zorgen moeten baren. Ook als je het eens bent de de voorgedragen oplossing.
Discussie en debat over 1 oplossing is geen discussie en debat.
In een democratie en democratisch proces hoor je te eindigen met 1 afgesproken oplossing / afspraak / compromis. Je begint echter met meerdere oplossingsrichtingen. Die werk je uit, daar debatteer je over.
Ook vanuit de EU zou men meerdere oplossingsrichtingen kunnen opstellen. Maar doorgaan met verdere integratie en deze als enige oplossing presenteren heeft waarschijnlijk als voordeel dat je het niet hoeft te hebben over alle niet effectieve en mislukte maatregelen van de afgelopen 5 jaar, 10 jaar en 20 jaar.
Doordat onze ogen vaak hoofdzakelijk gericht zijn op landelijke politiek, en partijen daar indruk wekken van meerdere alternatieve toekomstscenario's voor EU en euro ontgaat het denk ik velen dat er in werkelijkheid vanuit de EU maar naar 1 gewenst toekomstscenario wordt toegewerkt.
Goed dus dat sommige media EU doorlopend blijven volgen.
Opmerking: Het onderwerp schuldendeling en gevolgen hiervan had nog wel iets meer uitleg en aandacht mogen hebben. Veronderstelt bij deze summiere verwoording hoge dossier-
en voorkennis.
petros 4
André ten Dam 5
petrosWel eens van een hyperinflatie-aanwakkerende én koopkracht aantastende loon-prijsspiraal gehoord?
Zie hier:
https://www.ftm.nl/uploads/media/5894770c9bb26/brief-2-dd-29-1-2017-atd-peuro-metbijlage.pdf?v95
En hier:
https://www.ftm.nl/uploads/media/58a71056ca1cf/ppp-special-mees-pierson-august-1997-1.pdf?v107
Matthijs 11
André ten DamAndré ten Dam 5
MatthijsZie hier:
https://www.ftm.nl/artikelen/zijn-we-beter-af-met-de-gulden
http://www.nu.nl/ondernemen/4746936/winstgroei-mkb-loopt-terug-stijgende-personeelskosten.html
En dat is ook exact de reden waarom het Euro Pact, wat betreft wisselkoers en rente, tussen de diverse eurolanden onderling geflexibiliseerd dient te worden.
Matthijs 11
André ten Dampetros 4
André ten DamAndré ten Dam 5
petrosNee, het punt en tegelijkertijd het kernprobleem van de euro is (monetair) economisch van fundamenteler aard, en concreet dat de nationale economieën van de aan de euro deelnemende landen niet convergent zijn: de economieën van deze landen verschillen onderling veel te veel van aard/karakter, cycli, kracht en ontwikkeling.
Indien deze landen dan deelnemen aan een gemeenschappelijke markt zijn er monetaire instrumenten noodzakelijk om iedere nationale economie optimaal te kunnen laten functioneren: wisselkoersen en rente op nationaal vlak. Elimineer je deze monetaire instrumenten, zoals in de eurozone is gebeurd met de invoering van de eenheidseuro in 1999 (een vaste/niet-aanpasbare onderlinge wisselkoers en een gelijke rente voor ieder land), dan krijg je ongelukken. Zoals we hebben kunnen zien zowel in de zogenoemde zwakkere als in de sterkere landen: one-size-fits-none!
En ja, het is inderdaad niet uit te leggen en 'a bloody shame' wat er vanaf 2010 in Griekenland gebeurt. Omdat de Europese en Griekse elite blijft vasthouden aan de voor Griekenland véél te dure munt wordt het herstel van economie en werkgelegenheid en daarmee ook het sociale stelsel in Griekenland geblokkeerd. Het op Griekenland verder toegepaste pro-cyclische beleid en het niet afboeken van het onhoudbare deel van de Griekse schuld maakt de boel bovendien niet beter maar nog slechter.
Kortom, indien er geen sprake is van voldoende onderlinge economische convergentie moet je niet beginnen aan een 'one-size-fits-all' montetaire unie. En mocht je daar onverhoopt al mee zijn begonnen (zoals in 1999 met de euro, dom-dom-dom) en de boel loopt vast (zoals begin 2010 in de eurozone) dan moet je daar a.s.a.p. mee stoppen.
Annemiek van Moorst 11
Dus TMS zou een veel betere invulling zijn. Hoe kan men zo dom zijn bij de EU. Of is er wat anders aan de hand?
En de bom Italië die hierboven terecht wordt genoemd dan? Daar is nog niet eens een politieke oplossing voor in zicht - men is na de val van Renzi nog steeds aan het broeden op een grondwetswijziging over kieslijsten in regio's die geen wezenlijk verschil zal maken volgens mijn Italiaanse vrienden hier in mijn moederland IT, alvorens er verkiezingen komen. En de kans dat er een stabiele regering komt erg klein; colaities zijn hier erg moeilijk.
olivier 13 2
Annemiek van MoorstBij voorkeur iets wat veel lijkt op Duitsers.
