Reagan was links

5 Connecties

In vergelijking tot huidige republikeinen was Ronald Reagan een links mannetje. Verder in Newswatch het nodige over de toenemende spanning rond de aanstaande G-20.

Frankrijk en Duitsland hebben akkoord (of toch niet?)
The Guardian kwam dinsdagavond met het nieuws dat Frankrijk en Duitsland eindelijk een akkoord over over de uitbreiding van het noodfonds. Het European Financial Stability Facility (EFSF) zou volgens de bronnen van de Britse krant tot 2000 miljard worden vergoot. De deal zou tot stand zijn gekomen temidden van de druk van de kredietbeoordelaars die nu ook op Frankrijk is komen te liggen. Moody's heeft aangegeven dat het de AAA-status van Frankrijk wel eens een trapje zou kunnen terugschroeven. Het positieve bericht over de deal werd op de Amerikaanse beurzen positief ontvangen. De Dow Jones Index steeg met 2,2 procent naar 11.651 punten. Echter, het persbureau met dezelfde naam (Dow Jones) kwam later met het bericht dat het nieuws van the Guardian "totaal onjuist" is. "Het opkrikken van het EFSF wordt nog steeds besproken". Wordt vanzelfsprekend vervolgd.
Bronnen: The Guardian en FD/Dow Jones


Geen bazooka maar een proppenschieter
Op Zerohedge legde onze eigen Willem Buiter omstandig uit hoe klein het huidige noodfonds wel niet is en kwam tot de conclusie dat het EFSF een "pea shooter" is in plaats van de gewenste "bazooka".
Bron: Zerohedge


Mervyn King waarschuwt: "Time is running out"
In de aanloop van de G-20 klinken steeds vaker de grimmige waarschuwingen dat het nu ECHT tijd is om passende maatregelen te nemen. Ook de baas van de Britse Centrale Bank Sir Mervyn King sluit zich in dit rijtje aan. Hij klinkt tamelijk desperaat: "time is running out". Hij meent dat zelfs al komen de wereldleiders tot een oplossing welke noodmaatregelen te nemen om het bankensysteem te steunen en een land als Griekenland niet weg te laten zakken, zelfs dan is de dreiging voor de wereldwijde stabiliteit nog niet afgewend.
Bron: Telegraph


Sarko: "Europa loopt gevaar"
Ook de franse president Nicolas Sarkozy roept dat er nu echt iets moet gebeuren en stelt dat de Europese Unie groot gevaar loopt. "An unprecendented financial crisis will lead us to take important, very important decisions in the coming days", zegt hij tegen de Financial Times. "Allowing the destruction of the euro is to take the risk of the destruction of Europe".
Bron: Financial Times (betaald)


Reagan was links
Bij al die grote zorgen verlang je naar een held uit Hollywood. Als het om hunkering en verlangen gaat, speelt voor een belangrijk deel van de Amerikaanse bevolking een bepaalde acteur een grote rol. In de aanstaande strijd om het witte huis zijn voor de republikeinen twee zaken meer dan ooit van groot belang: een kleine overheid en lage belastingen. Steeds wordt daarbij het beleid van de vroegere Hollywoodacteur Ronald Reagan van stal gehaald. Reagan was de kampioen van de belastingverlagingen. Dus niet. Historici zijn tot de conclusie gekomen dat Reagan gedurende zijn presidentschap (van januari 1981 tot januari 1989) elf keer de belastingen verhoogde. De Reagan van de jaren '80 "zou uit de partij worden gezet. Hij zich zich links van de meest linkse kandidaat in de huidige voorverkiezingen hebben bevonden", aldus sprak historicus Joseph Thorndike tegen Bloomberg.
Bron: Bloomberg
 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: