Reactor 3 gescheurd: ramp dreigt

3 Connecties

Onderwerpen

Euro Groot-Brittannië

Personen

Angela Merkel

Grote zorgen om Fukushima nu de laatste bescherming van de kernreactie beschadigd lijkt te zijn. Triomf van Merkel om euro en de Britten zakken af in armoede. Newswatch 25 maart.

Fukushima: plutonium-reactor lekt
Grote zorgen over reactor nummer 3 nu twee arbeiders brandwonden hebben opgelopen en een dosis straling hebben ondergaan die 10.000 keer hoger was dan verwacht. De vrees bestaat nu dat het reactorvat zelf is gescheurd en nu plutonium en uranium lekt. Het vat is de laatste bescherming van de kernreactie.
Bron: ReutersWederopbouw Japan in schaduw van moord op centrale bankier

Hoe gaat Japan de wederopbouw financieren? Daarover woeden heftige debatten. De gouverneur van de Centrale Bank heeft tot nu toe geweigerd om regeringsobligaties op te kopen om de reconstructie te financieren. In de jaren 30 gebeurde dat wel. Japan financierde er toen zijn militaire expansie mee. Daarbij moest het leger wel eerst de centrale bankier vermoorden…Ook de toenmalige gouverneur weigerde de obligaties te kopen.
Bron: Bloomberg

Zie ook het interview met ondernemer Marc Wesseling die de actie Rebuild Japan is begonnen.

Volg de actie Rebuild Japan live op Radio 3. Met onder meer Hans en Candy Dulfer en Bløf.

 


Britten komende jaren straatarm
De levenstandaard van Britse gezinnen zal de komende jaren flink dalen. Dat komt door de inflatie, voorspelt het onafhankelijke economisch bureau dat Downing Street adviseert. Tot ver in 2013 zullen de lonen minder snel stijgen dan de inflatie. Een gemiddeld gezin gaat er per jaar £1500 op achteruit. De situatie waarin Groot-Brittannië dreigt terecht te komen doet denken aan de jaren 70: geen economische groei en inflatie. Stagflatie werd dat toen genoemd, de nachtmerrie van de econoom.
Bron: TelegraphAkkoord over begrotingsregels en noodfonds eurozone is triomf Angela
Over de Europese top donderdag hing toch al een grauwsluier door de val van het Portugese kabinet, en bondskanselier Angela Merkel maakte het er niet vrolijker op:  "Op het laatste moment gooide de Duitse bondskanselier Angela Merkel roet in het eten door te eisen dat de kapitaalinleg niet in drie jaar, maar in vijf jaar zou plaatsvinden (…) Duitsland heeft zijn zin gekregen. De lidstaten zullen vijf jaar lang ieder jaar in totaal € 16 mrd in het fonds storten. Toch zal het totale leenbedrag van € 500 mrd vanaf het begin beschikbaar zijn, zo spraken de politiek leiders af. "
Bron: FD  

Redactie
Redactie
Gevolgd door 650 leden