CEO RBS geeft toe: cultuur moet veranderen

2 Connecties

Relaties

Bankiers RBS

Stephen Hester, de CEO van Royal Bank of Scotland, zegt dat er generatie overheen moet gaan voordat de cultuur in de bankenindustrie verandert.

Deze uitspraak doet de bankdirecteur in een interview met het bedrijfsblaadje van RBS. Het lijkt een voorschot op komende maandagavond. Dan houdt Stephen Hester namelijk een speech getiteld ‘Rebuilding Banking’ bij de London School of Economics. Stephen Hester is duidelijk uit op een groots mea culpa maar tegelijkertijd relativeert hij de misdadige acties van zijn beroepsgenoten. "In elke professie zijn er criminelen, niet alleen bij banken."

Het zegje van de grootbankier komt een week nadat duidelijk werd dat RBS nog schandaliger bij de Libor-fraude is betrokken dan aanvankelijk bekend was. Uit documenten blijkt dat handelaren van de Britse bank, die voor meer dan 80% in handen is van de staat,  tegenover elkaar aan het opscheppen waren over hoeveel geld ze konden verdienen met het manipuleren van de interbancaire rente.

Tegenover het lijfblad van zijn bank gooit de opperbankier er ook nog even het stigmatiseringsargument tegenaan: “I find some of the behaviour that has been exposed sad and aggravating because the vast majority of bank staff are honest people who work hard to serve their customers. Likewise, the vast majority of things that banks do are done relatively well and competently. Often reputational hits are caused by small numbers of wrongdoers who are not illustrative of the wider base of staff.” Kort gezegd: de meeste bankiers zijn lieverdjes; het zijn maar een paar klojo’s die het verpesten.

Hester heeft al eens soortgelijke dingen gezegd. Tijdens een interview met BBC zei hij de legendarische woorden dat bankiers "dienaars van de klant" moeten worden. Op zich een vrij logische uitspraak maar hij was toen nog een van de weinige CEO’s  die uberhaupt toegaf dat er iets mis is met het gedrag van bankiers. Maandagavond zal blijken of een van de machtigste bankiers te wereld zijn veel besproken vak een waardige schop onder de kont durft te geven. 

Voordat het Libor-schandaal zich voltrok, was het eerder ook Bob Diamond, de toenmalige CEO van Barclays, die zei dat bankiers "betere burgers" moeten worden. Maar voor hem was het al te laat: een klein jaar daarna moest Diamond zijn functie neerleggen nadat de rentefraude aan het licht kwam. Het Libor-schandaal speelde af voordat Diamond aandrong op cultuurverandering. 


/Ruben