
Eén van de grootste milieuschandalen uit de geschiedenis maakt ook slachtoffers in Nederland. Lees meer
In de Verenigde Staten wordt de PFOA-vervuiling door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont omschreven als een van de grootste milieuschandalen ooit. Duizenden Amerikanen zijn ziek geworden door PFOA in hun bloed. Intussen hebben ook in Nederland claim-advocaten zich op de zaak gestort.
Follow the Money bracht in 2015 aan het licht dat er ook in Nederland sprake was van substantiële vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Onze artikelen leidden tot Kamervragen en een groot onderzoek door het RIVM. Dat bevestigde onze analyse. Niet alleen werknemers, maar ook omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht bleken jarenlang te zijn blootgesteld aan hoge concentraties PFOA, ook wel bekend als C8.
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen
RIVM: Nederlanders krijgen te veel toxische PFAS binnen
PFAS-gehalten rivieren Maas en Rijn stelselmatig boven ‘veilige waarde’
PFAS hebben effect op immuunsysteem, veilige waarden aangescherpt
Zorg om reputatie weerhield chemiereus DuPont niet om dood en verderf te zaaien
‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’
Film ‘Dark Waters’ laat zien dat DuPont willens en wetens mens en milieu vergiftigde
In dit dossier onderzoeken we hoe vervuilende stoffen in de bodem terechtkomen, wie hier verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten van sanering opdraait. Lees meer
Asbest, niet-biologisch afbreekbare PFAS, giftige metalen en andere schadelijke stoffen hopen zich op in onze grond en ons drinkwater. Voor veel gemeentes is verontreinigde grond een dure erfenis uit het verleden. Maar voor anderen kleeft aan diezelfde grond soms een lucratief verdienmodel.
In dit dossier onderzoeken wij hoe vervuilende stoffen in de bodem terechtkomen, wie hier verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten van sanering opdraait.
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Provincie Zuid-Holland verkocht sterk verontreinigd natuurgebied in Haringvliet aan Natuurmonumenten
Een veilige PFAS-waarde in drinkwater bestaat niet
Ambtenaren kunnen waarschuwen wat ze willen, de Omgevingswet moet een goednieuwsshow zijn
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
Milieu-inspecteur Mario Bakker: ‘Opsporing van milieucriminaliteit moet in Nederland echt naar een hoger niveau’
Burgers moeten overheid dwingen haar eigen milieuregels te handhaven
Still uit de film Dark Waters: advocaat Robert Bilott bezoekt Wilbur Tennant
Film ‘Dark Waters’ laat zien dat DuPont willens en wetens mens en milieu vergiftigde
De speelfilm ‘Dark Waters’ gaat vandaag in première. De film vertelt het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott, die het opnam tegen het machtige chemiebedrijf DuPont/Chemours, de producent van teflon. Om teflon te maken werd jarenlang PFOA gebruikt, een molecuul dat giftig bleek te zijn en dat zich in mens en milieu opstapelt. Bilott wist DuPont na jarenlange rechtzaken tot een schikking te dwingen, maar DuPont heeft nooit schuld bekend. Arne van der Wal, die in 2015 al een groot verhaal over de teflonproductie van Chemours in Dordrecht schreef, recenseert de film.
Het is een heerlijke voorjaarsavond in 2016. Maar in de overvolle zaal op het gigantische industrieterrein van Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht is het bloedheet en benauwd. Desondanks lopen er ineens ijskoude rillingen over mijn rug. Nadat eerst de directie en de bedrijfsarts het woord hebben gevoerd – boodschap: niets aan de hand, gaat u rustig slapen – is het woord aan het publiek, allen voormalige werknemers van DuPont/Chemours.
Een gepensioneerde werknemer van het chemiebedrijf staat op en vertelt met bibberende stem zijn verhaal. Hoe twee verschillende kankers zijn lichaam hebben gesloopt, en nu hetzelfde dreigen te doen met zijn geest. De kwellende onzekerheid, de zorgen om zijn familie. En die knagende vraag: hoe kan dit? Waarom overkomt mij dit? Anderen volgen en lichten hun eigen medische doopceel. De verhalen die ze vertellen lijken op elkaar. Na afloop is het doodstil. Niet iedereen houdt het droog.
DuPont had ook in Nederland de afgelopen decennia elk jaar duizenden kilo PFOA via de lucht of water uitgestoten. Mét een vergunning van de milieudienst
Aanleiding voor die drukbezochte voorlichtingsavonden van Chemours was de stroom aan publicaties over de vervuiling met PFOA, een hulpstof die decennialang werd gebruikt bij de productie van teflon. De stof was in het nieuws gekomen dankzij een publicatie van FTM een half jaar eerder. Daarin werd de Dordtse situatie vergeleken met die van de Amerikaanse DuPont-fabriek in Parkersburg, Virginia. In het artikel kwamen verschillende experts aan het woord, die pleitten voor betere handhaving van de uitstoot van chemische stoffen in het algemeen en een onderzoek naar PFOA in het bijzonder.
Na Kamervragen kreeg het RIVM van het ministerie van Infrastructuur en Milieu opdracht om de verspreiding van PFOA rond Dordrecht te onderzoeken. Niemand had een flauw idee hoe het daarmee was gesteld. Wel was bekend dat DuPont (dat zijn chemie-activiteiten in 2015 had overgedaan aan Chemours) de afgelopen decennia elk jaar duizenden kilo PFOA via de lucht of het water had uitgestoten. Mét een vergunning van de milieudienst.
Dode koeien en sperzieboontjes
Die koude rillingen kreeg ik opnieuw bij het zien van Dark Waters, die vandaag (23 januari) in première gaat. In het jaar waarmee de film eindigt, begint net in Nederland door te dringen dat bij de teflonfabricage in Dordrecht forse milieu- en gezondheidsschade in de omgeving is aangericht, met medeweten en toestemming van de overheid. De schaal van de vergiftiging is dan nog onbekend, al lijkt die op het eerste gezicht niet vergelijkbaar met de ramp die zich in de Verenigde Staten heeft voltrokken. Hier geen dode koeien met opgezwollen levers, groen uitgeslagen galblazen en zwarte tanden. Ook met de vervuiling van het grond- en drinkwater lijkt het na de inderhaast opgezette eerste onderzoeken mee te vallen. Pas enkele jaren later zal blijken dat het eten van appels en sperzieboontjes die in en rond Sliedrecht zijn gekweekt, niet verstandig is. Sliedrecht ligt letterlijk onder de rook van de DuPont/Chemours-fabrieken, aan de overkant van de Merwede.
Dark Waters is gebaseerd op een lang artikel van The New York Times van begin 2016, ‘The lawyer who became DuPont’s worst nightmare’. Daarin wordt het verhaal verteld van Rob Bilott, de advocaat die in 1999 vrijwel in zijn eentje de strijd aanbond met een van de machtigste Amerikaanse ondernemingen: chemiegigant DuPont de Nemours, Inc. Bilott wil het bedrijf aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de PFOA-vervuiling die haar teflonfabriek in Parkersburg heeft veroorzaakt. Uiteindelijk leidde zijn strijd tot een schikking met 3550 directe slachtoffers, maar Bilott is tot op de dag van vandaag nog bezig met deze zaak.
Tennant heeft een paar van zijn dode koeien opengesneden. Hij stuit op afwijkingen die hij al die jaren als boer niet eerder heeft gezien
Het verhaal begint met een onverwacht bezoek van boer Wilbur Tennant aan advocatenkantoor Taft in Cincinatti. Bilott is een ervaren corporate lawyer, gepokt en gemazeld in het verdedigen van ondernemingen die milieuwetgeving aan hun laars hebben gelapt. Tennant is een ruige, boomlange kerel die geen blad voor de mond neemt. Zijn koeien zijn allemaal ziek, 190 zijn er al gestorven. Ze zijn volgens hem vergiftigd door een stortplaats van DuPont, vlak naast zijn land. Tennant is bij Bilott terecht gekomen via diens oma, die bij hem in de buurt woont. Als kind heeft de advocaat hele zomers bij zijn oma in Parkersburg gelogeerd.
Bilott voelt zich verplicht een kijkje te nemen en raakt onder de indruk van het drama dat zich op de boerderij afspeelt. Tennant heeft enkele van zijn dode koeien opengesneden om meer te weten te komen over hun doodsoorzaak. Hij stuit op afwijkingen die hij al die jaren als boer niet eerder heeft gezien. Een van die afwijkingen doet later in de film bij Bilott het kwartje vallen: de opmerkelijk zwarte rotting van de tanden in de koeienkaken.
Na lang ploegen door enorme hoeveelheden documenten die hij via een gerechtelijk bevel heeft weten los te krijgen van DuPont, komt de advocaat erachter welke stof het riviertje vervuilt waaruit Tennants koeien drinken. Het gaat om perfluoroctaanzuur, afgekort PFOA, door DuPont ook wel C8 genoemd. De stof is dan alleen in vakkringen bekend. Een expert legt Bilott uit wat voor stof dat is: een door de mens gemaakt molecuul, met een bijzonder kenmerk: het breekt niet af en accumuleert in het lichaam. Het wordt gebruikt bij de productie van teflon. Elke tefalpan uit die tijd bevat het. En dan is er nog iets. Het element fluor in die PFOA beschermt in kleine hoeveelheden het gebit tegen cariës, maar veroorzaakt in grote hoeveelheden juist het omgekeerde: rotting.
Het is buitengewoon moeilijk om juridisch waterdicht vast te stellen of een ziekte te wijten is aan de blootstelling aan bepaalde stoffen. Bij tabak heeft het tientallen jaren geduurd voordat een oorzakelijk verband tussen het inhaleren van tabaksrook en longkanker werd vastgesteld. Ook bij PFAS-stoffen wordt een direct verband met ziektes steeds ter discussie gesteld, zelfs bij hoge blootstelling. Feit is dat er niet alleen nog weinig bekend is over de langetermijn effecten, maar dat er meer dan 5000 verschillende fluorkoolstofverbindingen bestaan, elk met verschillende eigenschappen.
In de zaak die Bilott tegen DuPont voert, weet de advocaat het bedrijf uiteindelijk juridisch te dwingen mee te werken aan een bevolkingsonderzoek dat moet vaststellen welk verband er bestaat tussen PFOA-vervuiling en ziektes. Daarbij geven bijna alle inwoners van Parkersburg hun bloed af voor het grootste epidemiologisch onderzoek ooit. Een speciaal benoemd onafhankelijk wetenschappelijk comité krijgt opdracht om vast te stellen welke ziektes gelieerd zouden kunnen zijn aan PFOA. Dit zogeheten C8 Science Panel is zeven jaar bezig en komt in 2013 met zijn conclusies. Voor zes ziektes is er een ‘waarschijnlijk verband’ met blootstelling aan PFOA: hoog cholesterol, colitis, schildklierafwijkingen, zaadbalkanker, nierkanker en zwangerschap gerelateerde hoge bloeddruk. Voor de ruim 3550 mensen van de 70.000 inwoners van Parkersburg die een van deze ziektes hadden of hebben, opende dit de weg naar een schadeclaim. Voor andere zaken die aan de stof werden toegeschreven, zoals bepaalde geboorte-afwijkingen, meende het comité dat er onvoldoende bewijs was.
Willens en wetens
Voor Bilott is de zaak een enorme, ongelooflijk ingewikkelde puzzel. Op een gegeven moment herinnert hij zich een meisje dat hij tijdens een bezoek aan Parkersburg zag lachen. Haar tanden zijn zwart. Op slag realiseert Bilott zich dat het probleem veel wijder is verspreid dan de vuilstortplaats bij Tennants boerderij: de PFOA zit in het drinkwater van Parkersburg. En erger: DuPont is daarvan op de hoogte. Ook blijkt dat het bedrijf al in de jaren ’70 onderzoek heeft gedaan naar schadelijkheid van de stof. De resultaten waren zo verontrustend dat het bedrijf besloot die onder de pet te houden. In een intern memo van DuPont leest Bilott dat anders de hele business case van de teflonproductie onderuit zou worden gehaald. DuPont laat een rapport opmaken waarin de dood van Tennants koeien wordt geweten aan diens gebrek aan vakmanschap.
De manier waarop DuPont de zaak bagatelliseert, traineert en onder zijn verantwoordelijkheid probeert uit te komen, is frustrerend en huiveringwekkend tegelijk. In wezen is Dark Waters een twee uur durende aanklacht tegen het Amerikaanse bedrijf dat – totdat dit schandaal naar buiten kwam – over het algemeen als ‘gerenommeerd’ werd omschreven. Het vergt nogal wat zelfbeheersing om niet woedend te worden over het handelen van DuPont in deze zaak. Een van de bylines van de film luidt terecht: ‘One of the deadliest cover ups in American history’. Het is aan de volharding van advocaat Bilott en zijn kantoor te danken dat de zaak aan het licht kwam en een deel van de slachtoffers na jaren van juridische strijd in ieder geval een financiële genoegdoening hebben ontvangen, ook al kwam de schikking voor tientallen mensen te laat.

Vooral dat aspect maakt Dark Waters zo’n indrukwekkende en belangrijke film, en veroorzaakte bij mij dezelfde koude rillingen als die avond dat ik DuPont-werknemers hun verhaal hoorde vertellen. Dat betekent niet dat deze film de geschiedenis zal ingaan als een cinematografisch hoogtepunt. Vooral in het tweede deel zitten zwakke momenten en gaat de trukendoos van de Amerikaanse filmindustrie open: de hoofdpersoon ondervindt tegenslag, stort in, maar overwint na een persoonlijke catharsis alsnog. Ook is er soms wat drastisch gesneden in het materiaal, waardoor enkele zaken voor niet-ingewijden mogelijk onduidelijk zijn.
Dark Waters past in een traditie van documentaire-achtige speelfilms, zoals Erin Brockovich (2000) waarin actrice Julia Roberts een advocaat speelt die de strijd aanbindt met een Californisch energiebedrijf dat het drinkwaterbronnen heeft vervuild. Ook The China Syndrome (1979) gaat over een cover-up, waarbij een journalist achter een ongeluk bij een kerncentrale aangaat. Recenter liet Spotlight (2015) zien hoe journalisten van The Boston Globe ontdekken dat de katholieke kerk seksueel misbruik door haar functionarissen ontkent en onder het habijt probeert te houden.
Wel schuld, geen boete
Wat Dark Waters zo donker maakt, is dat er nog steeds geen einde is aan de ellendige situatie. Al weet Bilott uiteindelijk een schikking van 670 miljoen dollar te treffen voor 3550 zieke inwoners van Parkersburg, voelt zijn overwinning na ruim 16 jaar ploeteren niet als een triomf. Dat komt omdat DuPont zich niet houdt aan eerder gemaakte afspraken over de uitkomst van het bevolkingsonderzoek onder leiding van een wetenschappelijk comité. Opnieuw probeert het bedrijf onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen. Pas als het drie individuele zaken heeft verloren en veroordeeld wordt tot schadevergoedingen van miljoenen dollar, schikt DuPont. Het onderzoek naar een strafzaak tegen het bedrijf wordt plotseling gestaakt. Wel moet DuPont een boete van 15 miljoen betalen aan de Amerikaanse milieudienst EPA omdat het de resultaten van onderzoek over de schadelijkheid achter heeft gehouden. Voor DuPont is dat een schijntje.
‘The system is rigged! They want us to think it'll protect us, but that's a lie. We protect us. We do. Nobody else’
Het juridische systeem mag uiteindelijk hebben gezegevierd, maar daarbij is een belangrijk deel van de rechtvaardigheid gesneuveld. Ondanks die twee uur durende aanklacht overheerst na de aftiteling het gevoel dat DuPont er te gemakkelijk vanaf komt. Er is schuld, maar geen boete. Althans, geen boetedoening. Het mogelijk criminele handelen door het bedrijf blijft de facto onbestraft. Sterker: het is niet eens getoetst door een strafrechter. Niemand belandt achter tralies. Aan het einde van de film verzucht Bilott dan ook: ‘The system is rigged! They want us to think it'll protect us, but that's a lie. We protect us. We do. Nobody else. Not the companies. Not the scientists. Not the government. Us.’
Of dat in Nederland heel anders is? Ik vraag het me af. Het is niet bekend of Chemours in Nederland schadevergoedingen heeft betaald aan zieke (ex)werknemers, laat staan omwonenden. Wel lopen er nog steeds een aantal zaken die door voormalige werknemers zijn aangespannen. Vergelijkbare zaken, zoals asbest en chroom 6, hebben laten zien hoe lang het kan duren voordat er beweging komt. Hoe dan ook: Chemours doet er geen uitspraken over. Wel liet het bedrijf in een reactie op de film weten dat de situatie in Nederland niet vergelijkbaar is met die in de VS. Maar volgens bodem- en waterexperts is dat vooral te danken aan het type waterbron en de kwaliteit van de drinkwaterzuivering in Nederland. Er is in Dordrecht evenveel geloosd als in de technisch identieke fabriek in Parkersburg. Als de PFAS-crisis van afgelopen jaar iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat de stof overal in onze omgeving aanwezig is. Ons drinkwater is daarop geen uitzondering.
46 Bijdragen
Joost Reedijk 1
Rob Huibers 4
Anti-aanbaklaag is door jou een vloek voor mij geworden.
Alleen kom ik die pannen nog steeds overal tegen, in winkels, bij pannenacties van onze grootste supermarkten en bij mensen thuis. Hoe bereik je Henk en Ingrid met dit belangrijke nieuws: pannen met een anti-aanbaklaag zijn een plaag. Gooi ze weg en koop ze nooit meer!
Ze zijn trouwens compleet overbodig en zelfs contraproductief, maar dat is een ander verhaal . . .
[Verwijderd]
Rob HuibersJan 644 1
Rob HuibersHet 'contraproductieve' - als je daar al van kan spreken van waarheid vertellen IS helaas dat het vaak NIET positief is wat er te melden valt; NEE- Wat gemeld móet worden? Maar de zich verder gemiddeld genomen (nog) goed voelende mens geniet van z'n gezondheid (..), rijkdom en Netflix met bier&chips. Zo doet men een plas en.....enz.
Lydia Lembeck 12
Rob HuibersSicco Kamminga 4
Rob Huiberser is hoop! Ik ben pas sinds kort lid en het valt me op dat ik regelmatig stukken in de krant lees die kort daarvoor in FTM hebben gestaan.
Groet,
Sicco
Jan de Weert 1
Ik hoop dat dit doordringt bij het gezag, en aanzet tot vervolging van deze onbeschrijfelijke milieu delicten en de verantwoordelijken worden berecht.
Er moet echt iets veranderen willen we het voor onze kinderen leefbaar houden op deze planeet.
Jan 644 1
Jan de WeertMaar owee - wanneer er ergens Euro's of Dollars blinken gaat 'men' voor de 'bling-bling' én in het groot hé, ..en écht niet alleen "Jan met de Pet" (Henk en Ingrid, zo u wilt) maar ook "Jacques met de stropdas" maar die laatste IN de overtreffende trap én ten koste ván .. Jan met de Pet (Henk en Ingrid). Flauw is dan te moeten melden dat Jacques niet aan Jan, Henk en Ingrid laat weten hoe hij dat gaat flikken en wie hem erbij ondersteunen of in ieder geval wéinig in de weg leggen. Savez vous?
[Verwijderd]
O Pen 13
[Verwijderd]Deze week was professor Mary Frances Berry te gast bij the Daily Show. Zij is de auteur van het boek: 'History Teaches Us to Resist.' https://www.facebook.com/thedailyshow/videos/857726637995421/ Dit ter ere van Martin Luther King Day. Positieve maatschappelijke verandering is er nooit gekomen dankzij politiek, bedrijven en kapitalisme maar ondanks. Afschaffing slavernij, afschaffing kinderarbeid, de vijfdaagse werkweek, 40 urige werkweek, minimumloon, etc. etc. zijn er gekomen omdat mensen er de straat voor op gingen. Er is voor gestaakt. Kortom er is voor gestreden.
Er wordt ons op school geleerd dat we een democratie hebben maar dat is volstrekt onvoldoende om ook daadwerkelijk positieve verandering te brengen. Tegenover de democratie staat namelijk het kapitalisme. Het is de strijd van one-dollar-one-vote tegenover one-person-one-vote. Democratie en kapitalisme zijn twee uitersten. Democratie en kapitalisme zijn niet te verenigen. Hooguit is een middenweg te vinden. Dat lijnrecht tegenover kapitalisme het communisme zou staan is een valse voorstelling van zaken. Communisme is staatskapitalisme. Zie maar hoe Noord-Korea functioneert. De staat Noord-Korea is een bedrijf met de inwoners als werknemer. Deze werknemers hebben niets te vertellen over de wijze waarop het bedrijf functioneert. Ongeveer precies zoals multinationals opereren. De directeuren en aandeelhouders bepalen de lijn van het bedrijf, niet de medewerkers die daadwerkelijk risico lopen (qua gezondheid of werkloosheid).
Als we echt iets willen, op korte termijn, dan zullen we daarvoor de straat op moeten.
Als we iets van de politiek willen dan moeten we af van het doorgeslagen kapitalisme dat we nu hebben. Dan moeten we radicale democratie eisen.
Jan 644 1
O PenLydia Lembeck 12
Jan 644O Pen 13
[Verwijderd]Jan 644 1
O Pen[Verwijderd]
Jan 644 1
[Verwijderd]paul Hoogendijk 8
O Pen 13
paul HoogendijkZoals de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid al aangeeft moeten we onze economie op orde krijgen door 'goede banen' te stimuleren. Korte termijnbelangen staan echter in de weg om van Nederland een modern land te maken. Dus zetten we in op fossiele brandstoffen, bodemuitputting, kankerverwekkende chemie, kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen, luchtvaart en energieslurpende activiteiten als het maken van staal en kunstmest. En daar komt dan nog de uitbuiting van arbeiders bij waar de WRR daadwerkelijk op doelt (in distributiecentra, gigeconomy, pakketbezorging etc).
paul Hoogendijk 8
O PenJan 644 1
O PenIn dát werkstuk staat omschreven hoe lobby vanuit de industrie 'meestuurde' in het beleid. Ik noem tóch min. Jaap Boersma van EZ, 1970, Eternit e.a. Dát bedrijven beleid sturen is gebleken 'common cause' te zijn; nóg. Blijft dat zo? Wanneer de volksgezondheid en de bedreigingen ervan dus óók onder Overheids-taken valt.. zoals altijd zo was en nóg is, m.i.
O Pen 13
Jan 644Mijn ervaring is zelfs dat politici veel meer open staan voor de mening van buiten de overheid dan van het ambtelijk apparaat. We hebben vanuit de leesselectie van afgelopen weekend kunnen lezen hoe er wordt omgegaan met onderzoeksrapporten die door regeringen worden besteld of door adviesorganen worden geproduceerd. Het zijn vooral grote bedrijven die de tijd en geld hebben om te lobbyen. Veel politici zijn er van overtuigd dat er veel kennis zit in bedrijven en wat de bedrijven aangeven dus ook waar is. Dat eerste zal kloppen maar dat wil niet zeggen dat ze niet in hun eigen belang redeneren. Dat conflict van belangen op een hoger abstractieniveau is voor politici blijkbaar of niet te begrijpen of ze vinden dat lastig uitleggen naar de woordvoerders van deze bedrijven en doen dan toezeggingen. Politici vinden het als geen ander moeilijk om toe te geven dat ze iets niet weten en dat ze het moeten laten uitzoeken. Op een huilie huilie verhaal van een woordvoerder of ondernemer wordt dan al snel een toezegging gedaan: "Maar natuurlijk ING, in het buitenland is de belasting ook aftrekbaar, dat zou concurrentievervalsing zijn. Dat maakt ons als Nederland natuurlijk geen goed vestigingsland. We gaan zo snel mogelijk hiervoor een wet invoeren. Ow, u heeft de wet al geschreven? Prima." Er niet bij stilstaan dat er nauwelijks nieuwe banken worden opgericht, dat de bancaire sector in NL al te groot is, dat de banken die 80% van de Nederlandse leningen in handen hebben echt niet vertrekken en dat de banken al een enorm voordeel hebben door het overheidsfiat.
Jan 644 1
O PenMarla Singer 7
paul HoogendijkDe ambtenaren van tegenwoordig vaardigen een verbod uit op mensen die voor zichzelf willen opkomen. Ze willen niet geconfronteerd worden met de ellende van hun eigen beleid. Zoals de dakloze Hans die het stadhuis niet meer in mag.
https://www.youtube.com/watch?v=S80L_pplNj0
Het wordt tijd om te beseffen dat de overheid een onderdeel van het probleem is en ze voor het blok te zetten om hun werk te doen of ze anders buiten spel worden gezet door een overgrote meerderheid die zaken in eigen hand gaat nemen.
Jan 644 1
Marla SingerMaar dat er, waar het gaat om het uitdrukken in FINANCIËLE SCHADE van alléén al ván die asbestkwestie de totale bedragen in (eerst guldens) en Euro's - waar 'de Nederlander' klaarblijkelijk erg gevoelig voor is -, zich een algeheel economisch/financiële ramp zou voordoen en dat "door de Hollandse dijken barst" een feit zou zijn. Ware het niet dat er allerlei 'wasmachine oplossingen' werden/worden ingezet. Ik noem het 'wegzwijgen', klein houden, onder norm beoordelen, uit de media weghouden, verwarring zaaien, zgn. deskundigen uitspraken wél in de media helpen krijgen die NIET belangeloos blijken te zijn enz. Het werkt. Het is een international al heel lang werkende strategie en óf en wanneer DIE tot een einde komt hangt vooral af van de stilte van de burgerij. De slachtoffers dus, mijn pa was één van hen. Helaas kende (!) hij er vele.
Jan 644 1
paul HoogendijkLydia Lembeck 12
paul HoogendijkJan 644 1
paul HoogendijkIntussen stierven er groeiende aantallen mensen die niet alleen met asbest werkten maar ook secundair blootgestelden én... milieuslachtoffers van asbest.
Een bedrijfsarts van de scheepswerf De Schelde te Vlissingen (Dr. Stumphius) had - in samenspraak met collega-bedrijfsartsen van elders in Nederland (en daarbuiten) - intussen ruim voldoende vastgesteld dat diverse kankervormen de oorzaak hadden in blootstelling aan asbest, welk type dan ook. Zélfs verklaarde Dr. Stumphius in 1969 aansluitend dat deze vaststelling het uitdragen van een grootschaliger boodschap aan de samenleving (!) noodzakelijk maakte, nl. dat het produceren, toepassen, plaatsen, verwerken en bewerken van asbest gestopt zou moeten worden omdat het niet alleen een bedreiging vormt voor bedrijfsmatig aan asbest blootgestelde werknemers maar tévens een bedreiging voor de volksgezondheid zou gaan vormen.
In 1970 werd het onderwerp van gebruik/toepassen van asbest op regeringsniveau in behandeling genomen teneinde een verbod erop te kunnen gaan invoeren. Een lobby vanuit de asbestindustrie in Nederland maakte kennelijk zóveel 'indruk' dat de bedreiging van de volksgezondheid toen als minder zwaarwegend werd beoordeeld t.o.v. de industriële, sociale en financiële belangen dat onder minister Jaap Boersma van EZ er géén verbod kwam.
Er passeerden weer 23 jaar kennis, ervaring en aantallen asbestslachtoffers voordat dus in juli 1993 er een (nagenoeg) geheel verbod op asbest kwam.
Hoe verloopt de g.v.z. die m.b.t. de nu ook bekende ándere en steeds groter in aantallen/volumes wordende stoffen die de mens (..) ontwikkelt?
Rob Jasper
Marco Roepers 6
Rob JasperAnnemiek van Moorst 11
Rob Jasperhttps://www.rivm.nl/pfas
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Lydia LembeckJan 644 1
Rob JasperMaar dát als eerste de financieel/economische gevolgen genoemd worden is een vaak gebleken historisch feit, ook in de film Dark Waters is dat niet anders. Wél echter wordt er aan een 'Grote bel' gerammeld, opdat het inzicht uitgedragen wordt wát er zoal "uitgevreten" wordt door belanghebbende partijen.., tot HOOG in de boom.
Yvonne Koster 6
Jan 644 1
Yvonne KosterJan 644 1
Yvonne KosterHou mij te goede, ik wil dat iedereen netjes met z'n omgeving en alles wat erop leeft omgaat, en langer goed WIL kunnen blíjven leven naar eerlijkheid(..) en zuiver(..) geweten.
