Razzia's bij Duitse klanten Credit Suisse

1 Connectie
2 Bijdragen

De Duitse fiscus heeft inval gedaan bij duizenden belastingontduikende klanten van Credit Suisse wegens een Bermuda-constructie. Volgt De Jager?

Werk aan de winkel voor minister Jan Kees de Jager. Sinds de Duitse fiscus in het bezit kwam van een Zwitserse cd-rom met daarop de namen van tienduizenden belastingontduikers, volgt De Jager dezelfde tactiek om belastinggeld van Zwitserland naar Nederland terug te sluizen. Ook De Jager claimde in het bezit te zijn van zo'n cd-rom en voerde een regeling in voor spijtoptanten. Dat leverde de Nederlandse schatkist tientallen miljoenen euro's op. 
 
Nu kan De Jager opnieuw opereren in de slipstream van de Duitse fiscus.  Deze heeft een razzia gehouden bij duizenden klanten van de Zwitserse bank Credit Suisse die gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde Bermuda-route, onthult zakenkrant Handelsblatt. Een lek bij Credit Suisse zou hebben aangetoond dat op de bankrekeningen van Duitse klanten nog massaal niet-gefiscaliseerde gelden gestald zouden zijn. De gegevens raakten in handen van het Duitse equivalent van de Fiod. 
 
'Levensverzekeringen'
Volgens Handelsblatt gaat het om 7000 klanten die fiscaalrechtelijk in Duitsland belasting verschuldigd zijn. Zij staken hun geld in zogenoemde Bermuda-producten, bankrekeningen die vermomd zijn als levensverzekeringen met een looptijd van 12 jaar. Het zou daarbij om schijnverzekeringen gaan die niets anders beogen dan belasting te ontduiken. 
 
Credit Suisse wijst tot nu toe elke verantwoordelijkheid af met het argument dat de klanten erop gewezen zijn dat ze zelf de fiscaliteit moeten regelen. Vorig jaar schikte de Zwitserse bank echten nog voor €150 miljoen euro met het openbaar ministerie van Düsseldorf wegens het verlenen van medewerking aan het opzetten van constructies die tot doel hadden belasting te ontduiken. 
 
 
Legaal
In principe zijn levensverzekeringsconstructies net als in Nederland ook in Duitsland legaal middel om de belastingafdracht in een bepaalde periode te verminderen. Dat is echter niet het geval als adviseurs de verzekering opzetten om zwart geld te witten. Volgens een door Handelsblatt geraadpleegde verzekeringsdeskundige in Liechtenstein, blijkbaar een ervaringsdeskundige, is dat in deze zaak wel het geval geweest. 
 
Uit de gegevens die Handelsblatt heeft, zou blijken dat oplossing werd aangeboden via Credit Suisse Bermuda Ltd, die wordt geleid door Tim Coffey.  Credit Suisse is ook in een juridisch gevecht verwikkeld met de Amerikaanse fiscale autoriteiten. Die verdenken de bank ervan Amerikaanse burgers te hebben geassisteerd  bij het wegsluizen van gelden.  De Amerikanen hebben een amnestie-regeling voor spijtoptanten in het leven geroepen die vergelijkbaar is met die van De Jager. 
 
Credit Suisse is een van de grootste donoren aan de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Mitt Romney. De bank heeft een Nederlandse vestiging die zich zowel richt op de  zakelijke markt als vermogensbeheer voor particulieren.