Rechter: Liverpool mag verkocht

Nieuw hoofdstuk in de tumultueuze verkoop van voetbalclub Liverpool: High Court in Londen besloot vanmiddag dat het bestuur de club toch echt mag verkopen aan het Amerikaanse hedgefonds NESV.

Die verkoop, waarmee een bedrag van 340 miljoen euro is gemoeid, leek vorige week al rond. Maar de huidige eigenaren Tom Hicks en George Gillett waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter.

 

Volgens het Amerikaanse duo had het zittende bestuur niet het recht om de aandelen van de club te verkopen, al was dat in opdracht van de bank (RBS) waaraan Liverpool op korte termijn een schuld van 230 miljoen euro moet terugbetalen.

 

Net op tijd


Tijdens de onderhandelingen over de verkoop aan NESV kwamen de eigenaren en het bestuur, bestaande uit drie leden, fors in botsing. In een wanhoopspoging de verkoop tegen te houden ontsloegen Hicks en Gillett twee van de drie zittende bestuurders om ze te vervangen door vriendjes uit eigen stal.

De rechter oordeelde vandaag dat die actie niet rechtmatig was, en dat voorzitter Martin Broughton de club voor het vastgestelde bedrag aan NESV mag verkopen. Een hoger beroep komt er niet: dan vond de rechter 'ongepast'.

Goede timing: Liverpool had van RBS tot vrijdag gekregen om de schuld af te betalen. Het lijkt er nu op dat dat op tijd rond zal komen, waarmee Liverpool een faillissement afwendt en een straf van 9 punten in mindering ontloopt. De nieuwe eigenaren mogen dan vanaf volgende week beginnen met puinruimen bij de club die onderin de Premier League hangt.

 

Meer interesse


Wellicht zal de huidige voorzitter Martin Broughton toch nog eens achter de oren krabben: de afgelopen dagen meldde zich nog een Singaporese zakenman die een hoger bedrag voor de club over had dan NESV.

 

Volgens de vandaag verliezende Amerikanen was er bovendien nog een derde partij die interesse in de club had. Hoe concreet dat allemaal was is niet duidelijk, want ook eerder was al vaak sprake van geïnteresseerde kopers.

 

Eén ding lijkt nu zeker: de onder supporters populaire spreuk 'Thanks but no Yanks' kan nog niet helemaal de kast in nu de nieuwe eigenaren ook van over de oceaan komen.

stefan@ftm.nl

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Stefan Vermeulen

Gevolgd door 714 leden

Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.