Na vele jaren moet hotel Flipper ineens dicht

3 Connecties

Onderwerpen

Hotel Flipper

Locaties

Amsterdam
0 Bijdragen

Jarenlang mocht het Amsterdamse hotel Flipper zijn gasten in een sociale huurwoning van Ymere laten logeren. Nu moet het hotel ineens dicht. "Waarom maken ze ons kapot?"

Aanvankelijk reageert mevrouw Wang, de eigenares van Hotel Flipper, koeltjes aan de telefoon. “Ja, ze willen ons weg hebben inderdaad. Onze advocaat is ermee bezig. Verder heb ik op dit moment geen commentaar.”
 
“Ze”, dat is woningcorporatie Ymere. Die maakte eind september in een persbericht bekend het goedkope toeristenhotel in de Rivierenbuurt te willen sluiten. Sinds jaar en dag verhuurt de corporatie drie aaneengesloten bedrijfspanden plus een naastgelegen sociale huurwoning aan Flipper, en daar moest maar eens een eind aan komen.
 
Bij een onaangekondigde controle op 16 augustus, met hulp van de politie, had Ymere namelijk ontdekt dat in de sociale huurwoning van 32 vierkante meter maar liefst 11 hotelgasten waren ondergebracht. En dat was in strijd met de afspraken, aldus de corporatie. Daarnaast zouden hotelgasten regelmatig overlast veroorzaken in de buurt. Flipper kreeg acht dagen de tijd om vrijwillig de huur op te zeggen. Met ingang van 1 december moet het hotel verdwenen zijn.
 
Malafide eigenaar
Gevraagd naar dat vooruitzicht barst eigenares Wang plotseling in huilen uit. “Ik ben er ondersteboven van”, zegt ze door haar tranen heen. “Ik werk me hier kapot. En nu word ik ineens voor malafide eigenaar uitgemaakt. Dat kan toch niet? En ik krijg niet eens de kans om me te verweren. We worden gewoon kapot gemaakt. En waarom? Ik weet het niet.”
 
Dat ze tijdens de controle van Ymere enkele toeristen in de sociale woning had ondergebracht, geeft ze toe. Wang: “Dat klopt. Maar dat doen we echt niet structureel. We waren die dag overboekt en het was midden in de zomer, dus heel Amsterdam zat vol. Dan ga je toeristen die bij je aankloppen toch niet op straat zetten?”
 
Opmerkelijk genoeg was het ook hetzelfde Ymere dat de afgelopen jaren gewoon toestond dat Flipper toeristen voor een prikkie in een kleine sociale huurwoning onderbracht. Enkele andere kamerverhuurders uit de buurt dienden daarom sinds 2006 meerdere klachten in bij Ymere en de gemeente, vanwege 'oneerlijke concurrentie'. De kwestie leidde een jaar geleden tot Kamervragen. Demissionair minister van Wonen Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) antwoordde toen: “Ik heb voor het betreffende pand ingestemd met het eigendom van en de verhuur door Ymere als hotel.”
 
Gedoogd
Volgens Ymere werd pas begin 2009 duidelijk dat de situatie in de jaren daarvoor alleen gedoogd was, en dus eigenlijk niet legaal. De gemeente dreigde toen via een brief met een boete als de corporatie er niets aan deed. “Daarna is de huurder tijdens meerdere gesprekken te verstaan gegeven dat dit niet langer de bedoeling was”, zegt woordvoerder André Bakker. “Aanvullende afspraken zijn vervolgens zwart-op-wit vastgelegd en door beide partijen ondertekend.”
 
En nu wil Ymere dus alsnog van het hotel af. Volgens de nieuwe afspraken met exploitant Wang zou de sociale woning namelijk alleen nog door het hotelpersoneel mogen worden gebruikt, zegt Bakker. “Die afspraken zijn met voeten getreden. Dat hebben we in augustus op heterdaad kunnen vaststellen, maar die vermoedens hadden we al langer.”
 
Waarom dan meteen het hele hotel dicht moet en er zelfs niet eerst een waarschuwing vanaf kan? Bakker: “De huurovereenkomsten van dienstwoning en hotel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast heeft de hotelexploitant zich niet als goed huurder gedragen, door duidelijke afspraken over het gebruik van de dienstwoning willens en wetens te schenden. Daardoor is er bij Ymere geen bereidheid meer om de huurrelatie met de exploitant voort te zetten.”
 
Werk van maken
De acht dagen opzegtermijn die Flipper van Ymere gekregen had, zijn inmiddels voorbij. Mevrouw Wang heeft de huur niet opgezegd, dus spant de corporatie een rechtszaak aan. “Daar waren we op voorbereid”, aldus Bakker. “We hebben inmiddels een dossier opgebouwd. Volgens ons is er een stevige kans dat we die zaak zullen winnen, dus we zien het met vertrouwen tegemoet.”
 
Op haar beurt zegt ook Wang juridische stappen te overwegen. “We gaan er echt werk van maken. Wat Ymere nu doet kan niet door de beugel. Ze roepen dingen die echt niet kloppen."
 
Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Pers.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Stefan Vermeulen
Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Gevolgd door 820 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren