
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
De poging van Aysel Erbudak om achterstallig salaris terug te vorderen van het Slotervaartziekenhuis is als een boemerang teruggekomen; de voormalig directrice moet van de rechter zelf 1,7 miljoen terugbetalen aan het ziekenhuis. Die heeft de inmiddels naar Turkije geëmigreerde Erbudak volgens de rechtbank 'op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis onttrokken.'
Erbudak kreeg te veel salaris uitbetaald
Naast het geld voor Drimpy en Simed, moet Erbudak nog enkele tonnen terugbetalen. De gewezen voorzitter zei steeds dat haar niet voldoende salaris was uitgekeerd. Dat salaris is door haar, het ziekenhuis en de meerderheidsaandeelhouder van het ziekenhuis nooit goed en helder vastgesteld. Erbudak claimde tussen 2010 en 2013 recht te hebben op bijna twee miljoen euro salaris. Daarvan was ongeveer de helft (980.000 euro) als voorschot betaald. De rechter ging echter mee met de redenering van het Slotervaart dat zij over die periode recht had op veel minder salaris: in totaal 737.000 euro. Wel kende de rechter een ontslagvergoeding toe van ruim 18.000. Doordat het voorschot veel hoger was dan het salaris en de ontslagvergoeding waar Erbudak recht op had, moet zij alsnog ruim twee ton terugbetalen.ZIEKENHUIS WIL GELD VOOR FITNESSTRAINER AAN HUIS, CONCERT PEARL JAM EN SIERADEN TERUG HEBBENDaarnaast wilde het Slotervaart nog 143.551 aan creditcarduitgaven op kosten van het ziekenhuis terughebben en nog eens 67.485 aan declaraties die Erbudak aan privé-zaken zou hebben besteed (een concert van Pearl Jam, een personal fitnesstrainer aan huis, sieraden, vakanties). Erbudak stelde dat het om represantatiekosten ging, maar onderbouwde dat volgens de rechter (op één uitgave van een paar duizend euro na) niet. Daardoor moest Erbudak nog eens twee ton terugbetalen.
Ook medebestuurder nam 10.000 euro cash mee
De grootste slag die Erbudak won, ging om bijna anderhalve ton aan contant geld dat uit de kluis was verdwenen. Van 45.000 euro was bijgehouden dat Erbudak dat had meegenomen. Volgens het ziekenhuis lag het voor de hand dat zij dan ook de andere ton had meegegrist. Maar daar ging de rechter niet in mee. Onder meer omdat Erbudak stelde dat ook medebestuurder Dees Brandjes van haar een keer een enveloppe van 10.000 euro had meegekregen, zonder dat dit goed was geadministreerd. Brandjes erkende tijdens de zitting de enveloppe te hebben aangenomen. Mede daarom stelde de rechter dat Erbudak alleen de bewezen 45.000 euro aan contante opnames hoeft terug te betalen en niet al het verdwenen geld. De advocaat van het Slotervaart, Mark Elkhuizen, stelt dat de 10.000 euro die een medebestuurder van Erbudak meenam een ‘non-issue’ is. 'Dat geld is allang terugbetaald.' Dees Brandjes zegt tegen Follow The Money dat het om een voorschot ging, omdat zijn salaris nog niet was uitbetaald. 'Zo'n voorschot gebeurt wel vaker en is ook keurig geadministreerd. Het verschil tussen mevrouw Erbudak en mij is dat ik het wél netjes heb terugbetaald.''Er lagen nog maar een paar euro's in de kluis'Volgens Brandjes was Erbudak de enige met een sleutel van de kluis die in haar eigen werkkamer stond. 'Toen zij ontslagen was, moesten we in het bijzijn van onder meer een notaris en een accountant de kluis openen. Toen bleek dat er nog maar drie of zeven euro in lag.' Volgens de ziekenhuisadministratie zou er eigenlijk ongeveer een ton in de kluis hebben moeten liggen.
19 Bijdragen
Hilterman
Onbegrijpelijk dat ze bij het Slotervaart ziekenhuis zoveel ruimte kreeg.
Het is procederen tegen beter weten in, de vordering wordt nooit betaald.
WtW
Dus ... een notaris en een accountant à raison de ... per uur opgetrommeld en dan nog niet weten of er 3 of 7 euro in de kluis lag?
Compleet belachelijk dat ze in deze tijd met stapeltjes bankbiljetten in een kluis zouden werken in zo'n ziekenhuis. Een voorschot kun je toch ook overmaken via Telebankieren? Envelopjes, hoe verzinnen ze het.
Hilterman
WtWDaar heb je minimaal nog een bankier bij nodig............
Bob Lagaaij
Hilterman
Bob LagaaijOp de een of andere manier heeft ze kans gezien een financier te vinden die haar escapades mogelijk maakte.
Na het overlijden van deze man brak er een forse ruzie uit met de erfgenamen waarbij het ziekenhuis inzet was.
Fijn in Turkije blijven mevrouw, we kunnen u missen als kiespijn.
Wim Zwijgwaard
HiltermanHilterman
Wim ZwijgwaardUitzonderingen zijn oa Jos van Rey. Daar worden tienduizenden manuren aan gespendeerd met een kleine kans op veroordeling.
Intussen worden andere zaken geseponeerd wegens capaciteitsgebrek.
Antony
HiltermanJoris Heijn
AntonyHilterman
AntonyTurkije levert geen onderdanen uit. Een Fiod affaire is geen grond om haar internationaal te signaleren. Ergo ze ontspringt de dans.
Allemaal verspilde moeite. Dit is een slimmerd die precies weet hoe ze ongrijpbaar blijft voor de Nederlandse overheid.
Antoine
PeterO
AntoineVraag blijft natuurlijk of iemand al narcist was of dat de omstandigheden (veel geld en nauwelijks gecontroleerde macht, ons-kent-onscircuit) iemand tot een narcist maken.
Isabel van Velde
PeterOWim
Daarin staat ook: "De 38-jarige Turkse, tot voor kort bekend onder de valse naam Van Waveren, werd in 1996 veroordeeld tot tien maanden cel wegens grootschalige fraude bij een uitzendbureau waar ze directeur was."
iFred
Smiley
iFredPeterO
SmileyGuest
Vinger aan de zakelijke pols, Redactie Follow the Money , zou ik aanbevelen.
Wellicht een overzichtje van de "Loek Winter’s MC Groep"-credentials plannen?
Martin van den Heuvel