Libor-fraude: RBS aan tafel met toezichthouder

2 Connecties

Relaties

RBS Libor

Nadat Barclays eerder al was veroordeeld tot een boete, wordt nu bepaald wat de schade is voor RBS. Tijd is geld, gaat in dit geval goed op.

Royal Bank of Scotland (RBS) staat op het punt om een schikking te treffen met de toezichthouders inzake de Libor-fraude. Zoals het er nu naar uitziet gaat het boetebedrag uitkomen tussen de 200 miljoen en 300 miljoen pond. Verschillende handelaren van de Britse bank, die voor 82% in handen is van de staat, zouden tien jaar lang de benchmark onjuist hebben ingevoerd. De eerste betaling voor RBS zal waarschijnlijk binnen een kwartaal geschieden.

De boetesom is in lijn met de 290 miljoen pond die collega Barclays heeft moeten betalen vanwege het manipuleren van de interbancaire rentes. Er vindt momenteel een wereldwijd onderzoek plaats naar 20 financiële instellingen die allen verdacht worden van de rentefraude.

Niet alleen de London Interbank Offered Rate (Libor), maar ook zijn Europese equivalent Euribor en andere benchmarkrentes zijn onderwerp van het onderzoek. Meer dan 500 biljoen dollar aan contracten, zoals hypothecaire leningen van burgers en complexe derivaten, staan in relatie tot de interbancaire rentes.

In het Verenigd Koninkrijk handelt de Financial Services Authority de zaak af en in Amerika is dat de Commodity Futures Trading Commission. Onder de grootbanken die worden verdacht zijn Deutsche Bank, UBS, Société Générale en ook het Hollandse Rabobank.

In de laatste ontwikkelingen zijn toezichthouders over de wereld steeds meer hun eigen gang aan het gaan. Het is mogelijk dat, bijvoorbeeld RBS, straks maar een deel van het beoogde boetebedrag betaald maar dan voor het andere deel weer moet onderhandelen met een Amerikaanse of Nederlandse toezichthouder.  

Dat zou zeer ongunstig voor de banken. Een voortslepend fraudeonderzoek kan de geplaagde industrie, die met een extreem imagoprobleem kampt sinds 2008, namelijk niet gebruiken. Hoe langer het onderzoek duurt, hoe meer de schandalige praktijken via kranten en andere media op het netvlies van de burger worden gebrand.

Bij de onderzoeken komen bovendien de meest gênante details naar boven. Een memorabel voorbeeld uit het Libor-dossier is de volgende email die een Barclays-bankier naar een collega bij een andere bank stuurde: “Dude. I owe you big time! Come over one day after work and I’m opening a bottle of Bollinger.”

/Ruben