Jean Wanningen 6
Daarin onderzocht het CPB de effecten van het onorthodoxe monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) van de laatste jaren op de economieën van de eurozonelanden. Het CPB concludeerde dat het grootschalig opkoopbeleid van staats- en bedrijfsobligaties wel tot iets hogere economische groei had geleid, maar nauwelijks invloed had gehad op de inflatie. Met andere woorden: de rationale van de ECB om met het opkoopprogramma de inflatie aan te jagen klopt niet. Wel is de euro en de muntunie voorlopig gered. Daarnaast concludeerde het CPB dat er ‘meer risicodeling tussen de eurolanden nodig kan zijn om de muntunie te redden’. Met andere woorden: of Noord maar wil betalen voor Zuid. Inclusief de bankensector. En zo sluit dit CPB-rapport naadloos aan bij de plannen van het Reflection Paper van de EC: schuldendeling is nodig om de munt en de muntunie te redden. Ten koste van de welvaart in Noord en tgv Zuid.
[Verwijderd]
Jean WanningenAnders gezegd n.m.m. iedereen moet arm worden, behalve de elite die rijk en rijker mag worden. Toch die rare manier van denken dat feodalisme werkt? Waarom zou Cort vd Linden van dat feodale systeem zijn afgestapt?
Roland Horvath 7
En er moet een geld transfer zijn van noord, overschotlanden naar zuid, tekortlanden zoals in ieder land van rijk naar arm door de personen/ inkomsten belasting en door de Sociale Zekerheid. Het overschot is niet volledig de eigendom van de overschotlanden, het is ook te wijten aan de unie en het is redelijk het deels terug te geven aan de tekortlanden. Zo werkt elke muntunie, groot of klein. Voor deze geldtransfer heeft men geen verdere centralisatie van de EU nodig.
Banken, die niet uit de rode cijfers komen, moet men laten failliet gaan naar goede kapitalistische gewoonte. Maar de EU is er uitsluitend voor de GMO, vooral dan de banken, en dus willen die ten allen tijde gered worden na hun kwalijke, verliesgevende capriolen.
De EU moet wel een federatie worden met uitsluitend de bevoegdheden die niet anders dan federaal kunnen behandeld worden zoals de euro, de buitengrenzen, de innovatie, het buitenland en federale strijdkrachten naast en los van die van de staten. Veel moet terug naar de staten. Tot nu toe heeft de EU er alles aan gedaan om de staten te vervangen en hen te doen verdwijnen. Dat is de reden dat er zo veel wrevel is tussen de burgers of de staten en de EU. Eén unitaire EU, zoals de GMO dat willen, is onmogelijk. De EU is niet intelligent - , wel oerdom opgebouwd. Vandaar ook dat de belangrijkste wetgevende Kamer, de Raad, nog steeds een zwakke, confederale vergadering is, niet gekozen bvb 4 leden per staat.
Bert Van Baar 6
Het is in het Engels, vrij rap van tempo en zonder ondertitels helaas. Dik half uur docu over : https://youtu.be/F29bNPN8FTE
En dan zakt je broek van de kont! Dit leer je niet op school bij geschiedenis!
olivier 13 2
Draghi's antwoord was ' the euro is irreversible'.
Dat was dus geen antwoord, alleen een ontkenning van dat een land de euro kan verlaten.
Van Rompuy, niet goed wetend wat hij voor vreselijks zei, lijkt me, vatte het als volgt samen 'over de ECONOMISCHE gevolgen van de euro is niet goed nagedacht'.
Dat geldt voor de hele EU, kun je zeggen.
En nu zitten we met de gebakken peren, die landbouwer Dijsselbloem toegeeft: voortmodderen met de euro.
In zijn gesprek met Stiglitz waren ze het eens: ' de politieke voorwaarden voor goed functioneren van de euro zijn onhaalbaar'; alleen miste de landbouwer dan de conclusie: er mee stoppen.
Sarrazin schreef al dat we de euro niet nodig hebben, maar, indien Maastricht zou worden gehandhaafd zou het nog kunnen.
Varoufakis is stelliger: Merkel laat bewust de euro crisis voortduren, zo is zij de werkelijke baas in Brussel, en blijft de EU, waarvan Duitsland het grote voordeel heeft, in stand.
De 70 Nederlandse economen in 1997 hadden gelijk, de euro kan niet werken.
Helaas regeerde het verstand nog nooit de wereld.
Landbouwers, kunsthistorici, mislukte geschiedkundigen, en mensen met niet veel meer dan lagere school, regeren ons.
Van hen is op monetair gebied net zoveel te verwachten als van een boekbinder en een fysica in Duitsland.