
FTM duikt in de wondere wereld van digitale munten en blockchain-toepassingen.
Wij houden ons niet bezig met welke munt het hardst groeit en waar je in moet investeren, we gaan je dat ook niet vertellen. Wij kijken onder de motorkap van deze nieuwe techniek.
Waar een nieuwe markt ontstaat, zijn een beperkt aantal regels. De markt van cryptocurrencies is vooralsnog vatbaar voor fraude en oplichterij. Wij vertellen je hoe en waar het gebeurt.
Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren
‘Ons geld is stuk’, maar is bitcoin echt de oplossing?
Woordspel van minister Hoekstra verhult hoe ver zijn omstreden ‘cryptowet’ gaat
OneCoin-leider: ‘Ik wist dat ik voor een frauduleus bedrijf werkte’
Haastige spoed met digitaal geld is soms goed
Kaapt het Facebook-kartel de macht over ons geld?
Amerikaanse justitie hakt in op OneCoin
‘Juist de grote problemen maken blockchain spannend’
Blockchain: buzzword of medicijn tegen machtsconcentratie?
Gigafraude of een briljant staaltje modern bankieren?
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
‘Ons geld is stuk’, maar is bitcoin echt de oplossing?
Bitcoinexperts Bert en Peter Slagter claimen in hun nieuwe boek dat die digitale munt de oplossing is voor ‘ons kapotte geldsysteem’ en ‘een van de stenen in de weg naar een eerlijker verdeeld geld’. FTM legt de monetaire eigenschappen van bitcoin onder de loep en vraagt zich af of die grootse claims terecht zijn.
De prijs van bitcoin brak dit jaar alle records. De digitale cryptomunt verviervoudigde in waarde en fluctueerde deze maand boven de 50.000 euro. Net als in 2017, toen de koers eveneens als een raket omhoog schoot, roepen sommigen – waaronder de financieel toezichthouder AFM – dat bitcoin een risicovol ‘gokspel’ is waar je beter van kunt wegblijven.
Bij anderen leeft de cryptokoorts en ‘fear of missing out’ op: hadden ze maar eerder of meer geïnvesteerd, dan waren ze nu ook miljonair geweest – net als de IT-jongens, Silicon Valley-investeerders, (met geleend geld) speculerende studenten en cyberpunks die er wél op tijd bij waren.
Zoals de broers Bert en Peter Slagter, oprichters van de blog LekkerCryptisch en gastheren van de BNR Cryptocast en Satoshi Radio. Ze kennen de cryptowereld op hun duimpje en gelden als twee van de bekendste bitcoinexperts van Nederland. De Slagters hebben een boek over de digitale munt geschreven: Ons geld is stuk – en waarom bitcoin de oplossing is, dat deze maand verscheen.
‘Ik wil niets zeggen over de omvang van onze cryptopositie’
Het boek is geen ‘marktanalyse, financieel advies of investeringsvoorstel,’ zegt Bert Slagter tegen FTM. Daarom doen de Slagters in het boek niet uit de doeken hoeveel ze zelf hebben verdiend aan hun bitcoin- en etherbeleggingen. ‘We bezitten wel crypto-assets als investering (bitcoin en ether) en om mee te experimenteren. In het boek hebben we dit niet vermeld omdat het ons voor de aard van het boek niet belangrijk leek.’ Ze willen het dus niet zeggen, maar gezien hun jarenlange activiteit binnen de bitcoincommunity is het hoogstwaarschijnlijk dat de twee heren tot de club van meer dan 100.000 bitcoinmiljonairs behoren.
De macht over de geldpers
De toenemende interesse voor bitcoin is gerelateerd aan turbulente tijden op de financiële markten. In maart 2020, bij het aanbreken van de coronacrisis, kelderden de beurzen. De Amerikaanse en ook de Europese Centrale Bank zetten de digitale geldpers (nog verder) open om een herhaling van 2008 te voorkomen. Die ingreep was succesvol, maar tegelijkertijd kostbaar: de economie werd gered, maar de onderlinge spanningen tussen Europese landen liepen op. Het narratief van ‘Europese solidariteit omwille van corona’ en het ‘redden van de economie’ moest verhullen dat – net als in 2008 – miljarden aan publiek geld werd gecreëerd om de financiële sector te redden. Bijkomend voordeel voor de rijken: hun vermogens bleven op peil.
Dat ongekozen centraal bankiers, die geen enkele democratische verantwoording verschuldigd zijn, zoveel macht hebben over de verdeling van ons geld, zet aan tot nadenken en discussiëren over de inrichting van ons geldstelsel. Het boek van de broers Slagter is een welkome bijdrage aan dat debat.
‘Afhankelijk van je positie in het systeem, profiteer je meer of minder van de regels waarmee het wordt gerund. Zo schuilt in elk geldsysteem een verdeelsysteem.’ Dat is een van de belangrijkste constateringen in het boek: ons geldsysteem is allesbehalve ‘neutraal’, maar heeft invloed op de sociale en economische verhoudingen binnen onze maatschappij.
De inrichting van ons geldstelsel dicteert wie er toegang heeft tot geld en krediet, en wie niet
Geld is daarmee een politiek onderwerp: de inrichting van ons geldstelsel dicteert wie er toegang heeft tot geld en krediet, en wie niet. Die toegang is op dit moment extreem scheef verdeeld. De investeringsvehikels van de rijkste mannen ter wereld, zoals LVMH van Bernard Arnault, lenen tegen bodemtarieven die voor het mkb nooit haalbaar zijn. Het narratief dat dit geld vanzelf doordruppelt tot de onderste regionen van de economie – zoals bij het van boven inschenken van een chamagnetoren uiteindelijk ook de onderste glazen zich vullen – is een fictie. ‘Terwijl geld zo goed als gratis is voor degenen met geld en kredietwaardigheid, is het niet beschikbaar voor mensen zonder geld. En dat vergroot de kloof tussen arm en rijk, zorgt voor ongelijke kansen en politieke spanningen,’ zei de Amerikaanse hedgefondsmanager Ray Dalio eind 2019. ‘De wereld is gek geworden en het systeem is kapot.’
Zoektocht naar een rechtvaardige economie
De gewone man in een huurwoning en de jongvolwassene zonder aandelen profiteren niet van de stijgende huizen- en aandelenprijzen, maar merken wel dat zij steeds minder kopen voor hun geld. ‘Ons geld is stuk,’ stellen de Slagters daarom. ‘Een grote groep mensen ziet hun spaargeld uitgehold worden en als de lonen niet meestijgen, wordt het elke maand lastiger de eindjes aan elkaar te knopen.’
Tegenover dit failliete systeem zetten ze een alternatief. En ze zijn allesbehalve terughoudend over de belofte van dat alternatief: bitcoin zou ‘de oplossing’ zijn voor ons kapotte geldsysteem. Hoe komen ze tot die claim?
De Slagters hebben een oplossing voor ons ‘failliete systeem’: bitcoin
De Slagters gebruiken in hun boek de ‘sluier van onwetendheid’ van de Amerikaanse politiek filosoof John Rawls. Die introduceert in zijn beroemde werk A Theory of Justice (1971) dit hulpmiddel om tot een rechtvaardige samenleving van vrije en gelijke burgers te komen. Hoe zou je de maatschappij – of in dit specifieke geval het geldstelsel – inrichten als je op voorhand niet weet welke positie je binnen die maatschappij krijgt toebedeeld?
Volgens de Slagters is de huidige opzet waarin een centrale bank de geldpers beheert problematisch. De technocratische centraal bankiers plaatsen stabiliteit boven de idealen van vrijheid en gelijkheid. Om de stabiliteit van het systeem te bewaken kunnen ze immers de geldpers aanzetten, zonder dat daarbij het criterium van gelijke verdeling te hanteren. De partijen met de beste toegang tot geld profiteren het meest.
‘Status doet er niet toe, het maakt niet uit of je arm of rijk bent, jong of oud’
Bitcoin schuurt volgens de Slagters daarentegen ‘als systeem dicht tegen de idealen van Rawls (vrijheid en gelijkheid, red.) aan’. En wel om de volgende reden: ‘Er is geen centrale autoriteit die de geldhoeveelheid beheert en de een kan bevoordelen ten opzichte van de ander. Status doet er niet toe, het maakt niet uit of je arm of rijk bent, jong of oud.’ Het decentrale karakter van het netwerk en het ontbreken van centraal gezag maakt bitcoin volgens de auteurs neutraler en meer egalitair: ‘De Wallstreet-bankier krijgt geen voorrang op de landbouwer in India. Er is geen inflatie die de have-nots harder raakt dan de rijkelui.’
The winner takes it all
In theorie klopt dat: iedereen kan bitcoin kopen, iedereen kan met zijn computer bitcoin minen, en iedereen die zich erin verdiept kan meewerken aan de opensourcecodes die de regels van het netwerk dicteren.
In de praktijk klopt er echter niets van. Het maakt wèl uit of je jong of oud bent, arm of rijk, en vaardig met computers of niet. Zo heeft een groot deel van de wereldbevolking onvoldoende geld om bitcoin te kopen, en onvoldoende affiniteit met IT en techniek om bitcoin te minen of mee te schrijven aan de protocollen. Geconcentreerde groepen domineren de miningactiviteit op het bitcoinnetwerk. Daar kom je met een huis-tuin-en-keuken-pc niet snel tussen.
90 procent van alle bitcoins zijn in handen van een selectief groepje dat toevallig op het juiste moment, op de juiste plek, en in de juiste sector actief was
Bovendien is bijna 90 procent van alle bitcoins (van de maximaal 21 miljoen die in omloop komen) niet gemined door boeren uit India, Bangladesh of Zuid-Soedan – want die stonden op de akkers om de monden van hun kinderen te kunnen voeden. Ze zijn in handen van een selectief groepje dat toevallig op het juiste moment, op de juiste plek, en in de juiste sector actief was – waaronder flink wat libertaire Silicon Valleymiljardairs met een winner takes it all-mentaliteit, zoals Peter Thiel en Elon Musk.
De rest moet de bitcoins kopen van die groep. En dat weten de Slagters ook. Ze spreken hun oorspronkelijk stelling in latere hoofdstukken dan ook tegen. ‘Het deflatoire karakter van bitcoin vergroot de ongelijkheid echter, omdat bitcoins steeds schaarser en waardevoller worden. Hoe eerder iemand bitcoins bezit, hoe groter zijn voordeel ten opzichte van de rest. Ook daar zou Rawls zijn stempel van goedkeuring niet aan geven.’
En zo is het dus met bitcoin nog steeds hetzelfde: wie toegang heeft tot geld profiteert het meest. Toegegeven: in landen met repressieve overheden, kwakkelende munten of plekken waar de bevolking beperkte toegang heeft tot het bancaire systeem, kan bitcoin toegevoegde waarde hebben als digitaal spaarmiddel waar de machthebbers geen grip op hebben. Het is dan een hedge tegen geldontwaarding waarvoor nu gouden sieraden en Amerikaanse dollars worden gebruikt – ook voor de gewone man. Voorbeelden uit Venezuela, Nigeria en Hong Kong gebruiken de Slagters dan ook volop om de meerwaarde van bitcoin te illustreren. Maar is dat genoeg om te kunnen spreken van bitcoin als oplossing voor een rechtvaardiger, vrijer en gelijker geldstelsel, of ten minste een stap in die richting?
Bert (1982) en Peter Slagter (1986) zijn twee IT-ondernemers die al jaren actief zijn in de Nederlandse bitcoinwereld. De meeste mensen kennen hun naam echter in een andere context. In het voorjaar van 2020 verwierven ze landelijke bekendheid als pleitbezorgers in de Nederlandse media van de indamstrategie tegen de coronapandemie. Ze publiceerden hierover ook enkele artikelen op FTM en voegden zich als ‘experts complexiteit en onzekerheid’ bij het Red Team, een meer pluriforme tegenhanger van het OMT, dat de overheid slechts vanuit biomedisch perspectief adviseert over het coronabeleid.
De Slagters zijn autodidactische manusjes van alles. Bert heeft een achtergrond in de natuurkunde en informatica, maar stopte voortijdig met zijn opleiding computerwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Peter behaalde zijn bachelor of science medicijnen en voegde zich daarna bij het bedrijf van zijn broer: Procurios, een softwarebedrijf dat oplossingen biedt voor informatieuitwisseling tussen verschillende IT-systemen. In 2017 richtten de twee broers LekkerCryptisch op, een blog over de cryptowereld en economie. In 2021 startten ze met Bitcoin Alpha, een betaalde nieuwsbrief.
Relatieve objectiviteit
Kunnen de Slagters zelf nog wel objectief, vanuit Rawls’ ‘sluier van onwetendheid’, naar bitcoin kijken, aangezien ze voor grote bedragen invested zijn? Voor het antwoord op die vraag verwijst Bert Slagter FTM naar de BNR-cryptocast over het boek. Daarin vertelt zijn broer waarom volledige objectiviteit niet bestaat: ‘De werkelijkheid is geen neutrale categorie. Die staat bloot aan allerlei invloeden.’ ‘Dat klinkt als een ontwijkend antwoord,’ werpt presentator Herbert Blankesteijn tegen. Samengevat luidt Peter Slagters lange antwoord: ‘Ja, wij zijn relatief objectief want we proberen het thema van alle kanten en verschillende perspectieven te benaderen.’
‘Dat klinkt als een ontwijkend antwoord’
De Slagters wijden inderdaad een volledig hoofdstuk aan allerlei redenen waarom bitcoin uiteindelijk toch niet die silver bullet zal blijken, ze nuanceren de titel van hun boek en laten ruimte voor onzekerheid over de exacte rol die bitcoin binnen het monetaire stelsel kan vervullen. Ook schrijven ze over alternatieve probleemanalyses, zoals die van de Modern Monetary Theory (MMT)-economen, waar onder andere Stephanie Kelton en Pavlina Tcherneva toe behoren. Volgens de economische school van MMT is artificiële schaarste, zoals die door de opzet van bitcoin wordt geschapen, geen oplossing maar verergert het onze geldproblematiek alleen nog maar verder.
De analyse van deze MMT’ers staat haaks op die van de bitcoiners en goudhandelaren, die ideologisch dicht bij elkaar zitten. Die laatste twee groepen stellen dat stagnerende economieën, inflatie en groeiende ongelijkheid het gevolg zijn van een teveel aan geld. Ze zien de herintroductie van een monetair anker als oplossing – bitcoin is daarbij het digitale equivalent van goud.
De MMT’ers zien dat diametraal anders: artificiële schaarste, zoals die door de opzet van bitcoin wordt geschapen, zou onze geldproblematiek juist verder vergroten. ‘MMT maakt onderscheid tussen de reële limieten, en de krankzinnige en onnodige beperkingen die we onszelf opleggen,’ zei Kelton in 2020 tegen FTM. De oplossing ligt volgens de MMT’ers niet in het beperken van de geldhoeveelheid, maar in het zoeken naar betere distributie- en transmissiemechanismen voor centrale en commerciële banken. Denk daarbij aan credit guidance, helikoptergeld, basisinkomens of baangaranties.
Prettig geld
Ondanks hun pogingen meerdere brillen op te zetten, lukt het de Slagters niet om de ‘sluier van onwetendheid’ daadwerkelijk toe te passen op de monetaire functie van bitcoin in onze maatschappij. Ze schrijven dat bitcoin ‘de eigenschappen heeft die het een prettig geld maken’: ‘Het is onverwoestbaar, buitengewoon schaars, makkelijk te verplaatsen en de echtheid is eenvoudig te verifiëren.’
De Slagters bekennen daarmee hun ideologische kleur
De Slagters bekennen daarmee hun ideologische kleur. Deze eigenschappen – met name de schaarste – maken bitcoin, net als goud een ‘prettig geld’. Maar dan vooral als spaarmiddel voor de bezitters ervan. Die worden rijker met elke nieuwe gebruiker die instapt. Schaarste maakt het tegelijkertijd veel minder geschikt als ruilmiddel of rekeneenheid, twee andere belangrijke functies van geld. Ook de flexibiliteit om de geldhoeveelheid aan te passen aan de omvang van de economie – zoals de MMT’ers voorstellen – gaat verloren.
De Slagters schrijven: ‘We moeten er ook rekening mee houden dat bitcoin bestaat in een wereld waarin rijkdom al duizenden jaren scheef verdeeld is geweest.’ Daar is geen speld tussen te krijgen, maar het ondermijnt wel hun claim dat bitcoin een ‘neutraal geldsysteem’ is en dat het ‘een van de stenen in de weg naar een eerlijker verdeeld geld kan zijn’. Die stelling maken de broers niet aannemelijk, terwijl het wel de centrale thesis is van hun boek.
De Slagters proberen vergeefs bitcoin het morele cachet van een ‘oplossing voor een eerlijker geldstelsel’ mee te geven
Integendeel, zoals ze zelf ook al schrijven: ‘Elk geldsysteem is een verdeelsysteem.’ De poging om bitcoin het morele cachet van een ‘oplossing voor een eerlijker geldstelsel’ mee te geven, lijkt op de bitcoinersversie van de champagnetoren: in theorie lopen ook de onderste glazen vol, maar in de praktijk worden de glazen bovenin leeggedronken en sijpelen slechts enkele druppels door. Hoe meer mensen in het voorgespiegelde ideaal geloven, hoe meer champagne voor de toplaag.
