Weer is de rechtspraak in opspraak. Dit keer door rechters die hun bijbaantjes niet keurig opgeven. De optiefraude blijkt veel groter en de Amerikaanse zakenbank Lazard gaat ASR Verzekeringen naar de beurs brengen. Newswatch!

Bijbaantjes rechters niet te vinden
Onderzoek van Het Financieele Dagblad wijst uit dat Nederlandse rechters het niet zo nauw nemen met het openbaar maken van hun nevenfuncties. Volgens de krant is het register nevenfuncties dat op rechtspraak.nl is te vinden onvolledig, niet transparant en niet actueel. 'Ik moet eerlijk zeggen dat mij een gevoel van teleurstelling overviel toen ik dit resultaat vernam', zegt Reinier van Zutphen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak in FD. Rechters en rechters-plaatsvervangers (veelal advocaten van grote kantoren), zijn wettelijk verplicht om hun bijbaantjes en nevenfuncties te melden bij het bestuur van het gerecht waar ze werken. Dit om mogelijke verstrengeling van belangen te voorkomen.
De bevindingen van het FD zijn de zoveelste slag in het gelaat van de Nederlandse rechtspraak die recentelijk met de mogelijke ambtelijke corruptie van voormalig rechter Pieter Kalbfleisch, een hoogtepunt bereikte.

Bron: Het Financieele Dagblad


Optiefraude veel grote dan gedacht

Niet alleen blijkt behalve ABN Amro ook de brave Rabobank het slachtoffer van de vorig jaar ontdekte optiefraude, de omvang is ook nog eens veel groter dan eerst werd aangenomen. De schade wordt nu ingeschat op 45 miljoen euro. Nieuwsuur kwam gisteravond met het verhaal dat een criminele organisatie van ongeveer dertig personen gebruik maakte van een lek in een beleggingssysteem via internet waar zowel ABN Amro en Rabobank gebruik van maken. Tussen het moment van de aankoop van de opties en het moment van afreken zit een verschil waar de digitale bankrovers handig gebruik van maakte door de opties snel door te verkopen en het geld weg te sluizen. De banken hebben het overgrote deel van het geld inmiddels weten te lokaliseren en terug te halen.

Lazard mag ASR naar de beurs brengen
Zakenbank Lazard is door het Ministerie van Financien geselecteerd om ASR Verzekeringen naar de beurs te brengen. Dat onthult het Financieele Dagblad vanochtend die de keuze voor de relatief kleine Amerikaanse zakenbank uit verschillende bronnen heeft vernomen. ASR is sinds begin 2009 - toen de bankverzekeraar Fortis mede als gevolg van de kredietcrisis onderuit ging - 100 procent eigendom van de Nederlandse Staat. Lazard zal bepalen wanneer ASR gereed is om naar de beurs te gaan. Ingewijden zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat ASR nog dit jaar een notering op de borden zal krijgen. FD heeft onbevestigde geluiden opgevangen dat het Ministerie van Financiën 4 miljard euro aan de verkoop van ASR hoopt over te houden. Opvallend is ook dat er wordt gesproken om ASR op te splitsen en in twee afzonderlijke delen - divisie schade en leven - naar de beurs te brengen. De vraag is dan in wat voor omvang en vooral wat voor prijs de divisie leven naar de beurs zal gaan over mogelijk overgenomen zal worden. In Nederland staat het bedrijfsmodel van de levensverzekeraars, mede als gevolg van de woekerpolisaffaire - ernstig onder druk.

Bron: Het Financieele Dagblad


Mark Bolland op inspiratietoer van 700 miljoen pond
Mark Bolland, de Nederlandse ceo van het Britse warenhuisketen Marks & Spencer, gaat 600 miljoen pond investeren om de in totaal 703 warenhuizen om te toveren tot een meer inspirerende plek om te winkelen. Volgens Bolland gaat het om het vinden van een "right tone of voice". Dat klinkt vaag. Bolland sloeg vorig jaar tijdens een persconferentie van Marks & Spencer tot grote verbazing van de verzamelde Britse pers psychedelische poptaal uit. Bolland benadrukt dan ook dat hij het niet ingewikkelder maken dan het lijkt: "We are not doing rocket science; this is about best practice in retail."

Bron: The Guardian