Maar DÁT geldt dan zeker voor hen die beleid ontwikkelen, dit ook zo dienen(!) uit te (laten) voeren, erop toe te zien (=toezicht houden) en er daar waar nodig op reageren (=handhaven). En dan NIET in een zaak tegen hen, bij de Raad van State een vonnis te laten uitbrengen tégen een burger die het voor een grote groep ándere burgers in het algemeen belang opnam:
"De Staat komt een bijzonder grote mate van beoordelings- en beleidsvrijheid toe, alsmede de haar ten dienst staande instrumenten." (Klinkt als: Carte Blanche) Lees desgewenst de zaak 'Klaas Jasperse versus De Staat der Nederlanden'.., zoek maar op bij De Rechtspraak.
Annemiek van Moorst 11
Bedankt Arno voor het najagen hier. Heel goed stuk! Voor wie geen tijd heeft een voortreffelijke samenvatting. Plus de nieuwe feiten op een rij. Dordrecht is tranentrekkend erg gezien alle feiten. Angstwekkend.
Ik gun de kaartjes graag aan een ander. Woon in IT. Zou de film anders wel graag zien.
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstJan 644 1
Annemiek van MoorstJan 644 1
Annemiek van MoorstDe gedachte is klaarblijkelijk voor 'de massa' nóg steeds: "Je ZIET het niet, RUIKT het niet en VOELT het niet en dús ís het er niet !!" Wanneer dát zo zou zijn zag de wereld er even anders uit dan 'ie nu doet. Zie: "Dark Waters"(PFOA/C8?GenX) en ook "Devil's Dust"(Asbest).
Jan 644 1
Niek Jansen 9
Tijdens een van de rechtszittingen in de film zag je dat even een glas water door de tegenpartij bij wijze van dreiging werd geheven wat me deed denken aan de scene in de video waar Obama de mensen wilde geruststellen in Flint, waar het drinkwater al jaren werd besmet met lood uit een verouderd pijpsysteem. Maar als je de video goed bekijkt zie je dat Obama slechts sipt zonder iets ervan in te slikken.
Hoe de Amerikaanse regering industrieën zoals Dupont steunt ten koste van de gezondheid van de mensen wordt ook aangetoond met de openlijke methode van afpersing met een officiële brief van diezelfde Amerikaanse regering aan de Thaise regering mocht die zijn ban doorvoeren op drie kankerverwekkende pesticiden en dat op straffe van een importban van 51 miljard Baht (1B= €0.33).
https://www.nationthailand.com/premium/30377722?utm_source=homepage&utm_medium=internal_referral
Ook recent bediende Trump zich van afpersing in de Oekraïense Zelensky-Joe Biden zaak, maar daar wordt hij nu op afgerekend in de impeachment procedure.
Maar los van dit alles is de Amerikaanse buitenlandpolitiek voor een belangrijk deel gebaseerd op ‘quid pro quo’, wat als een vorm van afpersing beschouwd kan worden.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/01/24/chantage-trump-op-oekraine-om-politiek-rivaal-te-dwarsbomen-niet-origineel-nixon-en-reagan-deden-het-hem-voor/
Niek Jansen 9
Eenzelfde film zou gemaakt kunnen worden over veel andere bedrijven die de mens en/ of de grond waarop hij moet leven en oogsten vergiftigt.
Ik denk daarbij in de gauwigheid aan Monsanto /Bayer, Philip Morris, Eternit (asbest), diverse pesticide producenten, Dow Chemical.......
Wat kwalijker is dat vaak onze volksvertegenwoordigers en politici gehoorzamend aan lobbyisten meewerken aan het ongezond maken van mens en milieu.
Ook doordat industriële belangen nadrukkelijk vertegenwoordigd kunnen worden in officiële adviesorganen zoals de EU voedselautoriteit EFSA, waar veel draaideur politici zitting hebben die eerder ceo waren in de voedselindustrie.
Arjan van Muyen 3
De about page en de wohis van dit domein geeft geen enkele clue over wie er achter deze site zit.
https://groentegroente.nl/keukenweetjes/tefal/
Rob Klerks 4
Zonder controle vanuit de overheid blijft dat zo.
Goed artikel, we worden er niet vrolijker van, maar dat is helaas niet anders bij FTM blijf vooral doorgaan met schurkenstreken bloot te leggen 👍
Rob Klerks 4
Wie zegt dat het goed is?
Wat zit erin?