Zoals Peter Slagter terecht stelde dat ‘volledige objectiviteit’ niet bestaat en de werkelijkheid geen ‘neutrale categorie’ is, bestaat er evenmin zoiets als een ‘neutraal geldstelsel’. De inrichting van het geldsysteem bepaalt sociale en economische verhoudingen en is doordrongen van ideologie. Het is politiek van aard en dat maakt democratische inspraak noodzakelijk.
De kritiek van de Slagters dat het huidige systeem een democratisch gebrek kent, is terecht. Maar hoe het inwisselen van ongekozen centraal bankiers voor bitcoinmiljonairs bijdraagt aan de oplossing, blijft ook na het lezen van dit boek onduidelijk. Het lijkt er meer op dat bitcoin een vrolijke voortzetting is van onze ‘historische traditie van ongelijkheid’, waarbij hoogstens enkele gelukkige winnaars – waarschijnlijk* inclusief de Slagters zelf – toetreden tot de miljonairsklasse.
Full disclosure: toen ik in 2017 begon met schrijven over bitcoin heb ik voor ongeveer 500 euro circa 0,15 bitcoin aan cryptomunten gekocht, om mee te experimenteren op de cryptobeurzen. Die munten heb ik daar laten staan en de afgelopen twee jaar heb ik niet meer gekeken naar de koersontwikkeling. Ik kan niet meer op alle beurzen inloggen, omdat ik geen ID-bewijs heb geupload. De huidige waarde komt in elk geval niet boven de 7500 euro uit.
140 Bijdragen
cecile graven 3
Reinier Butot 1
cecile gravenMarc Fahrner 7
Reinier ButotBerend van Gorkom 1
Marc FahrnerMonopolie A: enkel de bank bepaald hoeveel geld je krijgt bij start en kan op elk moment zich bedenken, per deelnemer. Oh en de regels kunnen op ieder moment aangepast worden of uniek worden toegepast.
Monopolie B: iedereen bepaald wat de bank bij start mee geeft en dat kan alleen aangepast worden als bijna iedereen het er mee eens is.
Reinier Butot 1
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Reinier ButotReinier Butot 1
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Reinier ButotSM vDongen 2
Reinier ButotEen organisatie als 100weeks stuurt €8 per persoon per week naar elke deelnemer, via de telefoon van die deelnemers.
India kwam een paar jaar geleden in het nieuws omdat de overheid contant geld enorm had beperkt (om corruptie tegen te gaan).
Maar zelf actief invloed uitoefenen op Bitcoin? Daarvoor heb je een groot serverpark nodig, en dat zit er wat minder in voor mensen die van €100 per maand leven.
Een lening in Bitcoin? Het zal vast wel mogelijk zijn, maar ontzettend veel meer gedoe dan naar je lokale micro-financing organisatie stappen.
Jan Westerkamp
Marc FahrnerM de Wet
Reinier ButotWillem de Vroomen 4
cecile gravenReinier Butot 1
Willem de VroomenOok zeker: socialisme faalt bij elke implementatie en heeft gezorgt voor het lijden (waaronder hongersnood) van 100en miljoenen omdat de bureaucraten denken dat ze alles wel kunnen regelen op een autoritaire manier.
De problemen die nu van kapitalisme te lijken komen zijn juist ontstaan door financiele industrie te stimuleren met overheidssteun en de invloed van bedrijven op overheid omdat de overheid ze het monetair beter kunnen maken. Crypto scheid staat van geld en zal dit onmogelijk maken.
Vincent Dessers
Reinier ButotVincent Huijbers 9
Daarmee ook een gedachtensprong naar 'ons' geld. Is door het loslaten van de goudstandaard als waarborg van de waarde van geld niet ook de 'consumptie' van geld en daarmee natuurlijke hulpbronnen explosief gegroeid? Dus kan het zijn dat door geld los te koppelen van een tastbare fysieke waarde en geld ongelimiteerd bijgemaakt kan worden hiermee ook een voorschot op natuurlijke hulpbronnen is genomen?
Zie dit als dat een fysieke munt bij jonge kinderen veel sterker een uiting van 'waarde' lijkt te hebben dan een bankpas waarmee 'ongelimiteerd' geld te pinnen is. Maar ook bij volwassenen lijkt de consequentie van uitgeven van geld of waarde minder aanwezig wanneer dit digitaal plaatsvindt.
Gerard van Dijk 6
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Gerard van DijkZie bijvoorbeeld dit artikel:
https://www.nytimes.com/interactive/2021/09/03/climate/bitcoin-carbon-footprint-electricity.html
Berend van Gorkom 1
Vincent HuijbersDe ene kant van het verhaal claimt (Alex de Vries); "Bitcoin verbruikt evenveel energie als Zweden!"
De andere kant zegt; "Mooi zo, we wensen dictatoriale landen als China veel succes met het ophoesten van zo veel energie om Bitcoin onderuit te halen!"
Tevens is dit argument nogal suf als je het gaat afsteken tegen ander globaal verbruik van energie in een alterantieve categorie. Zoals kerst verlichting (veel gebruikt argument)?
Verder is het zo dat als energie opwekking gebeurt zonder dat andere energie gebruikers daar last van hebben, dan lijkt het me toch eerder een punt van politieke argumentatie, dan die van daadwerkelijke overlast. Iets wat iedere keer bovenwater komt drijven en tevens de reden dat politiek gemotiveerde anti Bitcoin geluiden, hun redenering aanpassen aan iets anders.
Het komt uiteindelijk echt neer op, hoe waardevol vinden mensen Bitcoin? Wat voegt het toe?
In een wereld waarbij eerlijke, objetieve informatie en transparantie ver te zoeken zijn, lijkt het mij best waardevol. Ons monetaire systeem is immers gebouwt op leugens en het feit dat normale burgers totaal geen inzicht hebben in de werking er van.
Bitcoin is extreem open en inzichtelijk. Het lost niet welvaarst ongelijkheid op, maar het lost wel ongelijkheid in kansen op. Dan kun je ook beginnen met stellen dat elk bezit, anders dan geld, ongelijkheid verergerd. Dat is bijzonder krom (en helaas wel de werkelijkheid). En dat snapt de EU heel goed, zie het voorstel om alle vormen van bezit centraal te laten registreren binnen de EU: https://ellentimmer.com/2021/08/02/wwft-548/
Ik ben het ook niet met Thomas eens dat digibeten dan maar reden tot ongelijkheid zijn. Dat is eerder een algemene trend en niet per se de schuld van Bitcoin. En nee, Bitcoin zal dat probleem niet oplossen.
Richard Jong 13
Berend van GorkomBerend van Gorkom 1
Richard JongIets dat wij in onze samenleving van regels en wetten, niet hebben. Door corruptie, machtsverdeling, toegang tot kansen (nee, digitale toegang is niet iets dat per wet beschikbaar is, of niet), toegang tot objectieve informatie (of informatie uberhaupt), inconsequente rechten handhaven (COVID is daar een sterk voorbeeld in).
Dus, hoe lost Bitcoin dat op? Door ten alle tijden dezelfde informatie naar iedereen beschikbaar te maken. Ten alle tijden kan iedereen op dezelfde manier met Bitcoin omgaan. Nee, ongelijkheid in bezit lost het niet op. Dat is ook nooit op te lossen. Dat is nog nooit in de geschiedenis gelukt en het zou zelfs funest zijn voor onze beschaving (zie China onder Mao).
Welke oplossing voor ongelijkheid in bezit reduceren ook werkelijkheid wordt; het begint met een eerlijk systeem waarmee dat gebeurt. Dat is er nu niet en momenteel lijkt dat er ook niet te komen.
SM vDongen 2
Berend van GorkomIn de praktijk is dat een onhoudbare stance die gebaseerd is op ideologie ipv feiten. Crypto is nog erger omdat informatie nog obscuurder is.
Berend van Gorkom 1
SM vDongenDit is geen onhoudbare stance. De realiteit is dat Bitcoin wel op die manier werkt.
Cryptocurrencies werken maar deels zo. Vaak de meesten niet. Dat is ook waarom ze “shitcoins” worden genoemd.
De essentie bij Bitcoin is trust less. Minder vertrouwen.
Wil notten 1
Richard JongVincent Huijbers 9
Berend van GorkomDaarbij kun je ook afvragen of 'de massa' altijd gelijk heeft. Dat in deze tijd ongelukkige politieke keuzes gemaakt worden ligt niet aan geld als 'ruilmiddel' of geld als een uitgestelde aanspraak. Sterker nog: de massa lijkt een eigen dynamiek te hebben die niet perse democratisch is. Politiek zou de minderheid tegen de massa moeten beschermen en verzaakt precies daar door de grote belangen.
Geld gaat over vertrouwen en precies die staat onder druk.
Gerard van Dijk 6
Vincent HuijbersDat transport is van warmte iemand energie is altijd het probleem. Vandaar dat in El Salvador nu ook die containers bij vulkanen worden geplaatst. Die energie kan direct gebruikt worden. Om die energie weer bij de bewoonde wereld te brengen is te duur en geeft ook een groot energie verlies op.
Cyril Smals 3
Gerard van DijkArjen Prinsen
Gerard van DijkHet aantal Bitcoins dat gemined kan worden (21 miljoen) staat vast, en er wordt heel veel energie gestoken in het minen van ‘iets’ dat kennelijk zijn waarde ontleent aan schaarste: waarom dan niet stoppen met minen? Schoner en leidt tot meer schaarste dan nu het geval is.
Een argument dat hier ‘renewable energy’ voor gebruikt kan worden of voor innovatie zorgt gaat ook mank. Iedere megawatt schone energie die in Bitcoins wordt gestoken kan immers niet worden gebruikt voor het vervangen van iets waar nu fossiel voor wordt gebruikt. En als innovatie bestaat uit het schoner kunnen minen van iets dat niets toevoegt aan de maatschappij, why bother?
Ik kan mijn kinderen niet uitleggen dat we deze enorme hoeveelheid energie gebruiken voor het minen van een virtuele munt, waarvan de waarde volledig uit sentiment bestaat.
Nico Janssen 7
Arjen PrinsenDik de Bruijn 1
Arjen PrinsenNico Janssen 7
Gerard van DijkJan ten Wolde 1
Gerard van DijkEtienne Timmermans
Vincent HuijbersBram van den Heuvel
Decentraal suggereert dat iedereen op hun eigen computer kan bijhouden wat er met het geld gebeurt, maar dit kun je alleen als je verbonden bent aan het grootste netwerk. Mocht je nou toevallig op een slecht bereikbaar en afgelegen gebied wonen en een tijdje je verbinding met de rest van de wereld verliezen, dan worden bij nieuw contact opeens ALLE transacties ongedaan gemaakt.
Dat maakt het zeer gemakkelijk om misbruik van de munt te maken in dit soort gebieden: wacht totdat je connectie met het internet rocky wordt en spendeer dan je munten - dan is de kans groot dat je ze later weer terugkrijgt.
Dit is niet iets van bitcoins specifiek: de CAP-stelling is een computertheoretische stelling die zegt dat het onmogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen áltijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen zijn als ze soms connectie met elkaar verliezen.
Gerard van Dijk 6
Bram van den HeuvelMarc Fahrner 7
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Marc FahrnerReinier Butot 1
Bram van den HeuvelAndries Munnik 3
Misschien is bitcoin niet dé oplossing, maar een betere dan nu en een nóg betere tussenoplossing?
De discussie hieromtrent sleept zich nu al erg lang voort en heeft ondertussen het grootkapitaal de mogelijkheid geboden zich hierop in te dekken, te 'hedgen'. Het is geen kwestie van geluk of goede timing geweest dat de winner takes all miljardairs het in grote getale bezitten: ze zagen de mogelijkheden opdoemen aan de horizon en hebben zich met hun miljarden ingekocht, wat niet erg verwonderlijk is: bitcoin biedt absoluut gezien meer voordelen dan nadelen, vooral in vergelijking met fiat-geld.
Gerard van Dijk 6
Andries MunnikGerard van Dijk 6
Andries MunnikWil notten 1
Andries MunnikTon Derks
Gerard van Dijk 6
Ton DerksTon Derks
Gerard van DijkKoen Munk
Ton DerksAndries Munnik 3
Ton DerksTon Derks
Andries MunnikAndries Munnik 3
Ton DerksBerend van Gorkom 1
Ton DerksEn wat betreft de ECB; die hebben hun mandaat zwaar overtreden, zijn absoluut niet onafhankelijk en het Europese parlement is verre van democratische gekozen (iets met nul campagne, geen inzicht tot standpunten, geen goede informatie voorziening), laat staan dat ze hun functie naar behoren uit oefenen (hoe was Von Der Leyen ook al weer gekozen?).
En jouw voorbeeld van milieuvriendelijk investeren is misschien moreel wenselijk, maar totaal politiek gemotiveerd, daarbij dus NIET, ik herhaal NIET onafhankelijk en onderhevig aan de wensen van de "democratische" politici van de EU.
Tevens; wat is milieu vriendelijk? Welke variabelen bepalen dat consistent, consequent, objectief? Antwoord: geen. Welkom in corruptie land, waar onzin en bullshit zullen heersen.
Enfin, dat "kankergezwel" is WEL transparant in de regels van het systeem. Iedereen kan die inzien. Niemand heeft meer macht dan een ander participant. Geld is niet op politieke kleur inzetbaar ten nadele van anderen. DAT is onafhankelijk monetair beleid. En moeten de regels van het systeem aangepast worden? Dan kan iedereen daar in mee stemmen en is enkel per super majority een verandering mogelijk. Corruptie heeft er geen plek. Het is hyper democratisch.
Aan dat kankergezwel, kan de EU nog een puntje zuigen. Het legt een pijnlijke waarheid bloot; er is ongelijkheid in vele vormen binnen onze maatschappij en jouw oplossing zou zijn om dat te verhullen met een politiek gekleurde EURO. Waar jij vindt dat het geld naar toe moet gaan.
"Onafhankelijk" - nee. Wat is hier nou het kankergezwel?
Wil notten 1
Ton DerksTom Veen
Ton DerksAlex Vis 3
Jan ten Wolde 1
En dan "objectiviteit bestaat niet". Net zo'n uitspraak als: "iedereen liegt wel eens" . Bullshit. Mensen die dat zeggen vertrouw ik dus helemaal niet meer. Omdat objectiviteit volgens hen niet bestaat doen ze dus geen moeite meer om er naar te streven. Criminelen dus.
Reinier Butot 1
Jan ten WoldeJan ten Wolde 1
Reinier ButotReinier Butot 1
Jan ten WoldeM de Wet
Reinier ButotKoen Munk
Jan ten WoldeOnder bitcoin is iedereen gelijk. Dat betekent niet dat de ongelijkheid ineens over is, dat betekent dat iedereen de kans heeft om mee te doen, dat iedereen mee MAG doen, waar dan ook ter wereld. En dat iedereen ter wereld dezelfde procentuele winst/verlies zal ervaren.
Daan Daan
Jan ten WoldeEen piramidespel is een spel waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld of rendement uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers.
Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit rendement of prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers.
Zodra er geen nieuwe deelnemers meer bijkomen, stort de piramide in elkaar en zitten de meeste deelnemers (in de onderste brede lagen van de piramide) met het verlies van hun inleg. Een variant van een piramidespel is ponzifraude.
Waarom is Bitcoin geen piramidespel:
Niemand is eigenaar van Bitcoin.
Een voorwaarde bij een piramidespel of ponzifraude is dat iemand aanwijsbaar het spel start en 'eigenaar' is. Bitcoin is decentraal en kent geen hiërarchie. De eigenaar is de community. Iedereen kan aan het Bitcoinsysteem bijdragen. Het is ook niet mogelijk om een rechtzaak te beginnen tegen Bitcoin.
Er worden geen garanties gedaan als je een nieuwe koper van Bitcoin bent.
Niemand kan enige stijging van Bitcoin garanderen of waardebehoud garanderen. Het is zeker zo, dat mensen die 7 jaar geleden Bitcoin hebben gekocht (of aan het begin van 2019 :-)) zeer veel winst hebben gemaakt. Maar hetzelfde geldt als je 7 jaar geleden aandelen van Amazon of Tezla had gekocht, dan had je nu 1000% winst. Dit is het voordeel als je vroeg instapt. Dit geldt voor alle vernieuwingen die succesvol blijken te zijn en dat is niet beperkt tot Bitcoin.
Bitcoin is niet afhankelijk van nieuwe deelnemers.
Ook met 2 deelnemers werkt het Bitcoinsysteem.
Nieuwe deelnemers bij Bitcoin krijgen geen vergoeding. Ook bestaande deelnemers hebben geen financieel belang bij nieuwe deelnemers.
Reinier Butot 1
Daan Daangerard te Meerman 3
Daan DaanDaan Daan
gerard te MeermanDe laatste bitcoin wordt gevonden rond 2140. Dat duurt nog even. Verder kunnen bitcoins nu tot 8 cijfers achter de komma worden opgedeeld (Dat kan in de toekomst veranderen). Dus als de bitcoin 1 Miljoen waard wordt kan je nog steeds in centen betalen. Zeer flexibel dus.
Als de laatste Bitcoin gemind is draait het systeem 100% op transactiefee. Miners kunnen dus nog steeds geld verdienen. Miners verdienen nu ook al aan de transactiefees.
De verliezen lopen op? Zoom out. met andere woorden kijk naar de langere termijn. Er is een overzicht van de rendementen op bitcoin uitgaande van de laagste prijs van een jaar. In slechts 1 jaar (sinds oprichting) is er een beetje verlies geleden.
Jan ten Wolde 1
Daan DaanReinier Butot 1
Jan ten WoldeGerard van Dijk 6
Daan DaanCo Stuifbergen 5
Jan ten WoldeVroeger (in de VS tot 1973) konden bankbiljetten geruild worden voor echt goud.
Tegenwoordig is de waarde niet alleen gebaseerd op vertrouwen, maar wordt hij ook geborgd door de belastingdienst.
Onze belastingdienst eist namelijk euro's van ons, ook als we ons geld in andere valuta verdienen.
De bitcoin heeft geen onderpand.
Berend van Gorkom 1
Co Stuifbergengerard te Meerman 3
Berend van GorkomReinier Butot 1
Co StuifbergenMaar het word nog mooier. Sommige tokens beveiligen zelf hun eigen blockchain. Daar moet je een bepaalde (grote) hoeveelheid tokens/waarde vast zetten (en riskeren in geval van eigen vals spel) om als miner/staker/valideerder te mogen opereren op het netwerk om de transacties te beveiligen en dus inkomsten te genereren. Dit zorgt ervoor dat er veel minder energie nodig is om het netwerk te beveiligen.
Deze technologie is onstuitbaar en of je het nu wil of niet en juist deze technologie maakt het heel makkelijk voor de mens om hier een prijskaartje aan hangen. Of de huidige prijs correct is zal alleen de toekomst ons kunnen zeggen.
Daan Daan
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Daan DaanAls de belasting in bitcoins betaald worden mag, zorgen overheden er inderdaad voor dat de bitcoin een onderpand heeft (ten koste van hun eigen valuta, dus dit zal nooit op grote schaal plaatsvinden).
De energie die nodig is voor het delven ("mine" is engels) van bitcoins kan niet teruggewonnen worden, dus die vormt geen onderpand.
Gerard van Dijk 6
Jan ten Woldegerard te Meerman 3
Gerard van DijkCo Stuifbergen 5
Gerard van DijkMaar het belangrijkste verschil is dat goud niet oneindig gedolven worden kan.
Bitcoins kunnen ook niet oneindig gedolven worden, maar het is niet al te moeilijk om een alternatieve crypto-valuata te starten.
(google maar op "bitcoin alternative").
Ik denk dat de bitcoin net zo snel in kan storten als Hyves, of SecondLife, of netscape navigator.
Merijn Horck 2
Jan ten WoldeNet als elke andere markt wordt de prijs van een Bitcoin bepaald door vraag en aanbod. Elke tien minuten krijgen de miners een vergoeding voor hun werk. Deze vergoeding is de enige manier waarop nieuwe Bitcoins in omloop komen. Aan het begin - in 2009 - ontvingen de miners 50 Bitcoins per block dat zij mijnden (dit gebeurt elke tien minuten). Deze vergoeding voor de miners gaat elke vier jaar door de helft (dit wordt 'The Halving' genoemd); op dit moment komen er 6.25 nieuwe Bitcoins per tien minuten bij. Het maximum is bepaald op 21 miljoen Bitcoins. Er zijn inmiddels iets minder dan 19 miljoen Bitcoins gemijnd. Dit systeem is kortom precies het tegenovergestelde van een piramidespel. Want bij een piramidespel moet er steeds méér in omloop gebracht worden om de eerdere deelnemers uit te kunnen betalen.
Omdat alle Bitcoin transacties terug te vinden zijn op de publieke open blockchain weten we ook enorm veel over deze transacties. Alles is open en meetbaar.
Jan ten Wolde 1
Merijn HorckRichard Jong 13
Bitcoin is heel eerlijk geld - voor wie al is ingestapt.
Laten we wel wezen, als Bitcoin niet de prettige eigenschap van schaarste had was de grote massa nooit geïnteresseerd geweest omdat ze niet snel rijk kunnen worden.
Berend van Gorkom 1
Richard Jonggerard te Meerman 3
Berend van GorkomBerend van Gorkom 1
gerard te MeermanSchaarste voegt daar wel degelijk aan toe.
Gerard van Dijk 6
Richard JongReinier Butot 1
gerard te Meerman 3
Reinier ButotGerard van Dijk 6
gerard te MeermanJe hebt de bitcoin en de altcoins die laatste word om de genoemde reden ook shitcoins genoemd.
Reinier Butot 1
Gerard van DijkReinier Butot 1
gerard te MeermanDaan Daan
gerard te Meermangerard te Meerman 3
Daan DaanDaan Daan
gerard te Meermangerard te Meerman 3
Daan DaanJan ten Wolde 1
gerard te Meermanj.a. karman 5
Reinier ButotBitcoin is een afleiding die meer risico met zich meebrengt en zeker geen oplossing biedt.
Valt de staat weg dan is zijn de basislevensbehoeftes ineens een probleem, dat gat bitcoin niet oplossen.
Je mag het in Afghanistan of N.Korea met bitcoin proberen, ben benieuwd wat je kansen zijn.
Genoeg eerdere pyramidespelen waar zovelen in geloofden.
Wil notten 1
Full disclosure: ik bezit meer BTC dan Bollen en minder dan Slagter
Reinier Butot 1
Wil nottenFull disclosure: ik ook
Gerard van Dijk 6
Reinier ButotGigi Bakker 3
Reinier Butot 1
Gigi BakkerGerard van Dijk 6
Gigi BakkerJan ten Wolde 1
Reinier Butot 1
Jan ten WoldeWaarom zou ik geen hypotheek mogen als ik die wel zou kunnen betalen? Banken weigeren dagelijks mensen een hypotheek die dat prima kunnen betalen. Een voorbeeld van hoe het huidige systeem werkt.
Jan ten Wolde 1
Reinier ButotMarc Fahrner 7
Ook ik heb kennissen die een beetje in Bitcoin geïnvesteerd hebben. Heel verrassend: het gaat altijd "toppie" met hun munten. De zelfbevestiging van hun keuze, straalt er altijd weer vanaf. Op de bank brengt geld niks op, aandelen zijn te gewoon. Crypto is cool...
Berend van Gorkom 1
Marc FahrnerIk vind die hebzucht ook naar, je ziet hoe mensen ontzettend suf kunnen zijn. Een soort zelfingenomen arrogantie, op basis van een gok.
Ik ben licht teleurgesteld in Thomas' opinie dat enkel in gaat op hebzucht en eenzijdigheid van de heren Slagter.
"Een publiek dat niet altijd doorgraaft zoals FTM" dat gaat hier niet op. Zeker van Thomas had ik een positievere toon verwacht, gezien zijn kennis over ons financiele stelsel.
Maar ik geef toe, Bitcoin is een gecompliceerd onderwerp en de vele facetten er van zijn niet in 1 artikel te omschrijven.
Enfin, dit artikel is nog steeds maar een kortzichtige en incomplete blik. Ik hoop dat Thomas ooit meer gaat schrijven over Bitcoin en hoe het werkt, want het begint enorm relevant te worden ten opzichte van de digitale euro en programmeerbaar geld. Zoals een reactie van Ton, hierboven, al aangaf, zijn er een hoop mensen die denken de maatschappij wel even te corrigeren via geld regels die gekoppeld zijn aan politieke doelen.
Ik vind dat eng.
Marc Fahrner 7
Berend van GorkomBerend van Gorkom 1
Marc FahrnerThomas Bollen 7
Berend van GorkomErwin de Waard 6
Thomas BollenIk heb je een tijdje gemist.
Gerard van Dijk 6
Berend van GorkomMarc Fahrner 7
Berend van GorkomMarc Fahrner 7
Karel 1
Sidenote: Het vervelende van discussies over Crypto online zijn dat veel deelnemers aan die discussie zelf iets te winnen en verliezen hebben, namelijk hun eigen investeringen, vandaar dat ik dit soort discussies zoals hieronder geheel negeer.
Robert Overbeeke 2
KarelReinier Butot 1
Robert OverbeekeAnnie Manueke
Reinier Butot 1
Annie ManuekeJ- Laros 1
Waarom niet gewoon schrijven: macht voor bitcoinmiljonairs is goed voor bitcoinmiljonairs en verder voor niemand anders?
De steeds benadrukte tegenstelling centraal-decentraal is volgens mij bovendien geheel irrelevant.
Reinier Butot 1
J- LarosWim Verver 5
Bart Klein Ikink 6
In het verleden, toen leners hun schulden niet met rente konden terugbetalen, werden ze de slaven van geldschieters. Daarom was rente vaak verboden. Woeker was de weg naar slavernij. De meeste mensen zijn dat vergeten. Tegenwoordig is het meeste geld een schuld. Geld wordt uitgeleend en moet met rente worden teruggegeven. Is de rente 5% en circuleert er € 100, dan moet er € 105 terug komen. Dus waar komt die extra € 5 vandaan?
Er zijn een paar opties:
- Geldverstrekkers (geaggregeerd) geven een deel van hun saldo uit, zodat leners de rente van bestaand geld kunnen betalen.
- Sommige leners blijven in gebreke en betalen (een deel van) de lening niet terug.
- Leners lenen € 5,- bij.
- De overheid leent de € 5,-.
- De centrale bank creëert € 5 uit het niets om het tekort op te vangen.
Al deze dingen gebeuren en vaak tegelijkertijd. In theorie zijn de eerste twee opties voldoende, maar in werkelijkheid niet. Over het algemeen laten kredietverstrekkers hun kapitaal groeien tegen rente. Een paar wanbetalingen zijn acceptabel, maar te veel wanbetalingen kunnen leiden tot een financiële crisis en een economische crisis veroorzaken. De kosten van het laten mislukken van het financiële systeem zijn zo hoog dat dit geen optie is. Als niemand anders leent, moet de overheid ingrijpen. Zo blijven de schulden groeien.
Reinier Butot 1
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Reinier ButotDus met crypto op weg naar de Moeder Aller Depressies.
Annemiek van Moorst 11
Reinier ButotDe creatie van waarde berust bij integere mensen. Welvaart is niet meer het doel maar de definitie van het einde. De overheid moet dit soort geneuzel aanpakken. Keihard.
Thomas - zet hem op! Je hoort nu uit welk vaatje wordt getapt. Het eeuwig ultrarechtse, kan-nooit-op-energie vaatje, de markt-lost-alles-op vaatje.
"Niet dat ik tegen alle socialistische ideeen ben" - Ben je wel. Laat je gezicht gewoon zien als je durft.
Martin van Duyse
Tether volgt de dollar. In theorie kan dat, omdat voor iedere tether ook US dollars worden ingekocht door het bedrijf achter tether. In de praktijk worden er echter tethers uitgegeven, ZONDER US dollars op reserve. Het gevolg: zelfverrijking, corruptie en een schandaal dat zijn weerga niet kent. De enige reden dat de munten nog zo goed gewaardeerd zijn, is de onwetendheid en hebzucht van de mensen die in cryptos beleggen.
Het is dus in de verste verte niet egalitair te noemen, maar het is wel waarschijnlijk dat de achterliggende technologie een blijvertje is.
Reinier Butot 1